Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mivel Ádám és Éva nem létezett...

Mivel Ádám és Éva nem létezett, mi az az eredendő bűn?

Figyelt kérdés
aug. 11. 21:12
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:
35%

"A keresztény vallás egyik leggonoszabb dogmája, hogy minden ember bűnnel születik. Amit persze csakis ők tudnak feloldani. Amikor ránéznek egy újszülöttre, egy bűnös lelket látnak, nem egy ártatlan babát."

Ki mondott ilyet, hogy csak a keresztények tudják feloldani a bűnt?

A bűn amit már elkövettél az fel van írva a számlára, ami hatással lesz a végelszámolás kimenetelére.

Mi az, hogy a keresztények letudják venni a bűnt egymásról? xD

aug. 13. 05:46
 32/40 anonim ***** válasza:
70%

"De kezdetben az egész emberiség a vadonban magányosan kirakott embernek számított."

Már mint szerinted volt olyan amikor a világon az összes ember magányosan járta a világot?

"Akkor ők kitől tanulták az erkölcsöt?"

Kialakították. Pont mint a falkában élő állatok.

aug. 13. 06:48
 33/40 anonim ***** válasza:
70%

"A bűn amit már elkövettél az fel van írva a számlára, ami hatással lesz a végelszámolás kimenetelére."

A bűnösnek tartott csecsemő pedig még semmilyen bűnt nem követett el.

Az árulkodó, hogy a következő részt már meg sem próbáltad cáfolni.

" Amikor ránéznek egy újszülöttre, egy bűnös lelket látnak, nem egy ártatlan babát."

aug. 13. 06:49
 34/40 anonim ***** válasza:
62%

"Ki mondott ilyet, hogy csak a keresztények tudják feloldani a bűnt?"

A keresztények. Nem tudom, hogy poénnak szántad-e a kérdésed. Ha igen, elég értelmetlen volt.

"A bűn amit már elkövettél az fel van írva a számlára, ami hatással lesz a végelszámolás kimenetelére."

Normális, ép erkölcsű ember szerint egy újszülött képzeletbeli számláján nem lehet semmilyen bűn.

"Mi az, hogy a keresztények letudják venni a bűnt egymásról? xD"

Én is veled röhögnék rajta, ha nem lenne mögötte milliók szomorú sorsa. Példát is mondok, hátha úgy jobban érthető. Azt tanították, hogy minden gyermek bűnnel születik, az eredendő bűnnel. Ezért minél előbb igyekeztek a babákat megkeresztelni. Régen a gyermekhalandóság sokkal nagyobb volt. Ezek a gyerekek a limbóban végezték, a pokol és a mennyország között. Egy gyermekét elvesztő párnak ez a tudat borzasztó lehetett. Ez a felfogás mindössze 60 éve, a második vatikáni zsinat után változott csak.

Az eredendő bűn, mint fogalom, rendkívűl gonosz: nem a saját bűneidért kell felelned, hanem az őseid bűneiért is. Ez az ábrahámi isten törvénye. A bronzkori kecskepásztorok erkölcsi szintjén megírt Biblia ennyit ér:

Jeremiás 32:18

18 Te irgalmas vagy ezerízig, de megfizetsz az atyák bűnéért fiaiknak is, te nagy Isten, te hatalmas, akinek Seregek Ura a neve!

2 Mózes 20:5

5 Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem.

2 Mózes 34:7

7 Megtartja szeretetét ezerízig, megbocsátja a bűnt, hitszegést és vétket. Bár nem hagyja egészen büntetés nélkül, hanem megbünteti az atyák bűnéért a fiakat és a fiak fiait harmad- és negyedízig.

4 Mózes 14:18

18 Az Úr türelme hosszú, szeretete nagy, megbocsátja a bűnt és hitszegést; bár nem hagyja egészen büntetés nélkül, hanem megbünteti az atyák bűnéért a fiakat harmad- és negyedízig.

5 Mózes 5:9

9 Ne imádd, és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem.

aug. 13. 09:52
 35/40 anonim ***** válasza:
24%

"Már mint szerinted volt olyan amikor a világon az összes ember magányosan járta a világot?"

Nem magányosan. Arra értettem, hogy kezdetben minden ember a vadonban élt, és azelőtt nem volt senki aki megtanítsa neki az erkölcsöt, ahogyan egy falka hiénának sincs.

"Kialakították. Pont mint a falkában élő állatok."

Az állatok semmilyen erkölcsöt nem alakítanak ki.

A falkában élő állatok, mint például a farkasok, oroszlánok vagy bizonyos majomfajták, valóban mutatnak olyan viselkedési mintákat, amelyek hasonlítanak az emberi erkölcsök egyes elemeire. Ezek a viselkedések leginkább a csoportban való együttműködésre, a társas kapcsolatokra és a társadalmi hierarchiára vonatkoznak.

De ez náluk csak ösztönös.

Még Richard Dawkins egy könyvében olvastam, hogy méhtenyésztők megfigyelték, hogy a kaptáron belül vannak bizonyos tiszta egyed és nem tiszta egyedek.

