Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A bibliai/ábrahámi isten...

A bibliai/ábrahámi isten valójában olyan, mint egy diktátor?

Figyelt kérdés

-személyi kultuszt épít, elvárja hogy imádjuk, bálványozzuk,

-ha nem ismered el, mint legfelsőbb hatalmat, akkor keményen megbüntet, szenvedhet az az örökkévalóságig a pokolban,

-szigorú szabályokat hoz,

-ha megharagszik ránk, képes az egész Földet kiírtani egy özönvízzel

jan. 12. 22:37
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
71%

Nem tudom,de gyere és gyertek ide,mert itt nagyon jó és égető téma folyik az emberiségről, gaztetteiről és viselkedéséről a jelen állapotokat tekintve

https://www.gyakorikerdesek.hu/felnott-parkapcsolatok__egyeb..

jan. 12. 22:58
 2/12 anonim ***** válasza:
17%
Nem diktátor.Isten terve az volt minden korszakot illetően, hogy minél többen éljenek az igazságai(utasításai, parancsolatai) szerint.Ezekre azért volt és van szükség, mert minden korszakban az emberi gonoszság elhatalmasodott.Ennek oka az, hogy nem az Isten, mint egyedüli igazság utasításait tartották elsődlegesnek és kizárólagosnak.Ennek következménye az, hogy az engedetlenségnek következménye az Isten, mint Igazság ítélete.Csak az ószövetség idején, szinte azonnali volt az ítélet, egészen az 5.korszakig.Majd a 6.-ban, ami jelenleg is tart, kegyelmi időszakot kapott az emberiség, hogy minél több olyan ber legyen, aki szótfogad a Megváltón és apostolain keresztül adott igazságoknak.Ezért nem puszította még el a súlyos bűnökben élő embereket.Isten, mint Igazság, nem épített személyi kultuszt vagy olyam dolgokat, amelyeket felsorolsz a kérdésedben.Mindennek volt és van következménye.Aki az Isten igazságait elutasította/elutasítja, annak negatív következményei voltak/vannak.Aki pedig elfogadja, azok szerint gondolkodik és él, az ilyen ember, az Isten jutalmában részesül, tehát kegyelemben részesül.Pont ez miatt, az embernek, rá kellene jönnie, hogy nincs más lehetősége arra vonatkozóan, hogy az Isten ne ítélje halálra, csak az, hogy elfogadja az igazságait, mert Isten ezzel, meg akarja menteni az embert.Tehát az embernek van rá szüksége.
jan. 13. 02:41
 3/12 anonim ***** válasza:
15%

Te amúgy milyen könyveket olvasol ? Inkább lennél sátánista még annak is több értelme lenne mit ennek a f..ágnak amit ide írtál 🤣

-a bálványozást kb végig írja hogy gyűlöli és el sem fogadja.

-az ima nem azért van hogy neki nyalj, kicsit gondolkodj már b+ mi szüksége lenne rá

-a földet igen özönvízel súlytotta mert annyira bűnösök voltak az emberek. Ennek nem ilyen egyszerű a magyarázata..amíg nem jött el Jézus addig nem tudtak az emberek megtérni sem m1 nehéz téma ez. De nem véletlen volt elhiheted.

Szigorú szabályokat hoz na ez látod igaz..de szabad akaratod van, és ez nem vallás (amit utal amúgy) hogy be kell tartani..akkor is ha bele pusztulsz az egész nem így működik.

De elég kemény amit leírtál 🤣🤣🤣

jan. 13. 05:35
 4/12 anonim ***** válasza:
52%

Szia

Nem.

Isten olyan törvényeket hoz, ami az ember javát, érdekeit szolgálja.

Ábrahám, és a leszármazottai idejében azért hozott olyan törvényeket ennek a népnek a számára, hogy a szándékát, elhatározását,+tisztán tudja megvalósítani.

Ha hagyta volna, hogy a népe ugyan olyan erkölcstelen életet éljenek mint mások, akkor Istent nem lehetne SZENTNEK nevezni.

Ez nem személyi kultusz.

Először is, a világegyetemben minden ami létezik, él és mozog, az ő lhatározásának, és keze munkájának a következménye. Ahogy, hogy ez működő képes és rendszerezett, szervezett legyen, nem káoszban kell tartani.

Mivel Ő hozta ezeket létre, mindenkinél jobban tudja, hogy mitől működik jól, és mitől romlik el.

Ennek védelme érdekében joga volt, és van meghatározni, hogy megvédje azt amit létrehozott.

Ha nem ismered el mint a világegyetem kizárólagos szuverénjét, akkor nem kötelez arra, hogy élj. De nem fogja engedni, hogy a békét és a rendet megbontsd. Ezért nem a "pokolban" kínoz örökké, hanem megszünteti az élethez való jogot.

