Az Úr elpusztította Szodomát és Gomorrát, mert az Úr igazságos. Most, ha körbenézünk a világban, akkor felfedezhetjük azt, hogy közel áll az emberiség pusztulásának eshetősége. Isten megint cselekedni fog?
A természet,és az erkölcs(emberi morál)szennyezése,kezd kritikus mértékűvé válni,s ez,mint Noé.Lót korában,katasztrófához fog vezetni.
Az istenfélő embernek,természetszerűen ezt fékeznie kell,amennyiben hatalmában áll tettekkel,szavakkal,imákkal,de nyitott szemmel,füllel járni,hogy ne vesszünk el Sodomával.
Vidiripi
"Igen, de ennek a kérdésnek a válasza vagy ezerfajta lehet, annyira bonyolult."
Nem bonyolult. Nincs olyan helyzet a bűn és büntetlenség esetében amikor ne jön el a pillanat hogy elhangzana: - Most már elég!
"Csupán kicsit meglepődök, hogy egyesek számára a nyilvánvaló népirtás(ok) erkölcsiségként jelenhetnek meg. Bár tudom, az ilyen, s efféle paradoxonok feloldására való: a HIT."
Nincs szó népirtásról. Csupán a bűn eltörléséről. A hit pedig itt a helyreállítást jelenti. Mert a hit az akkor hit, ha igaz. Az igaz hit pedig az életet szolgálja, mert abból fakad. A bűn oka pedig az életnek való ellenállás.
Kedves Vidiripi! (Három)
"Nem, ez a te hited PencroftTivald!"
- Oh, kérlek, eddigi írásaid alapján (melyek nem különböznek Pannink (l_w) véleményétől sem: ez a Ti hitetek, bezonyám!
"Te következtettél arra az írásom alapján hogy én ezzel egyetértek,"
- Mivel végig emellett érveltél... mily meglepően, igen! :D
"viszont én ezt nem állítottam."
- Oh, lássuk csak:
#54: "Ez azt hogy abban az időben Isten még így rendezte el a dolgokat."; "És nem népirtás történt,"; "Istennek [...] mivel ő a teremtő [...] az életét is elveheti. [...] Isten igazságos"
#19 "Igen tényleg az Isten igazságos. Vagy te nem értesz egyet Szodoma és Gomorra elpusztításával?
Ugyan is e tekintetben volt igazságos Isten"
Felmerült itt egy fogalom, amely tisztázatlan. Ez pedig a népirtás. Bevallom, hogy én nem vagyok sem filozófus, sem törvényszakember, sem teológus, sem tártsadalomtudós. de azt gondolom, hogyha a szó alapjelentéséből indulok ki, akkor arról lehet szó, hogy a pusztítás, tehát irtás egy adott nép, nemzet ellen irányul. Amely egy teljes közösség, tehát mindenkit bele kell érteni. Nőket, férfiakat, gyermekeket, fiatalokat, öregeket, középkorúakat. És ha ebből indulunk ki, akkor Szodoma esetében nem beszélhetünk népirtásról.
A másik pedig az, hogy népirtást emberek szoktak tenni emberek ellen. (De fura itt ez a szó: szoktak.) De ha Isten tesz létmegszüntetést teremtményei ellen (érdekében), akkor az nem nevezhető népirtásnak.
Szerintem Szodoma története az üzenet. Üzenet a múltból a jövébe, a mi jelenünkbe, hogy jövőnk legyen. Sajnos nincsenek t9rténelmi ismereteim Szodomával kapcsolatosan, de azt gondolom, hogy amikor Szodoma városa kialakult, akkor még nem az a Szodoma volt, amelyet ma értünk nevének értelme alatt. Azt gondolom, hogy valamikor ott létrejött egy település, amely később terejébesedett, nagyobbodott. Tehát fejlődés volt. De a bűn elkezdett terjedni. feltételezem, hogy a bűn elterjedése miatt a fejlődés is leállt. Az erkölcsösek egy része nyilván elmenekült más városokba, falvakba. Ez miatt megállt az élet. Az ottani lakosság létszámát azok pótolták, akik olyanok voltak, mint a szodomaiak. Ezek bevonzódtak, odatelepültek. Ezért Szodoma nem lehetett más, mint egy város méretű buli hely.
Tehát ez azt jelenti, hogy a szodomisták elkülönültek. Mert maguk akartak lenni. Itt felmerül egy kérdés, mégpedig az, hogy Isten miért várta azt meg, hogy egy helyre összegyűljenek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!