Szerintetek is kamu dolog a pokol? Jehova Tanúi ezt állítják és van rá utalás a Bibliában is. Vélemény?
Kedves Zoli!
Most fordításokról, és értelmezésekről beszélünk. Jelen esetben a görög "αἰῶνας τῶν αἰώνων" kifejezést idézted.
Azért azt érdemes tudnod, hogy ez a formula elsősorban nem az időtartamra utalt, hanem az adott dolog végérvényességére.
Üdv. Péter
Kedves Pérer! :)
"Kedves Zoli!
Most fordításokról, és értelmezésekről beszélünk...."
Először is elnézést szeretnék kérni,hogy megszólítottalak!
Kedves Péter én nem ismerlek téged,de látom,hogy "jártas" vagy az ógörögben,ami tiszteletre méltó! És én ezt díjazom is!
De emellett azt is látom,hogy az Isten szavában való hited megkérdőjelezhető.
Kedves Péter áruld el nekem,hogy Isten szava kinek íródott?
Talán kizárólag azoknak akik ismerik az ógörögöt és az arámi nyelvet,vagy mindenkinek?
Nagyapám 97 éves volt amikor meghalt,nagyanyám analfabéta volt(nem tudott olvasni se írni).
Az öreg minden este olvasott a Bibliából, és azt amit olvasott el is hitte tiszta szívből,úgyszintén nagyanyám is. Pedig ök aztán mit sem tudtak az ógörögről meg az arámi nyelvről.
Az én hitem az,hogy a Biblia minden embernek egyfórmán elérhető.
Lehet az cheroke,lehet az mongol,vagy éppen magyar.
A Biblia minden embernek szól és nemcsak a nyelvészeknek.
Nagyanyám hitt a pokol létezésében, hitt a Szentháromságban és hitt abban,hogy Isten maga ment fel a keresztre,hogy neki örök élete legyen.
És mindezt úgy,hogy nem tudott olvasni!
Szerínted ö a megsemmisűlést érdemli?
De most őszintén!
Egyedüli hibája az volt,hogy analfabéta volt.
Egyébként az a rövid itt létem ideje alatt többször észreveztem,hogy amikor kényes kérdésekről van szó,mint pl a Szentháromság vagy a pokol mindig az ógörögre hivatkoznak.
Miért kell ezt csinálni amikor Isten gondoskodott arról,hogy minden nemzet a saját anyanyelvén ismerje meg Őt és akaratát!?
Egyébként meg, a Máté 25,46 a következõ szavakkal összegzi a “juhok és kecskék” felett való ítéletet: "És ezek elmennek az örök büntetésre, az igazak pedig az örök életre". Ugyanaz a görög szó, aiónion (örök) jelöli a gonoszok büntetését és az igazak jutalmát. Amit az “örök” élet hosszáról állítunk, ugyanazt el kell mondanunk a hitetlenek “örök” büntetésével kapcsolatosan is. Mivel a hivõk “élete” örökké tartó (János 10,28), így a hitetlenek büntetése is az.
Kedves Péter biztos vagyok benne,hogy van tudásod és vannak diplomáid.
Szinte abban is biztos vagyok,hogy egy Istent kereső ember vagy.
De abban egyáltalán nem vagyok biztos,hogy van hited...
Tisztelettel!
Máté 10:28 És ne féljetek azoktól, akik a testet ölik meg, a lelket pedig meg nem ölhetik; hanem attól féljetek inkább, aki mind a lelket, mind a testet elvesztheti a gyehennában.
2Kor 5:10 Mert nekünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék aszerint, amiket e testben cselekedett, vagy jót, vagy gonoszt.
Jel 21:8 A gyáváknak pedig és hitetleneknek, és utálatosoknak és gyilkosoknak, és paráznáknak és bűbájosoknak, és bálványimádóknak és minden hazugoknak, azoknak része a tűzzel és kénkővel égő tóban [lesz], ami a második halál.
