Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A vallások törékenysége,...

A vallások törékenysége, sérülékenysége, úgy önmagában a "vallásos érzékenység" egyértelműen utal arra, hogy a vallás nem igaz?

Figyelt kérdés

Leírom az elképzelésem.

Bizonyára mindenki ismeri azt a világban elfogadott álláspontot, hogy a vallásos érzékenységre nagyon kell figyelni, nem szabad a vallásos embereket megbántani. Ha jól emlékszem, Richard Dawkins az Isteni téveszmében arra hoz példákat, hogy a vallásos érzékenységgel szemben egy étteremmel szemben viszont lehet kemény kritikát megfogalmazni. Az étterem tulajnak kötelessége elviselni, ha rosszalják pl. a kaját, hoz is pár kemény idézetet. Mivel lenne másabb a vallás?

Most az jutott eszembe, hogy a vallások rendszerint igaznak tartják a hitüket. Szerintük az isten létezik. Nos, ha az istenség létezik, és valóban olyan bölcs, akkor eleve nincs is szüksége a híveire, elvileg meg tudná ő magát védeni.

A tudományt ugyancsak kritizálják. Fundamentalista evolúciótagadók, oltásellenesek, stb. de a tudománynak el kell viselni ezeket.

És pontosan erről van szó. Tudományos érzékenység nincs. Mert a tudomány sziklaszilárd lábakon áll. Hiába fújnak a tudományellenesek szélei, ha valami a tudományban elfogadott, az bizonyítva van. Ezért nem zavarják a tudósokat pl. a laposföldesek sem (akik amúgy keresztények... ) mert tudjuk, hogy a Föld nem lapos.

Ellenben a vallásos érzékenység azért létezhet, mert a vallás nem igaz. Nincs bizonyíték rá. Ellenben lelki szükséglet, és a vallásos embereknek rossz lenne, ha kiderülne, hogy téveszmében hisz. Ezért érzékeny pont a vallás, mert sok ember lelkét feldúlja a valláskritika.

A tudomány ellenben bírja az üléseket. Mert a tudomány igaz. Ami nem igaz belőle, azt kiveti magából a tudományos közösség, és emiatt senki sem fog lelkileg összetörni.

2024. febr. 8. 13:02
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/79 anonim ***** válasza:
87%
Milyen válaszra gondolsz? Mi a kérdés?
2024. febr. 9. 12:11
 22/79 anonim ***** válasza:
16%

21: Ezaz, nincs semmilyen válasza. Erről beszélek!

Egyébként én híve vagyok a tudománynak és a vallásnak is, a kettő egymástól függetlenül létezik, kiegészítik egymást. Tehát nem akarom kijátszani egyiket a másik ellen. A két terület amúgyis teljesen más dologgal foglalkozik.

2024. febr. 9. 12:18
 23/79 anonim ***** válasza:
13%
21# A döntő különbség köztünk szerintem az, hogy az ateista tudománypártiak tagadják a vallást, míg a vallásosok nem tagadják a tudományt.
2024. febr. 9. 12:27
 24/79 anonim ***** válasza:
84%

"hogy NINCS ISTEN, TUDOMÁNY MENTS MEEG!!! Nem fog menni, mi? :)"

Linkelnéd azt a tudományos kutatást ami bizonyította és kijelenti, hogy nincs isten?

Tudományos szempontból isten(ek) nem létezése nem bizonyított és nem is elfogadott.

Ezenfelül te akkor lényegében azért vagy hívő az írásaid alapján mert félsz attól, hogy az élet véges és ezért könnyebb a vallásba menekülni mint szembenézni az élet végességével?

2024. febr. 9. 12:34
 25/79 anonim ***** válasza:
13%
24#: A tudomány az emberi elme tudatos részét érinti, míg a vallás inkább a tudattalant. A kettő szerintem kiegészíti egymást, mint mondjuk a Nap-Hold, nappal-éjszaka stb...
2024. febr. 9. 12:40
 26/79 anonim ***** válasza:
87%

"Ezaz, nincs semmilyen válasza."

Mire? Rengeteg válasza van, többek közt azért tudtad ezt az előbbi kommentet is kiírni. A lényeg annyi, hogy ha valami objektíve nem ellenőrizhető, nem falszifikálható, az értelemszerűen nem tudományosan vizsgálható.

"A döntő különbség köztünk szerintem az, hogy az ateista tudománypártiak tagadják a vallást"

Nem éppen. Az ateisták többsége simán csak nem hisz, tagadásról szó nincs.

"míg a vallásosok nem tagadják a tudományt."

Nem is lenne sok értelme, hisz az egyik leglényegibb különbség pont az, hogy a vallásokkal ellentétben a tudomány nem hitkérdés.

2024. febr. 9. 13:37
 27/79 anonim ***** válasza:
24%

26# Nem lehet a tudományt és a vallást kijátszani egymás ellen, mert más tengelyen helyezkednek el.

Mi vallásos emberek abban hiszünk, hogy az erkölcsi, vallásos tantételek egyfajta isteni kinyilatkoztatás útján születtek meg, amit az akkori ember leírt.

És mindkettőnek meg van a létjogosultsága. Minden tiszteletem a tudománynak, nagyra becsülöm a tudós embereket, nélkülük nem fejlődött volna annyit ez a mai világunk.

Béke van, nincs itt semmi gond, bennem ez abszolút nem okoz konfliktust. Én nyugodtan alszom. :-)

2024. febr. 9. 13:49
 28/79 anonim ***** válasza:
53%
"Mi vallásos emberek abban hiszünk, hogy" a kérdések esetén félre kell nézni. Nem szabad válaszolni. Válaszolni a legnagyobb bűn!
2024. febr. 9. 13:59
 29/79 anonim ***** válasza:
100%

"Nem lehet a tudományt és a vallást kijátszani egymás ellen, mert más tengelyen helyezkednek el."

Én sem állítottam az ellenkezőjét :)

2024. febr. 9. 14:02
 30/79 anonim ***** válasza:
40%

28: Nagyra becsülöm a tudományt, nagyon sok koponyának nagyon sokmindent köszönhetünk, mert szebbé és jobbá tették a világunkat. Találmányaikkal felvirágoztatták a tudományt.

Köszönet a fizikusoknak, biológusoknak, feltalálóknak, orvosoknak, vegyészeknek, mérnököknek stb...

Mondom, elismerem őket. Az, hogy emellett van istenhitem, az teljesen mellékes dolog. Mondjuk úgy, hogy legalábbis nem zárom ki Isten létét, de ettől még szerintem nem vagyok rosszabb, gonoszabb ember, mint az összes többi.

2024. febr. 9. 14:06
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!