Keresztények tudják hogy a Biblia tele van népirtásra és tömegmészárlásra felszólító paranccsal?
Például:
Mózes 4 31:17-18. Tüstént öljétek meg az összes fiúgyermeket, s ugyanígy öljétek meg az összes olyan asszonyt is, aki már volt együtt férfival. De a fiatal lányokat, akik még nem voltak együtt férfival, hagyjátok magatoknak életben."
Mózes5 20:16–17: „De az itt lakó népek városaiban, amelyeket Istened, az ÚR ad neked örökségül, ne hagyj életben egy lelket sem! Irtsd ki őket mindenestül… ahogyan megparancsolta neked Istened, az Úr
Sámuel 15:18 szerint pedig „azután ezzel a megbízással küldött utadra az Úr: Menj, és irtsd ki a vétkes amálékiakat, harcolj ellenük, míg csak nem végzel velük!”
Józsué könyve 6:21 Kardélre hánytak, kiirtottak mindent, ami a városban volt: férfit és nőt, ifjat és öreget, ökröt, juhot és szamarat.
Ezékiel próféta könyve 9:5-6 A többieknek pedig ezt mondta a fülem hallatára: Menjetek utána végig a városon, és öldököljetek, ne szánakozzatok, és ne legyetek könyörületesek! Gyilkoljátok az öreget, az ifjat és a szüzet, a gyermekeket és az asszonyokat, hadd pusztuljanak!
Teljesen egyértelmű hogy népirtásra szólítanak fel. Még külön fel is hívja a figyelmet hogy a nőket és gyerekeket is le kell gyilkolni. Keresztények hogy magyarázzák ezeket a szörnyű verseket? Egyáltalán hogy tudja lerendezni magában ezeket egy keresztény ember?
Biztos vagyok benne hogy Isten sosem parancsolna ilyesmit. Ezek emberi hamisítások a Bibliában, de ugye keresztények ezzel nem védekezhetnek mert szerintük a Biblia hamisítatlan és Isten szava.
Vidiripi
"Azt ismételgeted keresztény vagy, rád nem vonatkozik az Ószövetség, miközben Jézus azt mondja nem azért jött hogy megváltoztassa a törvényt stb."
Nem ismételgetem azt hogy keresztény vagyok. Így Jézus ezt mondja. De a törvényben nincs benne hogy népet kell irtani!
Én vagyok logikátlan. Akkor ez mi lenne részedről? Törvénybe akarod iktatni a népirtást azzal hogy Jézus a törvényről beszél?
"Jézus nem saját erejéből hajtotta végre a csapdáit, hanem Isten segítségével."
Hahó! Tudsz olvasni?
Én ezt írtam: "...Isten feltámasztja a halottat."
"A Korán pedig azt írja, Isten az Ítélet napján minden embert fel fog támasztani."
Az lehet hogy ezt írja de olyan történet nincs benne ami alá is támasztaná ezt a Bibliában nem egy történet van arról hogy egy halott ember fel lett támasztva! A Koránban nincs ilyen. Miért hiteles az hogy a Korán szerint lesz feltámadás? Miért higgyen az ember a Koránnak?
"Ne viccelj. Mi támasztja alá a Biblia történeteit? Az egész világot elöntő özönvizet ki hiszel például?"
Nem viccelek ez komoly! Igen a Biblia is ír arról hogy az Ítélet napján lesz feltámadás! De olyan történetek is szerepelnek a Bibliában amelyekben támasztottak fel embereket!
A Koránban nincs ilyen. Miért higgyen az ember a Koránnak hogy tényleg lesz feltámadás?
"Jézusnak nem voltak követői. Hiába parancsolt volna népirtást ha nem volt aki végrehajtsa."
Ha Jézusnak nem voltak követői akkor most miért írunk róla? Ez nem logikus!
"Persze ilyenre Jézus soha nem adna parancsot, csak a Bibliából indulok ki mikor azt mondom Jézus nem tudott volna vérfürdőt rendezni mert nem voltak követői."
Egyetlen ember is képes vérfürdőt rendezni.
"De megpróbálta felfegyverezni a követőit. Itt Jézus azt mondja mindenki vegyen kardot..."
Jézus ezt is mondta!
Lukács 22:38 Azok pedig mondták: Uram, itt van két kard. Ő pedig ennyit mondott: Elég.
Egyébként pedig nem Jézustól kapták a kardot és még csak a pénzt sem amin kardot lehet venni. Jézus nem próbálta meg felfegyverezni a követőit.
És Jézus azt mondja 2 kardra hogy elég! Pedig azért kettőnél több tanítványa volt. A többinek miért nem kellett kard?
"Semmiképpen sem azt hogy Jézus követője."
Mit jelent az a SZÓ hogy keresztény? Etimológiai értelemben!
"De ezek a népirtásra felszólító versek általános parancsok."
Akkor lássuk hogy mit lehet olvasni ,ki adta át Isten üzenetét a népnek?
4Mózes 31:1 Azután így szólt az ÚR Mózeshez:
4Mózes 31:3 Ezért így szólt Mózes a néphez: Készítsetek föl férfiakat magatok közül a harcra, és induljanak Midján ellen, hogy bosszút álljanak az ÚRért Midjánon.
5Mózes 2:2 Azután így szólt hozzám az ÚR:
5Mózes 3:2 De az ÚR azt mondta nekem: Ne félj tőle, mert kezedbe adtam őt egész népével és országával együtt. Úgy bánj el vele, ahogy Szíhónnal, az emóriak királyával cselekedtél, aki Hesbónban lakott.
Józsué 6:2 Az ÚR azt mondta Józsuénak: Lásd! Kezedbe adtam Jerikót és királyát a sereg harcosaival együtt.
1Sámuel 15:16 Akkor Sámuel ezt mondta Saulnak: Engedd meg, hogy megmondjam neked, amit az ÚR mondott nekem ma éjjel. Ő pedig így felelt: Beszélj!
Ezékiel 9:9 Ő azonban azt mondta nekem: Izráel és Júda házának a bűne igen-igen nagy, mivel tele van a föld vérontással, és tele van a város igazságtalansággal, mert azt mondták: „Elhagyta az ÚR ezt a földet, és nem lát az ÚR.”
- Isten nem a néphez szólt hanem mindig a prófétához! A próféta adta át Isten üzenetét a népnek.
Nem véletlenül van megírva!
5Mózes 18:20 De az a próféta, aki olyat mer mondani a nevemben, amit nem parancsoltam neki, és aki más istenek nevében szól, az a próféta haljon meg!
"A keresztényeknek pedig érkezett új üzenet, ez pedig a Korán."
De a keresztények azok még is a Bibliát tartják üzenetnek és nem a Koránt!
"Képzeld el hogy Jézus tényleg visszajött és azt mondja neked az iszlám az igaz vallás. A Bibliát meghamisították, a keresztények pedig pogány tanokat követnek. Az kéri legyél muszlim. Mit tennél?"
János 10:26 Ti azonban nem hisztek, mert nem az én juhaim közül valók vagytok. 27 Az én juhaim hallgatnak a hangomra, én ismerem őket, és ők követnek engem.
"Azért zavar mert valószínűnek tartom hogy a keresztények többsége az antikrisztus oldalára áll majd és muszlimokra támad. Ezt már most is elkezdték, antikrisztus nélkül."
Tehát nem bízol/hiszel abban hogy az istened feltámaszt majd?
Vannak nem keresztények is. Miattuk nem aggódsz? Egyébként mit tudsz tenni ha meg van írva? És ha nem úgy lenne ahogyan meg van írva akkor az hazugság lenne vagy nem? A keresztények is szenvednek el támadásokat! Értük nem aggódsz?
"Dehogynem, hiszek. Én hiszek Jézusnak. Az igazi Jézusnak."
És milyen tanítása van megírva Jézusnak a Koránban?
Azon kívül hogy Ő nem Isten fia!
Kérlek idézd hogy én is megnézhessem!
"A jelenlegi keresztények 99%-a szerint Jézus Isten. Akkor szerinted ki Jézus?"
Miért tulajdonítasz nekem olyan gondolatokat amiket én nem írtam?
Először ezt tisztázzuk!
"Emberek hamisították a Bibliába."
Tehát maga a népirtás az nem történt meg csak belehamisították a Bibliába?
- Bonyolítod ám rendesen!
"Nem tudom a tanítványok miért kértek tüzet de Jézus próféta aki Isten parancsai szerint cselekedett. Ha nem látta helyesnek nyilván oka volt."
Akkor olvasd el hogy tud! Érdekes történet!
"Ki mondta hogy nem tud mindent? Hogyne tudna. De akkor a te logikád szerint felesleges leélned ezt az életet mert Isten ugyis tudja mit fogsz tenni. Akkor minek élünk?"
Azért hogy aki nem tud mindent az ne mondhassa Istennek hogy biztosan nem úgy lett volna.
"Az Ószövetség és Újszövetség Istene ugyanaz így ez az érvelésed alapból értelmetlen. Meg ugye sehol nem írja az Újszövetség azt hogy az Ószövetség érvénytelen."
A keresztények még sem mutatnak be égőáldozatot! Pedig az Ószövetségben ezt kellett tenni!
"Az iszlám szerint minden próféta ugyanazt az alapüzenetet hozta. Tehát ha én Mohamed prófétát követem azzal Jézust is követem. Azt pedig leírtam hogy a Biblia Jézusába mindenki azt képzel bele amit akar mert homályos ellentmondásos."
Ha te így akarod látni akkor persze hogy az!
