Honnan jön az ötlet, hogy a lélek halhatatlan?
Az a gond, hogy a kérdés a nézőpontodból és hitedből fakadóan nem egy kérdés, hanem egy felszólítás. A kérdésed őszintén így hangzana: Mivel tudjátok nekem bebizonyítani, hogy létezik lélek?
Erre a válasz egyszerű. Semmivel. A kérdésed felesleges, mert kijelöltél egy területet, és közölted, hogy ezen a téren belül, ezekkel az eszközökkel bizonyítsátok be nekem, hogy van lélek. Nem lehet.
Ha a kérdésre valóban választ akarnál kapni, sosem tetted volna fel, hanem kutatsz utána, és megtalálod a saját válaszod, és bármi is az, feleslegessé teszi a kérdést. Igen, ez egy kérdezős oldal, de attól még vannak felesleges kérdések.
Egy fiktív példával élve: Én nem hiszek az űrkutatásban. Látom a csillagokat, de sosem tapasztaltam meg őket, bármik lehetnek, miközben a kutatók írnak róluk hitük és kedvük szerint. A méréseket, megfigyeléseket eszköz és tudás nélkül nem tudom megismételni, tehát az egész lehet átverés. Szerintem csak a Föld van, mert sosem jártam azon kívül, és sosem kaptam kézzelfogható bizonyítékot, hogy ez nem így van.
Te is tudod, hogy nincs olyan recept, hogy otthon, magadnak, öt perc alatt egy üveglencsével, némi citromlével és egy háromlábú székkel bebizonyítsd a lélek létezését, mitöbb, halhatatlanságát. De neked mindegy halhatatlan-e az, ami nem is létezik a határaidon belül.
Ha kutatsz utána, és nem abból indulsz ki, hogy nem létezik, hanem létezhet, és elég időt szánsz rá, akkor tudni fogod létezik-e. De ahhoz az kellene, hogy érdekeljen, és törekedj arra, hogy megtaláld a válaszod. Az, hogy mindenhova belinkeled mi az energia, és beírod, hogy ez hülyeség, nem kifejezetten azt mutatja, hogy érted, amire válaszolsz.
Trollkodásnak sovány amit csinálsz, és annak illene olyan dolgokat támadnia, amik tényleg ingatag lábakon állnak, és értesz hozzájuk annyira, hogy tudd, miért is ostobaság az egész.
Már kérdezték tőled, hogy miért nem nézed meg magad a válaszokat, amire azt kérdezted, mennyi időt kell valamivel foglalkoznod, hogy felfedezd, hogy hülyeség. Miért foglalkoznál olyannal, ami csak hülyeség lehet? De honnan veszed, hogy biztosan hülyeség? Nem tudhatod, nem foglalkoztál vele.
Szóval miért is halhatatlan a lélek? Kutass utána, hogy egyáltalán létezik-e lélek. Az, hogy szerinted nincs, nem túl nagy bizonyosság. De ha neked elég, akkor miért kérdezel ilyeneket? Komolyan érdekel. Miért teszel fel olyan kérdést, amire eszedben sincs elfogadni olyan választ, ami nem a te nézőpontodból indul ki? Miért nem ülsz le inkább egy székre, és gondolod végig magadban? Akkor csak önmagaddal kerülsz konfrontációba, és neked lesz igazad, csak neked.
46%
De ugyan már őszintén... te mit hiszel magadról? "
ez rád is igaz.
Minden eddigi bizonyíték azt mutatja az a másfél kilós szerv feladata a gondolkodás és a tudat megalkotása.Mégis nyugalmi oxigénfogyasztás 25% adja.
100 milliárd idegsejt,amik kapcsoltainak száma billiós nagyságrendű...
"Mert én nem látok egyetlen komputert sem amely az atomok véletlenszerű összeütközésétől programozódott volna. "
fogalmas sincs semmiről.
Újszülött még látni se lát normálisan, genetikus rögzült reflexek, ám ahogy telnek a napok folyamatosan tanul.
Bizonyított tény az evolúciós algoritmusok képesek programozásra, és nincs szükség programozóra.
Ilyen dolgok megértéséhez nagyon komoly előképzettség kell, és nem mindenki tudja 100 milliárd neuron (mindegyik neuron elképzelhető egy kis processzorként) potenciálját használni.
"Mekkora hit kell ehhez?"
semmiféle hit nem kell, csak meg kell érteni a rendszer működését, amihez rengeteg idő kell, neurológia meótanulása éveket vesz igénybe, evolúciós algoritmus értése se megy 1-2 nap alatt.
jah és non stop utánaolvasás, mert gyorsan fejlődő tudományterületek. 1-2 éves anyag elavult lehet, szóval angol tudás kötelező!
#21, #22 köszönet a kiemelkedően értelmes válaszokért!
(23/77% pedig menthetetlen az "evolúciós algoritmusával" együtt:D )
"Minden eddigi bizonyíték azt mutatja az a másfél kilós szerv feladata a gondolkodás és a tudat megalkotása"
-állapítja meg egy másfél kilós szerv.
Nagyon gyenge.
"-állapítja meg egy másfél kilós szerv.
Nagyon gyenge."
könnyű vagdalkozni. érvelni és érveket bizonyítani nehéz, ám kinyilatkoztatni nagyon egyszerű...
