Jehova tanúi, ti miért értelmezitek úgy, hogy aki titeket visszautasít, az Istent is visszautasítja?
"Csakhogy az Őrtorony szervezet folyton tévedésben van és el is ismeri hogy téved. Ennek ellenére még is Isten szócsövének tartja magát a Vezető testület!
- Ez kifejezetten rájuk jellemző sőt mondhatnám egyedi. A többi egyházról ,felekezetről egyáltalán nem mondható ez el."
Szóval azt mondod, a többi vallás és felekezet tévedhetetlen és tökéletes a működése? Vagy az egyes embereknek tökéletes a hitük és tévedhatetlenek?
És milyen folytonos tévedés? Elismeri a szervezet, hogy igenis tévedett bizonyos dolgokban. Szerintem ez emebribb, mint nem beismerni és tévúton járni.
"Ez csak a katolikusoknál van a protestáns egyházak nem keresztelnek csecsemőket!
És megjegyezném hogy a katolikusoknál sincs ráerőltetve a csecsemőre a keresztelkedés. Nincs tisztában azzal hogy mi történik. Az a csecsemő azt sem tudná megmondani hogy épp milyen ruhát venne fel szívesen!"
A reformátust és az unitáriustvis csecsemőként keresztelik. És de, igen ez ráeröltetés. Nagyon jól mondod. Ő nincs tudatában, hogy mi történik vele, de a szülők már elkötelezik őt valami mellett, amiben nem is biztos, hogy hinni fog.
" Vagy csak szereti a szüleit és meg akar nekik felelni. Vagy a szülői nyomásnak enged és azért keresztelkedik meg.
- Na és ez már tényleg ráerőltetés hiszen ebben az esetben egy olyan személyről van szó aki képes döntést hozni és olyat is amit nem akar de még is megteszi a nyomás miatt!"
Ilyen nincs. Úgy értem normális esetben nincs. Nyilván történt ilyen eset az idők folyamán, de ez nem helyes. Én személyesen ilyen esetről nem tudol, ezért is mondom, hogy ritkább.
Az összejövetelen többször is elhangzik, hogy semmilyen hitet ne eröltessünk rá a gyermekeinkre, hanem hagyjuk, hogy meggyőződjenek.
Nekem is a kisebbik fiam és a lányom Jehova tanúja. A nagyobbik fiam viszont nem keresztelkedett meg, annak ellenére, hogy a mai napig eljár összejövetelekre. Azt mondja, hogy nem érzi késznek magát, hogy teljes szívvel átadja magát Istennek és még nem érkezett el az életében az a pillanat, hogy megkérdőjelezhetetlenül higgyen a Bibliában és Istenben (mondhatni inkább a tudomány álláspontját vallja, mint a Bibliában leírtakat).
És én ezt tiszteletben is tartom. A felesége református, ő egyelőre nem is érdeklődött Jehova tanúi iránt.
De hiszem, hogyha úgy kell legyen, akkor egy nap mindeketten megkeresztelkednek majd, és ha nem, akkor soha nem is fognak.
Vidiripi
"Szóval azt mondod, a többi vallás és felekezet tévedhetetlen és tökéletes a működése? Vagy az egyes embereknek tökéletes a hitük és tévedhatetlenek?"
Tényleg ezt írtam volna? Nekem nem rémlik! Nem a többi vallásról van szó csak is a kereszténységről. A keresztény felekezetek nem tévedhetetlenek. De nem is állítják azt magukról hogy ők Isten szócsövei! (a többi vallás értelemszerűen nem a Biblia Istenét vallja Istenének)
Nem tudom hogy az egyes embereknek milyen a hitük és hogy tévedhetetlenek. Szerintem nem tévedhetetlen az ember! Viszont vannak fedhetetlent hívő emberek!
"És milyen folytonos tévedés? Elismeri a szervezet, hogy igenis tévedett bizonyos dolgokban. Szerintem ez emebribb, mint nem beismerni és tévúton járni."
Pl. 1914 kapcsolatos tévedés! De ez csak egy és ott a többi amiben még téved a szervezet. Valamelyik tanításban mindig téved "Isten szócsöve" vagy ugyan abban a tanításban téved újra és újra!
Nem bizonyos dolgokról van szó. Nem arról hogy bocs reggel a kávéba nem cukrot hanem sót tettem.
- Tanításokban téved és azt folyamatosan! De közben Isten szócsöve és amit mond azt kell hinni és elfogadni ha nem teszed akkor nagyon gyorsan előfordulhat az hogy nem leszel tovább Jehova tanúja!
"A reformátust és az unitáriustvis csecsemőként keresztelik. És de, igen ez ráeröltetés. Nagyon jól mondod. Ő nincs tudatában, hogy mi történik vele, de a szülők már elkötelezik őt valami mellett, amiben nem is biztos, hogy hinni fog."
