A darwini evolúció nem cáfolta meg már a kereszténységet? Hogyan kell elképzelni a fejlődést és a teremtést, és az eredendő bűnt? Evolúció szerint nem lehetett Ádám és Éva. Vagyis a kártyavár összedőlt.
#49: "A tudósok azt mondják, hogy volt a kezdetektől egy ősanya. Egy anyja van mindenkinek."
Nem mondják ezt. Ilyet csak a dolgot nem értő kreacionisták állítanak, ezzel hamisan tálalva a tudósok kutatási eredményeit. Ha ebből egy szó is igaz lenne, már régen ezt tanítanák a sulikban, nemde? :)
Te a genetikai Ádámról és Éváról beszélsz, ami csak egy tréfás, népszerűsítő elnevezés. Leegyszerűsítve a dolgot, azt kell megérteni, hogy egy ember összes genetikai anyagának (emberi genom) egy bizonyos kis szelete csak anyai ágon öröklődik tovább az utódba, míg egy másik kis speciális szelete csak apai ágon. Ha tehát a párodnak és neked (mondjuk te nő vagy) egész életetekben csak egy fiúgyermeketek születik, akkor a te anyai ágú kis genomszeletedet a fiad nem tudja az ő utódjának átadni, csak a férjedét, hiába lenne a fiadnak mondjuk egy fia és egy lánya is. Persze a te egyéb genetikai anyagaid is ott lennének az unokáidban, ott keveredve a férjedével, meg a fiadéval, de a csak téged jellemző anyai részlet nem lenne bennük, csak akkor, ha lányod is lett volna, és annak is utódai.
Ha mondjuk - sajna -, egy hatalmas katasztrófa miatt az összes lány meghalna, és csak a te fiad lánya maradna meg, akkor az új emberiség később született minden lánya és fia a te fiad lányának kicsi anyai részletét örökölné meg, és akkoriban a genetikusok azt állapítanák meg, hogy a te fiad lánya volt az akkor élő minden ember genetikai Évája, mert idáig követhető vissza az anyai minta. A te anyai mintád már nem lesz benne a sorban, tehát te nem lehetsz az új emberiség Évája, pedig régebben éltél, mint a fiad lánya, és valójában előtted is rengeteg emberi generáció élt és létezett.
Képzeld magad Noé idejébe, ahol már csak Noé az egyetlen apa és annak felesége az egyetlen anya. Noé előtt is léteztek emberek, de azok mind elpusztultak és azok utódai is, vagyis a csak anyai és a csak apai ágon terjedő kis részletű genetikai anyagukat a Noé előtt élt emberek nem adhatták tovább, csak Noé, meg a felesége, így a mai emberi populációnak a genetikai Ádámja Noé lesz, és az Évája Noé felesége, pedig nem ők az igazi Ádám és Éva páros.
A valóságban nem kell katasztrófa, mert a sok-sok idő alatt az apai és anyai genetikai minták mindig eltűnnek és mindig keletkeznek újak, és lesz egy idő, amikor már az összes régit kiszorítják az állandó újabbak, vagyis az emberiségnek valójában több genetikai Ádámja és Évája volt sorban egymás után, de a legutóbbi előttieknek már eltűnt az anyai/apai mintája.
Nem egyszerű megérteni a dolgot, viszont könnyű félreérteni, amit persze a kreacionizmus áltudományosan tálalva terjeszt is.
@49
Inkább ezt olvasd Ádámról és Éváról a kreacionista áltudomány helyett: [link]
Talán az #51 alapján érthetővé is válik, vagy ez alapján az #51... :)
Na, vártam egy kicsit a válszodra, kedves #49, de...!
Ne tudd meg, mennyire örültem volna, ha azt írod az #51-es megjegyzésemre, hogy észrevettél benne egy hibát.
Ugyanis, akkor tudtam volna rólad, hogy megértetted.
Az #51-ben az első példában azt írom, hogy vegyük úgy, mintha te egy anyuka lennél, akinek csak egy fia születik egész életében, vagyis így az egyetlen fiúutódodon keresztül nem tud átadódni a genomod azon kis szakasza a fiad lányának (aki egy katasztrófa miatt egyedüli lány marad a Földön), amely szakasz csak anyai ágon át öröklődik. No, és még van tovább, de szerintem ezzel ezzel a példával nincs baj.
Utána következik a Noéról szóló példám, ahol megállapítom, hogy az első példához hasonlóan a mai emberiség genetikai Ádámja így Noé lesz, és a genetikai Évája pedig Noé felesége.
Ebben az okoskodásban viszont már van hiba. Szerinted hol? :)
Segítségképpen elárulom, úgy gondolom, hogy a megoldáshoz kell egy kicsi matekos érzék, meg némi Biblia ismeret.
Arra kérem azon többieket, akik érdekesnek találják a problémát, és tudják is a megoldást, akkor csak priviben...
Leginkább azonban annak a fórumtársunknak a remekbe szabott megfejtését várom, aki ezt írta rólam a másik rovatban(#1): "valamint nem igazán van otthon a logikai bizonyításban." ( https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr.. )
Ha valaki ennyire otthon van a logikában, annak mindez csak gyerekjáték lesz... :D
No, csak jelzem...
Priviben már érkezett nekem egy jó megoldás. Azt hittem több jön, de... :)
17-es vagyok
Nem, nem tűnt fel, ha egyetlen logikus magyarázat lenne, az 58 válasz között arra, hogy miért állja meg a helyét a teremtéstörténet elgondolkodnék
Minden vallásos ember itt kb ugyanazt írta, leszámítva a kérdezőt aki maga sem tudj mit gondol.
Továbbra is azt gondolom, hogy bár Isten létezhet, annyi köze lehet az evolúcióhoz, hogy elindította a folyamatot. Minden Isten létezésére ráhúzott egyház, csak manipuláció, megtévesztés, emberek félelemben tartása, vagy tudatlanságban. Hiszékeny ember irányítható. Ez szimpla tény.
Egy feltételezett Istenről szóló írás, egy próféta, aki bármit állítson nincs bizonyítéka, néhány tudomány által még nem megfejtett csoda, és ezek részletes ismerete még nem tesz logikusan gondolkodó emberré.
Mai világban semmiképp
Ezt a beszűkült gondolkodásmódot pedig a világ vezetői kihasználják.
Ez az én véleményem. Te azt gondolsz amit akarsz. Senki sem akar meggyőzni élj úgy ahogy akarsz. Abban hiszel amiben akarsz.
Örök titok mit csináltok ti a valláskritika témakörben. Itt a tudományt állítják szembe a hittel. Van saját kategoriátok.
Itt vagy provokálni akarsz, vagy lázítani, vagy mazochista lehetsz,vagy ítélkezni (saját hitedet tiporva) vagy megtéríteni a tudomány oldalán álló embereket. Az ilyen viták pedig teljesen feleslegesek. Meggyőzni nem fogjuk egymást
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!