Ezt hogyan kell értelmezni?
Találtam egy oldalt, ami nagyon jól rámutat a Biblia ellentmondásaira:
Úgy gondolom, hogy a leírtakról nem lehet azt mondani, hogy "én" értelmezem félre, mert, hisz a leírtak megvannak jelölve, honnan származnak.
De mégis:
Hogyan kell értelmezni ezt a sok önellentmondást?
2Móz 32:27 És szóla nekik: Ezt mondja az Úr, Izrael Istene: Kössön mindenitek kardot az oldalára, menjetek által és vissza a táboron, egyik kaputól a másik kapuig, és ki-ki ölje meg az ő atyjafiát, barátját és rokonságát.
2Móz 32:28 A Lévi fiai pedig a Mózes beszéde szerint cselekedének, és elhulla azon a napon a népből úgymint háromezer férfiú.
- A Léviták az Isten tulajdon emberei voltak, a másik 11 nép függetlenebb volt. Ugyan az egész nép vétkezett, de csak a Léviták voltak ilyen módon a tulajdon emberei.
2Móz 32:26 Megálla Mózes a tábor kapujában, és monda: Aki az Úré, ide hozzám! és gyűlének ő hozzá mind a Lévi fiai.
Úgy rendelkezik felettük amint jónak látja. Ha így akart rendet rakni köztük, így tett.
2Thess 2:8 És akkor fog megjelenni a törvénytaposó, akit megemészt az Úr az ő szájának leheletével, és megsemmisít az ő megjelenésének feltűnésével;
2Thess 2:9 Akinek eljövetele a Sátán ereje által van, a hazugságnak minden hatalmával, jeleivel és csodáival,
2Thess 2:10 És a gonoszságnak minden csalárdságával azok között, akik elvesznek; mivelhogy nem fogadták be az igazságnak szeretetét az ő üdvösségükre.
2Thess 2:11 És azért bocsátja reájuk Isten a tévelygés erejét, hogy higgyenek a hazugságnak;
2Thess 2:12 Hogy kárhoztattassanak mindazok, akik nem hittek az igazságnak, hanem gyönyörködtek az igazságtalanságban.
Nyilvánvaló, hogy büntetés. De ezeknek van előmenetele is, nem csak szó nélküli.
A tóra törvény akkoriban többnyire az izraelitákra vonatkozott, ne lopj, ne ölj, ne egyél disznót stb a népén belülre.
Jézusék pedig nem lopták el, mert oda van írva " mondának nékik annak gazdái" tehát tudatosan adták oda.
Az újszövetségben azok a szabályok, amit Jézus elmondott.
Ján 14:23 Felele Jézus és monda neki: Ha valaki szeret engem, megtartja az én beszédemet: és az én Atyám szereti azt, és ahhoz megyünk, és annál lakozunk.
Ján 14:24 Aki nem szeret engem, nem tartja meg az én beszédeimet: és az a beszéd, amelyet hallotok, nem az enyém, hanem az Atyáé, aki küldött engem.
Ján 14:25 Ezeket beszéltem nektek, amíg veletek valék.
Máté 12:1 Abban az időben a vetéseken át haladt Jézus szombatnapon; tanítványai pedig megéheztek, és kezdték a kalászokat tépni és enni.
Máté 12:2 Látván pedig ezt a farizeusok, mondának neki: Íme a te tanítványaid azt cselekszik, amit nem szabad szombatnapon cselekedni.
Máté 12:3 Ő pedig monda nekik: Nem olvastátok-e, mit cselekedett Dávid, mikor megéhezett vala ő és akik vele valának?
Máté 12:4 Hogyan ment be az Isten házába, és ette meg a szentelt kenyereket, amelyeket nem vala szabad megennie neki, sem azoknak, akik ő vele valának, hanem csak a papoknak?
Máté 12:5 Vagy nem olvastátok-e a törvényben, hogy szombatnapon megtörik a papok a szombatot a templomban és nem vétkeznek?
Máté 12:6 Mondom pedig nektek, hogy a templomnál nagyobb van itt.
Mivel pedig az újszövetségben lelki papság a kereszténység és önmagát adja áldozatul, így az ő Isten szerint való cselekedetei nem törik meg a törvényt.