Dawkins leírja, hogy a méhek társadalmi struktúrája, különösen a méhészetben található különbségek a gének természetére vezethetők vissza.

A tiszta méhek megtisztítják a kaptárt, eltávolítják a hulladékot és megakadályozzák a kórokozók terjedését.

Míg a nem tiszta méhek hagyják bent rothadni a hulladékot.

Nekünk itt most a lényeg az, hogy azokból a méhekből tudtak kitenyészteni teljesen tiszta és teljesen nem tiszta külön méh kolóniákat.

Ebből is látszik, hogy az állatok mennyire ösztönösen működnek.

Nincs itt semmilyen igazi erkölcs.

Így ezek a viselkedések nem azonosak a humán erkölccsel, hiszen az állatoknál a gének míg az embernél elsősorban a tanulás az amivel kialakul az erkölcs.

"A bűnösnek tartott csecsemő pedig még semmilyen bűnt nem követett el."

Senki nem mondta, hogy már bűnt követett el, az eredendő bűn azt jelenti, hogy benne van a bűnre való hajlam, ami igaz is.

Ez a keresztény tanítás nem hogy téves vagy elítélendő dolog, hanem egy jó támpont a gyermek neveléshez.

"A keresztények. Nem tudom, hogy poénnak szántad-e a kérdésed. Ha igen, elég értelmetlen volt."

Ebből még továbbra sem derült ki, hogy a keresztények letudják venni a bűnt.......

"Az eredendő bűn, mint fogalom, rendkívűl gonosz: nem a saját bűneidért kell felelned, hanem az őseid bűneiért is. Ez az ábrahámi isten törvénye. A bronzkori kecskepásztorok erkölcsi szintjén megírt Biblia ennyit ér"

Mert ugye napjainkban erre nincs példa? Ha a szüleid felhalmoznak egy nagy halom adósságot vajon kinek kell megfizetnie? Na vajon kinek?

Ja hogy azzal nincsen baj, hogy a szülők adósságát a gyermekeiken hajtják be? De a keresztények ugyanezért rendkívül gonoszak mi?

aug. 13. 14:47
 36/40 anonim ***** válasza:
53%

"nem volt senki aki megtanítsa neki az erkölcsöt"

Minden ember mindig csapatban élt, és a csapat tanította az erkölcsöt. Ugyanígy az állatoknál is.

A méhek más kérdés, ott tényleg ösztönök vannak. De egy méhnek 700 agysejtje van!

"ez náluk csak ösztönös"

Amit tanítani kell, az NEM ösztönös!

"azzal nincsen baj, hogy a szülők adósságát a gyermekeiken hajtják be?"

De csak akkor, ha vállalja. Le is mondhat az örökségről, ami az adósságot is jelenti ilyenkor. Az eredendő bűnről hogy lehet lemondani? Úgy, hogy TÉNYLEG ne legyen soha többé? Ne örökölje a gyerek se?

Várom a módszert.

aug. 13. 14:55
 37/40 anonim ***** válasza:
55%

""azzal nincsen baj, hogy a szülők adósságát a gyermekeiken hajtják be?"

De csak akkor, ha vállalja. Le is mondhat az örökségről, ami az adósságot is jelenti ilyenkor. Az eredendő bűnről hogy lehet lemondani? Úgy, hogy TÉNYLEG ne legyen soha többé? Ne örökölje a gyerek se?

Várom a módszert."

NEM!

Eleve hibás a felvetés.

Az adósság esetén anyagilag kárt okoznak valakinek ha nem fizetik vissza a pénzt. Ezt sajnos nem tudjuk másként megoldani mint a rokonokkal megfizetetni.

Ádám és Éva bűne esetén szó sincs ilyenről.

Pont ahogyan egy börtön büntetését töltő személy ha idő előtt meghal akkor esetében sem fogják börtönbe zárni valamelyik rokonát, hogy ő töltse le a büntetés maradék részét.

Bár itt már kérdésesé válik az is, hogy mennyi is a büntetés?

Hány milliárd emberrel lett már kiterjesztve 2 ember büntetése? Hány milliárd embernek kell még szenvednie emiatt, hogy egálban legyenek?

aug. 13. 15:02
 38/40 anonim ***** válasza:
14%

"Hány milliárd embernek kell még szenvednie"

Ennek soha nem lesz vége. Ha már 10000000 milliárd ember élt, akkor sem.

És EGYETLEN EGY ember mentes ettől a bűntől: Jézus.

MINDEN EGYES EMBER BŰNÖS! Még meg se született, de már akkor is!

aug. 13. 15:17
 39/40 anonim ***** válasza:
44%
Tehát egyetlen egy ember aki ő maga volt emberi testben.
aug. 13. 15:31
 40/40 anonim ***** válasza:
51%

És látod: ez az igazság, minden keresztény is ezt mondja - mégis lepontozzák.

Mert persze nem tetszik nekik. De mit lehet csinálni vele? Semmit.

Ennek a vallásnak ez alaptétele.

aug. 13. 15:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!