"Keresztény vallás szerint a Biblia rám is vonatkozik így én is tanulmányozhatom. Nem fogadom el de tanulmányozom így jogom van véleményt formálni. A népirtás parancsa pedig általános. Ez következik a Bibliából. Nem azt mondom hogy ezt kell tenned hanem azt hogy ezt írja a Biblia."
Akkor semmit nem értettél meg! A Biblia ezt írja de nem a keresztényeknek szól ez a parancs. Egyébként pedig a népirtás parancsa prófétán keresztül lett a népnek kihirdetve. De a keresztények nem kaptak olyan üzenetet egyetlen prófétától sem Jézustól meg főleg nem hogy népet kell irtaniuk. Főleg hogy azok a népek már nem is léteznek!
A te gondolkodásodban nincs logika. Ha nincs akkor az azt jelenti hogy okafogyottá vált!
"Vonatkozik rájuk de nem mondtam hogy tegyék ezt. Amúgy ezt tették és teszik most is. Ha megnézed a keresztény történelmet, tele van népirtásokkal."
Azok nem a személyek nem követték Jézus tanítását így nem lehetnek keresztények. Persze állíthatják hogy azok de valójában nem. Becsapták saját magukat!
"Nem azt mondtam hogy mindent meghamisítottak a Bibliában. Azt írtam fogták Jézus tanítást és hozzácsaptak mindenféle pogány elemet. Ez azt jelenti Jézus eredeti tanításából is maradt."
A Koránban még sem szerepel hasonló. Akkor hogy van ez?
Akkor ez most hamisítás Jézus tanítása vagy micsoda?
"Lukács 6:27 De nektek, akik hallgattok engem, azt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik titeket gyűlölnek!"
"Pont az volt a cél hogy feltűnjön. Jézus tanítását ki akarták terjeszteni a pogány népekre, ezért belekevertek mindenféle pogány elemet hogy vonzóbb legyen számukra."
Na akkor végre elértünk ide is!
Miket kevertek bele Jézus tanításába? Mert hát ez a lényeg!
"Istent onnan ismered fel, hogy nem emberi logikával dolgozik, mivel nem ember. Erre Te logikával keresed Istent (mondván így igazságos/logikus), vagyis van egy elvárásod, kitűztél magad elé valamit, és azt mondod, hogy Isten ettől nem térhet el (mert Neked az nem tetszene). Ez teljesen nyilvánvaló."
Akkor tisztázzuk. Isten olyan parancsokat ad az embereknek amit emberi logikával meg lehet érteni más különben nem lenne értelme. Ha nehezebb tanításról van szó akkor azt pedig meg kell hogy magyarázza. Elvárásom annyiban van amit a lelkiismeretem diktál (amit Isten adott minden embernek) és amit a tényekből állapítok meg a Biblia és a Korán alapján az eszemet használva (amit szintén Isten adott).
"amit Isten kiválaszt."
Isten nem választott népet. Prófétákat választott a népek közül. Látom nem tudsz elszakadni ettől a "kiválasztott nép" zsidó hazugságtól.
"Mutatnál nekem a Bibliából olyan részt, ami ezt alátámsztja? Csakhogy ne szaporítsuk a légből kapott állításokat."
Az Ószövetség nem ír más kiválasztott népről, csak a zsidókról. Ha megkérdezel egy zsidót, azt fogja mondani, ők a kiválasztott nép, nincs más. A többi nép csak úgy van. Sőt, szélsőséges zsidók szerint a többi nép azért van hogy a zsidókat szolgálja, vagy nem is tekintik embernek. Ami megdöbbentő számomra hogy keresztények ezt beveszik. Mondjuk te a népirtásokat is Istennek tulajdonítod, így ez semmi ahhoz képest.
"Nem értünk egyet, mert nem kell ahhoz próféta, hogy tudjam, mikor teszek jót, és mikor rosszat."
Hát nem tudod. Vagy csak döcögve tudod, és azt is csak azért mert jött egy Jézus nevű próféta aki elhozta neked Isten üzenetét. Te Jézus békét irgalmat és igazságot hírdető tanítása ellenére is helyesled a népirtásokat és Istennek tulajdonítod. Képzeld el hogy milyen lennél ha nem lett volna Jézus.
"Nem az jön le. Neked azért jön le ez, mert azt akarod, hogy ez jöjjön le."
Pontosan az jön le a Bibliából hogy Isten nem küldött más népekhez prófétát. Talán pont te mondta hogy Jónás aki ugye az Észak-Iraki Ninivében volt próféta, zsidó. Ez is mekkora hazugság már. Isten miért küldene egy távoli néphez egy idegen népből választott prófétát?
"Kérek szépen egyet ezen utalások közül!"
Sok van. Például a zsidó Jónás amit előbb írtam. Azt írja a Biblia hogy zsidókhoz sok próféta érkezte, elmeséli ezek történetét, de nem ír senki másról.
"Ilyen történt."
Igen? Tehát a többi nép nem kapott prófétát, így nem tudta mi helyes és mi helytelen, ezért pokolra kerültek, de semmi baj, Jézus lemegy értük és a jókat felhozza? :) Mondjuk nem tudom hogy dönti el mikor nem lett nekik megtanítva mi jó.
"Én ilyet nem mondtam."
Akkor mellébeszélés nélkül írd le légyszives mit is mondasz.
"Azt eddig is tudtuk, hogy ó- és újszövetségre oszlik a Biblia, de abban viszont a segítségedre szorulok, hogy minek a meghamisítása az Újszövetség. Meg amúgy arra is kérnék egy bizonyítékot, hogy a zsidók hamisításnak tartják."
Ezt most komolyan mondod? A zsidók Jézust csalónak tartják. Gondolom rémlik neked hogy meg is akarták ölni. Szerintük Jézus fogta a zsidó vallást és belehamisította saját gondolatait, így született meg a keresztény vallás.
"A Szentháromságról, Jézus istenségéről és, megváltói munkájáról nyilván nem fogunk vitát nyitni, az összes többit én nem csinálom."
Dicséretes hogy te nem csinálod, de ettől még a keresztény egyházak tanítják, sok keresztény pedig csinálja.
"Isten nem emberi ész alapján dolgozik. Mi mond ellent a Bibliának?"
Isten annyit nyilatkozott ki amit emberi ésszel is meg lehet érteni. Vagy ha olyan hogy nem érthető akkor sem hagy kétségek között. Sok minden ellentmond a Bibliának. Például szentháromság,Jézus istensége, megváltó kereszthalála, Mária kultusz, szentek imádata, tárgyak imádata ahogy korábban felsoroltam.
"Mitől biztos ez?"
Mert ha nem írja, az következik ebből hogy nem kaptak. Leírja hogy a zsidókat kaptak, leírja a történetüket, leírja hogy a többi népet Isten megbüntette, kiirtotta, de egy szót nem ír arról hogy kaptak-e előtte útmutatást vagy sem. Ergo nem kaptak.
"Te hallucinálod bele azt, hogy nem kaptak. Mivel nincs odaírva hogy volt ott próféta vagy sem, ezért én azt sem mondom, hogy volt, de azt sem, hogy nem."
Szóval nem tudod eldönteni kaptak vagy sem? Így is hiba mert nincs közölve egy nagyon fontos információ. Az eredeti Tórában és Evangéliumban Isten biztosan közölte hogy kaptak, csak ugye ezt emberek kivették.
"Nem, barátom! A Te elvárásaidnak nem felel meg."
Tehát szerinted népek kiirtás összesgyeztethető egy igazságos Istenképpel. Szerinted igazságos nők és gyerekek legyilkoltatása csak mert másban hisznek? Igazságos hogy a szűz lányokat ezek a gyilkosok megtarthatták maguknak szexrabszolgának? És reggelig lehetne folytatni.
"Ezek felelnek meg a Te elvárásaidnak. Nem akarok dobálózni. "
A te elvárásaidnak a népirtás és szexrabszolgatartás felel meg?
"Azért, mert a bűneinkért a büntetést Jézus kapta a kereszten. Aki elfogadja az ő engesztelő áldozatát, vagyis azt, hogy ez az áldozat az ő bűneit is helyettesítse, annak örök élete van, mert a bűn nem fog rajta. Ha megölném, azzal elvenném Tőle a lehetőséget attól, hogy kegyelmet kapjon."
Hát ezzel több probléma is van. Mást büntetni a te bűneidért nem igazságos. Az iszlám szerint mindenki a saját bűneiért felel. Ha pedig Jézus átvállalja a bűneidet, ez bűnözésre ösztönöz, mert mondhatja az illető hogy neki nem kell felelnie.
"Boldog-boldogtan, esélyes-esélytelen, irgalmas-irgalmatlan, gusztusos-gusztustalan. Na most ezen séma alapján szerinted mi a 'kegyelmes' ellentéte?"
Kegyetlen, könyörtelen az ellentéte.
"Ki mondta, hogy nem lett hirdetve? Alaptalanul állítasz megint."
Mutasd ezeket a verseket amiben kihirdetik.
"Nyilván nem a saját büntetésük révén lettek legyilkolva."
Mások bűne miatt elítélni valakit szintén kegyetlenség. Te mit szólnál ahhoz ha téged halálra ítélnének olyasmiért amit nem követtél el?
"Isten mentsen minket attól, hogy jogász legyél! Aki bizonyítékok nélkül, alaptalanul püffeszti egymás után az állításait, az nem egy jogásztípus."
