A Jehova szó az egy értelmetlen, rosszul összeolvasott szó?
Kérdés:
Tisztelt uram!
Én vagyok a Jahve/JHVH/Jehova nevet bolygató olvasó, és azt szeretném kérdezni Öntol, hogy a héber iratokban oly gyakran eloforduló Isteni név Ön szerint hogyan szerepelt? És mikor Mózesnek a 10 parancsolatot adta Isten akkor hogyan mutatkozott be neki, hogy JHVH ? Bizonyára nem, azt mondta : "Én vagyok JEHOVA - atyáitok Istene, Ábrahám,Izsák és Jákob Istene EZ AZ ÉN NEVEM MINDÖRÖKKÉ "
ESETLEG ZSOLTÁROK 83:19 - amely cáfolhatatlanná teszi ezt a csodálatos elfelejtett ISTENI NEVET.
( PL.KÁROLI FORDÍTÁS ) üdvözlettel: Ildikó
Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Ildikó! A Jehova, mint említettem, téves olvasat. A négybetus isteni név köré ugyanis jóval késobb, amikor a magánhangzó jelölés (a héber pontozás) a gyakorlatba jött, egy másik, helyette olvasandó szó (az „Uram” jelentésu ADONÁJ) magánhangzóit írták. Aki ezt nem ismerte, tévesen összeolvasta a mássalhangzókat a mellette álló magánhangzókkal, így lett belole Jehova, aminek semmi értelme nincs. Ez olyan, mintha az Isten szó mássalhangzóit az Uram magánhangzóival olvasná valaki össze. Mi lesz belole? SUTAN! Üdvözlettel: R.T.
Kérdés:
T!Rabbiúr!Köszönöm szépen a válaszát.Azt szeretném kérdezni,hogy a JHVH névnél nem ugyan úgy kellene a pontozást alkalmazni,mint a többi szónál és akkor megoldódna a kiejtés problémája? Tisztelettel anikó
Válaszol: Raj Tamás
Válasz:
Kedves Anikó! A pontozás utóéagos, és egy másik szó, a helyette olvasandó ADONÁJ magánhangzóit helyezik rá. A négybetus istennév csak szimbólum, jelentése: Örökkévaló. Üdv. R.T.
----
Most mit gondolnak a tanúk? Összeomlott a hitük? Vagy ennek ellenére követik az értelmetlen, kitalált szót, mert fontosabb nekik, hogy tanúk maradjanak, mint hogy az igazságot beismerjék?
A JHVH tetragramma szerepel egészen pontosan 6973 szór az eredeti iratokban.
A zsidó zsinagógák falán is megtalálható ez a név. Milyen össze olvasatról van szó?
Az ADONÁJ szóval helyettesítették a héber JHVH-t
JHVH pontos kiejtését nem tudjuk pontosan de nem jelenti azt hogy nem kell használni. Akkor ha így jobb: JHVH az egyedüli igaz Isten.
Most mit hisztizel?
"Az ADONÁJ szóval helyettesítették a héber JHVH-t"
IGEN, pont ez a lényeg! De csak a magánhangzókat írták oda, mert ez volt a szokás! Ezt azért csinálták, hogy ne a JHVH-t olvassák ki, mert ez a hitük szerint tilos!
Kedves Raj Tamás !
amit kirakott kérdést,ÉN írtam Önnek már igen régen.
A zsidók babonából hagytak fel az isteni név használatával. Ön zsidó, ezért jól tudja, hogy magánhangzókat nem használtak , tehát ily módon MINDEN héber szó kimondhatatlan lenne.
Azonban a Bibliából úgy tünik, hogy Isten sosem akarta a nevét TITOKBAN tartani, és nem azért íratta 7000-szer, hogy ne használják, hiszen úgysem tudják kimondani.
Istentől sem logikus, sem indokolt nem volna az, ha NEM LEHETNE KIEJTENI A NEVÉT, hiszen hívnunk kell az Ő nevét a megmentésünkhöz, ill. többször is bebizonyította Izrael Istene, hogy igenis fontos a neve.
A fáraó is azt mondta: "Ki az a Jehova, hogy engedelmeskedjek neki? Nem ismerem Jehovát "
aztán mint tudjuk megismerte, nem is kicsit...
Mózes nem véletlenül kérdezte meg: "Mit mondjak, ki küldött engem? Mi a neved? "
Örökkévaló, vagyok,aki vagyok, azzá válok, amivé akarok.
