Lehetséges olyan lény létezése, akiben egyesül a szabad akarat és a bűntelenség? Elég lenne, ha VALÓBAN saját képére teremtett volna minket Isten?
Mellébeszélésből ötös... vagy pedig tényleg nem érted.
"valami másnak is lennie kell a véletlenen meg a kényszeren kívül, nem?"
Ha lenne, a tudósok azért már le tudták volna írni, nem?
Ha létezik is ilyen, egyelőre nem tudunk róla.
Annyit mondjál még meg, hogy azoknak az állatoknak, amelyeknek van öntudatuk (néhány majom, delfin, papagáj, elefánt) - nekik van szabad akaratuk és lelkük?
"Ha lenne, a tudósok azért már le tudták volna írni, nem? Ha létezik is ilyen, egyelőre nem tudunk róla."
Én tudok róla: sazbad akarat. Emiatt tanárok még mindig.
"azoknak az állatoknak, amelyeknek van öntudatuk (néhány majom, delfin, papagáj, elefánt) - nekik van szabad akaratuk és lelkük?"
Most a lélek hogy jön ide?
Válaszoltam, csak te beragadtál abba a gondolatkörbe, hogy márpedig csak a véletlen van meg a kényszer és hallani se akarsz másról...
Te is válaszolnál? Hogy jön ide a lélek?
"azoknak az állatoknak, amelyeknek van öntudatuk (néhány majom, delfin, papagáj, elefánt) - nekik van szabad akaratuk és lelkük?"
Ha válaszolsz, utána folytatom.
Addig nézd meg ezt: https://www.youtube.com/watch?v=pTbSMKGQ_rU
Az emberi agy nagyjából így működik, mint ez. Annyi a különbség, hogy sok inger kívülről jön.
Kicsit tanulmányozd, de most arra kérlek, hogy a kérdésre válaszolj.
Az állatoknak is van lelkük, de az állati lélek materiális (az előző élőlényből produkálódik) és elsősorban érzékelő lélek, érzéki vággyal, ösztönnel, becslőképességgel és konceptualizálás (fogalomalkotás) nélküli külső és belső érzékeléssel, képzelettel stb.
Az embereknek is van lelkük, de az emberi lélek elsősorban szellemi (Isten a semmiből teremti), értelemmel, amely az állatokkal közös érzékelőképességre támaszkodik, és a képzetekből ismeretképet, majd abból egyetemes érvényű elvont fogalmat alkot. Az akarat csak akkor szabad, ha az értelemre támaszkodik, mert ha nem arra támaszkodik, akkor az állatokkal közös érzéki vágyakozás determinálja.
[Nem vagyok egyik előző válaszoló sem, most írok először ide.]
Nagyon nem mindegy, mert vannak olyan ezotériások, akik szerint a köveknek is lelkük van. Te nem ezt gondolod, de akkor mit? Ezért várom a te válaszodat.
"(az előző élőlényből produkálódik)"
Soha életemben nem hallottam még olyat, hogy egy lélek a szülő lelkéből szülessen. Ez melyik vallás?
#48 A klasszikus, Descartes előtti filozófiában a lélek az élőlény testének szubsztanciális formája, ami élteti. Semmi köze a pánpszichizmushoz.
Tehát akkor azt mondod, hogy minden élőlénynek van lelke.
Akiket kérdeztem, azoknak van szabad akarata?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!