Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért gondolja azt sok hívő,...

Miért gondolja azt sok hívő, hogy valaki azért ateista, mert nem ismeri a Bibliát?

Figyelt kérdés

Ezt a kérdést azért írtam ki, mert a keresztények közt általánosban elterjedt hiedelem, hogy mi azért nem hiszünk Istenben, mert nem ismerjük a Bibliát. Ezt kaptam meg a legutolsó vitámban is a fundi felhasználótól, így úgy döntöttem egy külön topikban tárgyalom ezt a problémát, ami egy képtelen fundi érv több esetben is.

Mit jelent ismerni a Bibliát?

Számomra ezt:

- ismerni a Biblia keletkezéstörténetét, a modern bibliakutatás alapján: pl.

prófétai könyvek keletkezéstörténete: pl. Proto-deutero-Trito Izajás, pszeudonomitás kérdése.

- ismerni a Biblia műfajait, a képesség egy műfaji elemzés elemzés elvégzésere: pl. Ter 1,11, Dán 7-en.

- A bibliai történetek ismerete: pl. Illés Eszter, Jónás, stb.

-Ismeretek a négy evangéliumról: Jézus hegyi beszéde, példázatai, nagy eszkatologikus beszéde stb.

- bibliai jóslatok ismerete: Dán, Jel, Messiási próféciák

-apostoli levelek, azon belül: pl. Rm12, 1Kor13 szakasz

-stb.

Ezek nekem megvannak.

Azt gondolom, hogy a fenti ismeretanyag már elegendő ahhoz, hogy egy ateista el tudja dönteni, hogy a Biblia Istentől van-e vagy sem.

Vannak azonban bonyolultabb teológiai témák:

1. Érvényes-e a 10 parancsolat az Újszövetségben?

2. 1Kor14 - igazolható-e a pünkösdista nyelveken szólás?

3. a pokol örökké tart vagy sem?

4.igazolható-e a cölibátus a Bibliából?

- stb.

Ezek közül van olyan, amit le tudnék vezetni (pl. 2 - nem igazolható), de van olyan is, amihez nem szólnék hozzá, mert a pro-kontra érvek szerintem egyforma erősek (1).

A lényeg, kedves keresztények:

Sok ateista - velem együtt - ismeri a Bibliát. A fent említett bonyolultabb teológia kérdésekhez egy ateistának nem is kell tudni hozzászólni, mivel nem hisz a Bibliában, így számára tök mindegy, hogy a cölibátus igazolható-e a Bibliából vagy sem. Vagy tök mindegy, hogy érvényes-e a 10 parancsolat vagy sem.

A lényeget - hogy Istentől való-e a könyv -kevesebb ismerettel is meg lehet tudni, ami ironikus módon több, mint ami az átlag hívőnek van. Hiszen azok nem ismerik a modern bibliakutatást, így a bibliai könyvek keletkezésére vonatkozó mai állásokat sem. És az átlag hívő nem tud műfajt elemezni sem.

Akinek ezek után kétségei vannak, annak ajánlom ismerkedjen meg Bart D. Ehrman újszövetségi bibliatudóssal aki az Észak-Karolinai Egyetemen tanít:

[link]

Rá már nem lehet mondani, hogy nem ismeri a Bibliát, ennek ellenére mégis elfordult a hittől.

Ezek után még mindig úgy gondoljátok, hogy egy ateizmus a Biblia ismeretének hiányából fakad?

Akkor ide várom az érveket:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..

Írjátok le, hogy a Biblia mely szakaszai, vagy mik bizonyítják, hogy Istentől van.

Várom az érveket

2020. ápr. 28. 17:23
1 2 3 4 5
 11/47 A kérdező kommentje:
Megígérem rendes leszek, és nem fogok kötekedni, szóval válaszolj nyugodtan!
2020. ápr. 28. 18:43
 12/47 tgt ***** válasza:
100%
Ó nem, semmi ilyesmiről nincs szó. Nem saját tapasztalat, csupán olvasmány élmény. Mostanában olvastam Martin Buber írásait. A nagyszerű hívő zsidó filozófus olyan mélységben élte és értette meg a bibliai történeteket, amely egy ateistát is megérint.
2020. ápr. 28. 18:53
 13/47 KZitus ***** válasza:
41%

Szia

Abból, amit a kérdésed alatt leírtál, egyáltalán nem ismered a Bibliát...csak hiszed, hogy ismered. Persze a te dolgod....

2020. ápr. 28. 19:26
 14/47 A kérdező kommentje:

Kzitus!

Szerintem ezt a kommentet te inkább csak dacból írtad, hiszen a fentiek alapján a kijelentésed teljesen alaptalan, nem is hoztál fel érvet arra, miből gondolod, amit mondtál.

Nálad egyébként biztosan jobban ismerem, hiszem míg én keresztény koromban imádkozva olvastam, addig téged az Őrtorony emlőin tápláltak egy hazug fordítással. Utána már arra se emlékeztel, hogy mit olvastál Károlinál.

Ha igen feltűnt volna, hogy a Filippi 2 nálatok meg van hamisítva.

Na, ki nem ismeri akkor a Bibliát?

2020. ápr. 28. 19:52
 15/47 A kérdező kommentje:

Kedves tgt!

Köszönöm a választ.

Érdekelnének Martin Buber írásai. Tudnál linkelni tőle valamilyen könyvet?

Nem e-könyvre gondoltam, hanem megvásárolhatóra.

2020. ápr. 28. 19:56
 16/47 A kérdező kommentje:
Vagy az is jó, ha a könyv címét leírod.
2020. ápr. 28. 19:57
 17/47 tgt ***** válasza:

Az Istenfogyatkozás című könyve kapható, azt olvastam legutóbb tőle

[link]

Az Én és te a leghíresebb műve, nehezebben olvasható, de ha érdekel a téma, akkor kikerülhetetlen [link] Ezt antikvárimban tudod megvenni.

Aztán van még a Haszid történetek című és a Próféták hite. Ezeket még nem olvastam, de tervezem. Szerintem ezeket is csak antikváriumban tudod megvenni.

2020. ápr. 28. 21:00
 18/47 tgt ***** válasza:
2020. ápr. 28. 21:02
 19/47 Dongaben ***** válasza:
100%

Az eredeti kérdés ez volt: "Miért gondolja azt sok hívő, hogy valaki azért ateista, mert nem ismeri a Bibliát?"

Válaszom:

Azért gondolja ezt sok hívő, mert fogalmuk sincs arról, hogy mit jelent az ateizmus...

A valódi ateista ugyanis SEMMILYEN isteni létezésben nem hisz! Ehhez nem kell ismerni a Bibliát, a Koránt vagy az afrikai Mugambi törzs krokodil-istenének történetét sem.

2020. ápr. 29. 03:15
 20/47 anonim ***** válasza:

Kérdező, a válaszok a 4 kérdésre.

1,Nem

2,Nem

3,Nemtudjuk

4,részben

Kb ennyi amit biztosra tudhatunk.

Az összes többi már csak a saját teológiai nézetünk eröltetése,szajkózása.

2020. ápr. 29. 06:38
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!