Lehetséges olyan lény létezése, akiben egyesül a szabad akarat és a bűntelenség? Elég lenne, ha VALÓBAN saját képére teremtett volna minket Isten?
"Nem mutatták ki, hogy hisznek az Ördögnek és az Isten nélküli utat választják. Az ő akkori állapotukban ha azt mondják nekik, hogy a tehén ürülék finom akkor azt is elhiszik és megeszik."
Annak ellenére, hogy Isten azt mondta nekik, hogy nem finom és ne egyék meg? Mert itt erről van szó: Isten világosan elmondta nekik, hogy ne egyenek a fa gyümölcséből - ennek ellenére ettek mégis.
"Annak ellenére, hogy Isten azt mondta nekik, hogy nem finom és ne egyék meg?"
Igen. Mert az még előtte volt.
Sosem láttál még gyereket?
Mert az ő akkori állapotuk ilyen tekintetben gyermekihez hasonló.
"Igen. Mert az még előtte volt. Sosem láttál még gyereket? Mert az ő akkori állapotuk ilyen tekintetben gyermekihez hasonló."
Hát én sose piszkáltam a hypót, amiről azt mondták a szüleim gyerekkoromban, hogy nem szabad hozzányúlni, mert méreg.
"világosan elmondta nekik"
Tudod, az isten azóta is sokszor angyalokon keresztül parancsolt valakinek.
Próbáltak volna csak kételkedni...
"Hát én sose piszkáltam a hypót, amiről azt mondták a szüleim gyerekkoromban, hogy nem szabad hozzányúlni, mert méreg."
Haladunk.
Na de nem is ment oda senki hozzád gyerekként, hogy már pedig idd meg a hipot mert attól ilyen meg olyan nagyon jó lesz neked.
DE ha oda is ment volna akkor sem biztos, hogy megittad volna mert téged a szüleid már felkészíthettek arra, hogy az idegenek ártani akarnak neked. Bár biztos lettek volna olyanok is akik bele isznak.
és itt van a lényeg, hogy Ádámék egyáltalán nem voltak felkészítve arra, hogy bárki is ártani, hazudni akarna nekik ezért ők mint ostoba kisgyerek elfogadták a cukorkát.
Remélem így már érthető.
"Ádámék egyáltalán nem voltak felkészítve arra, hogy bárki is ártani, hazudni akarna nekik"
Ezt miből gondolod? A Bibliában nincs dokumentálva minden egyes beszélgetésük Istennel.
Az akkori viszonyokból.
Minden angyal, és mindenki más is az isten parancsait követte, feltétel nélkül.
Ebben benne volt a hírnök által küldött parancs is.
"Ezt miből gondolod? "
Például:
- Semmi nem indokolta mert mint írtam ott semmi nem fenyegette őket, mert ugye a paradicsomban voltak. Amennyibben Isten beszélt volna nekik bármi ilyenről az már azt feltételezné, hogy tudott arról, hogy ott bármi fenyegetés érheti őket. Ez pedig már egyfajta tervezetségre utalna.
- Térjünk vissza a gyerekes hasonlatra ami nem a legjobb de talán megteszi.
Szóval van egy kisgyerek akit cukorral kínálnak majd elrabolnak. Mi az esélyesebb?
- a gyerek a szülei ellen akart lázadni és ezért fogadta el a cukrot
- a gyerek simán tudatlan volt és ezért fogadtal el a cukrot
Ha Ádám és Évát vesszük alapúl akkor semmi nem indokolja, teljesen logikátlan, hogy csak úgy a semmiből Isten ellen akarjanak bármit is tenni.
De ha úgy nézzük, hogy ostobaságuk miatt átverték őket csak mint azt feljebb írtam akkor sokkal érthetőbb és logikusabb a döntésük.
"tudott arról, hogy ott bármi fenyegetés érheti őket. Ez pedig már egyfajta tervezetségre utalna."
Az, hogy Isten tudja előre, hogy mire hogyan fogunk reagálni, nem jelenti azt, hogy az ő terve, hogy azt tegyük majd, amit, hanem szabad akaratunkból cselekszünk. Az, hogy előre tudja, hogy mit fogunk csinálni, olyan, mint hogy egy a gyerekét jól ismerő szülő is tudja egy csomó helyzetről, hogy abban a gyereke mit fog tenni. De attól még az nem a szülő akarata vagy terve, amit a gyerek majd tesz, hanem a gyereké.
Egy szülőnél valóban nem.
Egy végtelen istennél viszont MINDEN 100%-ban az ő terve.
Egészen pontosan minden.
A szabad akarattal együtt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!