Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért gondolja azt sok hívő,...

Miért gondolja azt sok hívő, hogy valaki azért ateista, mert nem ismeri a Bibliát?

Figyelt kérdés

Ezt a kérdést azért írtam ki, mert a keresztények közt általánosban elterjedt hiedelem, hogy mi azért nem hiszünk Istenben, mert nem ismerjük a Bibliát. Ezt kaptam meg a legutolsó vitámban is a fundi felhasználótól, így úgy döntöttem egy külön topikban tárgyalom ezt a problémát, ami egy képtelen fundi érv több esetben is.

Mit jelent ismerni a Bibliát?

Számomra ezt:

- ismerni a Biblia keletkezéstörténetét, a modern bibliakutatás alapján: pl.

prófétai könyvek keletkezéstörténete: pl. Proto-deutero-Trito Izajás, pszeudonomitás kérdése.

- ismerni a Biblia műfajait, a képesség egy műfaji elemzés elemzés elvégzésere: pl. Ter 1,11, Dán 7-en.

- A bibliai történetek ismerete: pl. Illés Eszter, Jónás, stb.

-Ismeretek a négy evangéliumról: Jézus hegyi beszéde, példázatai, nagy eszkatologikus beszéde stb.

- bibliai jóslatok ismerete: Dán, Jel, Messiási próféciák

-apostoli levelek, azon belül: pl. Rm12, 1Kor13 szakasz

-stb.

Ezek nekem megvannak.

Azt gondolom, hogy a fenti ismeretanyag már elegendő ahhoz, hogy egy ateista el tudja dönteni, hogy a Biblia Istentől van-e vagy sem.

Vannak azonban bonyolultabb teológiai témák:

1. Érvényes-e a 10 parancsolat az Újszövetségben?

2. 1Kor14 - igazolható-e a pünkösdista nyelveken szólás?

3. a pokol örökké tart vagy sem?

4.igazolható-e a cölibátus a Bibliából?

- stb.

Ezek közül van olyan, amit le tudnék vezetni (pl. 2 - nem igazolható), de van olyan is, amihez nem szólnék hozzá, mert a pro-kontra érvek szerintem egyforma erősek (1).

A lényeg, kedves keresztények:

Sok ateista - velem együtt - ismeri a Bibliát. A fent említett bonyolultabb teológia kérdésekhez egy ateistának nem is kell tudni hozzászólni, mivel nem hisz a Bibliában, így számára tök mindegy, hogy a cölibátus igazolható-e a Bibliából vagy sem. Vagy tök mindegy, hogy érvényes-e a 10 parancsolat vagy sem.

A lényeget - hogy Istentől való-e a könyv -kevesebb ismerettel is meg lehet tudni, ami ironikus módon több, mint ami az átlag hívőnek van. Hiszen azok nem ismerik a modern bibliakutatást, így a bibliai könyvek keletkezésére vonatkozó mai állásokat sem. És az átlag hívő nem tud műfajt elemezni sem.

Akinek ezek után kétségei vannak, annak ajánlom ismerkedjen meg Bart D. Ehrman újszövetségi bibliatudóssal aki az Észak-Karolinai Egyetemen tanít:

[link]

Rá már nem lehet mondani, hogy nem ismeri a Bibliát, ennek ellenére mégis elfordult a hittől.

Ezek után még mindig úgy gondoljátok, hogy egy ateizmus a Biblia ismeretének hiányából fakad?

Akkor ide várom az érveket:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..

Írjátok le, hogy a Biblia mely szakaszai, vagy mik bizonyítják, hogy Istentől van.

Várom az érveket

2020. ápr. 28. 17:23
1 2 3 4 5
 31/47 anonim ***** válasza:
72%
Fenenagy keresztény megértés és szeretet kiverte az ólajtót megint...pont ennyit ér emiatt a teológiád is...
2020. ápr. 29. 20:19
 32/47 anonim ***** válasza:

Akkor mutasd már meg nekem, - már ha ezt tanultad fősulin - hogy miért nem értesz egyet a válaszommal, lehetőleg teológiailag vezesd le az álláspontodat, lévén itt más nem jöhet szóba!

