Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nem teszik kötelezővé a...

Miért nem teszik kötelezővé a hittan oktatást az általános és a középiskolák tanulói számára?

Figyelt kérdés
Rengeteg előnye lenne. Nagyon jó hatással lenne a társadalomra, az ifjúságra, a jövőre.

2016. aug. 23. 13:16
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/145 anonim ***** válasza:
55%
''rá
2016. aug. 23. 23:24
 42/145 anonim ***** válasza:
85%

Akkor tényleg nagyon elbeszéltünk egymás mellett. Nem is arra próbáltam utalni hogy a szülő a saját elvrendszerét kell mindenben ráerőltesse a gyerekre, hanem a gyerek adott szintjén nevelje (ez a tíz évesen politizálás elég durva), és amit ő már tud, mutassa meg, magyarázza el a gyerekének.

Példa, ha szóba kerülnek a vallások, a legrosszabb, hogy "te márpedig Jehova tanúja leszel, mert én is az vagyok". De azzal sem tudok egyet érteni, ha annyival lerendezi a szülő, hogy "nézz utána, ha érdekel". A legjobb megoldás szerintem ha a szülő elmondja az alapokat, amit ő ismer, aztán a többit már lehet a gyerekre bízni. De valami támpontot kell hogy jelentsen a szülő a gyereknek, legalább annyit hogy merre induljon, szerintem.

2016. aug. 23. 23:39
 43/145 anonim ***** válasza:
20%
Igen igen,teljesen elbeszéltünk egymás mellett ! Amit a szülő tud,azt teszmészetes hogy átadja a gyermekének,és az alapokot az élethez. Viszont amit saját tapasztalataimból tudok ! A szüleim keresztények,és azt mondták,hogyha vallásos akarok lenni,nézzek utána a dolgoknak,és döntsek.Ha segítség kell,akkor kérdezzem őket,de igyekezzek magamnak kisilavizálni a dolgokat,mert ők nem lesznek mindig itt,és nem fognak gondolkozni helyettem. Ugyan ez igaz volt,amikor nem tudtam hogy mi akarok lenni. Azt mondták,hogy ezt nekem kell eldöntenem,segíthetnek a döntésben ha akarom,de ezt csak én dönthetem el,mert senki másra nem tartozik,még rájuk sem. Ehhez képest láttam az osztálytársaimat,akiknek a szüleik igen is megmondták minimum azt hogy milyen vallást vegyen fel,még ha nem is direkte módon,de befolyásolták. Ugyan így befolyásolták a politikai nézeteiket,sőt a vallást és egyéb dolgokat sokukra rákényszerítettek(gondolok itt arra is,hogy babakorban megkeresztelnek,mint pl. engem is,és még sok más dologra!) Én tapasztalatból azt tudom mondani,hogy sokkal erősebb ember lettem,mint akármelyik osztálytársam,akivel ezt tették,és igen,komolyan gondolom,hogya szülők ,,véleményének'' a gyerekeikre kényszerítése gyermekbántalmazásnak számít ! Én szerencsés voltam,mert teljes szabadságban nőhettem fel,mégis úgy érzem,hogy értékes tagja vagyok a társadalomnak,soha nem öltem meg senkit,nem ártottam senkinek. Viszont maga a társadalom nem ilyen irányba halad,és sajnos ez a szabadság kb 1000 gyerekből 1-nek van meg. Igen,ez is megcáfolható,mert vannak kevésbe érdeklődő fiatalok/gyerekek a világ után.Ők vannak ma többségben,és őket kénytelenek a szülők a ,,saját képükre formálni'',mivel nem tudnának saját véleményt alkotni dolgokról. Igen,kell a szülő,hogy támpont legyen és hogy az alapokat átadja,de be kellene látni,hogy ezek az alapok nagyon gyakran lehetnek szélsőségesek (pl Iszlám állam/fiatalság),és a szülők tudata nélkül befolyásolhatják a fiatalok jövőjét/gondolkodásmódját. Ezért gondolom és ezért az az álláspontom,hogy a fiatalabbakat nem ilyen szellemben kéne nevelni,hogy ,,jaj éppen túlélték a 15 évnyi kiképzést amit a nyakukba akasztottam''.Véleményem (és szerintem sok ember véleménye) szerint is ez nem a legjobb dolog a jövőnek. Bár tudom hogy ez csak egy vélemény és az hogy most itt a billentyűzet mögött gondolkodom,nem változtatok meg semmit,tisztában vagyok vele,de ha senki nem kezd el gondolkodni,akkor soha nem fogunk egyről a kettőre jutni ! :)
2016. aug. 24. 00:07
 44/145 anonim ***** válasza:
65%
Még az előző szövegemhez hozzátenném,hogy ha megnézem a mai 15/16 éves lányokat,és belegondolok hogy nemsokára anyák lesznek,és hogy ők jelentik a jövőt..Hát nem látom nagyon fényesnek.
2016. aug. 24. 00:09
 45/145 Andizsuzsi ***** válasza:
85%

