Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért gondolja azt sok hívő,...

Miért gondolja azt sok hívő, hogy valaki azért ateista, mert nem ismeri a Bibliát?

Figyelt kérdés

Ezt a kérdést azért írtam ki, mert a keresztények közt általánosban elterjedt hiedelem, hogy mi azért nem hiszünk Istenben, mert nem ismerjük a Bibliát. Ezt kaptam meg a legutolsó vitámban is a fundi felhasználótól, így úgy döntöttem egy külön topikban tárgyalom ezt a problémát, ami egy képtelen fundi érv több esetben is.

Mit jelent ismerni a Bibliát?

Számomra ezt:

- ismerni a Biblia keletkezéstörténetét, a modern bibliakutatás alapján: pl.

prófétai könyvek keletkezéstörténete: pl. Proto-deutero-Trito Izajás, pszeudonomitás kérdése.

- ismerni a Biblia műfajait, a képesség egy műfaji elemzés elemzés elvégzésere: pl. Ter 1,11, Dán 7-en.

- A bibliai történetek ismerete: pl. Illés Eszter, Jónás, stb.

-Ismeretek a négy evangéliumról: Jézus hegyi beszéde, példázatai, nagy eszkatologikus beszéde stb.

- bibliai jóslatok ismerete: Dán, Jel, Messiási próféciák

-apostoli levelek, azon belül: pl. Rm12, 1Kor13 szakasz

-stb.

Ezek nekem megvannak.

Azt gondolom, hogy a fenti ismeretanyag már elegendő ahhoz, hogy egy ateista el tudja dönteni, hogy a Biblia Istentől van-e vagy sem.

Vannak azonban bonyolultabb teológiai témák:

1. Érvényes-e a 10 parancsolat az Újszövetségben?

2. 1Kor14 - igazolható-e a pünkösdista nyelveken szólás?

3. a pokol örökké tart vagy sem?

4.igazolható-e a cölibátus a Bibliából?

- stb.

Ezek közül van olyan, amit le tudnék vezetni (pl. 2 - nem igazolható), de van olyan is, amihez nem szólnék hozzá, mert a pro-kontra érvek szerintem egyforma erősek (1).

A lényeg, kedves keresztények:

Sok ateista - velem együtt - ismeri a Bibliát. A fent említett bonyolultabb teológia kérdésekhez egy ateistának nem is kell tudni hozzászólni, mivel nem hisz a Bibliában, így számára tök mindegy, hogy a cölibátus igazolható-e a Bibliából vagy sem. Vagy tök mindegy, hogy érvényes-e a 10 parancsolat vagy sem.

A lényeget - hogy Istentől való-e a könyv -kevesebb ismerettel is meg lehet tudni, ami ironikus módon több, mint ami az átlag hívőnek van. Hiszen azok nem ismerik a modern bibliakutatást, így a bibliai könyvek keletkezésére vonatkozó mai állásokat sem. És az átlag hívő nem tud műfajt elemezni sem.

Akinek ezek után kétségei vannak, annak ajánlom ismerkedjen meg Bart D. Ehrman újszövetségi bibliatudóssal aki az Észak-Karolinai Egyetemen tanít:

[link]

Rá már nem lehet mondani, hogy nem ismeri a Bibliát, ennek ellenére mégis elfordult a hittől.

Ezek után még mindig úgy gondoljátok, hogy egy ateizmus a Biblia ismeretének hiányából fakad?

Akkor ide várom az érveket:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..

Írjátok le, hogy a Biblia mely szakaszai, vagy mik bizonyítják, hogy Istentől van.

Várom az érveket

2020. ápr. 28. 17:23
1 2 3 4 5
 21/47 anonim ***** válasza:
75%

Még mindig a 20 as vagyok.

"Miért gondolja azt sok hívő, hogy valaki azért ateista, mert nem ismeri a Bibliát?"

Én nem gondolom ezt.

Sok volt keresztény lesz ateista és Ők jól ismerik a Bibliát,akár az egyháztörténelmet is.

2020. ápr. 29. 06:42
 22/47 anonim ***** válasza:
27%

Kérdező!

