Ha Isten létezik, akkor miért vannak súlyosan beteg emberek, akiknek az életük szenvedés?
Ez a kérdés legalább annyira ostoba, mint hogy "ha van kormány, miért nem kap mindenki ingyen lakást".
A teremtés pillanatában, amit ősrobbanásnak is neveznek, az összes szubatomi részecske szétszóródott a világban. Ezek pályája az első pillanattól úgy volt megtervezve, hogy egy bizonyos helyen, időben, formában találkozzanak újra, és alkossanak összetettebb részecskéket, anyagokat, organizmusokat, végül élőlényeket. Olyan volt ez, mint egy tökéletes billiárdlökés, ahol minden golyó tökéletesen a lyukakba megy, csak isteni szinten.
A teremtés tökéletessége azonban nem hibamentességet jelent. A világ nem egy statikus, állandóságba merevedett kép, hanem egy állandóan változó, élő univerzum. Ennek része, hogy időnként előfordulnak az általad említett beteg, nyomorék és szenvedő emberek. Ugyanúgy, mint instabil bolygópályák, háromlábú kiskutyák, vagy éppen kihalásra ítélt fajok.
Téves az az elképzelés, hogy Isten az egyes emberek személyes anyagi jólétét biztosítja. Isten nem egy felhőkön üldögélő bácsi, aki csak veled foglalkozik egész nap, hanem egy megfoghatatlanul, mérhetetlenül hatalmas rend, a világ kezdettől megfogalmazott szabályrendszere. Az antropomorf istenkép allegória, mint ahogyan például az államot is szoktuk úgy emlegetni, hogy "Állam bácsi". Isten jósága pedig ennek a rendnek a kiszámítottsága, megbízhatósága. Az, hogy Arkhimédesz tétele mindig igaz lesz, és ha a földbe magot vetsz, ki fog kelni. Nem pedig az, hogy mindig minden úgy lesz, ahogyan te a legjobbnak tartod.
Másrészt Isten, mármint a bibliai (de pl. a védikus is) soha senkinek nem ígérte, hogy rövid földi tartózkodásod alatt tökéletes atlétatestben, gazdagon örökké fiatalként fogsz élni. Azt ígérte, hogy lelki boldogságra találsz, és a lelked él örökké.
Mondom: ez az ember csak rongálni jár ide.
Tényleg nem tudom, miért nem tiltják ki.
A régebbi időkben jobban nyomon lehetett követni: nagyon sokat ír, de még egyetlen olyan választ nem láttam tőle, ahol bárkinek bármiben is segíteni akart volna.
"A teremtés tökéletessége azonban nem hibamentességet jelent."
De, pontosan.
A tökéletesség egyik fontos ismérve a TELJES hibamentesség.
Egy végtelen isten pedig képes erre.
Ezek után viszont erkölcsi kérdések is felmerülnek, és ebből az egyiket fogalmazta meg a kérdező.
"Sőt, ha ez így lenne, akkor egy igaz hívő nem betegedhetne meg?"
NA ez már értelmes kérdés. A hívőre Isten már bűntelennek tekint, de a bűnök, akár a saját bűnei hatása alól ő sincs kivonva. Amíg ez a világ áll, addig ez van
Ezt kérdeztem az előbb: az egyes embereknek miért nincs lehetőségük újrakezdeni?
Miért kell egy bűnös közegben, bűnös hajlamokkal, leendő bűnösként kezdeni az életüket?
"Nem látom hogy kiderült volna, hogy nem biológus, de ha nem is biológus, akkor már meg sem kérdezheti? És ha nem biológus, attól még lehet igaz a kérdése. Szerintem te nagyon buta vagy. Ne ilyenek válaszoljanak, mint te, hanem normális eszű hívők!"
A kérdése igaz lehet, de azt állította magáról, h biológus. Mivel diplomámnál fogva én is járatos vagyok a humán biológiában, ezért indokolva megírtam, h miért nem biológus. Mert marhaságot kérdezett és ezt is leírtam, h miért. Szerintem te tetted fel azt a kérdést is, kérdező, azért tolod ennél a kérdésednél is.
Most mit hisztizel: nem veszed észre, h a napi trollkérdéseid már senkit nem érdekelnek? Ettől nem fognak elkárhozni a hívők:)
Ja: ez a 32%-os hol biológus, hol fizikus, hol meg csak egyszerűen emberbarát :-)
Azt nem tudom, hogy honnan van ennyi ideje?
Fizetik ezért?
Nem a kérdezőnek írtam a kitiltást, hanem a 32%-osnak!
A kérdés értelmes - bár igaz, hogy sokszor volt már, vissza kellett volna nézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!