Mindig megmagyarázom és alátámasztom amit állítok és lehetőleg Korán vagy Bibliai versekkel. Te viszont jó keresztény módjára azt hozod fel mint bizonyíték hogy "Isten útjai kifürkészhetetlenek".
"Inkább annak nulla az esélye, hogy ezt Te meg tudd állapítani."
Te is meg tudnád ezt állapítani, csak nem akarod. Kérdés hogy miért? Talán mert nehezedre esne beismerni hogy valójában egy maghamisított vallást követsz, Isten valódi vallása helyett. Inkább minden nap hazudsz magadnak. Eltaláltam?
"Dehogynem. Azt mondtad az Újszövetség istenképe ellentétes az ószövetségével, mert az újszövetségben Isten kegyelmes, az Ószövetségben meg nem az. Én bebizonyíottam Neked, hogy Isten ugyanúgy "kegyetlen" az Újszövetségben is. Magyarul hamis volt az az állításod."
Akkor úgy mondom hogy az Újszövetségen belül van egy önellentmondás, és az Ószövetségen belül is. Igy már rendben van?
"Az Ószövetségben kegyelmes és kegyetlen is, és ugyanez van az Újszövetségben is. Ezt konkrét igeversekkel támasztottam alá Neked. Továbbra sem értem, milyen ellentmondásról beszélsz."
Te magad is leírtad hogy mi az ellentmondás: "Az Ószövetségben kegyelmes és kegyetlen is, és ugyanez van az Újszövetségben is."
"Ezért volt szükség Jézus megváltói munkájára. A törvény azt mondja, hogy a fiak is hordozzák az apák bűneit harmad és negyed íziglen. És igen, ez így történt a törvény időszakában mindenkivel, aki nem volt hajlandó Isten parancsolatai alapján élni. Jézus viszont magára vállalta ezt is. Minden büntetést magára vállalt, amit a törvény kiszab."
Tehát Jézus átvállal olyan bűnt amit amúgy el em követtünk? Ez ám a logika.
"Ez egy emberi törvények alapján meghozott ítélet lenne, nem Isten ítélete alapján."
Te azt állítod ez Isten törvénye.
"A kereszténység szerint is."
Hát nem. Előbb írtad hogy apád bűnéért is felelned kell keresztény vallás szerint.
"Vagyis akkor szerinted az, hogy Isten kiirtott egész népeket, csak egy próbatétel volt... vicces egy logikád van. "
Az iszlám szerint csak azokat irtotta ki akik erőszakosak voltak a hívőkkel, és ez nem ítélet volt hanem annyi hogy nekik lejárt az idejük ezen a világon. Mint amikor a tanár beszedi a dolgozatokat, aztán majd később értékeli.
"Büntetést kaptak = ítélet alá kerültek. Szándékosan kerülöd a logikát?"
Ez így semmi. Ird le mire gondolsz.
"Nem olvasok Koránt, nem is olvastam, nem is fogok."
Ez nagy hiba. Elmondom miért. Ha elolvasod két dolog történhet. Egy, rájössz hogy a Korán valóban Isten szava és a helyes útra térsz. 2, Nem győz meg, és csak megerősíti hogy neked kereszténynek kell maradnod. Meg egyébként is, ha te tényleg Jézus követőjének mondod magad, kötelező lenne elolvasnod mert az iszlám vallás az egyetlen vallás a kereszténységen kívül ami kötelezően előírja hogy hinned kell Jézusnak. Aki nem fogadja el Jézust prófétának, nem lehet muszlim.
"Oké"
Igen, bizony csak így oké. A Korán szerint ezek a népek kaptak tanítást, figyelmeztetést, és azért lettek elpusztítva mert erőszakos tetteket vittek véghez a hívők ellen. A Biblia ezt nem írja, ezért a Biblia nem oké.
"Azért kezeled tényként a Koránt, mert Neked lefektetett elvárásaid vannak Istennel szemben. Azt akarod, hogy olyan legyen Isten, hogy Neked megfeleljen."
Ezt is csak behallucinálod magadnak. Leírtam mi a helyzet.
"Szoktam gondolkozni, csak én akarom megmondani Istennek mikor, mit, hogyan csináljon."
Elhiszem hogy szoktál gondolkodni, de azt is látom hogy hazudni is szoktál magadnak. Ez a "nem akarom megmondani Istennek mikor, mit, hogyan csináljon" egyelő azzal hogy inkább hazudok magamnak mert nem akarok szembesülni az igazsággal.
"Nincs ilyen egyházi utasítás. És szoktam gondolkozni."
Persze, nincs :)
"Nem írtam ilyet. Ne hazudozz, kérlek! "
Dehogynem írtad. Még írtad is hogy Ábrahám alkudozott Istennel hogy ha van közöttük x darab hívő, ne pusztítsa el őket.
"Eddig sem beszéltem mellé, az álláspontom pedig az, hogy nem tudom, küldött-e Isten mindenhova prófétát, vagy sem."
Ez már önmagában problémás mert egy ilyen fontos információ hiányzik.
"Nincs arra bizonyíték, hogy küldött, és arra sincs, hogy nem küldött. Ennek ellenére Te azt állítod, hogy nem küldött. Ez így egy alaptalan állítás. A sokadik."
Fentebb felsoroltam.
"Például egy normális igazságérzet alapján igazságtalan egyszerre több feleséget tartani, mert sérti a női nem becsületét, és a hűség fogalma elpusztul."
Akkor a Bibliát felettébb igazságtalanak kell hogy találd mert az Ószövetség engedi a több feleséget. Salamonnak 700 felesége volt a Biblia szerint. egyébként ha gondolkodnál és utánanéznél, tudnád hogy az iszlámban a több feleség engedélyezése egy szociális funkció. Az özvegyek és árvák védelmét szolgálja elsősorban vagy az olyan helyzetek kezelését mikor jóval több a nő mint a férfi.
"Például egy normális igazságérzet alapján elmebetegség magamat és másokat is felrobbantani annak érdekében, hogy 70 szűzike kényeztessen a túlvilágon."
Ebben egyetértek. Az iszlám tiltja az öngyilkosságot, tiltja ártatlanok legyilkolását és nem várja a muszlimokat 70 szűzike a túlvilágon. Ez a keresztények téveszméje az iszlámról.
"Például egy normális igazságérzet alapján terrorizálás megtiltani egy nőnek, hogy olyan ruhát hordjon, amiben szabadon van a karja."
Jobb is ha levetkőzik egy nő, ezt állítod? Amúgy megint csak az van hogy akkor a Biblia is terrorizálja a nőket, mert azt írja takarják el a nők magukat sőt kendőt is előír. Az más kérdés hogy ma sok keresztény nő levetkőzik. Ne ebből indulj ki.
"Például egy normális igazságérzet alapján elmebetegség halálrataposni a másik embert csak azért, hogy én körbejárjak egy kavicsot, vagy mit"
Ez is a tudatlanságot bizonyítéka és a keresztények újabb téveszméje. Semmiféle kavicsot nem kell körbejárni. Annak a kavicsnak nincs vallási szempontból jelentősége. Senki sem azért megy a Kábához. A halálrataposás pedig az egyének hibája vagy az ottani hatóságé.
"Nos, Kedves Kérdező, melyikünknek normális az igazságérzete?"
Hogy a tiéd nem normális az egészen biztos. Az enyémet pedig csak azért nem találod igazságosnak mert nem ismered az iszlám vallást.
"Azzal minősíted Istent negatívan, ha az elvárásaidhoz igazítod, úgy, hogy Neked kényelmes legyen."
Tehát ha én azt mondom Isten nem parancsolná meg nők és gyerek tömeges lemészárlását, az szerinted Isten negatív minősítése. De ha te azt mondod Isten jogosan gyilkoltatta halomra a nőket és gyerekeket, az Isten magasztalása. Ezt állítod?
"Nem egy előre megírt séma alapján működik, hanem vannak érzelmei, vannak döntései, van akarata, és önakaratából cselekszik, nem pedig úgy, ahogy azt egy emberi elme elvárná."
Te nem ismerheted Istent mert az emberi ész számára felfoghatatlan. Legalább is ebben a világban. Csak Isten tulajdonságai alapján ismerheted meg, amit kinyilatkozott magáról, köztük az hogy Ő igazságos és könyörületes.
"Tudod, Kedves Kérdező, az az Isten, ami az emberek elvárásaihoz van igazítva, pontosan ezért nem isten."
Pedig te egy ilyen istenségben hiszel. A Bibliában leírt istenséget az emberek elvárásaihoz igazították. A zsidók népirtást akartak, ezért az Ószövetségbe hasították hogy ez Isten szava. Szexrabszolgát akartak a zsidók ezért belehamísították az Ószövetségbe hogy Isten ez engedi és még sokáig lehetne sorolni.
"Istennél nincs mit kitárgyalni, mert mindent tud."
Isten mindent tud, de te nem. Neked van szükséged a tárgyalásra.
"Ez is egy tökéletes példa arra, hogy az emberek kényéhez van igazítva. Nem baj az, ha a földi életedben egy kis kcsög voltál, és nem is kell bocsánatatot kérned, majd ráérsz az ítélet napján, mert Isten úgy is megengedi majd Neked,"
Ebből is látszik hogy nem ismered az iszlám vallást, mert azt tanítja hogy mindenkivel rendezed a vitás ügyeidet és kérd annak bocsánatát akinek kárt okoztál még ezen a világon. Ha mégsem tetted akkor még lesz egy esélyed de nem biztos hogy ott az illető meg fog bocsátani. Ott már sokkal nehezebb lesz ezt elérned. Tehát esélyt kapsz, de nem biztos hogy az illető megbocsát. Meg vicc kategória ezt egy kereszténytől hallani. Te abban hiszel hogy kedvedre bűnözhetsz, Jézus úgyis átvállalja.
