Most a Biblia egy mesekönyv vagy igazság? érdekelnek alátámasztások is!
A Biblia se nem történelemkönyv, se nem mese. Olyan történetek, tanítások gyüjteménye, amelyek az Istent kereső emberek tömegeinek nyújt eligazodást, bizakodást, hitet. Hogy mennyire gyűjtemény, mutatja az, hogy a IV. sz-ban határozták meg (kanonizálták) a bekerülő írások körét, a többi írást pedig kizárták (apokrif iratok).
Kutatók sora foglalkozott már azzal, hogy keresse a benne leírt események, helyszinek történelmi hitelességét. Van, amire rátaláltak, van, amire véltek rátalálni. Legtöbbször az derült ki, hogy a Biblia szövegeinek egyértelmű célja nem a történelmi hűség, hanem a tanítási, példabeszédi szándék alátámasztása. Végül is a Biblia az, amire mindig és ma is használják: az Istenben vetett hit kialakításának, fenntartásának alapműve. Két - szellemiségében nagyon különböző - világvallás is kiindulópontnak tekinti.
Kargyuri
Mese, mese, meskete kezdetű hozzászóláshoz:
Materializmus – ateizmus - istenhit.
Ha csak a fizika törvényeinek hiszel, ne állj meg a sok korlátot felállító newtoni törvényeknél, a fejre eső tégla (eredetileg alma) példája kapcsán! Sok jelenség már nem volt azokkal leírható, ezért kellett Einsteinnek megalkotni a relativitáselméletet, amely azonban még meghagyott egy korlátot: a fénysebességet.
Azóta a tudomány találkozott olyan jelenségekkel, amelyek már ebbe az elméletbe sem férnek bele. Kiegészítették a quantumelmélettel, a fény kettős természetének leírásával. De ez sem fed le minden jelenséget, nem tudja megmagyarázni a kísérletekkel egyértelműen kimutatott azon eseteket, amikor a fénysebességet meghaladó esemény történik (pl. az elektron héjugrása – Niels Bohr - vagy az alagútjelenség – nem részletezem). Nem tudja megmagyarázni a – szintén kísérletek sorával (pl. Grinberg 1993) igazolt – gondolatátvitel néven elhíresült jelenséget. Az emberi tudat működése is további anyagtalan, időtlen ugrásokat mutat (pl. Heuréka!)
Ezek olyan jelenségek, amelyeket a tudomány jelenlegi eszközeivel csak következményeikben mutathat ki, és bizonyítékai egy anyagtalan, hullám- és quantumjellegen túlmutató valami létezésének, amit nevezhetünk a minket körülvevő világban jelenlévő Istennek is. Bizonyos értelemben azt is mondhatjuk, hogy a tudomány berkein belül újra felfedeztük Istent. Ez azonban a tudomány teljesen új irányváltása, mely nem a régi, az anyagot elsődlegesnek tekintő, hanem a tudatot elsődlegesnek tartó új nézeten alapul. A tudat tehát az összes létező alapjának tekinthető, melyet egyúttal azonosnak tekinthetünk az ősi szellemi hagyományok Istenképzetével.
Egy helyénvaló számítás:
Aki hisz,noha nincs Isten - Ős-TéNy - nem lesz semmi baja
Aki nem hiyz,pedig van Isten, úgy jár mint egyik-másik zsíroskenyér.
dudiskának,és akiket talán megsértettem
Szinte mindig pejorative hallottam,ha valakiről mondták,hogy Jehova tanuja.Én ugyan nem fogadom el nézetüket,dehát hadd döntse el meinden ember maga,hogy hova akar tartozni. Ő viszi bőrét a vásárra,s ha valaki ellene ágál,azt rosszallom,és pártjára állok - ha nem is nagyon -mondván. ő fog számotadni Istennek,dolgairól.
