A vallások törékenysége, sérülékenysége, úgy önmagában a "vallásos érzékenység" egyértelműen utal arra, hogy a vallás nem igaz?
Leírom az elképzelésem.
Bizonyára mindenki ismeri azt a világban elfogadott álláspontot, hogy a vallásos érzékenységre nagyon kell figyelni, nem szabad a vallásos embereket megbántani. Ha jól emlékszem, Richard Dawkins az Isteni téveszmében arra hoz példákat, hogy a vallásos érzékenységgel szemben egy étteremmel szemben viszont lehet kemény kritikát megfogalmazni. Az étterem tulajnak kötelessége elviselni, ha rosszalják pl. a kaját, hoz is pár kemény idézetet. Mivel lenne másabb a vallás?
Most az jutott eszembe, hogy a vallások rendszerint igaznak tartják a hitüket. Szerintük az isten létezik. Nos, ha az istenség létezik, és valóban olyan bölcs, akkor eleve nincs is szüksége a híveire, elvileg meg tudná ő magát védeni.
A tudományt ugyancsak kritizálják. Fundamentalista evolúciótagadók, oltásellenesek, stb. de a tudománynak el kell viselni ezeket.
És pontosan erről van szó. Tudományos érzékenység nincs. Mert a tudomány sziklaszilárd lábakon áll. Hiába fújnak a tudományellenesek szélei, ha valami a tudományban elfogadott, az bizonyítva van. Ezért nem zavarják a tudósokat pl. a laposföldesek sem (akik amúgy keresztények... ) mert tudjuk, hogy a Föld nem lapos.
Ellenben a vallásos érzékenység azért létezhet, mert a vallás nem igaz. Nincs bizonyíték rá. Ellenben lelki szükséglet, és a vallásos embereknek rossz lenne, ha kiderülne, hogy téveszmében hisz. Ezért érzékeny pont a vallás, mert sok ember lelkét feldúlja a valláskritika.
A tudomány ellenben bírja az üléseket. Mert a tudomány igaz. Ami nem igaz belőle, azt kiveti magából a tudományos közösség, és emiatt senki sem fog lelkileg összetörni.
"Akkor azt mondod, hogy az ember ítélkezhet ember felett, vagy az ember Isten felett, de Isten nem ítélkezhet az ember felett.
Noha egy galambnak nincs képessége megérteni vagy vitázni ezeken a dolgokon, az emberi intellektus képes ilyen kérdésekkel foglalkozni."
A galambot azért írtam mert ezek egyáltalán nem bonyolult dolgok.
Ezenfelül bárki ítélkezhet bárki vagy bármi felett. Még isten is az emberek felett akkor is ha nincs szabad akarat. Csak nem sok értelme van mint ahogyan azt a programozós példában is írtam.
"Ez csak akkor lenne valid, ha Istent nem befolyásolnák determinisztikus törvények. Azért azt lássuk be, Istennek is megvolt a maga oka amiért embert teremtett. Tehát akkor Istent sem lehet felelőségre vonni amiért teremt és ítél."
Egyrészről a programozós példa teljesen valid. A cselekedet teljesen értelmetlen bárhogyan is nézzük.
Milyen törvények befolyásolják Istent? és ki alkotta meg azokat a törvényeket? Maguktól jöttek talán létre vagy mindig is voltak már ezek a törvények?
Istennek milyen oka volt megteremteni az embert? Ezt nem ártana tisztázni még mielőtt belátjuk. Ezenfelül milyen oka van ítélkezni?
Kicsit nagyok a bakugrásaid és kihagysz lényegi részeket az elméleteidből.
Először lehet meg kéne értened azt amibe belekötni próbálsz.
"Ezenfelül bárki ítélkezhet bárki vagy bármi felett. Még isten is az emberek felett akkor is ha nincs szabad akarat. Csak nem sok értelme van mint ahogyan azt a programozós példában is írtam."
Attól, hogy valaminek nincs sok értelme még létező dolog lehet.
"Milyen törvények befolyásolják Istent? és ki alkotta meg azokat a törvényeket? Maguktól jöttek talán létre vagy mindig is voltak már ezek a törvények?"
Könnyen megválaszolható, ha mondjuk maga a determinizmus is Isten része.
"Istennek milyen oka volt megteremteni az embert?"
Erre több válasz is létezik.
Isten a teremtés akaratából és szeretetéből hozta létre az embert. Az embert azért alkotta meg, hogy egy személyes kapcsolatot élhessen velük, hogy szeresd és szolgáld Istent.
Az embert azért hozta létre, hogy betöltse bizonyos szerepeket és feladatokat a világban, mint például az isteni szeretet és igazság terjesztése, jóság és bölcsesség gyakorlása vagy az Isten dicsőségének megnyilvánítása.
