Mi van akkor ha az egész csak kitaláció?
60: Csúsztatsz megint, nem ítéltem el senkit. Az, hogy valamilyen cselekedettel nem értek egyet, meg egy személy elítélése az 2 külön dolog. Egy szóval nem írtam olyat, hogy bárkit is elítélnék.
De ha nem vagy vallásos, meg nem hiszel Istenben, akkor egyáltalán miért foglalkozol a véleményemmel? Élj, ahogy neked tetszik! Nem ítélkezem feletted. Bűnös ember vagyok, így nem is lenne jogalapom, ítélkezni. Találd meg a belső békédet, azt kívánom neked!
Megpróbálom pontokba szedni.
1: Keresztény katolikus vallásos neveltetést kaptam a családtól, illetve egyházi suliba jártam. Ami ennyi éven át beleivódott a személyiségembe, miért akarnám hirtelen felülírni? Picit skizofrén állapotot eredményezne..
2: A kereszténység szent könyve a Biblia. Ebben le vannak írva erkölcsi alapelvek, a legfontosabb a Tízparancsolat, ezeket be kell tartanom, ha keresztény vagyok. Elhiszem, hogy a Biblia Isten szava és amire bűnként hivatkozik, az valóban bűn.
3: Isten a teremtő, az alkotóm. Nem áll módomban megkérdőjelezni őt. Hiszen nélküle nem is léteznék.
4: Nem ítélek el senkit, mert én is gyarló vagyok. Amit említettél, gyakorlattal nem értek egyet, de ez nem az én véleményem, hanem Istené. Illetve a Bibliában is ott van a 6.parancsolat.
5: Végső soron úgy élsz, ahogy szeretnél, nekem semmi beleszólasom. Legyél boldog!
"De ha nem vagy vallásos, meg nem hiszel Istenben, akkor egyáltalán miért foglalkozol a véleményemmel? Élj, ahogy neked tetszik!"
Írtál valamit az oldalra. Kijavították. Nem ez az első gondolom és valószínűleg nem is az utolsó. Ha a véleményedet megtartod magadnak akkor nem fogják kijavítani vagy megkérdőjelezni. DE ha egy ilyen nyilvános oldalon terjeszted azt akkor ne lepődj meg hogy ha a logikai hibáidat kijavítják.
Már pusztán azért sem mert félre vezetheted a tévedéseiddel az embereket.
Ha ennyire nem érdekel hogy ki mit gondol akkor minek írtál eleve? Miért ragaszkodsz ahhoz amit írtál főleg úgy hogy már te magad is megcáfoltad??
"Nem korlátoz a vallás senkit se. Legalábbis a hívő embert biztosan nem. Nem értem... Az erkölcsi alapelvek betartatása miért lenne korlátozás?"
"Bűnös ember vagyok, "
Ha nem tartod be a szabályokat, az erkölcsi alapelveket akkor valóbban nem korlátoz. Abban az esetben korlátoz ha be tartod őket. De mi értelme annak hogy vallásos vagy ha közben ugyan úgy elköveted a bűnöket?
Így miben is merül ki a vallásosságod?
Azt is írtad:
"Ha Ítélet alá kerülünk, Istent nem fogja az érdekelni, hogy nem hittünk benne, meg hogy azt hittük, hogy nem létezik. Jobb félni, mint megijedni, tartja a mondás. Azaz jobb hinni Istenben és maximum csalódunk, mintsem hogy istentelen életet éljünk és akkor a végén lesz majd a nagy koppanás, de ez Istent nem fogja érdekelni."
De akkor lényegében ha hiszel Istenben sem változik semmi mert nem esel pofára amikor kiderül hogy létezik (ha létezik) de pont ugyan olyan bűnös leszel és akkor nem fogja érdekelni hogy hittél.
66: Huhh, elég érdekes eszmefuttatatásod van. Minden ember bűnös- ez az alap kiindulópont. Bűntelen ember az áteredő bűn miatt nem létezik. Én sem vagyok kivétel. Hol mondtam én olyat, hogy bűntelen vagyok? Sehol.