Az, hogy ismersz a Bibliából egy pár ilyen dolgot, még közel sem azt jelenti, hogy ismered a Bibliát. És nem, nem elegendő ahhoz, hogy eldöntsd, Istentől van-e.

"1. Érvényes-e a 10 parancsolat az Újszövetségben?"

Az az ember, aki nem fogadja el Krisztust megváltójának, továbbra is az ószövetségi törvények érvenyesek rá. Ez nem bonyolult.

"2. 1Kor14 - igazolható-e a pünkösdista nyelveken szólás?"

Ha veszed majd a Szentlélek keresztségét - amiről Keresztelő János is beszél - akkor neked is megadatik ez, kegyelmi ajándékból.

"3. a pokol örökké tart vagy sem?" Az ún. második halál alkalmával a pokol a "tüzes kéntóba vettetik" tehát valószínű, hogy Isten elpusztítja a poklot, mielőtt elérkezik az "Új Jeruzsálem".

"4.igazolható-e a cölibátus a Bibliából?"

Nem igazolható, mivel ez csak egy politikai célzatú rendelkezés volt. "Caius regio, eius religio" - azaz akié a föld, azé a vallás. Mellesleg akinek nem volt utódja, annak a földjét egyenesen a király örökölte, tehát minél több pap volt utódnélküli, annál több föld jutott a királynak. Nem mellesleg egyenesen szembemegy Isten utasításával: "Szaporodjatok és sokasodjatok...".

"A lényeget - hogy Istentől való-e a könyv -kevesebb ismerettel is meg lehet tudni, ami ironikus módon több, mint ami az átlag hívőnek van." Istent nem tudományos szemmel kell nézni. Isten egy szellemi lény, és tudományos úton nem lehet megismerni. Ha tudományos szemmel olvasod a Bibliát, akkor egész egyszerűen félre fogod értelmezni a Bibliát.

2020. ápr. 29. 09:40
 23/47 A kérdező kommentje:

Az, hogy papagáj módjára ismételgetitek, hogy nem ismerem a Bibliat, még nem lesz igaz. Ismerem a Bibliát elejétől a végéig, csak vannak részek, amikbe jobban elmerültem, másokba, meg nem. Az átlag hívő ezzel ellentétben csak felszínesen ismeri, ráadasul csak egy felekezeti értelmezést tud magáénak.

De mondd meg nekem, mit jelelent akkor "ismerni a Bibliát"?

Amit a négy teológiai kérdésdől írtál - a saját tudá fitogtatására - egy rakás szart nem ér. Csak röviden:

1. De bizony jóval bonyolultabb, te ostoba hívő. Én olvastam ezzel kapcsoltban egy protestáns hitvédő, és egy adventista vitáját egy apologetikai blogon. Előbbi jóval erősebb teológiai érveket hozott fel a tíz parancsolt eltörlése mellett.

2. Meg egy nagy szart. Az 1Kor 14 az eredeti görög alapján sztoikus diatribében van megírva, ami kizárja az elmebeteg értelmezést. Veled ellentétben én átolvastam a legősibb keresztény dokumentumokat is, ami alapján kijelenthetem, hogy az tipikus korintusi jelenség volt. Azt a levelet a szerző egyébként is azért írta, mert a gyülekezezet válságban volt. 80 körül még Róma püspökének is kellett küldeni egy levelet nekik, amibe meginti őket. Hát, "érdekes" egy gyülekezet volt.

3-4. Ebbe már nem megyek bele. Viszont kíváncsi lennék, hogy a katolikus hitvédelmi oldal szerkesztőjével is ilyen magabiztos lennél-e. Olvastam egy vitáját egy protestáns kerszténnyel, aki szépen le lett iskolázva.

Írod:

"Istent nem tudományos szemmel kell nézni. Isten egy szellemi lény, és tudományos úton nem lehet megismerni. Ha tudományos szemmel olvasod a Bibliát, akkor egész egyszerűen félre fogod értelmezni a Bibliát."

Hát persze. Mert az ezoterikus megközelítése a Bibliának az sokkal jobb mi? Hogy a vallási szöveget olvasva, érzelmi túlfűtöttségben, "kiderül" hogy Isten szólt hozzám. 😂🤣

A tudomány kézzelfogható bizonyítékot ad az ember kezébe. Ezért az biztos. A vallás meg nem, viszont befűzi az olyan hülyéket, mint amilyen te vagy, akik lusták gondolkodni. Vegülis minek? A Biblia kész válaszokat kínál.

