Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A Jehova tanúi "keresztény"...

A Jehova tanúi "keresztény" felekezet miért számít kereszténynek?

Figyelt kérdés

k tagadják Jézus Istennel való egylényegűségét, tehát így a szent háromságot is. De hiszen éppen emiatt keresztény a keresztény vallás nem?

De akkor meg miért keresztény a Jehova tanúi?

tegnap 21:13
 1/9 Fingkirály ***** válasza:
27%

Az eredeti ősi kereszténység nem ismerte a Szentháromágot, sőt Jézust magát nem tartották sem isteni eredetűnek, sem azzal egylényegűnek, hanem egyszerű mártírhalált halt prófétának, aki különös kapcsolatban volt Istennel, az ő szavát közvetítette.

Ebből a prófétából lett a niceai vagy nikaiai zsinat során Isten fia, aki ráadásul vele egylényegű.

Aztán aki ezt nem ismerte el, először negvetették, utána kiközösítették, végül kb a 11-12. századra, a katharok,valdensek, husziták idejére már konkrétan üldözték, helyenként egyenesen irtották őket.

De amúgy rengetegnolyan vallás van, ami keresztény spinoff cucc, és tagadja a Szentháromságot - ilyen pl

- szinte az összes karizmatikus vallás - ezek közül jópár magát Jézust tiszteli istenként fura módon

- a mormonok

- és vicces módon az iszlám (akik szintén ismerik Jézust és elismerik prófétai munkáját, csak ugye később jött Mohamed, aki tökéletesítette - valamint ők nem is nevezik magukat kereszténynek, sőt, baromira haragszanak a "keresztény" vallásokra azért, mert Jézust istenként imádják, és egy embert Istenhez mérni náluk a legfelháborítóbb a világon. Szerintük senki ember mérhető Istenhez, az a legnagyobb és kész:)(az "isten a lgnagyobb" arabul úgy hangzik, hogy "allahu akbar").

tegnap 23:42
 2/9 anonim ***** válasza:
24%

Jézus maga sem hitt a katolikus szekta által kitalált szentháromságban.

A Bibliában nem szerepel a szentháromság kifejezés.

A Bibliában halvány árnyéka sincs egy háromszemélyű istennek.

A Biblia sok helyen kijelenti, hogy Isten "egyedüli Igaz Isten". Azt is, hogy Jézus az ő Fia. (Senki nincs a világon, aki azonos lenne a saját fiával.)

Arról viszont sehol sem tesz említést, hogy a szentlélek (szent szellem) személy lenne. Arról meg főleg nem, hogy ez utóbbi azonos lenne a két előbbivel.

Te sem vagy azonos az apáddal. Ha mégis azt állítod magadról, hogy igen, akkor elég furcsán fognak rád nézni még a háromsághívők is.

--------------

keresztény = Krisztus követője

Jehova Tanúi vitathatatlanul Krisztus követői. Igyekeznek (a világon egyedülálló szervezetként) eleget tenni Krisztus utasításainak, maximálisan követve az ő példáját.

Épeszű ember nem állíthatja ennek az ellenkezőjét.

tegnap 23:51
 3/9 anonim ***** válasza:
31%

Szia

Igen, Jehova Tanúi keresztények.

Miért?

Részben az előttem szóló már említette, hogy Jézus követőjeként, tanítványaiként éljük az életünket, az Ő tanítása parancsa a mérvadó.

1Péter 2:21 "Valójában erre hívtak el titeket, mert Krisztus is szenvedett értetek, mintát hagyva nektek, hogy szorosan kövessétek a nyomdokait".

Ennek igyekszünk eleget tenni, nem fogadunk el mást.

Hiszünk abban, hogy Jézus a kulcs a megmentéshez, vagyis „nincs más név az ég alatt, amely az emberek között adatott, amely által megmentést nyerhetünk” (Cselekedetek 4:12)

Amikor valaki Jehova Tanúja lesz, Jézus nevében keresztelkedik meg (Máté 28:18, 19).

Az imáinkat Jézus nevében mondjuk (János 15:16).

"bármit kértek is az Atyától az én nevemben, megadja nektek."

Hiszünk benne, hogy Jézus a Vezetőnk, akit Isten minden ember fölé kinevezett. 1Korintusz 11:3

Hiszünk abban a bibliai tanításban, hogy Jézus Istennek a Fia, nem pedig egy háromság része.

Máté 16:16 "„Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia

Jézus a következőket mondta: Márk 12:29

  "Jézus így felelt: „Az első ez: »Halld, ó, Izrael, Jehova a mi Istenünk, és csak egy Jehova van."

Viszont az írásokkal összhangban nem hisszük, hogy Isten egy háromság része, a tanításainkat a Biblia igazságaira alapozzuk, nem más írásokra.

Isten szava igazság (János 17:17).

Jehova Tanúi nem cionisták. A cionizmusnak nincs bibliai alapja.

Jehova Tanúi nem protestánsok, mert számos protestáns hitnézet ellentétben áll azzal, amit a Biblia tanít.

Nem protestálunk a katolikus egyház ellen, és nem próbáljuk megreformálni, mint ahogyan más vallásokat sem.