Akkor a ráerőltetés kapcsán mások a fogalmaink. Én azt tartom ráerőltetésnek amikor akkor is csinálni kell valamit ha én azt nem akarom. Amúgy maga a keresztelés az egy szertartás ,egyszeri alaklom és nem egy rendszeres dolog. Mint mondjuk az hogy a szülők elviszik a gyermekeiket az összejövetelekre. Mint ahogyan azt Jehova tanúi is teszik és még sokan mások. De akkor ez is ráerőltetés és ez csak az igazán erőltetés hiszen egy felcseperedő gyerek amikor megtanul beszélni akkor bizony már szóban is kitudja fejezni a tiltakozását!
"Én személyesen ilyen esetről nem tudol, ezért is mondom, hogy ritkább."
Persze hogy nem tudsz! Gondolom nem a fő tevékenységed hogy olyan személyekkel beszélgess akik valamikor valamilyen egyház tagjainak számítottak pl. Jehova tanúja volt. És hidd el hogy van ilyen.
Szintén személyes tapasztalat hogy egy családban 4 gyermek van ebből már csak a két kisebb jár el a szüleikkel az összejövetelekre de ők is csak azért mert muszáj. Természetesen a szülők mindent megpróbáltak hogy ne így legyen. A legidősebb gyermek elköltözött. Ja igen egyik gyermek sem keresztelkedett meg!
Én kb. 7-8 éve látom vagy épp vagyok részese az eseményeknek! Régebben sűrűbben mostanában már ritkábban szoktam elmenni a családhoz!
"Az összejövetelen többször is elhangzik, hogy semmilyen hitet ne eröltessünk rá a gyermekeinkre, hanem hagyjuk, hogy meggyőződjenek."
Mit is írtál korábban?
Idézem!
"Vagy az egyes embereknek tökéletes a hitük és tévedhatetlenek?"
Ez igaz ám a szülőkre is! Ádáméknak is meg lett mondva hogy ne egyenek a tiltott gyümölcsből!
"Azt mondja, hogy nem érzi késznek magát, hogy teljes szívvel átadja magát Istennek és még nem érkezett el az életében az a pillanat, hogy megkérdőjelezhetetlenül higgyen a Bibliában és Istenben (mondhatni inkább a tudomány álláspontját vallja, mint a Bibliában leírtakat)."
Vagy arra nem áll készen hogy teljes szívvel átadja magát az Őrtorony szervezetnek! Keresztelkedési kérdések egyike!
"Megértetted-e, hogy önátadásod és megkeresztelkedésed Jehova tanújaként isten szellemtől irányított szervezetének tagjaként azonosít téged?"
- Ilyen nincs a Bibliában!
"És én ezt tiszteletben is tartom. A felesége református, ő egyelőre nem is érdeklődött Jehova tanúi iránt."
Igen az lehet hogy te tiszteletben tartod de nem mindenki olyan mint te! Amit nem is csodálok egy cseppet sem.
"De hiszem, hogyha úgy kell legyen, akkor egy nap mindeketten megkeresztelkednek majd, és ha nem, akkor soha nem is fognak."
És mit fogsz hinni akkor ha esetleg a fiad megkeresztelkedik ,de nem Jehova tanújaként?
"1914 kapcsolatos tévedés!"
Milyen 1914-es tévedés?
"Mint ahogyan azt Jehova tanúi is teszik és még sokan mások. De akkor ez is ráerőltetés és ez csak az igazán erőltetés hiszen egy felcseperedő gyerek amikor megtanul beszélni akkor bizony már szóban is kitudja fejezni a tiltakozását!"
Egy kisgyereket, természetesen elvisz mindenki. Én, ha nem akart jönni a gyermekem (persze amikro nagyobb volt) egyszerűen nélküle mentem.
" "Megértetted-e, hogy önátadásod és megkeresztelkedésed Jehova tanújaként isten szellemtől irányított szervezetének tagjaként azonosít téged?"
- Ilyen nincs a Bibliában!"
Mert itt arról van szó, hogy elfogadja-e, hogy attól a pillanattól mindenki előtt felvállalja a hitét. Nem szégyelli és nem titkolja.
"És mit fogsz hinni akkor ha esetleg a fiad megkeresztelkedik ,de nem Jehova tanújaként?"
Nem fog. Nem az a kimondott vallásos. Részt vesz az összejöveteleken, mert állítása szerint hasznos tanácsokat ad neki az életre nézve és megnyugtatja. De ha úgy döntene, hogy elkötelezi magát valami más hit mellett, elfogadnám a döntését, bár nem értenék vele egyet. De az ő élete és az ő sorsa. Felnőtt, s nincs beleszólásom a döntéseibe
Vidiripi
"Milyen 1914-es tévedés?"
Az hogy Jézus 1914-ben kapta meg a hatalmát!
"Mert itt arról van szó, hogy elfogadja-e, hogy attól a pillanattól mindenki előtt felvállalja a hitét. Nem szégyelli és nem titkolja."
Ööö...ha már egyszer megkeresztelkedik és a teljes teste belemerül a vízbe azzal nem a hitét fejezi ki?
"Nem fog. Nem az a kimondott vallásos."
