Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mégis mivel tudnátok engem...

Mégis mivel tudnátok engem meggyőzni, hogyha van isten, akkor ő jó? : (

Figyelt kérdés
Szomorú vagyok, hogy a vallás nem tudott segíteni rajtam. De mióta GYENGE AGNOSZTIKUS vagyok, azóta nincsen kétely bennem. Csak szomorú amiért az isten lusta volt rajtam segíteni.
2024. jún. 7. 08:43
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:

"Annak megvan a megfelelő kontextusa, amiben helyesen lehet értelmezni."

Tehát valaki akinek meg van a tudása és a képessége ahhoz, hogy egy problémát intelligensen megoldjon és mégis ostoba, barbár módszert választ a probléma megoldására az kontextussal együtt már a rosszból hírtelen jóvá is változtatja az adott személyt.

Na mesélj. Mitől lesz jóságos az aki tömegeket mészárolt le amikor sokkal jobban is megoldhatta volna a problémát mészárlás és már erkölcstelen cselekedetek nélkül???

2024. jún. 7. 14:26
 22/35 A kérdező kommentje:

Az a kérdés, hogy valaki, aki tömegeket mészárolt le, hogyan lehet jóságos, komoly erkölcsi és teológiai dilemmát vet fel. A Biblia is tartalmaz olyan részeket, ahol Isten haragja és ítélete súlyos következményekkel jár emberekre nézve. Az ilyen történetek megértése érdekében figyelembe kell venni néhány szempontot:

1. **Isteni igazságosság**: A Biblia szerint Isten teljesen igazságos és szent. Az Ő ítéletei mindig az igazságon alapulnak, még akkor is, ha ezek számunkra keménynek vagy érthetetlennek tűnnek. Például, amikor Isten ítéletet hirdetett bizonyos népek felett az Ószövetségben, ezt gyakran a bűnök és gonoszságok miatt tette (pl. Sodoma és Gomorra pusztulása).

2. **Kontextus és történelmi helyzet**: Az Ószövetségben található történetek gyakran egy adott történelmi és kulturális kontextusban értelmezendők. Az akkori világban a hadviselés és a népirtás sajnos gyakoriak voltak, és ezek az események a Biblia részeként tükrözik az adott kor valóságát.

3. **Isten kegyelme és szeretete**: A Biblia egy másik fontos üzenete Isten végtelen kegyelme és szeretete. Az Újszövetség központi üzenete Jézus Krisztus kereszthalála és feltámadása, amely a megváltás és megbocsátás lehetőségét kínálja mindenkinek.

4. **Erkölcsi dilemmák és hit**: A hívők számára fontos, hogy az ilyen történeteket a hit és az erkölcsi megértés összefüggésében vizsgálják. Az emberi korlátok miatt gyakran nehéz teljesen megérteni Isten útjait és szándékait.

5. **Kritikus gondolkodás**: Fontos, hogy az ilyen kérdéseket kritikusan és gondosan vizsgáljuk, és megpróbáljuk megérteni a mögöttes üzeneteket és tanulságokat.

Az ilyen kérdések megvitatása gyakran segíthet mélyebben megérteni a hit alapjait és az erkölcsi kérdéseket.

2024. jún. 7. 14:31
 23/35 anonim ***** válasza:
#22 Lényegében ugyanazt mondod amit én.
2024. jún. 7. 14:36
 24/35 anonim ***** válasza:

"Na mesélj. Mitől lesz jóságos az aki tömegeket mészárolt le amikor sokkal jobban is megoldhatta volna a problémát mészárlás és már erkölcstelen cselekedetek nélkül???"

Mesélek én.

Ha egy almáskosárba bekerül egy férges alma a többi közé, akkor helyénvaló ha azt az egy férgest kidobjuk a kosárból, ezzel megóvva a többi almát az elférgesedéstől. Na látod, csak gondolkodni kéne........

2024. jún. 7. 14:39
 25/35 anonim ***** válasza:
0%
Azert hivnak Feher Magyar Jo Istennek ,hogy ugy buntessem a zsidokat, hogy tudjak meg milyen magyarnak erezni naggyabol. Egy kis csel van benne, mert tudom ,hogy mennyire nem szeretik az okos zsidokat az az a magyarokat. Ugy gondoltam , hogy ezentul nem lesznek a kovetkezo teremtesbe 100IQ-s magyarok , hanem csak ket tipus lesz az egyik 50IQ-s lesz ezek lesztek ti a masikaknak 25IQ-juk lesz max. Max satraitok lesznek.
2024. jún. 7. 16:41
 26/35 anonim ***** válasza:

"Ha egy almáskosárba bekerül egy férges alma a többi közé, akkor helyénvaló ha azt az egy férgest kidobjuk a kosárból, ezzel megóvva a többi almát az elférgesedéstől. Na látod, csak gondolkodni kéne........"

