A Jehova szó az egy értelmetlen, rosszul összeolvasott szó?
Kérdés:
Tisztelt uram!
Én vagyok a Jahve/JHVH/Jehova nevet bolygató olvasó, és azt szeretném kérdezni Öntol, hogy a héber iratokban oly gyakran eloforduló Isteni név Ön szerint hogyan szerepelt? És mikor Mózesnek a 10 parancsolatot adta Isten akkor hogyan mutatkozott be neki, hogy JHVH ? Bizonyára nem, azt mondta : "Én vagyok JEHOVA - atyáitok Istene, Ábrahám,Izsák és Jákob Istene EZ AZ ÉN NEVEM MINDÖRÖKKÉ "
ESETLEG ZSOLTÁROK 83:19 - amely cáfolhatatlanná teszi ezt a csodálatos elfelejtett ISTENI NEVET.
( PL.KÁROLI FORDÍTÁS ) üdvözlettel: Ildikó
Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Ildikó! A Jehova, mint említettem, téves olvasat. A négybetus isteni név köré ugyanis jóval késobb, amikor a magánhangzó jelölés (a héber pontozás) a gyakorlatba jött, egy másik, helyette olvasandó szó (az „Uram” jelentésu ADONÁJ) magánhangzóit írták. Aki ezt nem ismerte, tévesen összeolvasta a mássalhangzókat a mellette álló magánhangzókkal, így lett belole Jehova, aminek semmi értelme nincs. Ez olyan, mintha az Isten szó mássalhangzóit az Uram magánhangzóival olvasná valaki össze. Mi lesz belole? SUTAN! Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:
T!Rabbiúr!Köszönöm szépen a válaszát.Azt szeretném kérdezni,hogy a JHVH névnél nem ugyan úgy kellene a pontozást alkalmazni,mint a többi szónál és akkor megoldódna a kiejtés problémája? Tisztelettel anikó
Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Anikó! A pontozás utóéagos, és egy másik szó, a helyette olvasandó ADONÁJ magánhangzóit helyezik rá. A négybetus istennév csak szimbólum, jelentése: Örökkévaló. Üdv. R.T.
----
Most mit gondolnak a tanúk? Összeomlott a hitük? Vagy ennek ellenére követik az értelmetlen, kitalált szót, mert fontosabb nekik, hogy tanúk maradjanak, mint hogy az igazságot beismerjék?
Igen kérlek! Ahogy Jézus mondta: "sokan mondják majd akkor, hogy..."
Na és?
Mit bizonyít ez? Hogy nincs igaz vallás?
A világrendszer befejezésében akár hisz egy porszem ember, akár nem : ELJÖN, mert Jehova azt akarja, ez a szándéka és senki nem akadályozhatja meg ebben. Nekünk csupán az a feladatunk, hogy menjünk be a jelképes bárkába, fussunk ki nagy-babilonból, és szenteljük meg Isten fenséges nevét.
Ki szenteli meg a nevét? Ki ismeri a nevét? Ki fogadja el Izrael Istenét? - Ábrahám, Izsák, Jákob Istenét, Jézus Krisztus atyját?
" MInden nép a saját Istenének nevében jár " ( Mózes és Józsué könyve ) Mi JEHOVA nevében járunk, a többi egyház kiébe?
Németh Sándoréban? Szűz Máriában? Nagy boldog asszonyban? Mohamed? Buddha? az úr, az úr.... stb.
"Atyám ! szenteltessék meg a TE NEVED " mi az Atya neve?
A felsoroltak valamelyike? Nem, nem.
JEHOVA ! ( JHVH, JAH )
kár itt a mássalhangzókkal és a magánhangzókkal vagdalkozni, mert JEHOVA sosem kérte volna, hogy népe szentelje meg a nevét, ha azt sem lehetne tudni, hogyan mondták.
Nincs ennek jelentősége. Az általános, az eredeti, a nyelvtanilag megfelelő: magyarul: Jehova, olaszul: Gehova
sőt van, ahol: Zahova..
nem a 6 betűt kell ismerni, hanem a SZEMÉLYT, AKI MÖGÖTTE VAN.
ismeritek Jehovát??
A kedves kérdező folyton csak arra szeretne ki lyukadni hogy nem tudjuk pontosan hogy kell kiejteni JHVH –t és így Jehova tanúi rossz SZÓRA ÉPÍTETEK a HITÜKET. Az első fontos pont nem egy szóra épitetük a hitünket ez egy téves információ a kedves kérdezőtől valószínűleg egyáltalán nincs tisztában Jehova tanúival .Mi nem a szóban hiszünk hanem magában istenben de mivel úgy írja a biblia hogy szenteltessék meg az ö neve ezért természetes hogy istenek van neve attól függetlenül hogy tudnának magyarul a pontos kiejtését a Biblia arra BUZDÍT minket hogy ” HASZNÁLJUK,, ezt a NEVET !!!!!!
Egy példa amit korábban már leírtam ezt nagyon jól szemlélteti ,
ENGEM ZSOLTNAK HÍVNAK EZ EGY MAGYAR NÉV EGY KÜLFÖLDI SZÁMÁRA LEHETETLEN,VAGY NAGYON NEHÉZ A PONTOS KIEJTÉSE!TÖBBNYIRE " SHOLTNAK,,VAGY " ZOHTNAK,, EJTIK!az én feleségem külföldi és ö sem tudja kiejteni a nevem de ettől független szoros kapcsolatban vagyok vele szeretem és ismerem öt,és tudok kapcsolatot ápolni vele és a családjával akkor is ha nem jól ejtik a nevem!!!!!!
Ez nem azt jeleni hogy olyan emberbe vetette BIZALMÁT VAGY A HITÉT AKIT NEM ISMER CSAK AZÉRT MERT NEM TUDJA JOL KIEJTENI E NEVEM!Nem a nevembe vetette a bizalmát és nem ez alapozta meg a kapcsolatunkat de ahoz hogy megtudjuk ismerni egymást szükség volt a névre mert ettől függetlenül tudom ha hozzám szolnak vagy ha a nevemet mondják !
Mindenek az ALAPJA az ismerkedésnél kezdődőt!
Így ha közel akarunk kerülni istenhez és megakarjuk ismerni öt akkor nagyon fontos hogy ismerjük az ö nevét még akkor is ha nem tudjuk kiejteni a nevét vagy nem tudjuk pontosan hogyan is ejtik!AZ hogy nem tudjuk pontosan hogy kell kiejteni a nevet nem hiszem hogy gátolna az ISTENBE vetet hitűnkbe és bizalmunkba!Úgy mint ahogy a feleségem is bízik bennem mégsem tudja kiejteni a nevem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Természetesen hívhatnának engem Gábornak ha megváltozna a nevem de a feleségemmel ápolt kapcsolatom nem változna mert nem a nevemre alapoztuk a kapcsolatunkat,így van ez a Tanukkal is,lehetne más a nevünk a hitünk egy,és az amit tesszük és amiben bízunk nem változna!A Jehova nevet csupán azért használjuk mert Isten ezt le íratta a Bibliában és nem véletlenül mert így hívják és ez nem változik !!!!!
Az embereknek is van nevük és milyen fontosnak tartják akkor minél inkább fontosnak kéne tartanunk isten nevét és tiszteletbe tartanunk!
Fontos hogy használjuk valakinek a nevét akit meg akarunk ismerni még akkor is ha nem jól ejtjük ki a nevét (mert nem vagyunk héberek) mert mi is akkor tudunk szoros kapcsolatot ápolni a barátunkkal vagy a társunkkal ha a nevén szólítjuk ez az első lépés a bizalommal teli barátsághoz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!