Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A Biblia isten szavahihető?

A Biblia isten szavahihető?

Figyelt kérdés
Saját magát nevezi Istennek. Mi van, ha hazudik és ő csak 1 millióból, esetleg ő maga a gonosz?

2024. jún. 27. 17:19
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/110 Tevenyereggyarto ***** válasza:
76%

Javítsatok ki ha tévedek, de nem úgy van ,hogy a Mennyország és a bűnbeesés előtti Édenkert eleve egy ilyen utópikus “itt nincs semmi rossz meg szenvedés” hely? Mert ha igen akkor Isten kétszer is tudott ilyet teremteni bármi probléma nélkül, tehát megint csak nem sok értelme van szenvedéssel teli világot is alkotnia. S másik lehetőség ,hogy ha ezek a helyek sem jobbak mint a Föld, hát akkor…

Aztán értem én ,hogy tanítás meg minden, de például egy természeti katasztrófából ki mit tanul? Ha földrengés vagy bármi más elpusztít városokat vele többezer emberrel akkor tanuljuk meg legközelebb az űrbe építeni házat? S ha jön egy űrkavics akkor legközelebb tanuljunk meg mágikus erőpajzsot varázsolni? Még ha nem létezne más rossz mint amit az emberek okoznak akkor még érteném, de így ,hogy a környezetünk eleve olyan ,hogy lépten-nyomon bármi bánthat/ megölhet…

Akárhogy próbáljuk csűrni-csavarni, de egy jóságos és mindenható isten nem teremthette ezt a világot. Másmilyen isten esetleg, de olyan nem. S igazából erről is szól a rosszból vett érv s ezen nem nagyon van mit tovább rágni. Szóval ilyen szempontból egyáltalán nincs megcáfolva.

2024. jún. 28. 19:32
 22/110 anonim ***** válasza:
78%

"Nem írtam olyat, hogy Isten kivételező és szadista lenne."

"Továbbá nem én írtam azt hogy: "Ez van, Isten tűzzel vassal védi a papi népét.""

A kivételező attól még továbbra is áll. Kiválasztott 1 népet a sok közül akikkel kivételezett.

A másik rész miatt elnézésedet kérem. Hibáztam, belekavarodtam a válaszokba.

"Fentebb már leírtuk hogy miért igazságos,"

Attól még, hogy ártani akarnak a kis kedvencnek még nem lesz igazságos a kiirtassuk ahogyan a gyerekek lemészárlását sem teszi jóvá az, hogy ha nem gyilkolnák meg őket akkor úgyis éhen halnának mert a családjukat már előtte lemészárolták.

Ez egy agybaj nem igazság és nem jóság.

2024. jún. 28. 20:04
 23/110 Darkmoon80 ***** válasza:
38%

"Jahve nem a sátán!"

Valóban nem! Rosszabb. Ha létezne akkor alávalóbb lenne mint a szintén nem létező Sátán, mert hazudik, félrevezet, szadista, oktalanul büntet és gyilkol, és mindezt azzal tetézi, hogy közben a szerető jó szerepében tetszeleg és imádtatja magát.

2024. jún. 28. 20:19
 24/110 anonim ***** válasza:
28%

Az a probléma, hogy általanositasz a csecsemők megőlésével.

Akkor vegyük át még egyszer. Egy kivételezett nép Igéretet kap Istentöl Kánaánra.

Te mint egy porszem a világűrben hogyan képzeled azt hogy felulbîráld Isten döntését. Hogy nem igazságos. Nem teheted. Azt teheted, hogy nem myulsz hozzá a papi néphez.Rnnyi jogod van.

Akkor nem írt ki téged. Érthető? Nem nálad van a bîrói szerep, hanem Istennél.

Ő figyelmeztetett a Bibliában illetve ígérte azt, hogy Ő Izrael istene Izrael előtt megy és kiírja ellenségeit.

Te hogy képzeled, hogy ebből egy általános következtetést vonsz le, mintha Isten mindenkivel megtenné. Nem ez egy speciális ígéret a honfoglaló Izraelnak.

Azért igazságos mert ez a szerződés lênyege, Izrael földet kap és megsokszorozódik ha betartja a szerződést, ha nem Izraelt is kipusztiztja.

Ez igenis igazságos 1. Ne nyulj Izrarlhez, mert kiírt Isten.

3. A zsidók tartsák be a törvényeket mert ha nem kiirtatik.

Mi ebben a nem igazságos???

De ha nem, büntetés jár Istentől, fogság azután kiirtatás.

Isten a zsidókon keresztül mutatja meg fegyelmét amit te olyan nagyon keresel benne, hogy miért nem ugrik ki a bokorbol és segít.