A pokol az emberiség sírja, ahova a halottat eltemetik.

Nincsenek szigorú szabályok, ez azoknak tűnik szigorúnak, akik laza erkölcstelen életet akarnak élni. A szeretetbe pedig nem fér bele az, hogy féktelen dorbézolásokba elveszítse az ember a méltóságát.

Az ember Isten hasonlatosságára lett teremtve.

A földön élők esetében csak egyszer használt özönvízet, többé nem teszi, erre pedig ígéretet tett. Ugyanakkor voltak túlélők.

jan. 13. 11:22
 5/12 Darkmoon80 ***** válasza:
43%

"Az ember Isten hasonlatosságára lett teremtve."

Sajnos, végül is vannak tömeggyilkosok, szadisták, egocentrikusok, önimádók...

jan. 13. 21:12
 6/12 anonim ***** válasza:
53%
Igen vannak elfajzott emberek akik nem olvasták el a Bibliát emiatt rossz következtetésekre jutottak.
jan. 14. 08:10
 7/12 anonim ***** válasza:
87%
Én nemzsidóként olvastam egy kicsit a Tórát(Mózes könyveit) úgy emlékszem, hogy állatok feláldozása is benne volt. Vegetáriánus vagyok, mert nem helyeslem az állatok megölését és ha ilyeneket olvasok azon kiakadok. De olvastam rosszabb dolgokat is benne.
jan. 14. 19:46
 8/12 anonim ***** válasza:
0%

7

Megértem a nézőpontodat, azonban egy korábbi hasonló témában már írtam erről. Istennek joga van az általa létrehozott életet arra célra felhasználni, amire jónak látja. Talán ez vajmi kevésbé változtatja meg a gondolkodásodat. Nekem is van kutyusom, és ha az érzelmeket vesszük alapul, akkor az félrevezethet bennünket a teremtéssel való szándékot illetően. Isten az állatokat nem az örök élet kilátásával hozta létre, más célja volt velük.

Ezért nem is rendelkeznek öntudattal.

Ha Ádám nem csinál egy jó nagy baromságot az utódainak, az állatok némelyike sem lettek volna áldozatai a butaságának.

Azt kell megérteni, hogy az áldozatokra azért volt szükség, hogy az ember ne gondolja már, hogy Istennek kötelessége megbocsátani, és ne vegyék magától értetődőnek az irgalmát.

Napjainkban ezzel visszaélnek sokan, és az életükön látszik, hogy semmit nem értenek, és nem is akarnak megérteni Isten személyét, és jogait illetően.

Önző modon csak magukkal vannak elfoglalva, és Istent pincérnek tekintik.

Ha nem úgy ugrál nekik ahogy Ők fütyülnek, szembe köpik az életadójukat.

DE, hogy mennyi mindent köszönhetnek neki, azt fel sem fogják, sőt, az életre is úgy gondolnak, mint amit Istennek kötelessége lenne az emberek szemszögéből fenttartani.

Csakhogy a világ sem nem az állatok, sem nem az emberek körül forog.

jan. 14. 20:34
 9/12 Darkmoon80 ***** válasza:
54%

"Istennek joga van az általa létrehozott életet arra célra felhasználni, amire jónak látja."

Ha bábokról lenne szó talán...

Ám itt élő, ÉRZŐ lényekről beszélünk, így az emberekről is (akiket állítólag szeret)!

"Ha Ádám nem csinál egy jó nagy baromságot..."

Ádám (a mese szerint) csak Isten tervét hajtotta végre...

Isten forgatókönyve szerint a berendezett terepen eljátszotta szerepét a többi szereplővel együtt.

"az áldozatokra azért volt szükség, hogy az ember ne gondolja már, hogy Istennek kötelessége megbocsátani,"

Mit is? Az általa létrehozott "bűnöket", amelyek létrejöttét Isten megelőzhette volna! Ja, ARRA nem volt lehetősége? Csak büntetni??? Én úgy tudtam, mindenható!!!

"és Istent pincérnek tekintik"

Ugyan már, ki menne egy olyan vendéglőbe be, ahol egy ilyen alak szolgál fel?!

" szembe köpik az életadójukat."

Aki vissza is veszi, amit adott!

Szerinted a koldusnak hálásnak kellene lennie, ha az odaadott alamizsnát vissza is veszed tőle?

jan. 15. 09:39
 10/12 anonim ***** válasza:

9

Sajnos nem értettél meg.

Valóban érzőlények, de Isten soha nem engedte, hogy az állatokat bántsák, mert azért is büntetést szabott ki az emberre.

Viszont az életet az állatoknak nem örökre hozta létre, mert kizárólag az embert teremtette hozzá hasonlóvá, vagy is hogy élhet örökké.

jan. 15. 09:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!