(#22)

2020. ápr. 29. 22:01
 33/47 anonim ***** válasza:
Szerintem a tiédtől eltérő igeértelmezésnek is ugyan olyan létjogosultsága van. Az hogy nem.értek egyet se nem.ellened se nem a hit ellen irányult. A hsz em célja az volt hogy mutassa a teológiai sokszìnűséget.Karizmák működésében hiszek ennek ellenére sem.mondanám magam karizmatikus beállitottságúnak. Kb 2011 környéken leszoktam a teológiai hitvitákrol..mindenki győződjön meg a maga értelme felől és annyi.De mégegyszer írom nem.ellenes irányult a hsz. Eszembe se jutott.Ha nemmis értünk egyet teológiai kérdésekben...na bumm nagy dolog ..mindenki megtalalja a saját maga által elfogadható irányzatot. További kellemes napot..mostmár meló..
2020. ápr. 30. 05:56
 34/47 A kérdező kommentje:

"Kérdező!

Szerintem ne égesd tovább magad! 😂 Elég butaságot hordtál itt össze. Inkább vedd a kezedbe mégegyszer azt a Bibliát, és ne állíts ilyen alaptalan dolgokat, mert nagyon el vagy tévedve. Kitartást!"

------

Semmiféle butaságot nem írtam, ezt te is nagyon jól tudod. Ezért van az, hogy az ostoba érvelesedre nem is hoztál példát.

A Bibliát számtalanszor a kezembe vettem már, és több fordításban végigolvastam, mivel magam is keresztény voltam. Tehát ismerem azt a szar könyvet, nagyon jól. Természetesen ezzel nem állítom, hogy minden teológiai szálat el tudnék varrni, viszont a téma szemszögéből ez lényegtelen, hiszen én nem hiszek a Bibliában, így a teológiai marhaságok engem nem érintenek. Ezt rendezd le magad meg a Jehova tanúi között.

A keresztények viszont nem ismerik a Biblia történelmi hátterét. Ők még mindig azokban a hülyeségekben hisznek, hogy azt a próféták és az apostolok írták azt a könyvet, ami nem egészen igaz. A Bibliát magukat részben híres apostoloknak kiadó, csalók írták.

Például a komoly katolikus és protestáns kutatók ma Pálnak csak 7 levelet tulajdonítanak a 13-ból, és elvetik a 2Pt szerzőségét is. Ezeket a bibliai könyveket csalók írták, akik hazudtak a kilétükről. A szakma természetesen ezt így nem mondja ki, hanem a szakirodalom a zsenge pszeudoepigráf kifejezést hasznlája rájuk, amk viszont nyilvánvaló, hogy mit jelent.

Nos, akkor ki beszél butaságot?

Ki égeti magát?

Az elmúlt napokban az általam nyitott 2 topikba EGYETLEN egyértelmű bizonyítékot sem tudtatok felhozni, noha a vallásod 2000 éves. Vagyis 2000 éve megy a hülyítés, hogy Isten, meg a Biblia, azt sehol semmi.

Közben meg a katolikus és protestáns szakemberek közt kialkul az a véleményem, hogy a Bibliát szélhámosok írták...

Vágod? Még csak nem is az ateisták mondják ezt!

2020. ápr. 30. 07:45
 35/47 A kérdező kommentje:
*vélemény
2020. ápr. 30. 07:47
 36/47 anonim ***** válasza:
46%

Kérdező!