Az meg, hogy Jézus üldözték a farizeusok azzal a címszóval, hogy megtörte a szombatot, érré rengetegszer magyarázatot adott nekik.
Nyilván, mint imádati tárgy ként mondta. Mint a katolikusoknál a szobrok, amit csókolgatnak meg beszélnek nekik.
2Móz 20:5 Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyedíziglen, akik engem gyűlölnek.
3Móz 26:1 Ne csináljatok magatoknak bálványokat, se faragott képet, se oszlopot ne emeljetek magatoknak, se kőszobrokat ne állítsatok fel a ti földeteken, hogy meghajoljatok előtte, mert én vagyok az Úr, a ti Istenetek.
5Móz 27:15 Átkozott az ember, aki faragott és öntött képet csinál, utálatára az Úrnak, mesterember kezének munkáját, és rejtve tartja [azt]! És feleljen az egész nép és mondja: Ámen!
De ezeket végig kellene olvasni, és nem félbevágni. Mert egyértelműsíti az Isten, hogy azzal van baj, hogy imádati tárgyként ne készítsenek.
Nem mindegy, hogy képmutatásból látják a cselekedeteid. Nem mindegy, hogy a világosságot látják, tehát az igazságos cselekedeteket, a tökéletes cselekedeteket, hogy ők is megkívánják a Krisztus társaságát, vagy azért látnak, hogy dícsérjenek téged, hogy milyen szépen imádkoztál. Az egyik világosság a másik sötétség.
Annyi marhaság van összeszedve, hogy nincs értelme az időt szánni rá. Színe java el van magyarázva vagy a következő mondatban, vagy abban a mondatban, csak azt levágták, vagy kicsit odébb. Ami pedig nincs elmagyarázva pár mondattal arrébb, az más oldalakon fellelhető.
Átfutottam. Ezeknek a fele kapásból cáfolható, ha valaki rendesen elolvasta a Bibliát és van egy kevés fogalma a kereszténységről. Alig van egy-két érdekesebb felvetés benne, amik egyébként szintén magyarázhatók.
Vegyünk egy egyszerűt pl. "Csinálhatunk-e faragott képeket?" Mondjuk ha valaki rendesen elolvassa a részeket és rájön, hogy nem a faragást tiltja, hanem a bálványimádást, akkor máris megszűnik az ellentmondás.
Hosszú lenne egyenként végig menni rajtuk, ráadásul szerintem itt mindenki úgyis csak vitatkozni akar, én meg nem akarok oldalakon keresztül írogatni.
Akkor két kérdés merült fel:
A, A mai világban is (szokás szerint) mindenki mindent úgy értelmez, ahogyan akar. Akkor a Biblia eleve nem egyértelműen fogalmazott? Vagy mivel idővel fejlődött a világ, így a régi, egyszerű értelmezést felváltotta a több értelmezési lehetőség?;
B, Innen nézve meg akkor a Biblia már egy hót régi-, érvényét vesztett mesekönyv, ami a mai világban már használhatatlan?
A. Igen, a mai világban mindenki mindent úgy értelmez ahogy akar, de nem biztos, hogy igaz lesz. A biblia nem mindíg fogalmaz egyértelműen. Mivel nem tartozik mindenkire a tartalma. Jézus is azért beszélt példázatokban, hogy azok értsék meg, akiknek megadatik, a fiaknak, gyermekeknek. Egyrészt azért, mert a tömeget nem érdekli mi van oda írva. Pl te az ellentmondásokat keresed benne, akkor miért várod azt, hogy megértsd ami benne van, amikor te ellene akarsz menni? Minek osztaná meg egy király a kincsét az ellenségeivel? Nemde csak az ő háza népével osztaná meg? Vagy te miért nem osztod meg a vagyonod egy részét az ellenségeiddel? Ha pedig nem kívánod velük megosztani rejtve teszed nyilvánosság elé, így mindenki hozzáfér, de nem mindenki érti meg.
Az írásoknak mindíg is egy értelmezése volt és egy is marad, csak amikor az ember fejből, még diplomával, meg hasonló emberi erővel akarja megérteni, Isten nélkül, akkor jönnek a saját értelmezések, aminek egy rész vallási felekezetben fog megnyilvánulni.
