Miért kezdték el kiárusitani a királyság termeket? Megszűnik a jehova tanui szervezet?
"Nem imádatra voltak szánva a szobrok, hanem díszítésre, a jeruzsálemi templomban. Ő azt tiltotta mag, hogy leboruljunk és imádjunk szobrokat."
Na ez remek hír, hogy végre beláttad. A katolikus se imádják a szobrokat, szóval így ez is megoldódott.
"Érdekes, hogy mindenki másnak sikerül nélkülük is elmélyülni."
Egyébként láttam egy őrtornyot, ahol ábrázolva volt Jézus. Szóval annyira mégse lehet helytelen az ilyen ábrázolás. Abban igazad van, hogy nem a szobroktól kell várni a megmentést, de ilyet senki se tesz.
Amúgy az ortodoxok is használnak szobrokat, de még inkább ikonokat. Érdekes, ott nem zavar. Az anglikánoknál semmivel nincs kevesebb szobor vagy kép, ott se zavar. Evangélikus templomokban is vannak szobrok, oltárképek, az se zavar. Csak a katolikus szúrják a szemed, mint ki is emelted "mindenki más". Erre írtam, hogy szemellenzős és katolikus utáló, gyűlölködő vagy. Be is bizonyosodik.
"De miből veszed, hogy Peter utódja katolikus? Honnan?"
Már a legkorábbi őskeresztény iratokban is Róma püspöke van ilyen szerepben, tehát elég nyilvánvaló.
"A pápát emberek választják, nem Isten."
Te ezt mondod, a katolikus hit szerint pedig a püspökök testülete, akiket a Szentlélek vezet. Ha hallgatnak rá, akkor jó és méltó utódot választanak, ha saját önös érdekeikre hallgatnak, akkor pedig olyat.
"Júdás ak ez volt a megírt sorsa."
Júdásnak akkor nem volt szabad akarata?
"A vezető testület a szervezet munkáját felügyeli és nem spirituális vezetők."
Nem tudtam. Akkor ki hozza a döntéseket a teológiai kérdésekben? Például Jézus imádható volt még 1953-ban, mely testület hozta a döntést, hogy pár évvel később már tilos imádni?
Bizonyára kell lennie "spirituális vezetőknek" is az őrtoronynál, mert hoznak teológiai, hitbeli kérdésekben döntéseket.
Viszont nem válaszoltál, hogy ki nevezte ki őket.
"mert nálunk Jézus a gyülekezet feje"
Katolikusok se állítanak mást, sőt dogma, hogy az Egyház feje Krisztus.
"Sanyargatta magát egy csomót (ami szintén katolikus dogma)"
Nincs ilyen dogma, ne hazudj.
"apáca lett (ami megint katolikusok által kitalált intézmény)"
Pál apostol ír róla, hogy vannak szüzek, akik Istennek szentelik életüket. Bár hisszük, hogy Szent Pál katolikus volt, az Egyház egyik oszlopa. Szóval lényegében igazad van.
"és addig kínozta magát míg bele nem halt"
A fennmaradt források alapján hideglelésbe halt bele, tehát újfent nem mondtál igazat. A néprajzi lexikon ezt írja a hideglelésről: "Hidegrázással járó lázas betegségeket jelent, köztük minden bizonnyal a váltóláz (malária) különböző formáit is." Tehát elkapott valami súlyos lázzal járó betegséget, s ebbe halt bele.
"Viszont a Biblia egy szót sem szól Ratzingerről vagy Bergolioról."
Russelről és a vezető vénekről, az őrtoronyról mit találtál benne? Mert már korábban is kérdeztem ezt, de azóta se válaszoltál rá. Illene neked is, hiszen én annyi mindenre válaszolok, te pedig szinte alig néhány felvetésemre.
101
Csakhogy nagyon buzgóáhitattal hajlonganak ők előttük...
De, az ortodoxok is helytelenül cselekenek. Csak elindultunk egy katolikus szálon, azért folytattam azt. De az ortodoxoknak is megvan a maguk bűnük.