Velem történt: Több,mint 30 évemet egy jósálomban előre megálmodtam,s mert az élet meg is valósította,(csak innen tudható valamely álomról,hogy jós-álom volt) le is írtam,ÁLDÁS címen.Magát a címet is álomban kaptam. Ez a szó volt látható valamin az álom végén. CD-re tetettem és tavalyelőtt az 55 éves ált.isk.oszt.talákkozón ajándékul adtam volt oszt.társaim közül akiknek kellett.Az összefoglalót ott felovastam. - Lényeges mondatát ide írom: "Két helyen is írtam bizonyságomat: Úgy lrgyen irgalmas hozzám a Mindenható Isten az öröklétben,ismétlem az öröklétben,amilyen tisztán,igazul bántam én a szavakkal."-
Később egy lány (akkor 69 éves,tehát már nem kicsi) mivel Istennek,hitnek szóba kellett jönni,rákérdezett:
-Te Jehova tanuja vagy??!
- Nem én. Református vagyok.- Egyáltalán nem értem az ilyen kérdést. Aki hisz,az csak Jehova tanuja lehet? Aki hit által és más módon isbizonyos arról,hogy VAN Isten,az jobb,ha nem is beszél róla,mert a többség csak a látható,tapintható dolgokat képes befogadni? Mert őket csak az érdekli mennyibe kerül egy kiló marhahús a csirkepiacon valamely halaskofánál?
(Akiket a csodák érdekelnek,ajánlom a REALITY TV Csoda - Roma Downey műsorát. 16 és 20 órakor van.) Az ilyennek soha ne mond fényes nappal,hogy csillag van az égen,mert még ő néz hülyének téged.
Az viszont tévedés amit dudiska írt a Biblia magyarázásának szükségtelenségéről. Minden ismretnek (kémia,fizika,matek,biológia stb.)van könyve Akkor ahoz nem is kell tanár.
A hitet is tanítani kell,ennek tanítása a templomban történik ált.-ban.Tehát a templom nemcsak Isten imádásának a helye,hanem a hit tanításáé is . Iskola.
Nem szoktam fogadni,de most 100-at tennék egy ellen,hogy akik olyan lekezelően beszéltek a Bibliáról,talán csak hallottak róla valamit,de ők maguk nem olvasták el,tehát nem is ismerik,vagyis semmi joguk,alapjuk arról vitatkozni
Az ilyen ember nagyon bosszantó tud lenni nekem.
Istenem! mutasd meg Arcodat nekik is.
Én ott vagyok mindkét oldal mellett. De leginkább a Darwinizumus vonz. Teljesen egyértelmű, ha azt nézzük, hogy a biológusok kb 100 éve kutatják, mi lesz, hogy ha 1000 évünk lenne megtudni a válaszokat. Hívőktől kérdezem, hogy akkor ilyen kicsi lenne a valószínűsége annak, hogy megtaláljuk a dolgokat stb.?
Továbbá, honnan jött isten? Miért teremtette az embert, unatkozott? Az ember a saját képére teremtette, akkor hol van ő?
Vannak kérdések, amit 2-3000 év alatt nem tudnak megválaszolni a hívők. Mi, a biológiával az alapokat 100 év alatt letettük, akkor hol is van a gond?
A próféciákról annyit, hogy Nostredamus is jövendölt, mégis megtagadják, az ördögre hivatkozva... Ami rossz, azt mind az ördög csinálja/csinálta...
De ha valaki ésszerűen végigondolja, isten miért csinálná ezt az emberekkel? Miért nem megy inkább PS-ezni, minthogy itt szórakozik az emberekkel, eszi az ideget, hogy ez meg ez kinyírta ezt...
Válaszokat várok az e-mail címemre is :)
Köszi!
"Továbbá, honnan jött isten? Miért teremtette az embert, unatkozott? Az ember a saját képére teremtette, akkor hol van ő?"
Kedves Orfeus, a biológia segítségével ezeket a kérdéseket nem fogja tudni megválaszolni. A száz éves alapról annyit, hogy az nem jöhetett volna létre az előtte létező ötezer éves alap nélkül. Ne kérkedjen a létra felső foka az alsó fokokkal szemben, mert könnyen kiderül, hogy a felső fokok nélkül a létra még mindig létra, csak rövidebb, de az alső fokok tartják az egészet.
Az őskori metafizikai írások nagyon pontos természettudományos dolgokat is megfogalmaztak, mégpedig létező természettudomány nélkül.
A darwinizmussal nekem nincs különösebb bajom, de vannak buktatói, mint azt az igazi tudósok is nagyon jól tudják.