B, mint az előbb is írtam, csak azoknak használhatatlan, akik amúgy sem használnák. Ha valaki tényleg használni akarja és megérteni ami oda van írva, attól a személytől az Isten nem fogja elrejteni.
14-es, nagyon szép, amit írtál, de mi alapján lehet eldönteni, hogy melyik az egy és igaz értelmezés? Mert ezek szerint az egyes vallási felekezetek is -- bár bevallásuk szerint ők nem Isten nélkül értelmezik -- "félreértik" a Bibliát. Honnan lehet megállapítani, ha valaki azt mondja, hogy ezt így és nem máshogy kell érteni, mert neki ezt súgta az Isten, akkor igaza van, vagy nincs? Mert ott fog állni három másik, aki mást mond, és saját bevallása szerint neki is Isten súgta az értelmezést. Egy kívülálló hogyan dönti el, hogy kinek van igaza? Az, hogy "akarja megérteni, és az Isten nem fogja elrejteni előle" nem ér, mert az összes felekezet meg akarja érteni, mégis máshogy értelmezik. Tehát vagy nem igaz amit írtál, és hiába akarja valaki megérteni, Isten akkor is elrejti előle, vagy Isten mást mutat meg minden egyes embernek.
Ez pedig:
"Mivel nem tartozik mindenkire a tartalma. Jézus is azért beszélt példázatokban, hogy azok értsék meg, akiknek megadatik, a fiaknak, gyermekeknek."
szerintem elfogadhatatlan. Mivel ha valaki nem érti, hogy mi van leírva, nyilván nem fog hinni, tehát pokolra kerül. Amit írsz, konkrétan azt jelenti, hogy Isten úgy szerette e világot, hogy az ő egyszülött fiát adta, hogy rébuszokban beszéljen, nehogy mindenki megértse, mert még a végén mindenkit be kéne engedni a mennybe. Ahhoz, hogy ezt összeegyeztessük a kereszténység által hirdetett jóságos Istennel, szerintem elég meredek logikai bakugrásokat kellene tenni.
15 -ös.
Már annál meg lehet állni, hogy a vallási felekezetek az Isten felhasználják, nem pedig Vele járnak.
Isten kinyilatkoztatása a bizonyíték erre, más az amikor Ő segít megérteni, meg más az amikor én próbálom kitalálni. A kitalálás is működhet, de nem teljesen, maximum csak részben.
Nézd "Máté 11:25 Abban az időben szólván Jézus, monda: Hálákat adok neked, Atyám, mennynek és földnek Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és az értelmesek elől, és a kisdedeknek megjelentetted.
Máté 11:26 Igen, Atyám, mert így volt kedves te előtted."
Itt a "megjelentetted" szó :
megjelentetted, G601, G846)
G601 ἀποκαλύπτω (apokalüptó)
1) felfed, leleplez, kitakar, megmutat
2) feltár, nyilvánvalóvá tesz
3) kijelent, megjelent, tudtára ad, kinyilatkoztat
4) nyilvánvalóvá válik, megjelenik, lelepleződik
De erre a Krisztus világosságát tudom felhozni példának, mert azt mondta "Ján 8:12 Ismét szóla azért hozzájuk Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága." Mint amikor egy vaknak, megjön a szeme fénye és lát.
Egy másik, hogy az Isten nem feltétlen fogja úgy megértetni veled ami oda van írva mint egy másik ember.
Nézd " Máté 7:29 Mert úgy tanítja vala őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók."
Hozzák két példát az életemből:
1. Volt még az elején, miután az Isten elhívott, hogy én jártam templomba, kerestem ott az Istent, de megmutatta nekem, hogy Ő ott nincs. Így otthagytam és keresgéltem tovább, mivel, friss emberke voltam így nem tudtam semmit, Jehova tanúival kezdtem el beszélgetni, tetszett az, hogy normálisan válaszolnak, még igerésszel, 1-2 hónapig jártam kb mint a templomba is, de végül otthagytam, mert megmutatta az Isten, hogy ott nincs. Viszont a családomnak nem tetszett akkor amikor jártam és piszkáltak, összevesztek velem stb. Majd mikor olvastam, "Máté 14:28 Péter pedig felelvén neki, monda: Uram, ha te vagy, parancsolj, hogy hozzád mehessek a vizeken.
