Keresztények komolyan gondolják hogy ha egy két napig nem esznek húst, azzal teljesítik a böjtöt mint Isten parancsát?
Egy másik kérdésnél keresztény hozzászóló azt állította keresztények számára nem kötelező a böjt illetve hogy mindenki saját kedve szerint böjtölhet ahogy akar. Ez most leginkább úgy néz ki hogy egy két napig nem esznek húst aminek semmi köze a böjthöz.
Biblia szerint egyébként a böjt kötelező:
Jóel próféta könyve 2:12 De még most is így szól az ÚR: Térjetek meg hozzám teljes szívvel, böjtölve...
Azt is tudjuk hogy Jézus a Biblia szerint 40 napig böjtölt úgy hogy nem ivott, nem evett semmit. A zsidó böjt is úgy néz ki hogy bizonyos napokon nem esznek, nem isznak semmit, az iszlám szerinti böjt pedig egy hónapig tart és hajnalhasadástól naplementéig nem lehet enni inni. Ezek nagy lemondással járnak, és próbára teszik az embert. A keresztény böjt viszont semmi, nem is nevezhető böjtnek, gyakorlatilag semmiféle lemondással nem jár, és csak egy két nap az egész. Ez nagyon távol van Jézus tanításától. Olyan mintha a böjt kigúnyolása lenne.
Mi a keresztények véleménye erről?

"Írtam mást? Te sajnos kiábrándítóan hülye vagy. Csak azt mutattam be, hogy a számolás se megy neked."
Azt hazudtad hogy a keresztény böjt egész évben tart minden pénteken :) Szánalmas.
"Azért, mert mi naplemente után nem kezdünk muzulmán módra tivornyázni ramadánkor?"
Ez még mindig keresztény hazugság. Nem elég hogy gúnyt üztök a böjtből, gúnyt üztök Jézusból, még azokat is rágalmazod akik igazából böjtölnek, hasonlóan ahogy Jézus tette. A tivornyázás egyébként is keresztény szokás. Egy keresztény esetében normális hogy lerészegedik, kocsmába jár, bulizni jár, mig muszlimok esetében ezek tilosak.
"Írtam, hogy elég gyakran csinálok így. Persze nem valami muzulmán hacacáré miatt, csak egyszerűen így van időm, így tudom megoldani."
Gyakran csinálod? :) Hajnaltól naplementéig nem eszel nem iszol semmit? Egész biztos hogy soha életedben egyszer sem csináltál így. Szánalmas hazug vagy.
"Sőt ezzel kérkedni se szoktam ellentétben a muzulmánokkal, akik itt is láthatóan verik a mellüket, hogy ők mennyire és hogy böjtölnek."
Újabb hazugság. Hol látod hogy muszlimok kérkednek ezzel?
"Vicc kirakat az egész."
Mondja a keresztény akinél az a böjt hogy egy két napig nem eszik húst és az a szigorú böjt hogy naponta háromszor eszik :)
És meséld már el, te a keresztény böjt alatt miről is mondasz le? Erre elfelejtettél válaszolni.
"Bibliaismeretem szerint a Biblia nem írja elő a böjtöt. Azt egyes egyházak írják elő."
Akkor hiányos a Bibliaismereted. Biblia szerint a böjt kötelező:
Jóel próféta könyve 2:12 De még most is így szól az ÚR: Térjetek meg hozzám teljes szívvel, böjtölve...
"Egyébként Jézus azt tanította a tanítványoknak, hogy amit eléjük tesznek, azt egyék meg. Szerdán is benéztem a hűtőbe és ez az igerész jutott az eszembe, amikor megláttam a füstölt kolbászt"
Gondolom nem zavar hogy Jézus megtiltotta hogy kolbászt egyél, ugyanis nem ehetnél disznót. De ugye a keresztények ezt sem tartják be.
"Nem engem kötelez a hús elhagyására, hanem a zsidókat. Én pedig nem vagyok zsidó, hanem őseim pogányból lettek keresztények."
Jézus zsidó volt és a tanítványai is és csak zsidókhoz szólt. Akkor ilyen alapon semmi nem vonatkozik rád a Bibliából :)