Ugyanígy a többi ilyen bálványozó vallás is helytelenül cselekszik. Ráadádul az ortodox papok olyan luxust élveznek, mint a középkori katolikus papok. Nem épp a szerénység mintaképe pl Daniel pátriárka sem, amikor begördül a Mercedes és kiszáll 5 kg arannyal a nyakában.
Mi van? Olvastál te a Bibliában ilyet, hogy Róma püspöke? Ez a katolikusok által kitalált hivatal, ami után igazították az egyes múlt béli személyek pozícióját.
"Te ezt mondod, a katolikus hit szerint pedig a püspökök testülete, akiket a Szentlélek vezet. Ha hallgatnak rá, akkor jó és méltó utódot választanak, ha saját önös érdekeikre hallgatnak, akkor pedig olyat."
Ezt értem, s tiszteletben is tartom, hisz ez a hited.
De ettől még erről sem ír egy kukkot sem a Biblia. Nem írja, hogy egy ember által kinevezettt egyházi méltóságnak van joga választami egy másik embert egy egyház élére. S azt pláne nem, hogy a szentlélek segíti ebben. Viszont ezt a kérdést akkor ne firtassuk, értem hogy ez a hited és ti ebben hisztek, tiszteletben tartom.
De, Júdásnak is volt szabad akarata. Ha nem árulta volna el ő, megtette volna más. Csakhogy Jézus jól ismerte a kapzsi szívét és tudta, hogy hajlandó lesz az árulásra.
A kérdéseket bizottságok vizsgálják meg. Ezek a bizottságok olyan tagokkal rendelkeznek, akik nagy bibliai tudás birtokában vannak és a gyülekezetük javasolja őket. Egyikük sem vezető, egyiküknek sincs pozíciójuk, csak megbízottak, akiknek személye sűrűn változik.
"Nincs ilyen dogma, ne hazudj."
Akkor talán olvasd el a történetét. Ott ír az ostorozásról, felduzzadt térdekről, böjtölésekről stb.
Pál katolikus volt? Hol a fenében írja ezt a Biblia? Pál egyszerűen keresztény volt, akkor még nem is létezett ilyen, hogy katolikus egyház.
És pál írt róluk, de nem nevezte külön intézménynek. Nálunk is (pl az én gyülekezetemben is van 2 nő, egy testvérpár) vannak akik sosem mentek férjhez hanem egész életüket megpróbálták Istennek szentelni. Körbeutazták a világot, prédikáltak és még a Bételben is dolgoztak. Viszont erről Pál nem egy hivatalként vagy egy munaként ír.
Russerről nem ír. De ő nem is tekinti magát, s mások sem temintik Krisztus földi helytartójának meg Péter utódjának meg a szentlélek választottjának meg ilyen megható címeket sem birtokol, hogy Isten szolgáinak szolgája meg római püspök, stb, hanem egyszerűen Isten szolgája mint én vagy más.
A keresztes háborúkra, a sok évszázadon át tartó inkvizíciós terrorra, a megannyi ártatlan ember igazságtalan kivégzésére és kizsákmánylására (pl azok a cédulák árulására, amikkel bűnbocsánatot ígértek) vagy a középkorban tetőponton levő nagymértékű korrupcióra ki adott utasítást?
És most fogsz meglepődni!
Nem a mai katolikus egyházat hibáztatom a múltban elkövetett bűnökért, veled ellentétben. Csupán rá akarok világítani, hogy mekkora bűnök terhelik annak az egyháznak a számláját amelyet te most annyira kézenfekvőnek tartasz. A múlton változtatni nem lehet, voltak hibák, ok. De akkor pl te miért hányod fel másoknak a hibákat?
"A kérdéseket bizottságok vizsgálják meg. Ezek a bizottságok olyan tagokkal rendelkeznek, akik nagy bibliai tudás birtokában vannak és a gyülekezetük javasolja őket."
Egyrészt örülök, hogy beismerted azt, hogy nem a Lélek által lesz valaki vezető nálatok, hanem emberi elvárások által. Ezt idáig mindenki tudta, csak ti tagadtátok, most örülök, hogy felhagytál ezzel.