Máté 14:29 Ő pedig monda: Jövel! És Péter kiszállván a hajóból, jár vala a vizeken, hogy Jézushoz menjen.
Máté 14:30 De látva a nagy szelet, megrémüle; és amikor kezd vala merülni, kiálta, mondván: Uram, tarts meg engem!
Máté 14:31 Jézus pedig azonnal kinyújtván kezét, megragadá őt, és monda neki: Kicsinyhitű, miért kételkedél?" Részt, megelevenedett és gondolkodás nélkül nyilvánvalóvá vált számomra, ez a rész a Krisztushoz vezető utat tanítja, hogy a hozzá vezető út nem lesz vihar mentes, de ha el is visz a vihar, akkor segít felállni. A vizet ekkor az útnak tekintettem, ami a Krisztushoz vezet, a hullámokról pedig a támadások jutottam eszembe, amikor a családomnak nem tetszett, hogy a tanúkhoz járok.
2. Ez még idén volt, valahol év eléje fele. Rosszul éreztem magamat, nem tudtam mi a bajom, nehéznek éreztem a megtérést és úgy éreztem, hogy összeroppanok, azt hittem elestem a kegyelemtől. Majd eszembe jutott Saul király, hogy amikor ő elbukott és az Isten elvetette, ördöngőshöz ment megtudakolni egy halott prófétától, hogy mi lesz a csata vége. És ez az Istennek nem tetszett, hogy ördöngöshöz ment megkérdezni, mi lesz a csata vége és hozzá. Ezért én abban a tudatban, hogy elestem a kegyelemtől Istenhez fordultam, hogy miért érzem így magam, mi történik most, hogy ne Saul példáját kövessem, mert ki akar mégnagyobb haragot magának. És megjött a kedvem kaszálni, de csak pár hasításra és engedtem ennek, elmentem kaszálni a hátsó kertbe és pár kaszálás után eszembe jutott az aratás, hogy aratás van. "Máté 13:49 Így lesz a világ végén is: Eljőnek majd az angyalok, és kiválasztják a gonoszokat az igazak közül." Azért éreztem magam rosszul, hogy megérthessem ezt, ami az, hogy már elkezdődött a szétválogatás és nő a teher az embereken és külön lesz választva a világ és Isten népe.
Egy kívülálló hogy dönti el? "Ján 8:12 Ismét szóla azért hozzájuk Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága." Tudni fogja, hogy igaz az, a lelkében is érzi majd.
Ha vezeti az Isten tudni fogja, ha nem vezeti, akkor beleesik a csapdába.
Az akarat mögött mindíg rejlik egy szándék és az a szándék döntő az esetek többségében.
"Jer 17:10 Én, az Úr vagyok az, aki a szívet fürkészem és a veséket vizsgálom, hogy megfizessek kinek-kinek az ő utai szerint és cselekedeteinek gyümölcse szerint."
A hit nem bibliához kötött. Erősíthet a hiten, de nem függ tőle. A hit az Istentől van, ajándékba.
15#:
"...Isten mást mutat meg minden egyes embernek.":
Szerintem ebben igazad van, és itt van az egész lényege, problematikája.
Alapból minden ember más, egy nem vallási témát is mindenki máshogyan értelmez, mégha vannak is benne pontok, amik megkérdőjelezhetetlenek.
Na de hogyan lehet eldönteni, hogy melyik az az út? Majd Isten megmutatja? Az összes keresztény azt állítja, hogy neki Isten mutatja az utat, és aki mást mond, az téved.
Persze mondhatod, hogy nem, nekik nincs igazuk, _neked_ vagy igazad, és _ők_ tévednek, de ezzel nem csinálsz mást, csak beállsz a sorba.
És nincs ember, és ember közt különbség?
Ja, akkor a "főnök" mit csinál?
Megkülönbözteti azt, aki őt "követi, keresi" attól, aki őt nem "keresi, követi"...
Nagyon zavaros ez a "főnöki" felfogás..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!