Volt már rá példa a világtörténelemben hogy ez nem volt akadály!
"Az hogy Jézus 1914-ben kapta meg a hatalmát!"
Elárulod, hogy honnan veszed, hogy ez tévedés? Talán valami felsőbb erő sugallta neked, hogy tévedés?
"Volt már rá példa a világtörténelemben hogy ez nem volt akadály!"
Tudom. És?
Vidiripi
"Talán valami felsőbb erő sugallta neked, hogy tévedés?"
Tulajdonképpen igen! Egy felsőbbrendű erő!
"Elárulod, hogy honnan veszed, hogy ez tévedés?"
Az Istentől ihletett Bibliából.
"Tudom. És?"
Mivel volt már rá példa hogy nem vallásos ember vallásos lesz így a fiadnál is előfordulhat!
Egy elméleti kérdés! Ha Sault (későbbi Pál) nem szólítja meg a felsőbb erő a damaszkuszi úton ,akkor vajon keresztény lett volna belőle?
(ez nem azt jelenti hogy ez fog másnál is történni és nem is ez az iránya a kérdésnek)
"Tulajdonképpen igen! Egy felsőbbrendű erő!"
Jó tudni, hogy konzultálsz Istennel. Az elmúlt 2000 évben erre nem nagyon volt példa.
"Az Istentől ihletett Bibliából."
Pont hogy a Biblia alapján van ez kiszámolva. És a Biblia sehol, de sehol nem írj, hogy "véletlenül sem 1914 lesz az a dátum".
A számolást megtalálhatod a JW. ORG on, le van vezetve, hogy jutottak erre a következtetésre.
"Mivel volt már rá példa hogy nem vallásos ember vallásos lesz így a fiadnál is előfordulhat!"
Persze, hogy volt. De nagyban függ az ember természetétől. A fiam pedig nem olyan természetű. De ha úgy is döntene majd, akkor az az ő dolga.
Vidiripi
"Jó tudni, hogy konzultálsz Istennel. Az elmúlt 2000 évben erre nem nagyon volt példa."
Nem azt írtam hogy konzultálok vele. És te sem azt írtad hogy konzultáció!
Vagy fogalmazd meg hogy mit értesz alatta ,mert talán nem ugyan azt értjük alatta!
"Pont hogy a Biblia alapján van ez kiszámolva. És a Biblia sehol, de sehol nem írj, hogy "véletlenül sem 1914 lesz az a dátum"."
Véletlenül valóban nem írja. Szándékosan annál inkább!
"A számolást megtalálhatod a JW. ORG on, le van vezetve, hogy jutottak erre a következtetésre."
Sok számolgatása volt már a szervezetnek Russeltől kezdve. Nem jöttek be a számolgatások!
"Persze, hogy volt. De nagyban függ az ember természetétől. A fiam pedig nem olyan természetű. De ha úgy is döntene majd, akkor az az ő dolga."
Te írtad hogy "És?"
De újfent kérdem!
Ha Sault (későbbi Pál) nem szólítja meg a felsőbb erő (Jézus) a damaszkuszi úton ,akkor vajon keresztény lett volna belőle?
Azt hiszel amit akarsz. A te dolgod. Csak ne szólj bele, hogy más mit higgyen.
"Ha Sault (későbbi Pál) nem szólítja meg a felsőbb erő (Jézus) a damaszkuszi úton ,akkor vajon keresztény lett volna belőle?"
Nem, nem lett volna. De nem hinném, hogy a közeljövőben akárkit is megszólítana.
"Vagy fogalmazd meg hogy mit értesz alatta ,mert talán nem ugyan azt értjük alatta!"
Erre pedig csak annyit, hogy ugyanez a Biblia is. Van aki ezt, van aki azt érti meg belőle. Ezért van annyi felekezet és irányzat, mert máshogy értelmezik.
Vidiripi
"Azt hiszel amit akarsz. A te dolgod. Csak ne szólj bele, hogy más mit higgyen."
Ó hát persze! Jehova tanúi persze kifejezhetik azt a véleményüket hogy mindenki más a hamis vallás tagja csak ők nem. A Vezető testület miért mondhatja meg több mint 8 millió embernek hogy mit higgyen?
Egyenlőre maradok annál a gyakorlatnál amit a VT is gyakorlom.
Kritizálja más egyházak tanításait. Élek ezzel én is!
És azt is állítom hogy Jézus nem 1914-ben kapta meg a hatalmát! És azt is állítom hogy ebben hatalmasat téved a VT!
"De nem hinném, hogy a közeljövőben akárkit is megszólítana."
Én sem hinném ,de nem is ez volt a lényeg ,azt gondoltam hogy te érteni fogod. És korábban oda is írtam zárójelbe hogy nem ez az iránya a kérdésemnek!
"Erre pedig csak annyit, hogy ugyanez a Biblia is. Van aki ezt, van aki azt érti meg belőle. Ezért van annyi felekezet és irányzat, mert máshogy értelmezik."
Szerintem ennél azért árnyaltabb ez a kérdés!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!