Helyes e az a kovetkezo magyarazat?
A protestansok a Janos 6:63-al magyarazzak azt hogy az urvacsoraban csak kepletesen kell erteni az Ur teste es vere egyenlo kenyer es bort.
Nos az ige igy szol: "A lélek az, ami megelevenít, a test nem használ semmit: a beszédek, amelyeket én szólok néktek, lélek és élet"
A magyarazat pedig: Itt Jezus nem azt allitja hogy a kenyer es a bor kepletes hanem azt hogy a lelek altal elevenulunk meg valamint hogy az o beszedei elevenitoek mivel elet es lelek.Ha azt is hozzaveszuk hogy hangsulyozta a kenyer es a bor az o teste es vere szo szerinti ertelmezeset igy itt arra ker hogy higyjunk szavainak es elunk altala nem azt mondja hogy kepletesen beszeltem az elobb.
Én nem ezzel az Igével magyaráznám, hanem el kell olvasni az Úrvacsoráról szóló részeket többször is a szövegkörnyezetével együtt. Onnan tudod, hogy Jézus sem értette szó szerint, hogy a pohárban az Ő vére van, hogy miután ezt kimondta, mindjárt utána szölőtő gyümölcsének nevezte a pohár tartalmát. Olvasd el: Márk evanygyélioma 14:24-25. Tehát mindenki tudta, hogy jelkép a bor és közvetítő szerepe van az Úrvacsorában.
Az Úrvacsora lényege, hogy amikor megemlékezünk az Úr haláláról, és vesszük a bort, akkor közösségbe kerülünk Jézus vérével és a kenyér által a testével. Ezért nem vehet Úrvacsorát megtéretlenül akárki, mert szentség.
Nos valoban igy van az ige ,DE!
Itt Jezus a poharban levo borra utal mely allat ott van az O vere de megiscsak bort izlelnek majd a tanitvanyok...
Ez Jezus "kettos" testet jeleniti meg...
Ugye a feltamadas utan emberi teste volt de megis keresztul ment a falon tehat ember is volt de Isten is igy a bor is bor izu megis Jezus vere.
Szoval meg mindig nem latom megontve az ervelest mely lenyegeben helyretesz sok zavaro iget melyek bizony egyertelmuen kijelentik hogy test es ver a kenyer es bor.
De lehet megsem latom helyesen...viszont eros kesztetest erzek e magyarazat elfogadasara.
akkor jó ha hiszel benne, hogy Jézus vére, de közbe szőlőből készült bort iszol. ha hiszel benne, akkor a bornak kegyelem-közvetitő szerepe van. nem fog a bor átváltozni vérré. az egy tévtanitás. :)
Jézus a vérét felvitte értünk a mennybe az igazi szentély oltárára. (Zsidó 9:12)
Nem ertettel meg, en azt hiszem hogy a bor allat fizikailag is iszom Jezus veret mert az valahogy a borban van.Igaz nem tudom hogy mert nem erzekelem de megis ott van hitem szerint...ugyanez van a kenyerrel is tehat nem szimbolum nem jegy hanem valoban az Ur teste es vere szamunkra fiziailag erzekelhetlenul mintegy bizonysagkent Jezus feltamadott testere amely emberi test is volt meg nem is.De nem imadhatjuk mivel a kenyeret es a bort ember keszitette de tudjuk erezzuk hogy jelen van a szinek allat az Ur teste es vere.
Ezt csak az ortodoxok es lutheranusok valjak ha jol ertelmezem.
Kedves Kérdező!
Ha Jézus átváltozott testét,és vérét iszod,kannibalizmust gyakorolsz,s ez tökéletesen idegen Krisztustól.
A kanibalizmus az leolt emberi tetemre vagy alatra utalna de mi itt az elo testbol reszesulunk hogy eljunk altala..
Ha csak test volna lelek nelkul nem hasznalna semmit....
De az Ur sajat elo testevel taplal minket mely szo is mert az ige lett teste ergo a biblia olvasasa is ezen elo test fogyasztasa bizonyos ertelemben...
De ha megtagadod azt amit Jezus kijeletett...szoval az mar eleg nehez ugy....es Jezus vilagosan kijelenti hogy o a menybol ala szalt kenyer es aki eszi es isza az o testet es veret elet lesz abban....
Ha jelkepesen ertette volna akkor azt mondana ez a kenyer jelkepezi a testemet...de nem ezt mondja...
Szoval nehez ugy ....
Vegeredmenyben koszonom a hozzaszolasokat nagyon epito jelegu volt es ha valamit talaltok meg szivesen vennem ha megirnatok.
Kedves Kérdező!
Hány helyen jelezte Jézus,hogy akkor éppen példázat mond?Amikor nem mondta,mindíg szószerint értsük?(pl.Szegeletkő,szőlőtő,bárány,élet vize,élet kenyere,kőszikla,út,élet,ajtó,stb.)
Hmmm...en ugy tudom hogy a biblia mindig magyarazta vagy jelezte ha Jezus kepletesen beszelt lasd a szaduceusok es farizeusok kovaszat.A Szegletkovet is magyarazza Peter apostol hogy Jezusra utal...
No de lehetseges hogy vannak iehelyek ahol nem volt jelezve hogy kepletes a beszed.
Talan azert lett volna mert tul egyertelmu es aholnem volt az vagy ahol felre lehetett erteni csak ott pontositott Jezus illetoleg a biblia?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!