Mielőtt valaki a pokolba kerül megitéltetik. Ott meffizet bűnéjért a cselekedetei szerint, valahohy nem vág össze az örökké égés a pokolba, Isten szeretetével. Menyi bünt kell elkövetni ahoz 10,20,vagy 70 év alatt hogy örökké égjen az ember a pokolba? Anyit ég egy ember a pokolba amenyi bünt követett el.
A biblia a bün és a bünös megsemmisüléséröl beszél, ha örökké égnek az emberek a pokolba akkor nincs bünös messemmisülés.
Vagy képzeljem el a Szeretet Istenét,hogy nézegeti a megváltotakkal öröké az embereket hogy pirulnak,és jajgatnak a tüzben?????
A pokolt ugy emliti a biblia mint második halál,vagyis végső megsemmisülés.
Mikor megfizettél a cselekedeteid szerint a tüzben meghalsz.
Nem vagyok bíró de ha a teljes irást veszem figyelembe : Péter-Zoli. 1-0
Kedves carpenisan attila!
Zoli mellett viszont ott vannak a korai keresztény írások, amik mind örökké tartó szenvedésről írnak és nem ideig tartóról. Meg úgy nagyjából minden keresztény egyház ezt vallotta és vallja Jehova Tanúi kivételével, ezek szerint rosszul?
"Azért azt érdemes tudnod, hogy ez a formula elsősorban nem az időtartamra utalt, hanem az adott dolog végérvényességére."
Az adott dolog, vagyis a kínoztatásuk végérvényességére. A teljes szöveg így szól egyébként: "és kínoztatnak éjjel és nappal örökkön örökké". Akkor az éjjel és nappal mire utal, ha nem az időtartamra?
A pokol nem kamu dolog hanem valóságos hely lessz,amit az Úr fuvallata gyújt meg.
De nem örökké fognak benne az emberek égni,- hogy miért mondom? Az örökké szó csak Istenre vonatkozhat
Még a sátán se fog örökké égni:
Ez 28:19 Mindnyájan, akik ismertek a népek közt, elborzadnak miattad; rémségessé lettél, s többé örökké nem leszel!.
Sok vers van az"örökké" szóval a bibliában- ez a bizonyosságra utal és nem ami a mai értelmezéssel, példák erre:
1Móz 17:13 Körülmetéltetvén körülmetéltessék a házadban született és a pénzeden vett; és örökkévaló szövetségül lesz az én szövetségem a ti testeteken.
Kedves Zoli ugye hogy nem fogjuk azt mondani hogy aki nem metélkezik körül az nincs szövetségben Istennel.
2Móz 32:13 Emlékezzél meg Ábrahámról, Izsákról és Izraelről a te szolgáidról, kiknek megesküdtél te magadra, mondván nekik: Megsokasítom a ti magotokat mint az égnek csillagait; és azt az egész földet, melyről szóltam, a ti magotoknak adom, és örökségül bírják azt örökké.
???????? Nem Isten szavát kérdőjelezem meg hanem........
Jer 23:40 És örökkévaló szégyent és örökkévaló gyalázatot hozok ti reátok, amely felejthetetlen.
-bizonyosság-
Jer 51:39 Az ő kedvüknek idején készítek nekik lakomát, és megrészegítem őket, hogy vigadjanak, és örökkévaló álmot aludjanak, és fel ne serkenjenek, azt mondja az Úr.
-bizonyosság-
Ez 37:26 És szerzek velük békességnek frigyét, örökkévaló frigy lesz ez velük; és elültetem őket és megsokasítom, és helyeztetem az én szenthelyemet közéjük örökké.
-bizonyosság-
Dán 6:21 Akkor Dániel szóla a királynak: Király, örökké élj!
-tisztelet ,bizonyság,elismerés.-
Mik 4:5 Mert minden nép a maga istenének nevében jár, és mi is a mi Urunk Istenünk nevében járunk örökkön örökké.