Na, húzzál már innen. 😂

2020. ápr. 29. 10:54
 24/47 A kérdező kommentje:

Kedves tgt!

Neked viszont köszönöm a könyvajánlót.

Érdekesnek tűnik az ajánlott könyv, lehet elolvasásom.

Minden jót!

2020. ápr. 29. 11:14
 25/47 anonim ***** válasza:
80%

Mert nehéz elfogadniuk,hogy valaki a Biblia elolvasása ellenére sem hisz. Sokuk valamiért azt hiszi,hogy a Bibliaismerettől varázsütésre megtérnek az emberek,így aki nem tért meg,az csakis azért lehet,mert nem ismeri.

Viszont ateista oldalról is kifejezetten irritáló,mikor felvágnak vele,hogy ők sokkal jobban ismerik a Bibliát,mint a hívők,akik el se olvassák ugye...na ne. Azért azt se veszem be,hogy az összes ateista álmából felriasztva is tudja a Bibliát,a keresztények meg nem is olvassák. Tehát vannak túlzások bőven a másik oldalról is.

2020. ápr. 29. 11:48
 26/47 anonim ***** válasza:
59%

Kérdező!

Szerintem ne égesd tovább magad! 😂 Elég butaságot hordtál itt össze. Inkább vedd a kezedbe mégegyszer azt a Bibliát, és ne állíts ilyen alaptalan dolgokat, mert nagyon el vagy tévedve. Kitartást!

(#22)

2020. ápr. 29. 14:02
 27/47 anonim ***** válasza:
100%

Egyébkent pont itt a baj.

Itt vannak 22 es válaszai.

Szépen kifejtette ,elolvastam es az ige alapján egyik magyarázattal sem értek egyet.

A Biblia olyan mint a hegedű ,sokféle dallamot el lehet játszani vele....

2020. ápr. 29. 14:53
 28/47 anonim ***** válasza:
50%

Mit olvastál el? Egyáltalán tudod hol vannak ezek a dolgok a Bibliában? Tudod, hogy melyik igerész melyik másikkal van összefüggésben? Tudod, hogy melyik támasztja alá a másikat? Nem, fogalmad sincs, mert ahhoz tudni kellene mit jelent a bibliai törvény, milyen összefüggésben áll a kegyelemmel, tudni kéne mi az, hogy Szentlélek-keresztség, tudni kellene mi az, hogy szellemi ajándékok, stb. Alaptudás nélkül vitatkoztok olyan témában, amiről nem tudtok semmit, mégis azt hiszitek, hogy tudjátok.

2020. ápr. 29. 15:59
 29/47 anonim ***** válasza:
100%

Én speciel nem gondolom, így, sőt, az sem gondolom, hogy ismerni kéne különösebb mélységben a Bibliát, hogy valaki hívő legyen. A kereszténység alapja NEM a Biblia, hoszen megelőzi annak keletkezését.

De azt sem tartom igaznak, hogy az ismeret kimerül előtéti tudásban. Valaki lehet, hogy betéve tudja az ösdzes igehelyet és hivatkozást,meg történeti hátteret, és mégsem ismeri annyira, mint egy hívő, aki ennél jóval kevesebbet tud. A Biblia üzenete jelentős részben megélt és megtapasztalt tudás, nem pedig állítások sorozata. Aki azt állítja mondjuk a Jelenések könyvéről, hogy egy pszichedelikus látomás, az nem téved, de attól még nincs igaza sem.

Az úrvacsora/szentáldozás nem azért létezik, mert le van írva a Bibliában. Jézusban nem azért hiszünk, mert az evangélium azt mondja, hogy az jó. A keresuténység nem a Biblián alapszik, és nem is az a legfőbb tekintélye.

2020. ápr. 29. 18:02
 30/47 anonim ***** válasza:
100%

28 as. Tudom,ismerem, olvastam, had legyen már saját veleményem...ha már ezt tanultam fősulin....

Mért kell hülyének nézni azt aki nem ért veled egyet?

2020. ápr. 29. 20:14
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!