Keresztények komolyan gondolják hogy ha egy két napig nem esznek húst, azzal teljesítik a böjtöt mint Isten parancsát?
Egy másik kérdésnél keresztény hozzászóló azt állította keresztények számára nem kötelező a böjt illetve hogy mindenki saját kedve szerint böjtölhet ahogy akar. Ez most leginkább úgy néz ki hogy egy két napig nem esznek húst aminek semmi köze a böjthöz.
Biblia szerint egyébként a böjt kötelező:
Jóel próféta könyve 2:12 De még most is így szól az ÚR: Térjetek meg hozzám teljes szívvel, böjtölve...
Azt is tudjuk hogy Jézus a Biblia szerint 40 napig böjtölt úgy hogy nem ivott, nem evett semmit. A zsidó böjt is úgy néz ki hogy bizonyos napokon nem esznek, nem isznak semmit, az iszlám szerinti böjt pedig egy hónapig tart és hajnalhasadástól naplementéig nem lehet enni inni. Ezek nagy lemondással járnak, és próbára teszik az embert. A keresztény böjt viszont semmi, nem is nevezhető böjtnek, gyakorlatilag semmiféle lemondással nem jár, és csak egy két nap az egész. Ez nagyon távol van Jézus tanításától. Olyan mintha a böjt kigúnyolása lenne.
Mi a keresztények véleménye erről?

A böjt egy keresztény fanatikus baromság. Nem épeszű aki egy ókori primitív vallás miatt koplal. Az is benne van a Bibliában hogy a melegeket meg kell ölni (Mózes [Leviták könyve] 20:13) és hogy a nőknek kuss van. (Korinthusi levél 14:34-35 és Timóteus 2:11-12)
Meg olyan biológiai, fizikai, csillagászati hülyeségeket amiken egy mai ember jót nevet, de persze a korabeliek szentül hittek benne. Kb 500-at gyűjtöttem össze csak az ószövetségből, de a sok fanatikus kimagyarázta annyival hogy a Biblia nem tudományos értekezés és nem baj ha baromságok vannak benne mert nem az a célja hogy pontos legyen, meg amúgy is metafora benne minden, kivéve amit nem lehet cáfolni (még) vagy megerősíteni.

"Te hazudsz. A keresztény böjti időszak nem egész évben tart hanem a húsvétot megelőző negyven napon. A hús elhagyása pedig nem böjt hanem vicc kategória."
Ha ennyire hülye vagy, akkor minek szólalsz meg? Egyrészt a nagyböjtben nem 4 db péntek van, hanem 7 db + hamvazószerda. De ugye a számoláshoz nem ártana kicsit több IQ, mint amivel rendelkezel. Másrészt minden péntek, amire nem esik jelentősebb ünnep, az böjti, bűnbánati nap.
"Nincs ilyen a Ramadán alatt."
Láthatóan van. Sőt egyes helyeken még turista látványosságot is csinálnak belőle. Ez az iszlám. A szánalomvallás.
"mint az hogy egy hónapon át nem ehetsz nem ihatsz hajnaltól napnyugtáig?"
Reggel bezabál, este bezabál, hol itt a gond? Ha nem a nyári napon dolgozik kint a földeken vagy viszi a cementes zsákokat kánikulában, ez egészséges embert nem terhel meg.
Ez alapján én az év felében ramadánt tartok :D Mert hétköznap sokszor csak kora reggel eszek és estefelé, amikor hazaérek.