Állítod, hogy tanulmányoztad a Bibliát, de minden hozzászólásoddal egy még nagyobb butaságot hozol! Azzal, hogy úgy próbálod beállítani magad, mint valami bibliaprofesszor, attól még nem lesz igazad. Sőt olyan dolgokat mondasz, amiknek semmilyen valóságalapja nincs. Nincs sem teológiai tudásod, sem bibliaismereted. Ezt nem csak így gondolom, hanem az írásaidból tükröződik egyértelműen, hogy lövésed sincs a témával kapcsolatban. Ha kutattad volna a történelmi hátterét, akkor tudnád, hogy a Biblia bibliográfiailag igazoltan hiteles könyv. Persze ehhez tudni kellene mi az, hogy bibliográfia, tudni kellene, hogy mit vizsgál, hogy vizsgál, tudni kellene mi az, hogy endoevidenciális vizsgálat, tudni kellene mi az exoevidenciális vizsgálat, ismerni kellene, hogy miként működik ez, ismerni kellene a Biblia vizsgálatának az eredményeit, meg csomó ilyen dolgot, és akkor utána beszélgethetnénk érdemben, nem pedig ilyen üres, alapozatlan állításokat tenni, mint amilyeneket itt teszel.

2020. ápr. 30. 12:41
 37/47 A kérdező kommentje:

Előző:

Kérdező!

"Állítod, hogy tanulmányoztad a Bibliát, de minden hozzászólásoddal egy még nagyobb butaságot hozol!"

A "butaságokra" nem hoztál egyetlen példát sem.

"Azzal, hogy úgy próbálod beállítani magad, mint valami bibliaprofesszor, attól még nem lesz igazad."

Szalmabábérvelés. Te visszaolvasod egyáltalán mit írsz?

"Sőt olyan dolgokat mondasz, amiknek semmilyen valóságalapja nincs. Nincs sem teológiai tudásod, sem bibliaismereted."

Nem hozol egyetlen példát sem arra, hogy mik azok az állításaim, amiknek "semmi valóságalpja nincs"

Ha esetleg arra célzol - te naiv keresztény - hogy nincs valóságalapja annak, amit az előbb írtam, hogy a Bibliát csalók írták, akkor az azt igazolja, hogy neked nincs tudásod, mivel nem néztél utána a dolgoknak.

A 2Pt-ről a wikipédia cikk azt írja, hogy valószínűleg pszeudiepigráf:

[link]

"Ezt nem csak így gondolom, hanem az írásaidból tükröződik egyértelműen, hogy lövésed sincs a témával kapcsolatban."

Ehhez képest egyetlen példát sem hozol arra, hogy az írásom mely részében tükröződik, hogy lövésem sincs a dologról.

"Ha kutattad volna a történelmi hátterét, akkor tudnád, hogy a Biblia bibliográfiailag igazoltan hiteles könyv."

Kutattam a Biblia történelmi hátterét, ami alapján vilagos, hogy nagyrészt történelmietlen, és ezt most be is bizonyítom:

- Ésaiás 13 arról ír, hogy Isten a médek fogját elfoglalni Babilont, ami pontatlan megfogalmazás. I.e. 539-ben ugyanis önálló Més Birodalom már nem létezett, mivel beolvadt az Óperzsa Birodalomba.

- Dániel könyve szerint Babilont a "méd Dárius" foglalta el. A történelem azonban nem ismer ilyen uralkodót. A szerző talán I. Nagy Dáruszról beszél, csakhogy ő perzsa volt, nem pedig méd, és Kürosz után uralkodott. Fundamentalista keresztények nyilván Gobrüasz-al azonosítják a méd Dáriuszt, aki bevonult Babilonba annak eleste után, csakhogy nincs tudomásom arról hogy a történelmi feljegyzésekben Gobrüasznak lenne ilyen neve.

- maradva a méd Dáriusnál: nem csak a személye kérdéses, hanem a rendelet is, amit hozott. Dániel 6 ugyanis arról beszél, hogy a király levelet írt minden népnek, hogy "féljék és rettegjek" - vagyis, hogy tiszteljék JHVH-t. Az égvilágon SEMMI bizonyíték nincs arra, hogy valamikor, valmilyen birodalomban bevezették volna a JHVH tiszteletet. Ez egy mese, a zsidók vágyálma volt.