Más elképzelések szerint az Isten létrehozta az embert, hogy tesztelje őket vagy megtapasztalja a vele való kapcsolatot és fejlődést. Az emberi élet lehetőséget ad az elme és a lélek növekedésére, tanulásra és tapasztalásra.
"Ezenfelül milyen oka van ítélkezni?"
Az istenségnek a jog és a tisztesség értékeinek képviseletére való törekvés lehet az oka az ítélkezésnek. Az istenség a jó és a rossz közötti különbség megállapítására és a lények tetteinek megítélésére törekszik.
"Könnyen megválaszolható, ha mondjuk maga a determinizmus is Isten része."
Mert a része? Hol is van leírva ez Istenről?
"Az istenségnek a jog és a tisztesség értékeinek képviseletére való törekvés lehet az oka az ítélkezésnek. "
Ez értelmetlen. Az, hogy jogom van valamihez még nem ok arra, hogy megtegyem. Ezenfelül a tisztesség értékeinek a képviselete sem ok ha közben ő miatta intézte úgy, hogy rosszat tegyenek.
"Az istenség a jó és a rossz közötti különbség megállapítására és a lények tetteinek megítélésére törekszik."
Ez szintén nem ok pusztán a következmény. Arról nem is beszélve, hogy az első felét ha nem tudja akkor már régen gond.
Egyébként most mire is törekszel? Mit szeretnél most mit írjak le?
Azért kérdezem, hogy ne fussunk felesleges köröket ilyen lényegtelen témákkal.
Most azzal próbálod megvédeni a szabad akaratot, hogy a determinizmust próbálod boncolgatni Isten esetén? Csak mert ez rengeteg sebből vérezne.
Vagy pontosan most mi is a célod?
"Vagy pontosan most mi is a célod?"
Az érvelés lényeg, ha mindent a determinizmus befolyásol és ezért nincs szabad akarat, és ha Isten teremtett mindent, még akkor is jogosan ítélkezik az ember felett.
75
Legközelebb írd le egyből mit szeretnél. Én a magam részéről nem vitatom, hogy jogos-e vagy nem. Ez már sok egyéb dolgot is érintene amiről nem akarok vitát nyitni.
Pusztán teljesen értelmetlen és indokolatlannak tartom ilyen körülmények között az ítélkezést.
"Pusztán teljesen értelmetlen és indokolatlannak tartom ilyen körülmények között az ítélkezést."
Szerintem nem, de igazából tök mindegy ateistával ilyen részletekről vitázni, mert amúgysem hisz Istenben.
74
Én például a 65. válaszban reagáltam a feltehetően te válaszodra és nem látom, hogy én például hol forgattam ki a szavaidat.
Nem baj az, hogy hiszel és én a magam részéről nem akarlak lebeszélni semmiről. Higgyél ha akarsz, engem egy cseppet sem zavar és nem is érdekel. Ide írtál azonban egy választ és én arra reagáltam. Ha nem szeretnéd, hogy bárki is reagáljon a arra amit gondolsz akkor ne tedd közzé. Ez ilyen egyszerű.
A korábbi válaszod kapcsán továbbra is várnám például Biblia idézeteket többek között a paráznaság jelentésével kapcsolatban vagy a pedofília tiltásával kapcsolatban.
"Az istenhitem atombiztos, nem ingatja meg semmi, át akarnak téríteni engem ateistává. Nem fog menni.. A hitemet soha senki nem fogja elvenni tőlem, semmilyen erőszakos ateista sem, ahhoz előbb kell felkelnetek. "
Van itt bárki aki meg akarta téríteni ezt az egy pipást?
Egyébként nekem ebből a válaszból inkább úgy tűnik, hogy a leírtakat egyáltalán nem gondolod komolyan és nagyon is bizonytalan a hited. Különben miért kéne itt bizonygatni, hogy már pedig a te hited mennyire erős és miért kéne lelépned nehogy valaki "megtérítsen" akaratán kívül is.
"Én itt fejeztem be ezt a vitát, írjatok nyugodtan, nem fogok többet válaszolni.."
Annak se volt sok értelme, hogy ezt leírtad. Minek ilyet írni ha le akarsz zárni egy vitát? Akkor csak simán nem írsz és tovább mész. Kész.
77
Figyelek. Írjad milyen értelme van?
Egyébként az ateista kártyának nem sok értelme van ebben az esetben. Sehol nem befolyásolja ezt a vitát az, hogy hiszek-e bármelyik istenség létezésében vagy sem. Képes vagyok elvonatkoztatni és abból kiindulni, hogy ha létezne isten.
Az ilyen gyenge kifogásokat hanyagoljuk ha lehet. Ha nem akarsz erről beszélni bármilyen okból kifolyólag akkor neked is azt tudom mondani csak, hogy nem kötelező. DE NE gyere ilyen ostoba kifogásokkal!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!