Ha neked Dachau és a Hamasz példája sem elég arra, hogy elfogadd hogy a Biblia igaz és nem egy mesekönyv akkor semmi közöd ehhez a témához, mert nem olvastad ki az egész Bibliát, azok inkább huzzák össze magukat tudatlansagukba húzódjanak vissza, vagy ha hozzá szeretne szólni művelődjék a Bibliából olvasással.

Nem te vagy Isten bírája, élő ember ne bírálja Istent.

2024. jún. 28. 21:20
 25/110 anonim ***** válasza:
64%

"Az a probléma, hogy általanositasz a csecsemők megőlésével."

Már mint? Mi ebben az általánosítás?

" felulbîráld Isten döntését. Hogy nem igazságos. Nem teheted."

Onnantól, hogy egy személy cselekedetei nem ítélhetőek meg igazságosnak vagy nem igazságosnak csak és kizárólag az egyiknek onnantól értelmét veszti a meghatározás. Innentől értelmetlen a kijelentés, hogy igazságos. Ennyi erővel azt is lehetne mondai, hogy Isten fnengogeirk. Pont ugyan annyi értelme lenne.

Pont ugyan ez érvényes a jóságra is.

"Akkor nem írt ki téged. Érthető? Nem nálad van a bîrói szerep, hanem Istennél."

A szavaknak jelentésük van. Ezt érted?

"Te hogy képzeled, hogy ebből egy általános következtetést vonsz le, mintha Isten mindenkivel megtenné."

Hol írtam én ilyet?

"Azért igazságos mert ez a szerződés lênyege"

Látom nagyon nem vagy tisztábban a szavak jelentésével.

"Mi ebben a nem igazságos???"

Ha ezt a kérdést komolyan tetted fel akkor nagyon nagy gondok vannak nálad.

"Ha neked Dachau és a Hamasz példája sem elég arra, hogy elfogadd hogy a Biblia igaz és nem egy mesekönyv akkor semmi közöd ehhez a témához, mert nem olvastad ki az egész Bibliát"

Ez aztán a "logika". Szóval szavak jelentésével gondok vannak és még a logikával is.

2024. jún. 28. 21:33
 26/110 anonim ***** válasza:
28%
Ennyire semmitmondó válaszokat rég nem írtak.
2024. jún. 28. 22:29
 27/110 Potyondi Gergely ***** válasza:
13%

21-es: Nem értek egyet!

22-es: Nem értek egyet! A hibát elnézem, hisz én is sokszor hibázom.

23-as: Nem értek egyet! Isten végtelenül jó!

25-ös: Nem értek egyet!

2024. jún. 28. 23:34
 28/110 Darkmoon80 ***** válasza:
57%
Vannak ÁLLÍTÁSOK, amiket vagy meg tudsz cáfolni (érvekkel!!!) vagy nem (és ebben az esetben a kutyát sem érdekli, hogy nem egyet értesz-e velük)!
2024. jún. 28. 23:55
 29/110 Potyondi Gergely ***** válasza:
16%

29-es:

Az egyik ok, amiből tudjuk, hogy Isten szeret minket, hogy amikor megszegjük a Ő parancsait, akkor nem kerülünk azonnal pokolra, hanem vár arra, hogy megbánjuk a bűneinket, és hogy szabad akaratból visszatérjünk Hozzá, mint a tékozló fiú az apjához.

2024. jún. 29. 01:28
 30/110 anonim ***** válasza:
35%

"Lényegében Isten taktikája olyan mintha egy szülő azt mondaná a gyereknek többek között, hogy ne nyúljon a forró vasalóhoz mert megégeti magát aztán utána nem állít fel már semmilyen szabályt csak figyel"

Itt van az általánositásod aminek az ellenkezője van benne a Bibliában.

Ádám Évánál felállít szabályt.

Mózesnél felállít törvényeket.

Leírtam neked az Ószövetség szerzödèsènek lényegét.

Erre a mondatodra a cáfolat éppen az hogy felállította a szabályt ezután úgy történik minden ami az Ószövetségi szerzödése, lásd Hitler, Dachau, Hamasz, Hezbollah. Éppen a Biblia segitségével értheted meg ezeket a történeti eseményeket, dehát nem olvasod.

A te tipusodbol rengeteg van itt a Gyikon. Nem olvassa a Bibliát, lenézi, majd hamis vádakat támaszt Isten ellen, ahelyett azt mondaná, bocs nem akarok butaságokat állitani amíg nem tájékozodom a Bibliából.

Mert hogyan mondhatod semmilyen szabályt nem állit fel. A zsidók azt mondják 10+613 törvény és szabály.

2024. jún. 29. 01:56
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!