Hívek szeretik azt hogy van egy lélek neveztű izé, ami nem anyagi,ám azt egyik se tudta végiggondolni ha van egy nem anyagi rendszer ami nemlép kapcsolatba az anyaggal, hogy tud az anyagi testünkkel kapcsolatba lépni...
"Hívek szeretik azt hogy van egy lélek neveztű izé, ami nem anyagi,ám azt egyik se tudta végiggondolni ha van egy nem anyagi rendszer ami nemlép kapcsolatba az anyaggal, hogy tud az anyagi testünkkel kapcsolatba lépni..."
Azt ki mondta, hogy nem lép kapcsolatba? Ezt Te meg a hozzád hasonló gondolkodásúak hazudják csak. Viszont a hívők pont az ellenkezőjét mondják. Az egész világ létezését ennek a kapcsolatnak a "rovására" írják.
Az már más kérdés, hogy ezt mennyire tudják bizonyítani egy olyannak aki nem hisz - a saját szemének sem.
Meddő vita ez így. Aki nem látja a zöldet, annak a fű bármi lehet, csak zöld nem.
ceri
"Azt ki mondta, hogy nem lép kapcsolatba?"
Honnan tudsz kapcsolatba léptél és nem csak képzelted/álmodtad? Elég megnézni a netet, emberek elvileg elég sok mindennel kapcsolatba lépték, de valójában.....
"Aki nem látja a zöldet, annak a fű bármi lehet, csak zöld nem." de lehet zöld, műszerekkel elemezheti a visszaverődő fény spektrális összetételét
Zöld attól zöld, hogy hullámhossza 490-570nm van, ráadásul még zöldnek látjuk a sárga és kék komplementerét is.
Aki műszert használ, az még azt is megmondja valódi zöld vagy komplementer szín.
Ilyen ezer példa van,rengeteg dolgot nem látunk, mégis tudjuk vizsgálni, vagy láthatóvá tenni.Neutrínót se látjuk mégis tudjuk létezik...Millió ilyen példa van,érzékszerveinkkel a világ 99% nem észleljük, ehelyett műszereket építünk...
Lélek az évezredes ideál, ám míg egy atommagot le tudunk fotózni, addig a feltételezett lélekig nem jutottunk közelebb.
"Azt hiszem, már értem, annál inkább nem hiszem."
és akkor mi van, ha nem hiszed?:) még olvastam egy olyan gondolatot(Hamvas Béla), eszembejutott erről a kérdésről:
"a világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik, akik nem hisznek az életben, hanem azokon, akik hisznek benne–."
Szerintem attól, hogy te próbálod megérteni a lélek, vagy bármilyen más, elvont fogalom jelentését, attól még nem fogsz jobb viszonyulást kialakítani azokkal a dolgokkal, vagy nem fogsz közelebb állni hozzájuk, mint az aki igen:D.
Pl. szerintem nem igaz ez a kijelentés, mert nem minden ember "lelke halhatatlan", és nem mindenkinek marad halála után önazossága, ha pl. az utcán hagyott gyerekekre gondolunk, vagy eszembe jutott erről a cikk olyen emberekről, akikről haláluk után is simán megfeledkeztek, saját környezetükben sem élvezhették azt a "lelki üdvösséget", hogy megemlékezzenek rájuk:))
Nekem ez a kérdés úgy hangzik, mintha pl. valakitől azt kérdezném, hogy "honnan jött a szüleidnek az ötlet, hogy te meglegyél" stb. nem ilyen képletszerű, gépies-agyú gondolkodás vezérli ezeket, szerintem.
Mit kellene elhinni? szerintem nem muszáj hinned, ha nem tudod(még akkor sem ha tetőtől talpig elemezgeted) ez csak egy nézőpont. Amikor valaki a saját szemszögéből akarja meghatározni mások nézőpontját (pl. azokét, akik ilyen hiedelmek szerint élnek) az is elég értelmetlen.
Számomra ezek olyan egyszerű dolgok, mint amikor a - mások számára felfoghatatlan, irracionális dolgot állítom, hogy "szerelmes vagyok" -> ez sem egy ötlet, hanem kényszerűen jön, és nem szokta érteni az ilyesmit az, aki nem tapasztalja:D:):)
Teljesen egyetértek a fenti jól meghatározott, lényegretörő válaszokkal, mint 21, bár hogyha az ilyen gondolkodású embereknek nincs is idejük, sőt hitük vagy kedvük olyan globális igazságok feltárására, mint a lélek létezése, attól még teljesen értelmetlen, hogy valaki ezen van fennakadva.
Hogyha te nem hiszed, akkor talán úgy gondolod, hogy ez megfogja határozni olyan emberek létélményeit, akik hisznek? Ha egy céltalan, pár évtízedig müködő gépezet is lennél, akkor arra lennél "beprogramozva", hogy okosabbnak gondold magad azáltal, hogy tőled távol álló, emberiség történelmét sok évszázadokon át végig kísérő ideológiákra rápöffészkedd, hogy "szerinted hamis", mert te a fél világnál jobban tudod, mindenféle világ dolgait keresztül-kasul megismert magyarázatok nélkül is.
Tudtommal még Einstein is élete végén azt vallotta, hogy hisz Isten létezésében, és ő nem nézőpontok puszta megtagadásával gondolta okosabbnak magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!