JHVH . héber ige: előidézi, hogy legyen.
Jehova nagyon is bemutatkozott az izraelitáknak, hiszen ha kellett gondoskodó Atyává vált ( mikor mannát kaptak a pusztában ), mikor kellett erős harcossá, mikor a fáraó a 10. próba után is harcolni próbált Jehovával.
Isten, örökkévaló, tanító,....CÍMEK. a személyes Név: JAHVE, JEHOVA... JHVH.
Léphetnék már azon túl,hogyan írjuk, hogyan ejtjük, hiszen a SZEMÉLY, akit ez a páratlan név takar Ő a LÉNYEG !
Kedves drága kérdező, a te rosszindulatú rágalmazásod önmagában is zavaró lehet, de még komoly tájékozatlanság is tarkítja a képet. Úgy adod elő a történetet, mintha valami piszok nagy igazságról rántottad volna le a leplet, pedig semmi olyant nem mondtál, amiről ne írtak volna már Jehova Tanúi. Vagy te azt hitted? Nevetséges vagy.
És arról hallottál már, hogy mindama csodálatos információ ellenére van olyan héber tudományos munka, amely szerint a Jehova magánhangzói sokkal valószínűbbek, mint pl. a Jahve?
De mint mondtuk már, NEM EZ LÉNYEG!
1. Nincs bennem rosszindulat.
2. A tények világosak.
A szöveged elárul 'jóindulatilag'.
Tényekről akkor beszélhetnénk, ha pontosan tudnánk, mik voltak az eredeti magánhangzók! De mivel ezt ma már hitelesen senki sem képes megmondani a héber nyelv sajátosságai és a zsidók babonája miatt, így a tény az, hogy úgy használjuk Isten nevét (sok más ókori kifejezéshez hasonlóan), ahogy az a leginkább elterjedt. Ebben még az is benne van, hogy sok más névről sem tudjuk pontosan, hogy mi volt az eredeti kiejtése. Vajon hányféle kiejtési és írásmódja létezik pl. Ézsaiás nevének? És akkor most mi van? Ezért ne használjuk egyiket se?
Mivel senki sem tudja hitelt érdemlően bizonyítani az eredeti magánhangzókat, így senki sem kritizálhatja jogosan egyik kiejtési változatot sem! Képzeld, még te sem.
A lényeg, hogy használjuk Isten személyes nevét, melyet részben vagy egészben hamis indokok alapján távolítottak el sok fordításból.
Rájöttem, hogy azok, akik nem szolgálják az igaz Istent, Jehovát... képtelenek még csak arra is, hogy elfogadják ezt a nevet.
Emlékezzünk kicsit ! az ókori Izraeliták JEHOVA nevében jártak, mindaddig áldásban volt részük, míg közel voltak hozzá,és tiszták maradtak.
Nem szószerint tiszták, de a főpap , a lévita elvitte az égő felajánlást, és Jehova készségesen megbocsájtott nekik mindent.
Azonban, mikor KIEGÉSZÍTETTÉK Isten törvényét és megpróbáltak felé helyezkedni .... egyre távolodtak , és egyre kevésbé merték kiejteni Jehova nevét.
Mikor aztán a főpapok és a szanhedrin aljas módon kivégeztette Jézust, Jehova felkentjét, végképp leszoktak a nevéről... de miért is?
" Minden nép a saját Istenének nevében jár " - tehát nem arról van szó, hogy NEM AKARJÁK HASZNÁLNI ezt a nevet, hanem NEM HASZNÁLHATJÁK... csakis Jehova hűséges tanúi.
Nem egy felekezet vagyunk ! A Teremtő FÖLDI SZERVEZETE, az egyedüli menedék armageddon előtt, a világrendszer befejezésekor.
Nem egy egyház a sok közül, hanem a fenséges Isten, Jehova választotta nemzete.
A Jehova nevet nem mi találtuk ki, hanem Isten akarata, hogy ezt használjuk.
BÜSZKE VAGYOK RÁ, HOGY JEHOVÁT SZOLGÁLHATOM és az Ő nevében járhatok.
Hány egyház hirdeti, hogy ők a kiválasztottak :D
Bazinagy tolongás lesz ám a világvégekor, amikor előtódulnak a kiválasztott egyházak :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!