Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Vallásos indoktrináció betiltá...

Vallásos indoktrináció betiltása szerintetek jó ötlet?

Figyelt kérdés

#vallás #indoktronáció
2023. jún. 30. 11:51
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
69%

Engem pl keresztényként egyáltalán nem zavar, ha mondjuk egy vallásos zsidó vagy muszlim családban zsidó/muszlim vallási indoktrináció van. Ahogy igazából az sem, ha egy zsidó vagy muszlim iskolában van ugyanez.

Téged miért zavar ez nem vallásosként?

2023. jún. 30. 16:09
 12/21 anonim ***** válasza:
62%

Én is a 3-as válaszolóval értenék egyet.

Kérdező! Na és aki keresztény gyermeket akar?

Mindenkinek meg kell hagyni a jogot arra, hogy olyan gyereket nevelhessen, amilyet akar. És a gyermeknek is meg kell hagyni a jogot, hogy szabadon válasszon, ha amibe nevelik az nem tetszik neki.

És miért csak a bibliától/keresztény tanításoktól tiltanád el őket?

Akkor már úgy lenne igazságos, ha a Buddhista tanoktól, a reinkarnációtól, az összes mitológiai műtől, és a pogány vallásoktól is.

2023. jún. 30. 17:47
 13/21 anonim ***** válasza:
60%

Teljesen releváns, hogy hol történik. Én például utálom az erőszakos LMBTQ propagandát, mégsem tiltanám be, hogy a szülők tanítsák a gyerekeiknek. Nem azért, mert egyetértek vele, ugyanolyan gusztustalannak találom, viszont a gyerek nem az állam tulajdona, hogy az nevelje fel úgy ahogy akarja, hanem a szülőké. A szülő dönthesse el, hogy mire neveli a gyerekeit, kivéve a nagyon kirugaszkodó eseteket, ahol pl verik őket.

Az is számít, hogyan határozod meg az indokrinációt. Igaz, hogy a szó valódi jelentése az erőszakos agymosás, valakiknek viszont a sima vallásos nevelés is indoktrinációnak számít. Én hiszek Jézusban, viszont kötelező hittannak szerintem nem kéne lennie, viszont a kötelező hittan még nem indoktrináció.

Az indoktrináció most is be van tiltva az iskolákban. Legalább is a tanár nem taníthat kötelező politikai nézetet meg vallást. Ez így van jól, mindenki döntse el, miben hisz.

A szülőknél meg nyilván nem kellene betiltani.

2023. jún. 30. 21:50
 14/21 anonim ***** válasza:
65%

11-es

A kérdezőt szerintem azért zavarja mert ő már "indoktrináció" által befolyásolt.

Eleve sántít, hgy az ~ gusztustalan. Az nem agymosást jelent. "Eszme által befolyásolt"

És mi nem az?

Ki ítéli meg, mely eszme helyesebb? Hisz mindannyiunk valamely eszme szerint látjuk a világot.

2023. júl. 1. 07:10
 15/21 anonim ***** válasza:
41%
Természetesen be kellett volna már rég tiltani. Az "isten-maffia" egyidős az emberiséggel. Érdekes, de ahol a marxizmust felváltotta a demokrácia, ott lényegében az összes vallás is fel lett szabadítva. Ezekben a demokráciákban és társadalmakban valami módon olyan jelenségek ütötték fel a fejüket, mint az okkultizmus, jósnők, mágusok, guruk, millió féle jóga, ilyen-olyan pszichológusok, életmódtanácsadók tömkelege, celebek, médiasztárok, stb. stb. s mindezt a mainstream média meg is lovagolja. Lényegében a 10 millió guru-szakértő-jósnő országa lettünk. (a valóság közben elveszett....már akinek...) Karl Marx forog a sírjában. A képzeletemben látom ahogy Karl Marx az ősz loboncával ezt végig nézte volna, a szájához emelte volna a kávéját, majd zavarában a szakállára borította volna. Nem állítom, hogy a kommunizmus jó volt, meg sem valósult sehol, ugyan már, csak egy rendszer volt. Tudjuk. No, de ez? Lelki szemeim előtt látom, ahogy Karl Marx ökle lesújott volna az "isten-maffiára", meg a 10 millió gurura.
2023. júl. 7. 14:19
 16/21 A kérdező kommentje:

Szóval az a legjobb megoldás szerintetek, hogy indoktrináljuk a gyereket, hogy választása se legyen?

Mert gyerek fejjel nem fogja úgy átgondolni a vallást és az azzal kapcsolatos problémákat.

Ha meg már fiatalon sikerül belehúzni az isten szektába, akkor utána milyen szabad akarata marad?

Semmi vagy minimális és akkor is mások hatására.

"Kérdező! Na és aki keresztény gyermeket akar?"

Kit érdekel, hogy a szülő mit akar?

Mi van, ha a szülő egy sátánista gyereket akar és arra indoktrinálja?