Összegezve, ha nem ismeri jól a biblia mondanivalóját, felületes véleményt alkot erről.
A Biblia szájhagyomány után íródott le. Nem tudjuk hány részből tevődik össze, az elbeszéléseket mennyire pontosan írták le, az elbeszélő mit tett hozzá saját elképzelésként. Ez első sorban az Ó-testamentumra vonatkozik. Isten szavának tartják és ha elfogadom, akkor inkább rezgésének, mert a hang is az, fizikai ismereteink alapján. Tehát Istennek valamilyen módon - amit a hívők sem tudnak - az akkor élt Ádámnak és Évának, illetve utódaiknak "nem tudni milyen nyelven" mindezeket el kellett mondania.
Az Új-testamentummal különösebben nincs baj, hiszen az már belátható és bizonyított történelmi eseményeket ír le. Nekem a megváltó megjelenése okoz fejtörést, mert nem csak Jézust jeleníti meg az előzmény (sőt név szerint Jézus nem is szerepel benne!). Amit érdekesnek tartok benne az a jelenések könyve (találtam benne alátámasztást is).
A kiiktatott iratokról csak annyit, hogy azt már az egyház cenzúrázta (tehát ember és így Istennek már semmi köze hozzá) kénye, kedve szerint.
Volt atlantiszi bibliai is (tehát nem csak a jelenleg ismert), amit nem találunk, elveszett és lehet, hogy sokkal értékesebb és értelmesebb dolgok, tények voltak benne leírva.
Saját gondolataim alapján az általad kért alátámasztások, amelyek lehetnek valóságosak is:
Ó-testamentum
- az Isten egy nálunk sokkal több tudással és fejlettebb technikával rendelkező emberi lény, vagy annak a csoportnak a vezetője - alapozom arra, hogy megteremtette a Föld nevű bolygót az élővilággal és az emberrel,
- kiadta parancsba, hogy sokasodjon, szaporodjon - 2-ből 6 milliárd (de minek?),
- Mózes látta az Istent az "orczája" nélkül,
- Mózesnek az Isten saját ujjával leírta a tízparancsolatot (kétszer is) - valószínű lézerrel,
- Énokh Istennel járt és 365 éves korában eltűnt, mert Isten magához vette (bűvös szám a 365!),
- Ábrahám is találkozott Istennel és két társával.
Jelenések könyve:
- ha jól értelmezem akkor megjeleníti Jézust (esetleg az istent) hasonlóan az ember fiához,
- nekem a pecsétek felszakításánál előkerülő lovak színei érdekesek (fehér, veres, fekete és sárga) és sugallják a következőket:
a. csillag típusú bolygók életének "színei" vannak előre vetítve,
b. Földünkön lévő tengerek elnevezését jövendölte meg,
c. Földön élő (élt) emberek bőrszíneit már tudta,
mintha "kódolva" lenne, de lehet, hogy csak én magyarázom bele.
Sajnos a Biblia hol egyértelműen, hol szimbolikusan írja le az eseményeket és mi azt "értelmezünk" belőle, ami éppen nekünk "tetszik". Nézd meg, hogy mennyire sok vallás van amely a Bibliára épül és mennyire egységesen értelmezik. Nem találsz benne két egyformát.
A Biblia Isten ihletett szava. 1600 éven át, több mint 40-en írták, olyan személyek, akik egymást nem ismerték,különböző hátterű emberek voltak, és különböző korokban éltek.
Ennek ellenére a Bibliát teljes összhang és pontosság jellemzi.
A hitelességének talán egyik legfőbb bizonyítéka:
ELŐRE JELENTETI MEG A JÖVŐ ESEMÉNYEIT. Időszámításunk előtt már írta azokról az eseményekről, melyek napjainkban teljesednek.
Aztán még fontos: KIJELENTI A BIBLIA , HOGY A SZERZŐJE ISTEN. nincs másik olyan könyv a világon, mely azt írná: Isten szerzeménye.
A biblia HITELES, PONTOS ÉS MEGBÍZHATÓ!
szerzője: A Teremtő: Isten ( JHVH, Jahve, Jehova ) .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!