Másrészt a vének könyve adja a támpontot abban, hogy mikor hogy kell dönteni. Nincs olyan, hogy saját döntés.
104
Nálunk nincsenek vezetők. A vezető testület tagjai a 144 000 felkent tagjaiból kerül ki.
Minden vezető testületi tag felkent, viszont nem minden felkent vezető testületi tag.
Ne gondold, hogy a pápát lélek válassza. A pápát a bíborosi testület válassza, amely érdekből helyezi oda (ez politika). Ha kicsit utánaolvasol, meglátod hogy voltak választva (vannak egesz bizarr történetek is, hogy börtönbe zárták a bíborosokat, míg nem választottak, vagy annak volt esélye, akinek pénze is stb)
De, van saját döntés. Egyfajta zsinat után születik meg a döntés, amelyet megvitatnak a kinevezett emberek. Hogy miért? Mert bízunk benne, hogyha olyan erős hite van, hogy vállalta a börtönt, lemondott anyagi javakról és kényelemről, hogy Istent szolgálja, ha a Bibliát olyan jól ismeri, hogy szinte bármilyen kérdésre tudja a Biblia válaszát, akkor azt érdemesnek találjuk arra, hogy a bizottság tagja legyen, s a hite által helyes javaslatokat tegyen (én is voltam helyi bizottsági tag, de lemondtam, mert nem volt időm és energiám sajnos, hogy teljes erőbedobással oda tegyem magam).
"Nálunk nincsenek vezetők."
a governing body akkor micsoda? meg a sok birka bethelben? meg a vének?
Ők felvigyázók, akik a munka menetét segítik elő. Nem szellemi vezetők.
Nem várjuk őket vörös szőnyeggel vagy nem jár nekik elsőbbség az ajtón való bemenetkor. Nincs külön megszólításuk, csak egyre nagyobb felelősségük.
Ők a vének felelnek a kapcsolatfenntartásért és ők tartják a bibliatanulmányozásokat. Továbbá, pl a vezetó testület felelős a kiadványok tartalmának és terjedelmének, illetve az aktuális témának tanulmányozásáért. Nem kell gyűrű csókolni vagy a földig hajolni előttük.
Viszont még mindig várom a válaszod néhány kérdésre.
"Minden vezető testületi tag felkent, viszont nem minden felkent vezető testületi tag."
Ki kente fel őket? Majd a többire este reagálok.
109
A mi hitünk szerint (kihangsúlyozom, hogy a mi hitünk szerint, mert ez hit kérdése és nem objektív) Isten választotta őket a 144 000 közé.
Ezért mondtam, hogy bár nem értek egyet (bizonyára te sem értesz egyet a felkentek létjogusultságával) a pápa lélek által történő kiválasztásával, tiszteletben tartom, hisz ebben hiszel.
Valaki onnan tudja, hogy felkent, hogy érzi magában az elhivatottságot és úgy is viselkedik, olyan magatartása van, mint egy istenfélő, hívő embernek. Volt szerencsém ismerni pár felkentet. Számomra a legmeghatározóbb egy kedves szolgálónk, Anuska néni volt. Gyermekkoromban ismertem, ő akkor már 90 éven felül volt. Egész életében szelíd, alázatos nő volt, nem ment sose férjhez, hanem egész életét Istennek szentelte. Volt börtönben, megjárta a koncentrációs tábort is, majd hadifogoly és újfent elítélt volt a hitéért. Mindenkinek példát mutatott alázatból és önzetlenségből, megrendíthetetlen hitből.
Persze ez nem csak egyesekre jellemző személyleírás, de valóban olyan tulajdonságokat képvisel, amelyeket a Biblia elvár.
Természetesen nem megendgedett, hogy bárki azt állítsa magáról, hogy felkent. Ha valaki megteszi és nem az, az Isten előtt kell feleljen (a Biblia szerint).
Viszont az is igaz, hogy ahhoz, hogy valaki felkent legyen, nem muszáj egyből megkeresztelkedett tanúnak lennie. Hisz Jézus maga mondta, hogy Isten országában sok hely van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!