Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A Jehova szó az egy értelmetle...

A Jehova szó az egy értelmetlen, rosszul összeolvasott szó?

Figyelt kérdés

Kérdés:

Tisztelt uram!

Én vagyok a Jahve/JHVH/Jehova nevet bolygató olvasó, és azt szeretném kérdezni Öntol, hogy a héber iratokban oly gyakran eloforduló Isteni név Ön szerint hogyan szerepelt? És mikor Mózesnek a 10 parancsolatot adta Isten akkor hogyan mutatkozott be neki, hogy JHVH ? Bizonyára nem, azt mondta : "Én vagyok JEHOVA - atyáitok Istene, Ábrahám,Izsák és Jákob Istene EZ AZ ÉN NEVEM MINDÖRÖKKÉ "

ESETLEG ZSOLTÁROK 83:19 - amely cáfolhatatlanná teszi ezt a csodálatos elfelejtett ISTENI NEVET.

( PL.KÁROLI FORDÍTÁS ) üdvözlettel: Ildikó

Válaszol: Raj Tamás

Válasz:

Kedves Ildikó! A Jehova, mint említettem, téves olvasat. A négybetus isteni név köré ugyanis jóval késobb, amikor a magánhangzó jelölés (a héber pontozás) a gyakorlatba jött, egy másik, helyette olvasandó szó (az „Uram” jelentésu ADONÁJ) magánhangzóit írták. Aki ezt nem ismerte, tévesen összeolvasta a mássalhangzókat a mellette álló magánhangzókkal, így lett belole Jehova, aminek semmi értelme nincs. Ez olyan, mintha az Isten szó mássalhangzóit az Uram magánhangzóival olvasná valaki össze. Mi lesz belole? SUTAN! Üdvözlettel: R.T.

Kérdés:

T!Rabbiúr!Köszönöm szépen a válaszát.Azt szeretném kérdezni,hogy a JHVH névnél nem ugyan úgy kellene a pontozást alkalmazni,mint a többi szónál és akkor megoldódna a kiejtés problémája? Tisztelettel anikó

Válaszol: Raj Tamás

Válasz:

Kedves Anikó! A pontozás utóéagos, és egy másik szó, a helyette olvasandó ADONÁJ magánhangzóit helyezik rá. A négybetus istennév csak szimbólum, jelentése: Örökkévaló. Üdv. R.T.

[link]

[link]

----

Most mit gondolnak a tanúk? Összeomlott a hitük? Vagy ennek ellenére követik az értelmetlen, kitalált szót, mert fontosabb nekik, hogy tanúk maradjanak, mint hogy az igazságot beismerjék?

2011. febr. 12. 21:00
1 2 3 4 5 6
 11/54 anonim ***** válasza:
Jahve mint szó,valószínűleg a "lenni"igéből származik.Legtökéletesebben az Úr Jézus magyarázta meg a János ev. 5,26-ban:amiként az Atyának élete van önmagában,akként adta a Fiúnak is!
2011. febr. 13. 13:41
 12/54 A kérdező kommentje:

"Had kérdezzem meg, hogy tudtoddal Jézus nevét hogyan kell?

Mert amit mi itt Magyarországon hasszálunk az sem felel meg az eredeti kiejtésnek."

Ez igaz, csak ezzel mindenki tisztában van, és azt is tudjuk, hogy a "Jézus" szó az nem két szóból lett összegyúrva!

Viszont a Jehova szóról meg vannak győződve, hogy helyesen van kiejtve, és az két szóból lett összerakva!

2011. febr. 13. 14:11
 13/54 anonim ***** válasza:

Jézus Krisztus:a héber jesua,Jehosua,Jósua,Jahve a szabadítás,Görög alakja:Jesous.

Massiach,görögűl :Christos = felkent.

Tudtam segíteni?

2011. febr. 13. 14:31
 14/54 anonim ***** válasza:

A cégnél ahol dolgozom az igazgató neve:Nagy Zoltán.

Ha valaki azt mondja : jön a vezér, itt a főnök,vagy az első ember a cégnél,stb., mindenki tudja kiről van szó!!

Érted az összefüggést???????????????????????????

2011. febr. 13. 14:38
 15/54 A kérdező kommentje:
Nem ez a lényeg! Hanem az, hogy két szót olvasnak egybe tévesen. A szónak nincs jelentése! mint a sutani
2011. febr. 13. 15:28
 16/54 anonim ***** válasza:
Tévémaci,ez hány szó összeolvasva?
2011. febr. 13. 15:40
 17/54 A kérdező kommentje:
Ez olyan, mintha az Isten szó mássalhangzóit az Uram magánhangzóival olvasná valaki össze. Mi lesz belole? SUTAN!
2011. febr. 13. 15:55
 18/54 anonim ***** válasza:

A helyes válasz:Syqeklizibiziszócsatajátékabetűkkel.

Ha ez nemjó neked,tanúlj meg Héberűl,Arámúl,Görögűl,Latinúl,és Magyarúl.

Hát ennyi.

Vagy mégegylehetőség ,térj meg,higgy a megváltóban.

2011. febr. 13. 16:13
 19/54 A kérdező kommentje:

Hagyjál békén!

A jehova szó, semmit nem jelent... ennyi!

2011. febr. 13. 17:13
 20/54 anonim ***** válasza:

Meghajlok az igazság előtt!!

Egy napon te is megfogsz.

Na most hadjál békén.

2011. febr. 13. 17:18
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!