"meg majd ott úgyis mentegetőzhetsz, meg majd kimagyarázhatod, hogy Te azt nem úgy értetted, meg stb. Ez konkrétan Isten hülyének nézése."
Tehát egy tárgyalás szerinted Isten hülyének nézése? Érdekes.
"Az ítélet napja pontosan azért ítélet napja, mert game over, letelt az idő, nincs tovább bűnbánat, nincs több pardon. Odaállsz Isten elé, szembesítenek minden tetteddel, és menny vagy pokol. Nincs mentegetőzés, nincs kimagyarázás. Nyilvánvaló, hogy mit, miért tettél, megkapod érte a jutalmat. Pont.2
Mondjuk kíváncsi lennék mikor te állsz Isten előtt és sorolják a bűneidet, vajon megpróbálnál-e magyarázkodni, vagy csak bólogatnál. Szerintem te lennél a legjobban felháborodva ha bevágnának téged a pokolba tárgyalás nélkül. Te egy kegyetlen igazságtalan istenségben hiszel, aki népeket irtat ki, és tárgyalás nélkül büntet, de valójában Isten igazságos és minden esélyt megad hogy neked jó legyen a túlvilágon.
"Természetesen bárki írhat, aki ismeri a történéseket, amit egy evangéliumnak tartalmaznia kell. Zsoltárt is írhat bárki. Kicsivel sem lesz alacsonyabb rendű, mint Dávid zsoltárai"
Te magadnál vagy amikor ezeket leírod? Te Isten szavát egyenlő teszed emberek szavával.
"A palesztin kánont, amiről már egyszer írtam. Lapozz vissza!"
Ez a te egyéni véleményed. Mások meg az alexandriai kánont tartják igazi kánonnak ami eltér a palesztin kánontól. Tehát egyértelmű a hamisítás.
"Mondom mellétették."
Mi az hogy mellétették? Vagy Isten szava vagy nem. Olyan nincs hogy mellétették.
"Hát aki nem ismeri a Biblia kanonizációs menetét, az nem ért velem egyet mindaddig, amíg utána nem jár a dolgoknak."
Te a saját szubjektív véleményedet írtad le, én pedig a tényeket.
"Azért, mert a Biblia egy lezárt kánon, ha ez magától nem értetődne."
Ha korában is hozzáírtak akkor miért ne lehetne utána is? Nincs benne logika.
"János evangéliuma rémlik?"
János evangéliumát Jézus után 100 évvel később írták. A legrégebbi szövegtöredék 125–160 közötti. Szerző kiléte bizonytalan. Én azt kérdezem miért nem írták le a tanítványok Jézus életében?
"Ez mitől teljesen logikus? Van két állításod: 1.Jézus beszélt 2. A tanítványok némelyike tudott írni (bár így belegondolva simán lehet, hogy egyikőjük sem tudott, hanem diktáltak). Mi van a kettő között, ami Neked garanciát ad arra, hogy a két állítás egymásból következik?"
Ha én egy tanítvány vagyok akkor szívből hiszek Jézusnak. De nyilván ennyi mindent nem tudok észben tartani, vagy lehet rosszul emlékszem később, vagy lehet elfelejtek valamit, ezért le fogom írni vagy ha nem tudok írni akkor lediktálom valakinek. Azért is leírom hogy eljusson másokhoz is.Azért is leírom hogy fennmaradjon az utókornak. Kezdetben alig volt Jézusnak követője és őket is üldözték. Egyértelmű hogy leírom mert ha velem történik valami akkor Jézus szavai még megmaradnak. Tehát ezer ok van arra, miért kellett hogy Jézus életében leírják az Evangélium.
"Nagyon remélem, hogy ezt csak poénnak szántad!"
Szerinted egy 6. századi félnomád népnél mennyire fontos az írásosság?
"Beidéztem, hogy mi volt a következő "feladata", ugyanebből a fejezetből. Ő maga utalt rá."
Olvastam, de abból nem derül ki.
"Ha nehezebb irodalommal hasonlítom össze, akkor meg könnyű. Érted már?"
Lehet van nehezebb de a Biblia is nagyon nehéz szöveg. Mégha egy profi fordította is arámiról görögre (amiről semmit nem tudunk) akkor sem lehet egyenlő Isten szavával.
"Bármily hihetetlen, voltak, vannak és lesznek is ilyen emberek."
Honnan tudod hogy aki fordított ilyen személy volt?
"Miért sérülne? Egyébként is ritka eset az a nyelv, aminek nem elég a szókészlete egy könyv lefordításához."
Én kétlem hogy a 2000 évvel ezelőtt görög nyelv teljesen alkalmas lett volna arra szókészlet szempontjából hogy torzulás nélkül lefordítsanak egy nehéz arámi szöveget.
"Inkább nézz utána..."
Minek nézzek utána? Mi volt Jézus és az apostolok anyanyelve? Arámi. Akkor milyen nyelven írták le? Gondolkozz egy kicsit.
"Akkor most kérem, sőt követelem, hogy kérj bocsánatot minden fordítótól!"
Ez nem sértés a fordítóknak. Egy fordítás nem adhatja vissza az erdeit szöveget. Főleg akkor ha Isten szaváról beszélünk.
"A magyar nyelvű Korán nem Isten szava a a szemedben? Mert akkor a magyar nyelvű Korán hamisítás, ugye? És az összes Korán-fordítás, bocsánat értelmezés, ami létezik, hamisítás. Jól mondom, Kérdező? :)"
Még jó hogy nem Isten szava. Ha Józsi lefordítja a Koránt magyarra akkor az nem Isten szava hanem Józsi magyar nyelvű Korán értelmezése. Ezen mit nem értsz? Emberek szavait nem teheted egyenlővé Isten szavával.
"Te amúgy felfogod azt a sok marhaságot, amit összehordasz, már ne haragudj!? Miért kellene átértelmeznem egy szöveget ahhoz, hogy lefordítsam? Szerinted a Tamás bátya kunyhójának a magyar fordítása a történet értelmezése? Szerinted Harry Potter magyarra fordítva a történet értelmezése? Ezt Te halál komolyan gondolod?"
Még jó hogy komolyan gondolom. Nem értem miért nem vagy képes felfogni hogy egy emberi fordítást nem tehetsz egyenlővé Isten szavával?
"Akkor következzék a 40 milliós kérdés: Mi az Újszövetség eredeti nyelve?"
Az Evangéliumok nyelve biztosan arámi kellett hogy legyen.
"Semmilyen tartalmi különbség nincs."
Az lehet, de részletkérdésekben rengeteg az eltérés. Ez sokmindent jelenthet, de a lényeg az hogy hamisítás.
"Vagyis emberek írták."
Nem. Emberek vetették papírra de nem ember a szerző. A Biblia esetében keresztények szerint ember a szerző is.
"Dehogynem"
Akkor elmondod szerinted mit jelent hogy a Biblia Istentől ihletett?
"Szóval még azzal sem vagy tisztában, mit jelent az, hogy keresztény. Így nem sok értelme van a beszélgetésünknek."
A helyzet az hogy maguk a keresztények sem tudják mit jelent az, hogy keresztény. Feltettem a GYK-en ezt a kérést és sokféle válasz érkezett. Ha azt akarod mondani hogy Jézus istenségének elfogadásával lehetsz csak keresztény, biztosan nem igaz.
"Ezt mi is valljuk és hisszük."
Nem egészen. Keresztények szerint jóval Jézus halála után a szerzőket megszállta a szentszellem és így írták le az Újszövetség könyveit ami tartalmazza a szerzők írásait is. Tehát félig Isten szava félig emberek szava. Egyébként ez nem igaz mert a Biblia is azt írja már Jézus idején létezett az Evangélium:
Lukács 4:43 Ő azonban ezt mondta nekik: "A többi városban is hirdetnem kell az Isten országának evangéliumát, mert ezért küldettem."
Lukács 4:18 Az Úrnak Szelleme van és rajtam, mivelhogy felkent engem, hogy a szegényeknek az evangyéliomot hirdessem
Tehát volt egy kinyilatkoztatott könyv amit Jézus hirdetett.
"Mit nevezel eredeti evangéliumnak? Azt, amiben nincs örömhír?"
Eredeti Evangéliumnak nevezem azt amit Isten kinyilatkoztatott és Jézus hirdetett.
"Onnan tudom, hogy Éli volt az apja, és ez nem nemzetségre utal, mert a nemzetségtáblázatban benne van."
Hol van ez a táblázat? Mi a forrása?
"Azért, hogy az is tartalmazza."
Minek tartalmazza? Ha mindkettő Isten szava minek áttenni egyikből a másikba? A pusztán emberi műről beszélünk még akkor is hamisítás hiszen mások a szerzők és te az egyikből hozzáteszel a másikhoz.
"Igen. És?"
Nem lehetnek hiányosak hiszen te mondtad hogy szerinted ezek a könyvek Isten szava. Ha mégis hiányos akkor nem lehet Isten szava vagy Isten szava csak korábban vetek ki belőle részeket majd utólag hozzátetek.
"Hát nem is a videóról beszélgetünk."
Én viszont erről beszélek. Azok a betoldott részek amikről a videóban szó esik honnan lettek betoldva? Mi az eredetük?
