Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Jézus miért nem számít bűnösne...

Jézus miért nem számít bűnösnek mikor bort ivott?

Figyelt kérdés

2022. aug. 15. 19:48
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/112 anonim ***** válasza:
13%

"És ezért soha nem ittam 1 csepp szeszes italt életemben.

De még ha nem is bűn, akkor is minden alkoholista így kezdi.

Szerintem ez rossz példa mutatás volt Jézustól."

Kizárt hogy Jézus bort ivott. Az is kizárt hogy borrá változtatta a vizet. Az alkohol egy rendkívül veszélyes anyag ami nagyon könnyen okoz függéséget és nagyon káros az egszségre. Azt is tudjuk hogy a Bibliát megváltoztatták, így ha tényleg meg is történt ez az eset a mennyegzőn, akkor sem borrá változatta. Isten prófétája sosem terjesztene függőséget okozó, egészségkárosító anyagot. Keresztények szerint mértékkel fogyasztani nem bűn, ami marhaság mivel könnyen függőséget okoz. Ilyen alapon akkor keresztény logika szerint a kábítószer is mértékkel fogyasztható.

2022. aug. 15. 22:19
 22/112 anonim ***** válasza:
45%

"Azt is tudjuk hogy a Bibliát megváltoztatták, így ha tényleg meg is történt ez az eset a mennyegzőn, akkor sem borrá változatta."

Hát a borrá változtatás nekem, mint aki ateista, bizonyosan hiteltelen. Semmi nem változott semmivé.

Az viszont, hogy Jézus tartott egy vacsorát, amin alapított egy rituálét, megtörténhetett valamilyen formában. Bár hozzá kell tennem, hogy a Magyar Zsidó Lexikon szerint Mithra-kultuszban is volt utolsó vacsora, ott volt kellék a kenyér és a bor, és innen vették át az őskeresztények:

[link]

A Magyar Zsidó Lexikon nem írja, hogy a bor a Mithra-kultuszban szőlőlé lett volna. Tehát, ha a keresztények onnan merítették a rituáléjukat, akkor az újszövetségi szerző is bizonyosan borra gondolhatott, nem szőlőlére...

2022. aug. 15. 22:41
 23/112 anonim ***** válasza:
90%

„Szóval akkor mértékkel a rossz is jó?”

Persze. A penicillin is méreg, de kis mértékben emberéleteket is menthet.

Én számomra sem áll össze, hogy ihattak erjedetlen gyümölcslevet életvitelszerűen. Ezt akkor csak az év egy viszonylag szűk időszakában tehették, hiszen a gyümölcslé tartósítás híján szükségszerűen erjedésnek indul. A bornak pedig éppen az a lényege, hogy tartós, ezért működik fizetőeszközként (például adózáshoz).

Aztán például az irgalmas szamaritánus is olajat és bort öntött a kifosztott ember sebeibe. Az olaj kitisztítja a sebet, mint a szappan, a bor pedig fertőtlenít, legalábbis ha van alkoholtartalma. Ha valakinek erjedetlen gyümölcslét öntesz a sebeibe, az nem fogja megköszönni, mert először csípni fogja a savtartalma, utána pedig a cukor ideális tenyészhelye lesz a bacilusoknak és gombáknak. A bornak az erjedés miatt jóval kisebb a cukortartalma, a savtartalma pedig az alkohol jelenléte miatt csökken, mert a savak észtereket képeznek az alkohollal (ettől is lesz "finom").

De ne érts félre, semmi problémát nem látok abban, hogy valaki nem iszik alkoholt. Én sem iszom, de csak mert egyszerűen nem szeretem, meg nincsenek vele kapcsolatban jó élményeim (nekem is volt a családomban alkoholista).

2022. aug. 15. 22:53
 24/112 anonim ***** válasza:
65%

Tovább olvasva a Magyar Zsidó Lexikon cikkét, azt írja, hogy valószínűleg az egész alapja egy régi esszénus vacsora.

Az esszénusokról ezt találtam:

"Előszeretettel viseltek fehér ruhákat. Húst nem ettek, bort nem ittak, a nemi élettől tartózkodtak. Az érzéki élvezeteket kerülték és erénynek minősítették az önmegtartóztatást."