Kedves 49%-os!

A gyerek nevelése nem akkor kezdődik, amikor olvadni és tájékozódni tud. Azonkívül a szülő személyes példájával is nevel. Elég, ha látja, hallja a szülei viselkedését. Azzal, hogy a szülő jár vagy nem misére/istentiszteletre, tüntetésre, ilyen vagy olyan menetre, melyik tv csatornán nézi a híreket, melyik politikai oldallal szimpatizál stb. Ahogy azzal is, ha rendszeresen iszik, trágár módon beszél, sokat olvas, sportol stb. Példát mutat anélkül, hogy bármire is kényszerítené a gyereket. És vannak dolgok, amikor a szülő dönt abban, hogy a gyerek nevelése milyen irányba forduljon. Eldönti, hogy matek/nyekv)sport/ének stb. tagozatos iskolába járjon-e, hogy milyen idegen nyelvet tanuljon, és azt is, hogy ismerkedjen-e valamelyik egyház hittanjával, vagy sem. Egy olyan családban, ahol törődnek és foglalkoznak a gyerekkel, ott a gyerek bizony mintát lát a szülő politikai, világnézeti hovatartozását illetően. Nem lehet kikerülni.

Kár, hogy az önképzésed során az iróniát nem tanultad meg észrevenni.

2016. aug. 24. 04:12
 46/145 Andizsuzsi ***** válasza:
100%
Válaszom az 51%-os válaszolónak szólt.
2016. aug. 24. 04:15
 47/145 anonim ***** válasza:
70%
Hittan, már a neve is hülyén hangzik.
2016. aug. 24. 08:16
 48/145 anonim ***** válasza:
20%

Andizsuzsi

Elég szomorú hogy így látod. Nyilván vannak olyan dolgok amiket nem lehet elkerülni,de kitartok az mellett,hogy a gyereknek nem szabad meghatározni hogy mi legyen ha felnő,nem szabad a vallási és politikai nézeteit befolyásolni,mivel gyerek,sok mindent elhisz,olyat is,amit nem kéne !

2016. aug. 24. 10:35
 49/145 Andizsuzsi ***** válasza:
83%

"nem szabad a vallási és politikai nézeteit befolyásolni"

A szülőnek választanai KELL, hogy hittanra, vagy erkölcstanra íratja be a gyereket, mert valamelyik kötelező. Nem mondhatja, hogy nem íratom egyikre sem, mert majd ha felnő, eldönti. A szülőnek kell eldöntenie. A szülő attól is szülő, hogy felelősen dönt a gyerek helyében, amikor kell. Az egy nagyon kényelmes álláspont, hogy majd a gyerek eldönti, hogy mit akar, én meg mosom kezeimet, hiszen nem szóltam bele.

2016. aug. 24. 15:54
 50/145 anonim ***** válasza:
100%
Igen,pontosan ! Elég szomorú,hogy kötelező a hittan vagy az etika/erkölcstan ! Nekem mind a kettő kötelező volt (tudom furcsán hangzik,de falusi iskola,és úgy tudom hogy így több pénzt kaptak,ha mindenki járt mindenre!) A hittannak semmi értelme nem volt,mert a pap folyamatosan a pokolra küldött minket meg ilyeket beszélt ! Etikán meg ugye az ateista tanár semmit nem tanított,csak szidta a vallásos embereket. Egyik sem oké. Ami a mai iskolákban folyik a hittanon,az hit térítés és nem hittan,etikán meg mindent megtanul a gyerek csak etikát nem !
2016. aug. 24. 16:48
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!