"Fogalmam sincs. Lehet, hogy nem is evnagéliumból származnak. Kérdezz szakértőt, vagy járj utána!"
Te kezdted el magyarázni, ezért kérdezem tőled. Ha nem evnagéliumból származnak akkor honnan?
"Szóban forgó, addig leíratlan történetek is kerültek bele, pl. János evangéliumába."
Mi alapján? Mi a forrás? Mi ennek az oka?
"Pontosan onnan, hogy amit beidéztem, arról mindenki tudja, hogy Pál szavai."
De ha én olvasom az Újszöveséget honnan tudjam hogy mi Isten szava és mi az íróé? És ha engem nem érdekel az író szava?
"Ismerték a fordítók, a Bibliával foglalkozók, a papok, a kanonizálók, hogy mi az eredeti, hiszen ők állították össze. Ennek fényében nehéz lett volna olyan verseket hozzátoldani, ami bizonytalan forrásból lett volna hozzátéve a kanonizált szövegekhez."
És ki fordította görögre az arámi szöveget? És amúgy pont kicsit feljebb írtad hogy addig leíratlan történetek is kerültek például János evangéliumába. Tehát magadnak mondasz ellent.
tgt !
"Igen, egy szemmel látható Istent akartak, de nem egy másik Istent, hanem azt, aki kivezette őket Egyiptomból:"
Így viszont még rosszabb is mert szerinted nem akartak más vallást követni csak Istent ábrázolták. Csak megjegyzem keresztények ugyanezt teszik, hiszen Jézust aki ember istenítik, Istent pedig sokszor egy öreg emberként ábrázolták. Akkor ezért már halálbüntetés jár?
"Való igaz, visszacsúsztak a korábbi, politeista hitrendszerükbe, hiszen több istenről beszéltek, és istent figurálisan ábrázolták, amit a politeisták csináltak."
Erre mondtam hogy sokáig politeista környezetben éltek ezért súlyos büntetés ez. Időt kellett volna adni nekik.
"A bálványimádást paráznaság, gyilkosságok, veszekedések, részegeskedés kísérte, tehát elindult egy erkölcsi züllés a nép körében."
Ezt miből gondolod? Elolvastam azt a részt de ilyet nem ír.
"Mikor Mózes lejött a hegyről, kérte a zsidókat, hogy hagyják abba a bálvány imádását és térjenek vissza Istenhez. Csak azokat ölette meg, akik nem fogadták el ezt a felhívást. Vagyis azok haltak meg, akik pontosan tudták, hogy mit akar tőlük Isten, mégsem azt cselekedték."
Ezt sem írja.
"Az egyiptomi fogságban élő zsidó törzseknek nem volt egységes hitrendszere, hanem politeista törzsi vallásokat követtek, ahogy te is nagyon helyesen utalsz rá. Az egy Isten azonban megszabadította őket ebből és egységes törvényt adott nekik. Ezek a törvények elhatárolták őket más népek kultuszaitól, isteneitől, bálványaitól, így tudtak fennmaradni."
Nem, mert az egyiptomi fogság alatt politeista vallásokat követtek de mégis elhatárolódtak mint külön zsidó nép. Tehát ez nem lehet indok tömegmészárlásra.
"De még így is nagy küzdelem volt, hogy távol tartsák magukat a bálványoktól, vagy más istenektől."
A tömegmészárlás akkor is nagyonsúlyos büntetés ráadásul úgy hogy alig ismerték meg az egyistenhitet. Ez így nagyon igazságtalan és nem származhat Istentől. Ez a történet az iszlámban is létezik de másképpen. A zsidók között voltak olyanok akik a borjú imádatára akarták kényszeríteni a többi zsidót. Mózes ezeket az embereket végeztette ki. Tehát nem azokat akik a borjút imádták hanem akik a borjút imádták és másokat is erre kényszerítettek. Különbség még hogy a Biblia szerint Áron készítette az aranyborjút, a Korán szerint viszont Áron meg akarta őket akadályozni, amiért majdnem megölték.
"Mint már írtam, Mózesnek a törvényeket meg kellett szilárdítani, Jézus korában már a zsidók ezen törvények szerit éltek, ennek köszönhetően nem fenyegette őket a beolvadás veszélye, hiába voltak idegen uralom alatt."
Az egyiptomi fogságban a zsidók egyiptomi törvények szerint éltek mégsem olvadtak be.
"Tévedés. A zsidók ígéretet tettek arra, hogy kizárólag Jahvét tekintik istenüknek, senki mást. Dönthettek volna másként is, de ők egyértelműen Jahvét választották, tudva azt, hogy ha ezt a szövetséget megszegik, meghalnak."
De te mondtad hogy továbbra is Jahvét tekintették istenüknek csak ábrázolták.
Most a kérdező a Bibliát ócsárolja, és a Koránt akarja lenyomni a torkunkon?
Figyelj kérdező, ez itt Magyarország, Dobó István népe, a többség tanult történelmet is, ismerjük a muszlim-török elnyomás következményeit (4 és fél millió magyarból 3 millió kiirtása), nekünk nem kell a Korán "tanítása", sem a karddal vallást terjesztő Mohamed zagyvaságai.
A basákat elzavartuk, nem kell a vallásuk sem!
Néha egy-egy gyros-t megeszünk, elégedjenek meg ennyivel a török vendégmunkások, nem kell a vallásuk!
A leányainkra pedig vigyázzunk, hogy ne a gyros-osba menjenek WC-re, nehogy a muszlimok áldozata legyen, mint a megerőszakolt naiv kislány is volt.
Kérdező:
Miután Mózes megkapta Istentől a törvényeket, lejött a hegyről, és elmondta a népnek azokat. A nép azt mondta: „Megtesszük mindazt, amit az Úr mondott!” Ezután Mózes leírta a törvényeket és felolvasta a zsidóknak, a zsidók pedig azt felelték: „Megtesszük mindazt, amit az Úr mondott, és engedelmesek leszünk!” Egy szertartás keretében megköttetett a szövetség Isten és a zsidók között. A zsidók tehát a saját, szabad akaratukból, minden tudás birtokában kötötték meg ezt a szövetséget, tudva azt, hogy annak megszegéséért halálbüntetés jár. A törvényben benne volt: „ne csináljatok mellettem még ezüstisteneket, és ne készítsetek magatoknak aranyisteneket.”
Az, hogy a zsidók egy része visszacsúszott a politeista hitrendszerbe, aranyból készített isteneket, melyek hasonlítottak a régi és az új Istenükre is, és ezeknek hódoltak, ez az Istennel kötött szövetség egyértelmű elárulása volt.
„Időt kellett volna adni nekik.”
A zsidó nép ott született meg a Sinai hegy lábánál. Egészen addig csak zsidó törzsek voltak, különböző törzsi vallásokkal. A néppé válás azáltal jött létre, hogy egy Istenük lett és egységes törvényeik lettek. A zsidó nép tehát csak, mint Isten népe létezett. Aki a törvényt elárulta, az egyrészt elárulta az Istennel kötött szövetséget, melynél nagyobb bűnt nehéz elképzelni, másrészt elárulta a zsidó népet is. Ha Mózes a te tanácsod szerint járt volna el, vagyis időt adott volna a szövetség árulóinak, akkor igen hamar szétesett volna az új születésű nép különböző vallású és törvényű törzsekre, ezek szétszéledtek volna mindenfelé és az ígéret földjére való bejutás lehetetlenné vált volna.
Két részt nem találtál a Bibliában, amiről írtam. Az egyik, hogy a bálványimádást paráznaság, gyilkosságok, veszekedések, részegeskedés kísérte. Azt írja a Biblia: „és leült a nép enni és inni, azután fölkerekedtek mulatozni”. Bibliatudósok szerint a „mulatozni” ebben az összefüggésben az eredeti nyelven azt jelenti, paráználkodni, illetve gyilkosságban részt venni. Putifárné is a „mulatozni” szót használta, mikor azzal vádolta meg Józsefet, hogy paráználkodni akart vele. Sámuel könyvében pedig a „legények felkeltek és mulatoztak” mondat van, itt a mulatozás a vérontást jelenti.
A másik részt, amit nem találtál, beidézem neked:
„Mikor Mózes látta a magáról megfeledkezett népet – mivel Áron engedte, hogy ellenségei közepette átadja magát a bálványimádásnak –, Mózes a tábor kapujához lépett és ezt kiáltotta: „Aki az Úrral tart, jöjjön hozzám!” A leviták mind odagyűltek hozzá.”
Tehát még ekkor is bárki dönthetett volna úgy, hogy visszatér Istenhez. Csak azok haltak meg, akik ezt megtagadták.
A keresztények viszonya a Tórához pedig egy rendkívül bonyolult dolog, ebbe most nem akarok belemenni, szerintem ez egy külön kérdést is megérdemelne. Abban egyetértünk, hogy a szentek tisztelete, a hozzájuk való ima, a szentképek és szobrok mind ellentmondanak a Bibliának. Abban is egyetértünk, hogy Jézus nem Isten, ő ilyet soha nem mondott magáról. A tanításai és az egész élete is azt bizonyítja, hogy ő Isten kiválasztott embere volt, de nem Isten, mert az Isten egy és oszthatatlan.
Vidiripi!
"De a törvényben nincs benne hogy népet kell irtani!
Én vagyok logikátlan. Akkor ez mi lenne részedről? Törvénybe akarod iktatni a népirtást azzal hogy Jézus a törvényről beszél?"
Hol mondja Jézus hogy eltörölte az Ószövetség törvényeit?
"Én ezt írtam: "...Isten feltámasztja a halottat."