Egyszerűen prédikáljuk az Isten királyságáról szóló jó hírt, és igyekszünk segíteni másoknak, hogy ők is tudjanak hinni a jó hírben

Nem az a célunk, hogy megreformáljunk más vallási csoportokat, hanem az, hogy az őszinte szívű embereknek megtanítsuk az igazságot Istenről és a Szaváról, a Bibliáról

2Timóteusz 2:24, 25  Az Úr rabszolgája pedig ne harcoljon, hanem legyen mindenkivel kedves, alkalmas arra, hogy tanítson, olyan, aki visszafogja magát, amikor rosszul bánnak vele,   és szelíden oktatja azokat, akik ellenszegülnek.

ma 09:25
 4/9 A kérdező kommentje:

"A Biblia sok helyen kijelenti, hogy Isten "egyedüli Igaz Isten". Azt is, hogy Jézus az ő Fia. (Senki nincs a világon, aki azonos lenne a saját fiával.)"

János 10:30-ban található kijelentés fontos, ahol Jézus azt mondja: „Én és az Atya egy vagyunk.”

Tehát akkor szerinted Jézus hazudott?

János 1:1-14: „Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és az Ige Isten volt. És az Ige testé lett, és közöttünk lakozott.” Ez a szakasz világosan kijelenti, hogy Jézus, mint az Ige, isteni természetű.

Zsidók 1:3: „Ő az Ő dicsőségének fénye és az Ő természetének képmása, és mindeneket az Ő hatalma szavával tart fenn.” Ez a vers Jézus isteni természetét és hatalmát hangsúlyozza.

Filippiek 2:6-7: „Aki Isten formájában volt, nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő legyen Istennel, hanem megüresítette magát, szolgai formát vett fel.” Ez a rész azt mutatja be, hogy Jézus istenként létezett, de emberré lett a mi megváltásunk érdekében.

János 14:9: „Jézus ezt mondta neki: 'Annyira időtöket veletek vagyok, és mégsem ismersz engem, Fülöp? Aki engem látott, látta az Atyát.'” Ez egyértelműen utal arra, hogy Jézus és az Atya egyesültek.

Ettől több utalás már hová kellene arra vonatkozóan, hogy Jézus az Isten.

"keresztény = Krisztus követője

Jehova Tanúi vitathatatlanul Krisztus követői. Igyekeznek (a világon egyedülálló szervezetként) eleget tenni Krisztus utasításainak, maximálisan követve az ő példáját.

Épeszű ember nem állíthatja ennek az ellenkezőjét."

Csak hogy ez rögtön értelmét is veszti, ha Jézus nem egy lényegű Istennel.

Ennyi erővel bármelyik prófétát kiemelhetnénk a bibliából és követhetnénk.

Nem őket kell követnünk, hanem közvetlenül Istent.

ma 10:15
 5/9 anonim ***** válasza:
27%

Szia Kérdező

Az általad idézett Biblia verset Jézus megmagyarázza mit jelent, hogy Ő és az Atya egyek.

(János 17:21) . . .mindnyájan egyek legyenek, mint ahogy te, Atyám, egységben vagy velem, és én egységben vagyok veled, . . .

Jézus itt az egységet értette, nem pedig a személyiségbeli egyezséget.

Hiszen más helyen pedig azt mondta, hogy az Atya nagyobb nála.

Illetve, hogy az Atyának köszönheti az életét.

Ha kiragadunk verseket a Bibliából, bármit belemagyarázhatunk, és így a Biblia ellentmondásba keveredne önmagával.

ma 11:33
 6/9 A kérdező kommentje:

"Jézus itt az egységet értette, nem pedig a személyiségbeli egyezséget."

És? Attól még mindig lehet egy lényegű Istennel.

"Hiszen más helyen pedig azt mondta, hogy az Atya nagyobb nála.

Illetve, hogy az Atyának köszönheti az életét."

És? Mindezen felül még mindig lehetnek egy lényegűek.

"Ha kiragadunk verseket a Bibliából, bármit belemagyarázhatunk, és így a Biblia ellentmondásba keveredne önmagával."

Te is kiragadtál verset a bibliából:

"(János 17:21) . . .mindnyájan egyek legyenek, mint ahogy te, Atyám, egységben vagy velem, és én egységben vagyok veled, . . ."

Szóval......

ma 17:02
 7/9 anonim ***** válasza:
63%
Minden és mindenki egylényegű istennel(minden tőle származik), ezek szerint rengeteg isten van a kereszténységben?
ma 17:15
 8/9 anonim ***** válasza:
16%

Ha a "keresztény" szó bibliai értelmét vesszük alapul, az "krisztusit" jelent. Egy embert(nem felekezetet!),aki erkölcsében,életében,szavaiban Krisztust követi. Ilyen értelemben nem beszélhetünk "keresztény egyházakról".

Az,hogy a Jehova Tanúi felekezet egyes tagjai Krisztust követik-e,egyénileg kell megvizsgálni.

Természetesen adódik a kérdés,hogy keresztény,vagyis Krisztust követő-e a vasárnapot önneplő,hisz Krisztus sosem szentelt vasárnapot. Krisztust követő-e,aki kígyót-békát eszik,holott Krisztus sosem evett tisztátalant,stb.

Ne vallásokat kövessünk,hanem Krisztust!

Egyedül Ő méltó követésre!

Egyedül Ő ajándékozhat meg örök élettel!

Egyedül Ő adta életét értünk.

ma 17:43
 9/9 anonim ***** válasza:
15%

6

Kedves Kérdező

Nem kiragadtam, hanem az általad idézett verset ezzel a versel magyaráztam meg.

Mint írtam, a szövegkörnyezet, és a teljes Biblia összhangban kell, hogy legyen egymással.

Te idéztél egy verset, hogy Jézus az Isten, Én pedig további verset felhasználva Jézus magyarázatát fűztem hozzá, hogy nem azt jelenti.

ma 18:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!