De más dolog szándékosan, tudva és akarva elkövetni valami bűnt és dagonyázni benne, mint hogy igyekszem elkerülni azt, bűnbánatot tartok és KERÜLÖM a bűnt. Nincs bűntelen ember, de törekszem nem elkövetni bűnt. A hangsúly azon van, hogy tudok-e bűnbánatot tartani és a jó útra térni az életben.
"Bűntelen ember az áteredő bűn miatt nem létezik."
Keresztelkedés nem törli el azt? Vagy az egy másik? Sok vallásos sokfélét mond. Már kicsit belekavarodtam.
De valóbban kedves az Istened ha alapból nem is az a kiindulási pont hogy mindenki alapból nem is bűntelen és nem is bűnös hanem egyből megszületsz és bűnös vagy. Még egy értelmes szót nem tudsz kinyögni de már bűnös vagy.
Ez teljes mértékig úgy hangzik mint ami egy felsőbb rendű lénytől származik. Kicsit sem úgy mint ami olyan személyektől akik próbálták megtartani a követőiket.
"De más dolog szándékosan, tudva és akarva elkövetni valami bűnt és dagonyázni benne, mint hogy igyekszem elkerülni azt, bűnbánatot tartok és KERÜLÖM a bűnt. Nincs bűntelen ember, de törekszem nem elkövetni bűnt."
Tehát elismered hogy te is szoktál bűnt elkövetni. Tehát vannak olyan dolgok amiket meg akarsz tenni de nem tehetnél hogy ha rendesen követnéd a vallásodat.
Tehát korlátozna.
De milyen bűnöket is követsz te el?
Hiszen azt írtad:
"Aki hisz Istenben, de semmi nem lesz a végén, az igazából nem veszít nagyot szerintem. Hisz valószínű ígyis-úgyis betartaná az erkölcsi parancsolatokat, nem?"
Tehát annyira nem lehetnek durvák azok az erkölcsi parancsolatok.
vagy
"A Tízparancsolat a legfőbb erkölcsi iránymutatás,"
"Melyik parancsot olyan nehéz betartani egyébként? A Ne ölj parancsot? Vagy a Ne lopj? Ne paráználkodj?"
Beismerted hogy szoktál bűnt elkövetni. De milyen bűnt? Hiszen a szerinted nem korlátoznak semmiben és nincs is semmi olyan kirívó szabály a bibliában.
Akkor mégis mit teszel? Lopsz? Gyilkolsz? Paráználkodsz?
Na de tökmindegy. Többet inkább nem megyek bele ilyen vallásos-ateista adok-kapokba, mert semmi értelme. Ez egy lecke volt számomra. Két olyan párhuzamos egyenes, aminek sosem lesz közös metszete. Lényegében ez az utolsó 3-4 oldal felesleges szócséplés volt a részemről. Tényleg kár volt belemennem, mert totál kontraproduktív és romboló volt az egész.
Részemről én végeztem, lezárom a vitát. Mindenkinek legyen szép napja, egyen jókat és aludja ki magát!
"Többet inkább nem megyek bele ilyen vallásos-ateista adok-kapokba, mert semmi értelme. Ez egy lecke volt számomra. Két olyan párhuzamos egyenes, aminek sosem lesz közös metszete. Lényegében ez az utolsó 3-4 oldal felesleges szócséplés volt a részemről. Tényleg kár volt belemennem, mert totál kontraproduktív és romboló volt az egész."
Valóbban. Ha újra és újra csak hangoztatod ugyan azt és közben nem reagálsz a kérdésekre akkor tényleg értelmetlen volt már az első válaszod is.
"Na de tökmindegy. "
Tehát nem tudod már hogyan csavarni, de nem akarod belátni hogy tévedtél. (legalábbis remélem hogy csak tévedtél és nem szándékosan volt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!