Oké akkor ugyanazt mondjuk.
"Az lehet hogy ezt írja de olyan történet nincs benne ami alá is támasztaná ezt a Bibliában nem egy történet van arról hogy egy halott ember fel lett támasztva! A Koránban nincs ilyen. Miért hiteles az hogy a Korán szerint lesz feltámadás? Miért higgyen az ember a Koránnak?"
Ez most komoly? Milyen másik forrás erősíti meg hogy bárki tényleg feltámadt? Csak a Biblia ír erről. Ez nem lehet számodra bizonyíték. Más vallások könyvei is írhatnak halottak feltámasztásáról. Akkor azokat is elhiszed? Az hogy a Biblia azt írja Jézus feltámasztott egy halottat, nem bizonyíték semmire. Ez csak annak bizonyíték aki személyesen látta. Te láttad? Nem láttad. Akkor meg miről beszélünk?
"A Koránban nincs ilyen. Miért higgyen az ember a Koránnak hogy tényleg lesz feltámadás?"
Mert a Korán ezerszer logikusabb, hihetőbb, igazságosabb, hitelesebb, erkölcsösebb, mint a Biblia.
"Ha Jézusnak nem voltak követői akkor most miért írunk róla? Ez nem logikus!"
A nem voltak követői azt jelenti nagyon kevesen voltak.
"Egyetlen ember is képes vérfürdőt rendezni."
Hát nem, mert megállítják. Egy ember nem tud kiirtani egy népet, de 12 sem.
"És Jézus azt mondja 2 kardra hogy elég! Pedig azért kettőnél több tanítványa volt. A többinek miért nem kellett kard?"
Ezt Jézus nem általánosságban mondta, hanem annak akivel éppen beszélt. Az a vers amit é hoztam arról ír hogy minden ember vegyen kardot.
"Mit jelent az a SZÓ hogy keresztény? Etimológiai értelemben!"
Szerintem nincs egységes keresztény álláspont erről.
"Isten nem a néphez szólt hanem mindig a prófétához! A próféta adta át Isten üzenetét a népnek."
Ne próbáld a prófétát hibáztatni. A próféta csak azt mondhatja amit Isten parancsol neki.
5Mózes 18:20 De az a próféta, aki olyat mer mondani a nevemben, amit nem parancsoltam neki, és aki más istenek nevében szól, az a próféta haljon meg!
Vagyis a Biblia szerint Isten parancsa volt az asok néprátás.
"De a keresztények azok még is a Bibliát tartják üzenetnek és nem a Koránt!"
Ami hiba, de megtehetik, viszont Isten ezt számon fogja kérni rajtuk és rajtad is.
Akkor felteszem a kérdést újból. Képzeld el hogy Jézus tényleg visszajött és azt mondja neked az iszlám az igaz vallás. A Bibliát meghamisították, a keresztények pedig pogány tanokat követnek. Az kéri legyél muszlim. Mit tennél?
"Tehát nem bízol/hiszel abban hogy az istened feltámaszt majd?"
De tudom hogy így lesz de hogy jön ez ide?
"Vannak nem keresztények is. Miattuk nem aggódsz? Egyébként mit tudsz tenni ha meg van írva? És ha nem úgy lenne ahogyan meg van írva akkor az hazugság lenne vagy nem? A keresztények is szenvednek el támadásokat! Értük nem aggódsz?"
Mivel a keresztények most a muszlimokat támadják, a muszlimok miatt aggódok. Persze azt sem szeretném ha mást támadnának.
"És milyen tanítása van megírva Jézusnak a Koránban?"
Az alábbi oldalakon sokminden le van írva Jézusról Korán versekkel:
"Miért tulajdonítasz nekem olyan gondolatokat amiket én nem írtam?
Először ezt tisztázzuk!"
Már emlékszem. Korábban is kérdeztem tőled, hogy szerinted ki Jézus, de kerülted a válaszadást.
"Tehát maga a népirtás az nem történt meg csak belehamisították a Bibliába?
- Bonyolítod ám rendesen!"
Nem. A népirtás valószínűleg megtörtént. A népirtásra felszólító parancsot hmsították a Bibliába. A zsidók népirtást akartak, ezért beleírták a parancsot a Bibliába.
"A keresztények még sem mutatnak be égőáldozatot! Pedig az Ószövetségben ezt kellett tenni!"
De engem az érdelek hol írja az Újszövetség hogy érvénytelenek ezek az Ószövetségi versek?
"Ha te így akarod látni akkor persze hogy az!"
Ezt tanítja az iszlám vallás. Én azért hiszem el mert szerintem így logikus és igazságos.
"Akkor semmit nem értettél meg! A Biblia ezt írja de nem a keresztényeknek szól ez a parancs. Egyébként pedig a népirtás parancsa prófétán keresztül lett a népnek kihirdetve. De a keresztények nem kaptak olyan üzenetet egyetlen prófétától sem Jézustól meg főleg nem hogy népet kell irtaniuk. Főleg hogy azok a népek már nem is léteznek!"
Ha Jézus nem törölte el, akkor még érvényben vannak. Ez a helyzet. A Korán egyértelműen leírja hogy hatályon kívül helyezte a korábbi kinyilatkoztatásokat. Hol van ez leírva az Újszövetségben?
"Azok nem a személyek nem követték Jézus tanítását így nem lehetnek keresztények. Persze állíthatják hogy azok de valójában nem. Becsapták saját magukat!"
Akkor miért is hozod fel állandóan a terroristákat? Egyébként azt teszik amit az Ószövetség ír.
"A Koránban még sem szerepel hasonló. Akkor hogy van ez?
Akkor ez most hamisítás Jézus tanítása vagy micsoda?
"Lukács 6:27 De nektek, akik hallgattok engem, azt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik titeket gyűlölnek!"
Honnan tudod mi szerepel a Koránban ha sosem olvastad? Ajánlom figyelmedbe az alábbi verseket például:
25/63 A Könyörületes szolgái azok, akik szerényen járnak a földön, és ha a tudatlanok megszólítják őket, azt mondják: "Békesség
29646 És ne szállj perbe az írás népével csak úgy, ahogy az a legjobb - kivéve azokkal, akik kegyetlenek közöttük! És mondjátok: "Hiszünk abban, ami leküldetett hozzánk és hozzátok! A mi istenünk és a ti istenetek egy. És mi muszlimok vagyunk , és Allahnak alá vetjük magunkat
"Miket kevertek bele Jézus tanításába? Mert hát ez a lényeg!"
Például a szentháromságot. Jézus Istenségét. Jézus megváltó kereszthalálát. Aztán ezeken kívül van még sok olyan pogány elem ami a Bibliában nem szerepel de keresztények gyakorolják. Például Máriakultusz, tárgyak imádata, szentek imádata.
tgt !
"Miután Mózes megkapta Istentől a törvényeket, lejött a hegyről, és elmondta a népnek azokat. A nép azt mondta: „Megtesszük mindazt, amit az Úr mondott!” A törvényben benne volt: „ne csináljatok mellettem még ezüstisteneket, és ne készítsetek magatoknak aranyisteneket.”
Na várjunk. Jézus a hegyen kapta meg a kőtáblákra írt törvényeket és vitte vissza a zsidó néphez, mikor meglátta hogy azok a borjút imádják. Tehát a nép nem tudhatta mi áll a kőtáblákon. Ebből az következik hogy az aranyborjús eset után lett felolvasva a törvény de akik megszegték, meg lettek büntetve előtte. Meg ugye Mózes összetörte dühében a kőtáblákat.
"Ha Mózes a te tanácsod szerint járt volna el, vagyis időt adott volna a szövetség árulóinak, akkor igen hamar szétesett volna az új születésű nép különböző vallású és törvényű törzsekre, ezek szétszéledtek volna mindenfelé és az ígéret földjére való bejutás lehetetlenné vált volna."
Amúgy is 40 évet vártak arra hogy bejussanak az ígéret földjére. Ha a hosszú egyiptomi fogság alatt is megmaradt a zsidó nép, akkor ezután is megmaradt volna. Teljesen indokolatlan ilyen brutális törvények bevezetése.
"Két részt nem találtál a Bibliában, amiről írtam. Az egyik, hogy a bálványimádást paráznaság, gyilkosságok, veszekedések, részegeskedés kísérte. Azt írja a Biblia: „és leült a nép enni és inni, azután fölkerekedtek mulatozni”. Bibliatudósok szerint a „mulatozni” ebben az összefüggésben az eredeti nyelven azt jelenti, paráználkodni, illetve gyilkosságban részt venni."
Ha ez igaz, akkor ez egy nagyon nagy fordítási hiba. Mulatozni szóból senki nem gondolná hogy itt erőszakos cselekmények történtek. Amúgy a Károli féle fordítás így néz ki:
Mózes 2. könyve, a kivonulásról 32:18 Az pedig felele: Nem diadalmasoknak, sem meggyőzetteknek kiáltása ez, éneklés hangját hallom én.
Mózes 2. könyve, a kivonulásról 32:19 És mikor közeledett volna a táborhoz, látá a borjút és a tánczolást, és felgerjede Mózesnek haragja, és elveté kezéből a táblákat, és összetöré azokat a hegy alatt.
Itt éneklésről meg táncolásról van szó, semmi erőszakos cselekményt nem ír.
„Mikor Mózes látta a magáról megfeledkezett népet – mivel Áron engedte, hogy ellenségei közepette átadja magát a bálványimádásnak –, Mózes a tábor kapujához lépett és ezt kiáltotta: „Aki az Úrral tart, jöjjön hozzám!” A leviták mind odagyűltek hozzá.”