-tisztelet,bizonyság,elismerés,imádat.-
Mik 7:18 Kicsoda olyan Isten, mint te, aki megbocsátja a bűnt és elengedi öröksége maradékának vétkét?! Nem tartja meg haragját örökké, mert gyönyörködik az irgalmasságban!
Ez hogyan egyezthető az örökké való pokollal?
Hab 3:6 Megáll és méregeti a földet, pillant és megrendíti a népeket, az örökkévaló hegyek szétporlanak, elsüllyednek az örökkévaló halmok; az ő ösvényei örökkévalók!
Kezdem érteni!!
Márk 11:14 Akkor felelvén Jézus, monda a fügefának: Soha örökké ne egyék rólad gyümölcsöt senki. És hallák az ő tanítványai.
Ez a fügefa ma is létezik és nem terem gyümölcsöt? -bizonyosság-
Ján 6:51 Én vagyok amaz élő kenyér, amely a mennyből szállott alá; ha valaki eszik e kenyérből, él örökké. És az a kenyér pedig, amelyet én adok, az én testem, amelyet én adok a világ életéért.
Élnek még azok az emberek akik ettek e kenyérböl??
Nem szabad kivennünk egy verset a bibliábol és azt igy ugy értelmezzük vallás és külömböző hitfajták szerint, nem ad okot arra hogy a korai egyházatyák igazat irtak!
Egyedül a biblia csakis a biblia irja az igazat!!!!!!!
Nem értek a héber nyelvhez, de valószínűnek tartom, hogy ahol az ószövetségi példáidban az "örök" szóval lefordított kifejezés található, annak jelentése nem ugyanaz, mint a Jel 20:10-ben a kínoztatásuk előtt található kifejezés: az aiónionok aionjain (örökkévalóságok örökkévalóságain át tartó). Különben a Biblia tele lenne nyilvánvaló ellentmondásokkal.
" Mik 7:18 Kicsoda olyan Isten, mint te, aki megbocsátja a bűnt és elengedi öröksége maradékának vétkét?! Nem tartja meg haragját örökké, mert gyönyörködik az irgalmasságban!
Ez hogyan egyezthető az örökké való pokollal?"
Hát így:
„Bizony, mondom néktek, minden bűn meg fog bocsáttatni az emberek fiainak, még a káromlások is, bármennyi káromlást szólnak, de ha valaki a
Szentlelket káromolja, az nem nyer bocsánatot soha, hanem vétkes
marad bűne miatt örökké.” (Mk 3,28-29)
Vagyis van megbocsáthatalan bűn. Most akkor választhatsz, hogy a Bibliában van ellentmoás, vagy esetleg te értelmezed rosszul azt az ószövetségi verset (és a többit).
"Ez a fügefa ma is létezik és nem terem gyümölcsöt?"
Nyilván annak a fügefának mondta és nem az összesnek.
"Élnek még azok az emberek akik ettek e kenyérböl??"
Igen, mert Krisztusban aki meghal is él: ,,Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él"
Hiszen a Lator is él:
,,Mondom néked, ma velem leszel a paradicsomban."
Vagyis Jézus nyilván nem a testi halálra értette, amit a kenyérről mondott.
"nem ad okot arra hogy a korai egyházatyák igazat irtak!"
Előttem azért mégiscsak nagyobb tekintélyük van az apostolok közvetlen vagy közvetett utódainak, akik eső vagy másodkézből tanulhattak az apostoloktól, s akik közül sokan vértanú halált haltak a hitük miatt, mint neked vagy bármelyik protestánsnak.
Kedves Attila!:)
Én a Biblia értelmezését nem hasónlítanám egy foci mérkőzéshez ahol minden arról szól,hogy hányszór kerűl a labda a hálóba.
Továbbá, a mennyországot sem tudnám hasonlítani a Colosseumhoz ahol az üdvözülteknek nincs semmi más dolguk csak nézni a pokolban szenvedőket.
Szóval nem az számít,hogy mit mond a konkurencia hanem az,hogy mi az igazság.