Van, aki könnyen betartja a húsmentes étkezést, csak oda kell figyelnie rá. És van, akinek nehézséget okoz, mert ráfüggött a húsra, képtelen róla lemondani. Van, akinek a 3 napi étkezés akár csak egy-egy napra kihívás, és ha nem készül el időben az ebéd, ezért félórával tovább marad éhes, akkor kiborul.
A katolikus egyházban az alapvető előírás, hogy péntekenként böjtölünk, ez alapból 52-53 nap egy évben. De vannak jó cselekedetek, amelyek felmentést adnak ez alól; kivéve a nagyböjtöt, amikor kötelező. A nagyböjt 40 napos, de kivételek a vasárnapok, így a teljes időszak 46 napra jön ki, ami szerdán kezdődik. Kiszámolhatjuk, hogy ebbe az időszakba 7 péntek esik, és ezek között az utolsó a nagypéntek, ami szigorú böjti nap. Hamvazószerda is szigorú böjti nap. Ez 2 szigorú böjti és 6 normál böjti nap - ez a minimum, amit a katolikus egyház elvár.
A minimumnál lehet többet teljesíteni. Lehet negyvenelni, ez azt jelenti, hogy a 40 nem vasárnapi böjti napon nem eszik húst. Van, aki vegán étkezést + hal vállal. Van, aki lemond az édességről is. Van, aki böjtöl is, meg nem is. De bárki vállalhat más lemondást is. Amiről hallottál, az a minimum.
Reformátusok, evangélikusok, többi protestánsok nem böjtölnek.
Érdemes megnézni az ortodox böjti előírásokat is.
A ramadán pedig böjt és ünnep.
"Ha ennyire hülye vagy, akkor minek szólalsz meg? Egyrészt a nagyböjtben nem 4 db péntek van, hanem 7 db + hamvazószerda. De ugye a számoláshoz nem ártana kicsit több IQ, mint amivel rendelkezel. Másrészt minden péntek, amire nem esik jelentősebb ünnep, az böjti, bűnbánati nap."
Eddig azt hazudtad egész évben minden pénteken böjt van. Most akkor levitted 7-re? :) És akkor az a bűnbánat hogy nem eszel húst pénteken? :)
"Láthatóan van. Sőt egyes helyeken még turista látványosságot is csinálnak belőle. Ez az iszlám. A szánalomvallás."
Milyen turista látványosság? Fogalmad sincs miről beszélsz. Hányszor is voltál amúgy muszlim országban Ramadánkor? Ja hogy egyszer sem. Hát én sokszor. Az a szánalmas hogy gúnyt üztök a böjtből, Jézusból és még ráadásként az iszlámot rágalmazzátok.
"Reggel bezabál, este bezabál, hol itt a gond? Ha nem a nyári napon dolgozik kint a földeken vagy viszi a cementes zsákokat kánikulában, ez egészséges embert nem terhel meg."
Látszik hogy fogalmad sincs miről beszélsz. Javaslom csináld végig egyszer egy hónapban és meglátjuk megterhel- vagy nem :) Kapásból nem tudsz hajnalban "bezabálni" este pedig pláne nem egy egésznapos böjt után. Kevés ételtől is jól laksz. De ugye neked erről fogalmad sincs mert sosem böjtöltél.
"Ez alapján én az év felében ramadánt tartok :D Mert hétköznap sokszor csak kora reggel eszek és estefelé, amikor hazaérek."
Nyilván ez is hazugság. Normál esetben miért ne ennél? És ugye inni azért csak iszol. Szóval te soha életedben egy másodperc Ramadánt sem tartottál.

"Eddig azt hazudtad egész évben minden pénteken böjt van."
Írtam mást? Te sajnos kiábrándítóan hülye vagy. Csak azt mutattam be, hogy a számolás se megy neked.
"Az a szánalmas hogy gúnyt üztök a böjtből"
Azért, mert mi naplemente után nem kezdünk muzulmán módra tivornyázni ramadánkor?
"Javaslom csináld végig egyszer"
Írtam, hogy elég gyakran csinálok így. Persze nem valami muzulmán hacacáré miatt, csak egyszerűen így van időm, így tudom megoldani.
Sőt ezzel kérkedni se szoktam ellentétben a muzulmánokkal, akik itt is láthatóan verik a mellüket, hogy ők mennyire és hogy böjtölnek. Vicc kirakat az egész.

Azért pontosítsunk.
Nem a "keresztény böjtről" beszéltek, hanem a katolikus egyház böjti szabályairól.
Pl. Az ortodoxok sokkal szigorúbban és sokkal többet böjtölnek, mint a katolikusok.
Protestánsoknál szintén más a helyzet.
"Keresztények komolyan gondolják hogy..."
Szóval már a kérdésfelvetés is téves.