Tehát még ekkor is bárki dönthetett volna úgy, hogy visszatér Istenhez. Csak azok haltak meg, akik ezt megtagadták."
Korábban azt írtad csak ábrázolni akarták Istent, nem más istenséget imádtak tehát eszerint hívők maradtak, csak megszegtek néhány törvényt. Meg azt is hiányolom hogy nem volt semmiféle bíróság, tárgyalás pedig ekkor már volt törvény. Egyszerűen legyilkolták ezeket az embereket. A keresztény verzió ezer sebből vérzik még mindig.
"Abban egyetértünk, hogy a szentek tisztelete, a hozzájuk való ima, a szentképek és szobrok mind ellentmondanak a Bibliának. Abban is egyetértünk, hogy Jézus nem Isten, ő ilyet soha nem mondott magáról. A tanításai és az egész élete is azt bizonyítja, hogy ő Isten kiválasztott embere volt, de nem Isten, mert az Isten egy és oszthatatlan."
Igen, ezekben egyetértünk. Jó látni hogy van még egyistenhívő keresztény.
"Akkor tisztázzuk. Isten olyan parancsokat ad az embereknek amit emberi logikával meg lehet érteni más különben nem lenne értelme."
Akkor ne beszéljünk félre! :D Nem azt mondtam, hogy a parancs nem fogható fel emberi ésszel, hanem az indítéka (hacsak nem büntetés). Vagy pl. az, hogy miért bűnhődik a következő generáció az előző bűnéért, vagy miért szenvedi el a halálbüntetést a gyermek, aki ugye még öntudatlan. Vagy pl. abban sincs emberi logika, nincs arra emberi magyarázat, hogy a szavára keletkezett a mindenség. Arra sincs logikus emberi magyarázat, hogy Jézus szólt, és Lázár életre kelt. Arra sincs logikus emberi magyarázat, hogy Jézus meghalt, de feltámadt harmadnapon. Ha Isten mindig emberi logika alapján cselekedne, akkor mitől lenne természetfölötti? Arról van szó, hogy Isten parancsba adta, hogy öljenek meg népeket. Te belemagyarázod a Bibliába, hogy ezek az emberek nem tudták mi bűn és mi nem, mert ahhoz feltétlenül próféta kell. Én pedig ezzel nagyon nem értek egyet.
"Elvárásom annyiban van amit a lelkiismeretem diktál (amit Isten adott minden embernek) és amit a tényekből állapítok meg a Biblia és a Korán alapján az eszemet használva (amit szintén Isten adott)."
Ez azt jelenti, hogy a Te istened nem természetfölötti. Ha minden tette érthető emberi logika alapján, akkor miben mutatkozik meg az ő istensége?
"Isten nem választott népet. Prófétákat választott a népek közül. Látom nem tudsz elszakadni ettől a "kiválasztott nép" zsidó hazugságtól."
Én meg azt látom, hogy halvány lila gőzöd sincs az egészről. Nem a zsidók lettek kiválsztva, hanem Ábrahám. Isten megígérte Ábrahámnak, hogy az ő magvából fog származni a Messiás.
"Az Ószövetség nem ír más kiválasztott népről, csak a zsidókról."
Ez még mindig nem támasztja alá az állításodat.
"Ha megkérdezel egy zsidót, azt fogja mondani, ők a kiválasztott nép, nincs más."
Nyilván nem lesz 2 Messiás.
"A többi nép csak úgy van."
Ilyet zsidó biztos, hogy nem állított, tehát megint hazudtál. A zsidók hite szerint a Messiás AZ EGÉSZ VILÁGNAK elhozza a békét és az "egyensúlyt", tehát nem csak a zsidóknak. A Koránban nincs benne a "Ne hazudj!" parancsolat?
"Sőt, szélsőséges zsidók szerint a többi nép azért van hogy a zsidókat szolgálja, vagy nem is tekintik embernek."
Hát ha van ilyen, akkor igencsak eltértek az eredeti változattól.
"Ami megdöbbentő számomra hogy keresztények ezt beveszik."
Ami megdöbbentő számomra, hogy még mindig nem tudod, mit jelent az, hogy keresztény.
"Mondjuk te a népirtásokat is Istennek tulajdonítod, így ez semmi ahhoz képest."
Nem azt írtad korábban, hogy a Koránban is van népirtás? :D Akkor Te azokat kinek tulajdonítod? Kezd ez egy kicsit vicces lenni, nem gondolod?
"Hát nem tudod. Vagy csak döcögve tudod, és azt is csak azért mert jött egy Jézus nevű próféta aki elhozta neked Isten üzenetét."
Szóval akkor azt akarod nekem mondani, hogy Jézus előtt senki sem tudta, mi bűn és mi nem? Lezsibbad az agyam, esküszöm...
"Te Jézus békét irgalmat és igazságot hírdető tanítása ellenére is helyesled a népirtásokat és Istennek tulajdonítod."
Mi az, hogy helyeslem? 😂 Mi alapján helyes vagy helytelen Isten ítélete?
"Pontosan az jön le a Bibliából hogy Isten nem küldött más népekhez prófétát."
De miből jön ez le? Mert az nem indok, hogy nincs odaírva. Elolvastad a hámozós példámat?
"Talán pont te mondta hogy Jónás"
Nem én mondtam.
"Isten miért küldene egy távoli néphez egy idegen népből választott prófétát?"
Miért ne küldhetne? Mert Neked az úgy nem tetszene?
"Sok van. Például a zsidó Jónás amit előbb írtam. Azt írja a Biblia hogy zsidókhoz sok próféta érkezte, elmeséli ezek történetét, de nem ír senki másról."
Megint ezzel a "nincs odaírva = nem történt meg" cuccal jössz... unalmas már. Lesz végre egy épkézláb érved, vagy ne kergessek ilyen hiú ábrándokat?
"Tehát a többi nép nem kapott prófétát, így nem tudta mi helyes és mi helytelen"
Nem feltétlenül kell ehhez próféta. Az embernek - sajnos - van egy olyan alapképessége, hogy meg tudja különböztetni a jót a rossztól.
"ezért pokolra kerültek"
Már eleve az eredendő bűn miatt kerültek pokolra. Ezért kellett a megváltás.
"de semmi baj, Jézus lemegy értük és a jókat felhozza? :)"
Pontosan.
"Mondjuk nem tudom hogy dönti el mikor nem lett nekik megtanítva mi jó."
Ádám és Éva miért kezdték el egyik percről a másikra szégyelni, hogy meztelenek? Valaki megtanította nekik, hogy ez szégyenletes? Nem, hanem maguktól érezték.
"Ezt most komolyan mondod? A zsidók Jézust csalónak tartják. Gondolom rémlik neked hogy meg is akarták ölni. "
Megint terelsz. Az Újszövetségről volt szó, nem Jézus személyéről. Azt mondtad, a zsidók szerint az ÚSz hamisítás. De még mindig nem derült ki, hogy minek a meghamisítása.
"Szerintük Jézus fogta a zsidó vallást és belehamisította saját gondolatait, így született meg a keresztény vallás."
Meghamisította a vallást? 😂 Azt hogy?? A zsidó vallás maradt ugyanaz. Jézus semmit sem változtatott a törvényen. Nem hamisított meg semmit, nem hazudott bele semmit. Sértetlen maradt az egész, úgy, ahogy van.
"Dicséretes hogy te nem csinálod, de ettől még a keresztény egyházak tanítják, sok keresztény pedig csinálja."
Elég baj az.
"Isten annyit nyilatkozott ki amit emberi ésszel is meg lehet érteni."
Egyetértek.
"Vagy ha olyan hogy nem érthető akkor sem hagy kétségek között."
De a kétségeidet Te gyártottad magad köré.
"Sok minden ellentmond a Bibliának. Például szentháromság,Jézus istensége, megváltó kereszthalála"
Kérem a Bibliai részeket, amivel ezek ellentmondanak!
"Mária kultusz, szentek imádata, tárgyak imádata ahogy korábban felsoroltam."
Ezek esetében egyetértünk.
"Mert ha nem írja, az következik ebből hogy nem kaptak. Leírja hogy a zsidókat kaptak, leírja a történetüket, leírja hogy a többi népet Isten megbüntette, kiirtotta, de egy szót nem ír arról hogy kaptak-e előtte útmutatást vagy sem. Ergo nem kaptak. "
A hámozós példám bemutatja, hogy ez így teljesen logikátlan következtetés.
"Szóval nem tudod eldönteni kaptak vagy sem?"
Mivel nincs ami alapján eldöntsem, nyilván nem tudom eldönteni.
"Így is hiba mert nincs közölve egy nagyon fontos információ."
Egyáltalán nem fontos, mert nem kell ehhez próféta.
"Az eredeti Tórában és Evangéliumban Isten biztosan közölte hogy kaptak, csak ugye ezt emberek kivették."
És eltették emlékbe.😂 Ne viccelj már!
"Tehát szerinted népek kiirtás összesgyeztethető egy igazságos Istenképpel."
Miért ne lehetne összeegyeztethető? Ha úgy hozza a helyzet, miért ne lehetne Isten kegyetlen? Egyetlen egy indokot mondj, amiért Isten ne lehetne kegyetlen!
"Szerinted igazságos nők és gyerekek legyilkoltatása csak mert másban hisznek?"