Sátán egyik legfontosabb fegyvere a megtévesztés, zavarkeltés, hiszen ő „hazug és hazugság atyja” (Jn. 8.44). Minden hazugság a világban végső soron az ördögtől származik.
Viszont a Biblia világosan és érthetően leírja,hogy;
„Minden ő általa lett és nála nélkül semmi sem lett, a mi lett.” (János ev. 1.3)
Kedves Attila,te ezt el tudod fogadni? :)
Mert ha te ezt elfogadod akkor nem teheted azt meg,hogy a mennyet elfogadod de a poklot már nem.
Hisz ha "minden ő általa lett és nála nélkűl semmi sem lett ami lett" akkor ez nem is lenne szabad vita tárgyává felhozni.
Tehát Isten az igazakat megjutalmazza a mennyben, és már helyet is készített számukra : „Az én Atyámnak házában sok lakóhely van; ha pedig nem volna, megmondtam volna néktek. Elmegyek, hogy helyet készítsek néktek.” (János ev. 14.2)
Viszont Urunk Jézus Krisztusnak látványosan több mondanivalója volt a pokolról mint a mennyországról. Meglepő, de igaz. Krisztus maga a megtestesült szeretet volt, telve együttérzéssel és könyörülettel, mégis sűrűn beszél az ítéletről és az örök büntetésről. Még a „Megváltó” címe is a pokolra irányítja a figyelmet. A Megváltó valamitől vált meg. Ő pedig a pokol retteget sorsától ment meg minket. A Jelenések könyve végén, Isten befejezni készül írott Igéjét. Megdöbbentő, hogy a mennyország dicsőségére emlékeztetve, a Szentírás utolsó oldalai félelmetes visszhangokat keltenek a lelkiismeretünkben: „feneketlen mélység … tűzzel és kénkővel égő tó, ami a második halál … ” (Jel. 20,3; 21,8; 22,15). Nos, ha Isten úgy látta jónak bölcsességében, hogy sok információval lásson el a pokollal kapcsolatban, akkor nem elég világos, hogy ez roppant fontos lehet? Ez önmagában már elég indok a tanulmányozására.
Nekem sem tetszik az a gondolat,hogy van egy ilyen szőrnyű hely de ez semmit sem változtat a tényeken.
Szóval kedves Attila kérlek végezz el egy tesztet.
Fogj egy szalvétát gyűrd össze dobd fel és ne akard elkapni.
Nos ha ez sikerűl neked akkor tényleg igazad van és a pokol nem létezik; de ha netán leesik a földre akkor itt az ideje felébredni. :)
Tisztelettel!
Kedves István! :)
Szeríntem az érveidben nincs hiba.
Gratulálok!
Tisztelettel!
"Ez hogyan egyezthető az örökké való pokollal?"
Isten nem úgy gondolkodik, mint egy ember, ez bent van Izaiás könyvében. Nem összeegyeztetésről kell tehát gondolkodni, hanem tudomásul kell venni azt, amit az Úr mondd.
Az örökké tartó pokolról szóló tanítás egyértelműen a korai egyház hitéhez tartozott, ezt látjuk abból is, hogy milyen könyveket használnak. Ott van például az Énok könyve, amiből még az Újszövetség is idéz, és Tertullainus Szentírásként utal rá: világosan le van írva, hogy a bukott angyalok miféle rémséges helyen vannak.
A 2. században még az újszövetségi kánon része volt egy másik apokalipszis is, ami Péter neve alatt maradt fent. Ebben a műben le van írva, hogy a gonoszok milyen szenvedéseket éltek át a pokolban. Mit akarsz akkor még?
Ne gondold már hogy az utóbbi 200 évben alapult kis szekták jobban tudják hogy is vannak az eszkatologikus dolgok, mint azok, akik a kereszténység úttörői voltak, és még ismerhették az apostolokat, vagy legalábbis azok közvetlen tanítványait.
Dante
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!