Éppen azért, mert a középkori emberek duskáltak az élelemben, akár minden nap húst ettek, minthogy a mai kortárs pap is látja, hogy ez az életmód már nincs, emiatt olyan dolgokat enged meg a pap, hogy valamelyik szenvedélyünkről mondjunk le.
Az említett napokon igen ...nem eszünk húst. De a fennmaradó harminc valahány nap küzdünk saját szemvedélyeink ellen.
Van aki a dohányzásról mond le...vagy csak próbál...van aki (mint azt írta) vissza fogja a Facebook vagy tiktok nézegetését, többet imádkozik, hogy közelebb jusson Istenhez.
Hol van már a húsevő Magyarország ...
A böjti időszak arra jó hogy ezekre jobban figyeljünk mint máskor

Én keresztényként nem tartom a böjtöt. 3 napig volt szükség a böjtre úgy gondolom: A kereszt haláltól a feltámadásig. Ami ezután böjtölés, az felesleges. Más, ha az ember néhanapján méregtelenít.
Egyébként Jézus azt tanította a tanítványoknak, hogy amit eléjük tesznek, azt egyék meg. Szerdán is benéztem a hűtőbe és ez az igerész jutott az eszembe, amikor megláttam a füstölt kolbászt:
"Ha bementek egy városba, és befogadnak titeket, azt egyétek, amit elétek tesznek." (Lukács 10:8)
Tehát kijöttem a munkahelyről, ami a városon kívül van. Bementem a városba, mert ott lakom és oda mentem, ahová befogadtak a válásom után, tehát a szüleim házába, ahol így most lakom. Ott apám megvette a jó kis füstölt kolbászt és elém tette. Elém tárult ugyanis, amikor kinyitottam a hűtőajtót és tudtam jól, hogy az a kaja. Nyilván, különben nem lett volna a hűtőben, ami az a hely, ahova a munka után elég hamar bepillantok.
Így Lukács 10:8-al a szívemben és füstölt kolbásszal a tányéramon egy jóízűt ebédeltem. Nincs bűntudatom és egyáltalán nem kellett ehez kiforgatnom egy igerész jelentését sem. Mert a Biblia leírja, hogy mit lehet enni. De azt hol írja, hogy mikor ne egyek húst? Nem engem kötelez a hús elhagyására, hanem a zsidókat. Én pedig nem vagyok zsidó, hanem őseim pogányból lettek keresztények.
Úgy gondolom és meg is van írva, hogy nagyobb gondok vannak azokkal, amik kijönnek egy ember száján, mint azzal, ami bele megy. Mert Jézus erről is tanít:
Jézus egy alkalommal ismét magához hívta a népet, és így tanította őket: „Hallgassatok rám mindnyájan, és jól értsétek meg! Nem az szennyezi be az embert, ami kívülről jut az emberbe; hanem ami az emberből származik, az szennyezi be őt.” Amikor Jézus a népsokaság elől bement a házba, tanítványai megkérdezték tőle, mi a példabeszéd értelme. Ezt felelte: „Hát még ti sem értitek? Nem tudjátok, hogy amit megeszik az ember, az nem szennyezheti be, mert nem a szívébe jut, hanem a gyomrába, és a félreeső helyre kerül?” Ezzel tisztának mondott minden ételt.
Aztán így folytatta: „Ami az emberből ered, az teszi tisztátalanná az embert. Mert belülről, az ember szívéből származik minden gonosz gondolat, paráznaság, lopás, gyilkosság, házasságtörés, kapzsiság, rosszindulat, csalás, kicsapongás, irigység, káromlás, kevélység, léhaság. Ez a sok rossz mind belülről származik, és ez teszi tisztátalanná az embert.”
(Mk 7,14-23)
Ezeken a szavakon érdemesebb elgondolkodni a böjt idején, mint böjtölni.
Ettől függetlenül nem vétek, ha valaki böjtöt tart. De azt is érdemes észben tartani, hogy Isten nem a gyomrod tartalmát fogja vizsgálni, nem a böjt teljesítményedet, hanem a szívedet és a gondolataidat vizsgálja.
Ez a véleményem a böjtölésről és a kajálásról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!