Isten 40 évig tartotta Izrael népét a pusztában csak mannát adva nekik, éheztek.
Krisztus 40 napig volt a pusztában éhezve.
Isten 40 évet adott Izrael oapjainak tartsanak bűnbánatot Krisztus kivégzéséért. Nem tartottak. Emiatt kiirtotta a szadduceusokat Kr.u. 70-ben. És a templomot. (Krisztus a főpap, nem kell már Izraelnek főpap, nincs is 2000 éve )
Miért?
Hogy a fizikai szükségletek lejjebb maradjanak és a lelki dolgaink előrébb jöjjenek. Éhesen a hit megerősödik, Isten utáni vagyunk és lelki tisztaságaink, vágyaink megerősödnek.
Ez három nap alatt nem érhető el.

A) Minden böjti napon - kivéve a Nagypénteket, Karácsony és Pünkösd vigíliáját - a hústlialom alól felmentetnek:
a) a gyári munkások és bányászok ;
b) kik a vendéglőben kénytelenek étkezni vagy az ételeket a vendéglőből hozatni, amennyiben böjti
eledelt nehezen kapnak.
B) Minden hústilalom alól - kivéve a Nagypénteket - felmentetnek :
a) a vasúti vonatokon szolgálatot tevő személyek,
b) mindazon utasok, kik vasúti vendéglőben vagy gőzhajón kénytelenek étkezni ;
c) kik egészségük helyreállítása végett fürdőhelyeken tartózkodnak, kiséretükkel együtt,
d) alamizsnából élő szegények és a cselédek, ha uraik böjti eledelt nekik nem adnak,
e) katonák stb. és családtagjaik.
Jegyzet. l. Böjti napokon bárminemű zsiradék használata meg van engedve. 2. Nagyszombat délben megszűnik a nagyböjt.
A böjti rendet, vagyis megtartásának módját, a felmentéseket és magyarázatokat, melyeket a püspök az alattvalóknak a böjtre és a megtartóztatásra vonatkozóan ad, minden évben egy úgynevezett <<böjti pásztorlevél>> ismerteti. Egyes hívek és egyes családok a plébánostól is nyerhetnek a böjtre és az önmegtartóztatásra felmentést, ha erre meglelelő alap van.
Önmegtartóztatásra kötelezett, minden keresztény katholikus,
ha értelmét használni tudja, vagyis a jót a rossztól meg tudja különböztetnl, vagyis körülbelül a 7-ik életévtöl kezdve. Böjtre azonhan csak az kötelezett, aki a 21-ik életévet betöltötte és 60-ik
életévét még meg nem kezdette, ha csak a fentebbi címek valamelyikén felmentést nem kapott...

"Azt hazudtad hogy a keresztény böjt egész évben tart minden pénteken :) Szánalmas."
Igen, tényleg szánalmasan hülye vagy. A kereszténységben 2 böjti időszak van, de ezen felül minden péntek (kivéve, ha ünnep esik rá) böjti nap.
Úgy akarsz adott témában vitázni, hogy a hozzátartozó alapvető fogalmakat se vagy képes felfogni.
"Ez még mindig keresztény hazugság."
Akkor a muszlim világban ramadánkor biztos a keresztények tivornyáznak napnyugta után. Ez is lehet, bár nagy valószínűségét nem látom.
"Hol látod hogy muszlimok kérkednek ezzel?"
Például itt van egy egypipás mohamedán, aki minden évben többször is ezzel kérkedik. Hozzá képest még a Jézus korabeli képmutató farizeusok is ártatlan kislányok voltak.
"Mondja a keresztény akinél az a böjt hogy egy két napig nem eszik húst"
Számolni meg majd megtanul más, ha neked még most se megy. Vagy sok volt az esti tivornya?
"Jézus megtiltotta hogy kolbászt egyél, ugyanis nem ehetnél disznót. De ugye a keresztények ezt sem tartják be."
Egyrészt Jézus nem beszélt kolbászról sose, de ha szerinted megtiltotta, akkor idézd. Másrészt azt mondta, hogy nem az tesz tisztátalanná, amit megeszel, hanem amit mondasz, ahogy viselkedsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!