[link]

Bort nem, de szőlőlét ittak? Ha feltételezzük, hogy az utolsó vacsorán követve az esszénus szokást nem ittak bort, akkor húst sem kellett volna enniük, ez azonban nem történt meg. Akkor most mi van? :D Másik lehetőség: nem volt utolsó vacsora, csak az újszövetségi szerző találta ki az egészet. Ebből a szemszögből meg mindegy, hogy szőlőlére vagy borra gondolt-e a szerző.

Fogós téma ez... inkább meghagyom a keresztényeknek. :D

2022. aug. 15. 22:55
 25/112 anonim ***** válasza:
23%

"Hát a borrá változtatás nekem, mint aki ateista, bizonyosan hiteltelen. Semmi nem változott semmivé."

Akkor nem érted. Az hogy Jézus átváltoztatott valamit mássá, egy csoda amit ateisták nem hisznek el de a vallásos emberk elhihetik. Itt nem ez a gond hanem az hogy a Biblia szerint Jézus emberek tömegeit alkoholizálta illetve hogy ő maga is fogyasztott alkoholt és ez az ami nem hihető. Ahogy mondtam az alkohol egy rendkívül veszélyes anyag ami nagyon könnyen okoz függéséget és nagyon káros az egszségre. Isten nyilván nem engedné egy ilyen káros függőséget okozó anyag fogyasztását. Az iszlám szerint például tilos is az alkoholfogyasztás és minden tudatmódosító szer fogyasztása.

2022. aug. 15. 23:25
 26/112 anonim ***** válasza:
86%

Hogy Jézus ivott bort, az elég egyértelmű. Nagyon izzadtságszagú belemagyarázás kellene ennek ellenkezőjét bizonyítani, s még így se lehetne igazából. Hogy későbbi hamis próféták (akár Mohamed, akár White asszony), mit mondanak, teljesen irreleváns.

Mind az Ó- mind az Újszövetség tele van versekkel, melyek alapján az alkohol bizonyos mértékben fogyasztható, sőt van amikor ajánlott is. Utóbbira példa, amikor Pál apostol barátjának gyomor bántalmakra vízbe kevert bort javasol. Csak nem akarja mézédes musttal még rosszabb egészségi állapotba hozni.

2022. aug. 15. 23:26
 27/112 anonim ***** válasza:
100%

"Az hogy Jézus átváltoztatott valamit mássá, egy csoda amit ateisták nem hisznek el de a vallásos emberk elhihetik."

Így van, elhihetik. Én nem is akarom megmondani nekik, hogy mit higgyenek.

2022. aug. 15. 23:31
 28/112 anonim ***** válasza:
15%

"Hogy Jézus ivott bort, az elég egyértelmű. Nagyon izzadtságszagú belemagyarázás kellene ennek ellenkezőjét bizonyítani, s még így se lehetne igazából. Hogy későbbi hamis próféták (akár Mohamed, akár White asszony), mit mondanak, teljesen irreleváns."

Nézd, minden értelmes ember számára egyértelmű hogy Isten nem engedheti az alkohol fogyasztást hiszen nagyon káros. Az pedig semmit nem ér hogy ti keresztények azt mondjátok mértékkel lehet fogyasztani mikor nagyon könnyen okoz függőséget. Ilyen alapon akkor keresztény logika szerint kábítószert is lehet fogyasztani mértékkel. Szóval ezek a versek a Bibliában emberi hamisítások. Szerinted melyik az igazi próféta? Aki távol tartja az embereket az alkoholtól és minden tudatmódosító kábítószertől vagy az aki engedi ezeket?

2022. aug. 16. 00:07
 29/112 anonim ***** válasza:
85%

"Szia, kedves Péter!

Ezek szerint te egy református lelkipásztor vagy ??"

nem, Péter hetednapi adventista, és adventista teológiát tanult

az adventisták nem isznak alkoholt

2022. aug. 16. 04:54
 30/112 anonim ***** válasza:
72%

"minden értelmes ember számára egyértelmű hogy Isten nem engedheti az alkohol fogyasztást hiszen nagyon káros"

Akkor gondolom a világon csak az iszlám szekta tagjai értelmesek, mert más vallások engedik. Lásd zsidók is isznak, akik Isten első igaz követői, Ábrahám igaz leszármazottjai.

2022. aug. 16. 08:41
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!