Történelmi egyház lesz a Hit Gyülekezete. Mi a véleményetek?
Én mint katolikus azt mondom, hogy már nem érdemes egy Hit Gyülekezetessel vitatkozni, mert a mi érveinket nem hallgatják meg, csak a szokásos szöveget fújják, amit a lelkészeik is már évtizedek óta. Mindig azzal jönnek, hogy "mi a Biblia szerint mondjuk, mi az eredeti apostoli hitvalláshoz igazodunk stb. stb. stb" olyan sokat hallottam már és mind olyan egyformák. Én egyébként egy szabad keresztény gyülekezetnél tértem meg még anno (nem a Hit Gyülekezetnél, de hasonló mentalitásúak). Sok haverom van még mindig a gyülekezetből, szóval ismerem a neoproterstánsokat, mint a tenyeremet. Olyan nagy teológiai tévedéseik vannak, hogy az szörnyű. Egy példa a kedvetekért: Cölibátus (az örök téma). "a cölibátus nincs benne a Bibliában".
Mt 19,11-12
Erre így válaszolt: "Csak az fogja ezt fel, akinek megadatott. Van, aki azért képtelen a házasságra, mert úgy született. Van, akit az emberek tettek a házasságra alkalmatlanná. Végül van, aki a mennyek országáért önként mond le a házasságról. Aki fel tudja fogni, az fogja fel!"
1Kor 7,1
A leveletekre ezt válaszolom: Jó, ha az ember asszonnyal nem érintkezik.
1Kor 7,7
Szeretném ugyanis, ha mindnyájan olyanok volnátok, mint én magam, de hát mindenki saját ajándékát kapta Istentől, az egyik ilyet, a másik olyat.
1Kor 7,27
Ha asszonyhoz vagy kötve, ne törekedj elválni, ha azonban nem kötötted magad asszonyhoz, ne keress feleséget.
1Kor 7,32-33. 38.
Azt szeretném, ha mentek volnátok a gondtól. A nőtlennek arra van gondja, ami az Úré: hogyan járjon az Úr kedvében. A nős azonban világi dolgokkal törődik: hogyan keresse felesége kedvét… Tehát aki férjhez adja hajadon lányát, jól teszi, aki pedig nem adja férjhez, még jobban teszi.
Áhh, dehogy van benne a Bibliában a cölibátus... ugyan... Ezek csak azok amiket hirtelen találtam.
Kedves Utolsó!
Köszi hogy ezeket bemásoltad. Várom a nagy Bibliás neoprotestánsok válaszát erre... :)
14:59
A papnak Isten akaratának kell, hogy teljesüljön. A pap nálunk életszentség, mely az emberi élet egyik magas kegyelmi fokozata, ellentétben a protestáns lelkésszel, mely csak a teológiai tudásban különbözik a hívőktől. Az Egyház szigorlat pedig míg érvényben érvényes.
Másrészt pedig ilyen egyszerű dolgokat a Szentlélek által is levonhatunk; "A betű öl, a lélek éltet" - a Biblia kutatása még nem egyenlő a keresztény Lélekkel, és azzal a lelkiismerettel, ami minden egyházi dolgot evidensé tesz. És a "szabadság"-ot Jézuson kívül senki sem gondolta komolyan, csak addig, míg a védőburkot le nem vetkőztetjük magunkról.
Bocsi, de amit most leírtál azzal alátámasztottad, hogy a fenti állítás a katolikusokról is elmondható:
"mert a mi érveinket nem hallgatják meg, csak a szokásos szöveget fújják, amit a lelkészeik is már évtizedek óta"
Semmiféle életszentségről, kegyelmi fokozatról nem ír a Biblia.
Kezdjük ott, hogy felszentelt papok az ószövetségben voltak, az újszövetségben viszont Péter apostol megmondta, hogy mindnyájan, akik a názáreti Jézus Krisztusban hisznek és Őt követik, mindannyian papok.
Az, hogy a katolikus egyház ma ószövetségi minta alapján fenntartja a papság rendjét, azt bizonyitja, hogy a katolicizmus nem kegyelem alatt van, hanem törvény alatt. Természetesen más dolgok is ezt bizonyitják (pl. az oltáriszentség mint áldozatbemutatás, tárgyak, eszközök igénybevétele az istentiszteleti ceremónia lebonyolitásához, stb.) Az újszövetség viszont azt mondja, hogy aki törvény alá rendeli magát, és ceremóniákból, rendtartásokból, dogmákból akar megigazulni, az törvény alatt van, nem pedig kegyelem alatt, vagyis nem igazulhat meg Isten előtt, nem nyerhet bűnbocsánatot és kegyelmet Istentől.
Arról nem is beszélve, hogy ezek a katolikus ceremóniák kisarkitott és még csak nem is eredeti formája az ószövetségi istentiszteleti rendtartásnak.
Szerintem ezekből kell kiindulni, innentől kezdve a cölibátus már részletkérdés az előbb emlitettekhez képest.
A papságról csak annyit, hogy amint emlitettem, a Biblia mindenkit papnak nevez, aki Jézus Krisztust követi (I. Péter 2:9), Pál apostol pedig az 5 szolgálati ajándék között nem emliti a papokat az újszövetségben (Efézus 4:11). Mindebből kiindulva a papság mai rendje alapjaiban megkérdőjelezhető dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!