Na látod itt jönnek be a gondok amikor valaki úgy gondolja, hogy ő majd jól értelmezi a Bibliát.

- Az ember nem egy alma. Ha szerinted egy embert csak úgy félre lehet dobni mert valami rosszat csinált akkor az a te erkölcsödről árulkodik. Azonban ezzel nem bizonyítod sem Isten jóságát sem a szeretetét. Ezzel azt bizonyítod maximum, hogy Istennek mennyire keveset jelentünk.

- A példád ott is hibádzik, hogy a rossz almát nem dobja el az ember ha gond nélkül megtudja menteni. Esetleg azt állítod, hogy Istennek nincsen meg a képessége vagy tudása vagy szándéka ahhoz, hogy az adott személy szabad akarata megsértése nélkül jó útra térítse?

Miért káromlod az istenedet?

Bibliát olvastad? A Biblia alapján nagyon is megtudja oldani ha akarja.

A probléma, hogy nem csak addig kéne gondolkodni amíg egy neked tetsző megoldást találsz hanem azt is át kéne gondolni. Kevesebbet káromolnád az istenedet.

2024. jún. 8. 07:38
 27/35 A kérdező kommentje:
Az embernek van szabad akarata, Isten pedig kegyelmes.
2024. jún. 8. 07:47
 28/35 anonim ***** válasza:
0%

22

1.

Tehát teljesen igazságos csúfolódó gyerekeket széttépetni egy medvével?

A probléma, hogy közben Isten jóságos is és szereti is az embereket. Tehát a döntéseiben ennek is tükröződnie kéne de ez nem nyilvánul meg.

Szodoma és Gomora

Szodomára és Gomorára felfigyelt Isten miután bepanaszolták nála.

Mert addig nem tudott róla? Esetleg nem volt mindentudó?

Aztán Isten elkezd alkudozni Ábrahámmal, hogy ha van ott 50 igaz ember akkor nem pusztítja el a várost. MI??? Isten pontosan tudta, hogy hány igaz ember van a városban. Mit szórakozik Ábrahámmal. Aztán még nagy kegyesen beleegyezik abba átverve Ábrahámot, hogy ha 10 ember lesz akkor majd nem pusztítja el a várost.

Aztán Lót is elmenekül a városból őt is jónak tüntetik fel mikor oda akarta dobni a lányait, hogy erőszakolják meg őket. EZ A JÓSÁG? A felesége azonban nem úszta meg aki a történetben nem tett semmilyen rosszat.

Aztán pedig az is kimarad a történetből amikor átnézik az angyalok a városokat, hogy vannak-e benne igaz emberek. Nem ők Lóték után mészároltak feltehetően ártatlan gyerekeket is mert Isten ezt jobbnak látta mint megoldani a problémát és megmenteni, jó útra téríteni az embereket.

2.

Ebbe hogyan is fér bele az Isteni ihletés? Akkor Isten egy hamis képet ihletet magáról, hazudott?

3.

Tehát egy Isten számára teljesen fölösleges cselekedet és a feltámadás miatt lényegében még áldozathozatal sem volt kellett egy ígérethez amit már rég megígérhetett volna az embereknek. Sőt eleve ő okozta a helyzetet ami miatt erre az egészre szükség volt.

Nagyon nagy a jóság ami generál egy problémát majd megoldja...

4.

Nincs dilemma. Istennek meg van a tudása, képessége, és elmondások szerint az indoka is arra, hogy jót tegyen arra, hogy elve jobb világot alkosson. Nem tette, nem teszi.

5.

Amikor addig forgatjátok ki a szöveget és magyaráztok bele mindenfélét amit sehol sem írt amíg már nem látjátok a problémát az nem kritikus gondolkodás.

2024. jún. 8. 07:57
 29/35 A kérdező kommentje:
Furcsa lenne ha jobban értenénk Istent mint valaha, pedig mi apróagyúak vagyunk...
2024. jún. 8. 08:05
 30/35 anonim ***** válasza:
Ha van is valami felsőbb hatalom, köze sincs az általunk ismert (pontosabban kitalált) istenekhez :D
2024. jún. 8. 08:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!