- Eszter könyvében szerepel egy bizonyos Ahasvérus király. Ezt a királyt egysek Xerxésszel azonosítják. Csakhogy Xerxésznek nem volt sem Vasti, sem Eszter nevű felesége. Hérodotosztól tudjuk, hogy Amesztrisz volt a felesége neve, aki Perzsia királynője volt.

Kérsz még érveket? Tudok mutatni!

Slusszpoén: az Újszövetség több ezer kézirata maradt fent, amiből nincs kettő ami megegyezne, mindegyikben vannak eltérések - amit a keresztények úgy kennek el, hogy "a lényegi mondanivalón nem változtat". De még ha lenne is, amik megegyeznek, az sem magyarázná meg azt, hogy egy "isteni könyv" más szövegtanúi miért térnek el.

"Persze ehhez tudni kellene mi az, hogy bibliográfia, tudni kellene, hogy mit vizsgál, hogy vizsgál, tudni kellene mi az, hogy endoevidenciális vizsgálat, tudni kellene mi az exoevidenciális vizsgálat, ismerni kellene, hogy miként működik ez, ismerni kellene a Biblia vizsgálatának az eredményeit, meg csomó ilyen dolgot, és akkor utána beszélgethetnénk érdemben, nem pedig ilyen üres, alapozatlan állításokat tenni, mint amilyeneket itt teszel."

A fentiekben rámutattam, hogy a Biblia a szerzőség szemszögéből kétséges, a tartalma szemszögből pontatlan vagy ellenőrizhetetlen, szövegkritikailag nem egységes.

Ezek után nyilvánvaló számomra, hogy a Biblia történelmi szemszögből vitatható.

Nem hiteles!

2020. máj. 1. 07:34
 38/47 A kérdező kommentje:

Még valami! Csak az olyan elvetemült fanatikusokat zavarja, hogy a Biblia nem történelemkönyv, mint aki te vagy!

Normálisabb keresztényeket (pl. katolikusok) ez nem zavar. A Biblia teológiai szemszögből ugyanis kinyilatkoztatás, nem történelemkönyv. Csak mivel nincs bizonyíték arra, hogy a Biblia Istentől lenne, így nem hiszek abban, ami le van oda írva.

2020. máj. 1. 07:56
 39/47 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Megint csak a tájékozatlanságból beszélsz zöldségeket. Egyetlen keresztény egyház sem tekinti történelemkönyvnek a Bibliát, sőt minden egyház kinyilatkoztatásként ismeri. A történelmi háttérről is olyanokat állítasz, ami abszolút nem igaz, ráadásul semmi sem bizonyítja az állításaidat. Nem csak a levegőbe kell beszélni, hanem hiteles forrással igazolni kell, amit mondasz, mert én még erre egyszerűen azt mondom, hogy hazugság. Arra nem is fogsz kézzelfogható bizonyítékot kapni, hogy Istentől ihletett, mert Isten nem kézzelfogható, ő szellemi lény, tehát megint csak a teológiai alaptudás nélkül beszélsz olyanról, ami értelmetlen.

2020. máj. 2. 14:04
 40/47 HaEv ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Én azok közé a hívők közé tartozom, akik tudják, hogy a Biblia ismerete nem tesz hívővé.

A Biblia maga is így tartja.

"ha ismerek minden titkos igazságot, ha minden tudás a birtokomban is van, ha olyan erős hitem van, hogy hegyeket is elmozdítok vele, de nincs bennem isteni szeretet, semmi vagyok!" (1. Korintus 13,2.)

A farizeusok is nagyon ismerték az Írásokat, mégsem ismerték el Jézust... Rengeteg rész van magában a Bibliában, amelyeket Te is ismersz, ahol pont arról van szó, hogy nem a tudás a lényeg.

Sátán is ismeri a Bibliát - Jézusnak idézett belőle, azzal érvelt, mégsem tartozik a "jófiúk" közé...

2020. máj. 2. 16:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!