Vagy egy teljesen már dolog ami szerinted problémát okozhat?

"Mindenkinek meg kell hagyni a jogot arra, hogy olyan gyereket nevelhessen, amilyet akar."

Szóval bármit megtehetsz a gyerekeddel?

Megsúgom, hogy nem.

Akkor miért moshatod a gyereked agyát legálisan?

"És a gyermeknek is meg kell hagyni a jogot, hogy szabadon válasszon, ha amibe nevelik az nem tetszik neki."

Persze, mert egy gyereknek olyan tudása van mint egy felnőttnek és el is tudja dönteni 5 évesen, hogy a mikulás sem létezik, igaz?

Hát nem.

Aztán ha már be van indoktrinálva és az életének minden napja, akkor csakis külső segítség fogja ezt megváltoztatni.

"És miért csak a bibliától/keresztény tanításoktól tiltanád el őket?"

Ezt hol írtam?

Mindenféle vallásos indoktrinációval kezdeném.

Most derült ki, hogy ezt személyesen magadra vetted.

"Akkor már úgy lenne igazságos, ha a Buddhista tanoktól, a reinkarnációtól, az összes mitológiai műtől, és a pogány vallásoktól is."

Pontosan, én is ezt mondom.

2023. júl. 30. 02:29
 17/21 A kérdező kommentje:

Vagyis pontosítanék.

Nyilván eltiltanám a szülők általi indoktrinációt.

Aztán suliban, történelem órán tartanám fontosnak, hogy a gyerekek tanuljanak minden vallásról, hogy tényleg képben legyenek.

Neutrálisan és objektíven, nem azt pl. hogy a keresztények mit gondolnak a Buddhistákról, hanem hogy ténylegesen miben hisznek.

Persze ezt 11-12 év környékén kellene elkezdeni, amikor már egy picit fejlettebbek a gyerekek.

2023. júl. 30. 02:33
 18/21 Drakula_VAGY_Ahmed ***** válasza:
21%

"Szóval bármit megtehetsz a gyerekeddel?"

Nem azt mondta hogy bármit, ezt te is tudod.

A szájába adsz olyat amit nem mondott: [link]

"Aztán ha már be van indoktrinálva és az életének minden napja, akkor csakis külső segítség fogja ezt megváltoztatni."

Hát, ha jól elnézem az ateisták növekvő számát, akkor láthatóan nem. Elég ha elérnek egy korszakott, utána maguk döntenek. Az emberek többsége neveléstől függetlenül nem marad olyan mint gyerek korában is változik. Van aki vallásos marad, van aki tovább megy másra.

2023. júl. 30. 07:49
 19/21 anonim ***** válasza:
0%
15-ös voltam. A következő állításom nem tudom bizonyítani, de sajnos igaz (!) (komolyabb filozófusok, pszichológusok, antropológusok, éleslátásúak stb. rájöttek már erre): a vallásos indoktrináció a "pszichikus determináció" része, (ennek) a degenerált univerzumnak a műve, amely maga az emberi sors, az egyén benne önnön létének-sorsának rabja, mondhatjuk úgy is, hogy az "isten-maffia" befolyásolása , a "láthatatlan kéz" produktuma, egy irracionális elem, tehát itt valójában nem a szülő "dönt" mert az már egy racionális diskurzus lenne, hanem sokkal inkább egy irracionális elem a mérvadó. Ennek tudatában a vallási indoktrináció egy nyilvánvaló hazugság eleme, egyszerű befolyásoltatás. Ezen megállapításokat nem vitaindítónak szántam, ebből egy betűt elvenni vagy hozzátenni nem lehet. Természetesen másoknak lehet más a véleménye, de az nem feltétlenül lesz igaz.
2023. júl. 30. 16:53
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
Ez így nagyon szelsőséges gondolkodás szerintem. Nyilvan nem tehet meg mimdent a szülő, példál nem verheti meg vegy nem drogozhatja be, de ezek nagyon szélsőséges peldák. Kell hogy valamennyi szabadsága legyen a szülőnek a gyereke felett, ugyanis az ő gyereke és valamennyire feltételeznünk kell, hogy jót akar neki. A gyereket muszáj valakinek irányítania, 1 évesen nem lehet csak úgy valakit kitenni az utcára, hogy élejn meg egyedül, mert meghal. Ha nem a szülő irányitja a gyereket, akkor az állam fogja. Biztos hogy jó dolog, hogy az állam beleszól a gyerek ideológiai nevelesébe? Ezzel már nagyon elveszi a szabadságot a szülőktől. Olyan helyen akarsz lakni, mint Kína és Észak-Korea? Nyilván ennek az lesz a vége, hogy valaki tényleg sátanistának neveli a gyerekét, viszont ezt el kell tűrni, hiszen ő a szülője. Nem örülök neki, hogy annak nemveli, viszont nem az én dolgom és nem is az államé.
2023. júl. 31. 06:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!