Honnan jön az ötlet, hogy a lélek halhatatlan?
#2 Régebbi dolog ez a Bibliánál.
#1 Még abszurdabb, hogy létezik egyáltalán lélek, de ha hiszel benne mégis, válaszolhatnál a kérdésre. Honnan jön az ötlet, hogy soha nem hal meg egyáltalán?
A lélekben az hisz aki a túlvilágban is hisz. A lélek nem evilági tehát.
Ha te evilág határain belül gondolkozol akkor az eggyetlen logikus és elfogadható válasz az az elme létezése. Az elme pedig olyan mint egy szoftver. Ha meghal a hardver a szoftver is elvész. Aki hisz a túlvilágban az hisz abban is ha a harver meghal attól még a szoftver ami működtette a harvert az tovább él. Én például hiszek a lélekben. hogy miért?
Mert hiszek a túlvilági dolgokban. Példának okáért ott a hazugság. A hazugság az emberi elme terméke. A természet világában nem található. Tehát máshonan ered akárcsak a lélek. hazugság vagy lélek, mindkettő olyan fogalom mely csak az ember világában létezik. Az emberi testet pedig ha lélek mozgatja akkor tudható, hogy van másvilág. Ha csupán az elme mozgatná mint bármely más élőlényt akkor tudhatnánk, hogy másvilág és lélek illetve hazugság sem létezik. Remélem sikerült megértened mire akarok kijukadni.
A lélek nem halhatatlan. A lélek héberül nefes, görögül psziché (lásd pszichológia), latinul anima. A psziché halandó, megszűnik az élettel.
Ami halhatatlan, az a szellem, héberül ruah, görögül pneuma, latinul spiritus.
A jó öreg Károli alaposan bekavart, amikor a szellemet is léleknek fordította.
Persze tudom, hogy igazából a szellemre gondolsz, és nem tudom, hogy honnan jött az ötlet. Szerintem magától értetődő lenne akkor is, ha nem jön ilyen ötlet.
"Aki kétségbe vonja a lélek / szellem létezését, annak nem tudok válaszolni. Megvakargatnám marmagasságban és enni adnék neki."
Ha érzelmi alapon közelíteném meg a válaszod, akkor úgy reagálnék a fölényes, elvakult és intoleráns megnyilvánulásodra:
"Neked biztos nem volt gyerekszobád."
Helyette így:
Definiáld kérlek, mi is az a lélek!
ON:
A létező összes vallásból?
"ha túllövünk a célon kiprovokáljuk a harcot" - csakhogy én unom, Zénon, te új fiú lehetsz itt, de én már egy éve definiálgattam, kifejtettem sok mindent (többek közt a kérdezőnek is), csak lepontozás járt érte, meguntam. Teljesen értelmetlen a feltevés, hogy csak anyag vagyunk és az bugyborékolja elő a szellemet. Nem lenne az évezredek emberi művészete, ha így lenne. A szellem, az egyetemes intelligencia áthatja a fizikai testet és a közvetítő a lélek.
De beletörődtem, van, akinek az jó, hoy azt hiszi, nincs lélek, sőt Freud után szabadon, hogy állatnak hiszi magát, de még az állatnak is van lelke, hát szeretem...
Azért szeretettel a kérdezőnek:
Etetője kicsi tál
itatója mély tál
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!