Megszegték az Istennel kötött szövetségüket. Megszegték azt a parancsolatot, hogy ne legyen más Istenük. Isten világosan elmondta, hogy a bálványimádásért halálbüntetés jár. Ennek ellenére mégis elkövették, és beteljesedett rajtuk az ítélet. Ez így teljesen igazságos.
"Igazságos hogy a szűz lányokat ezek a gyilkosok megtarthatták maguknak szexrabszolgának?"
Szó sincs szexrabszolgaságról.
"A te elvárásaidnak a népirtás és szexrabszolgatartás felel meg?"
Istennek vannak elvárásai felém, de nekem nincsenek felé. Szexrabszolgaságról nem beszél sehol sem.
"Mást büntetni a te bűneidért nem igazságos."
Nem más lett büntetve. Isten emberi formája kapta a büntetést.
"Az iszlám szerint mindenki a saját bűneiért felel."
Szerintünk is.
"Ha pedig Jézus átvállalja a bűneidet, ez bűnözésre ösztönöz, mert mondhatja az illető hogy neki nem kell felelnie."
Nem ösztönöz bűnözésre, mert egyrészt nem szeretem a bűnt, másrészt vagyok olyan hálás Neki ezért, hogy nem fogom Őt kihasználi, miközben Ő feláldozta magát értem.
"Kegyetlen, könyörtelen az ellentéte."
Tehát akkor milyen Isten azokkal, akiknek NEM kegyelmez meg?
"Mutasd ezeket a verseket amiben kihirdetik."
Nincsenek ilyen versek, ezért nem is állítottam olyat, hogy hirdetve volt, nem tudom miért kéred ezt.
"Mások bűne miatt elítélni valakit szintén kegyetlenség. Te mit szólnál ahhoz ha téged halálra ítélnének olyasmiért amit nem követtél el?"
Isten tudatosan cselekedett. Azoknak a gyermekeknek a halála nem a saját büntetésük volt, hiszen ők nem tudták, mi bűn és mi nem.
"Mindig megmagyarázom és alátámasztom amit állítok és lehetőleg Korán vagy Bibliai versekkel."
Egyetlen épkézláb érved nem volt az állításaidra. Az összes "verssel alátámasztott" állításodat megcáfoltam.
"Te viszont jó keresztény módjára azt hozod fel mint bizonyíték hogy "Isten útjai kifürkészhetetlenek"."
Én bizonyítékként sok-sok bibliai verset hoztam fel, amikkel szépen meg is cáfoltam az állításaidat, ellenben Veled, aki légből kapott, alaptalan állításokat teszel sorozatgyártásban.
"Te is meg tudnád ezt állapítani, csak nem akarod."
Az én Istenem egy személy, akinek vannak érzelmei, tud kegyelmes és kegyetlen lenni, meg tud haragudni, meg tud irgalmazni, van saját akarata stb. Ellenben a Te Isteneddel, aki be van programozva "emberi logika" üzemmódra, és csak így tud cselekedni.
"Talán mert nehezedre esne beismerni hogy valójában egy maghamisított vallást követsz, Isten valódi vallása helyett. "
Ajaj!! 😂 Hol is vannak azok a bizonyítékok a hamisításra? Már várom őket pár napja, de még mindig nem mutattál egyet sem. Az pedig még nekem is új, hogy Istennek van vallása...
"Inkább minden nap hazudsz magadnak. Eltaláltam?"
Nem szoktam magamnak sem hazudni, szóval mellélőttél.
"Te magad is leírtad hogy mi az ellentmondás: "Az Ószövetségben kegyelmes és kegyetlen is, és ugyanez van az Újszövetségben is.""
Ez mitől ellentmondás? Egyes helyzetekben kegyelmes, más helyzetekben nem. Szabadon dönt, nincs beprogramozva.
"Tehát Jézus átvállal olyan bűnt amit amúgy el em követtünk? Ez ám a logika."
Mondom minden büntetést, amit a törvény kiszab.
"Te azt állítod ez Isten törvénye."
Persze. Éppen emiatt nem említhető egy napon az emberi törvénnyel.
"Hát nem. Előbb írtad hogy apád bűnéért is felelned kell keresztény vallás szerint."
A kereszténységben szó sincs ilyesmiről. Még mindig nem vagy tisztában a keresztény szó fogalmával.
"Az iszlám szerint csak azokat irtotta ki akik erőszakosak voltak a hívőkkel, és ez nem ítélet volt hanem annyi hogy nekik lejárt az idejük ezen a világon."
Milyen érdekes, hogy egyszerre járt le az idejük, és pont akkor, amikor erőszakosak voltak a hívőkkel!
"Ez így semmi. Ird le mire gondolsz"
Mire gondolnék? A büntetést próbatételnek tartod. Nem tűnt fel?
"Ha elolvasod két dolog történhet. Egy, rájössz hogy a Korán valóban Isten szava és a helyes útra térsz."
Amit tudok a vallásotokról az pont elég ahhoz, hogy távol tartsam magam ettől.
"Nem győz meg, és csak megerősíti hogy neked kereszténynek kell maradnod."
Ha elolvasnám, akkor is keresztény maradnék.
"Meg egyébként is, ha te tényleg Jézus követőjének mondod magad, kötelező lenne elolvasnod mert az iszlám vallás az egyetlen vallás a kereszténységen kívül ami kötelezően előírja hogy hinned kell Jézusnak."
És ebből hogyan következik az, hogy kötelező lenne elolvasnom?😂
"A Korán szerint ezek a népek kaptak tanítást, figyelmeztetést, és azért lettek elpusztítva mert erőszakos tetteket vittek véghez a hívők ellen. A Biblia ezt nem írja, ezért a Biblia nem oké."
Az ember magától is tudja, hogy mikor követ el bűnt, meg egyébként is logikátlan kizártnak tekinteni, ami nincs odaírva.
"Ezt is csak behallucinálod magadnak. Leírtam mi a helyzet."
Én pedig pontosan látom, mi a helyzet. Ami nem tetszik, azt kihajítod.
"Elhiszem hogy szoktál gondolkodni, de azt is látom hogy hazudni is szoktál magadnak."
Akkor rossz a szemed. :D
"Ez a "nem akarom megmondani Istennek mikor, mit, hogyan csináljon" egyelő azzal hogy inkább hazudok magamnak mert nem akarok szembesülni az igazsággal."
Én nem hazudok magamnak, és hidd el, fogalmad sincs, mi az igazság.
"Persze, nincs :)"
Na ugye.
"Dehogynem írtad."
Idézd, ahol ezt írom!
"Még írtad is hogy Ábrahám alkudozott Istennel hogy ha van közöttük x darab hívő, ne pusztítsa el őket."
Hívő? Elolvastad egyáltalán?
"Ez már önmagában problémás mert egy ilyen fontos információ hiányzik."
Egyáltalán nem fontos.
"Fentebb felsoroltam."
Mit soroltál fel?
"Akkor a Bibliát felettébb igazságtalanak kell hogy találd mert az Ószövetség engedi a több feleséget."
A Bibliában az alap felállás az egy férfi-egy nő formátumú házasság. Arra is felhívom a figyelmedet, hogy Isten több helyen is óv a többnejűségtől a Bibliában:
3Móz 18:18 De feleségül se végy senkit az ő leánytestvére mellé, hogy ellenkezés ne legyen, ha felfeded ő mellette amannak szemérmét az ő életében.
5Móz 17:17 Sok feleséget se tartson, hogy a szíve el ne hajoljon; se ezüstjét, se aranyát felettébb meg ne sokasítsa.
A bibliai poligámia igencsak ritka esetben fordult elő, és a zsidó kultúrában sem jellemző ez. Érdekességéppen hozzáfűzöm, hogy ezek az esetek mindig valamilyen negatívumhoz voltak köthetők: pl. Jákóbnak az apósa gonoszsága miatt volt két felesége, Salamonnak a feleségei bálványimádásba vitték a királyt, Lámekh gyilkos volt, stb.
"Salamonnak 700 felesége volt a Biblia szerint."
Meg is lett a csúnya következménye.
"egyébként ha gondolkodnál és utánanéznél, tudnád hogy az iszlámban a több feleség engedélyezése egy szociális funkció. Az özvegyek és árvák védelmét szolgálja elsősorban vagy az olyan helyzetek kezelését mikor jóval több a nő mint a férfi."
Ez logikus is lenne, csak az a baj, hogy köztudott, mennyire semmibe nézik a nőket az iszlámok. Egyik ismerősöm egyetemi tanára egy iszlám férfihez ment feleségül, aki végül eladta egy bárányért. Ez teljesen normális a Közel-Keleten, és semmilyen szociális funkciója nincs. Sőt, szociális funkció címen kihasználják a nőket.
"Ebben egyetértek. Az iszlám tiltja az öngyilkosságot, tiltja ártatlanok legyilkolását és nem várja a muszlimokat 70 szűzike a túlvilágon. Ez a keresztények téveszméje az iszlámról."
Akkor miért dzsihádoznak az iszlámok, és mi jutalom, ha ezt teszik?
"Jobb is ha levetkőzik egy nő, ezt állítod?"
Nem ezt állítom, nem tudom miért szaladtál el egyből a másik végletig. Ha szabadon van mondjuk a karja, az még nem pucérkodás (szerintem).
"Amúgy megint csak az van hogy akkor a Biblia is terrorizálja a nőket, mert azt írja takarják el a nők magukat sőt kendőt is előír."
A Bibliának annyi elvárása van, hogy ne öltözködjenek kihívóan. Nem várja el, hogy bebugyolálják magukat tetőtől talpig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!