Miért imádkoznak egyes vallásokban Máriához mikor Jézus a következőt mondta?
Szerintem nagyon sokat árt az az elvakult felekezeti egoizmus, amely meg akarja tiltani, hogy bajban lévő emberek segítséget kérjenek az angyaloktól vagy Máriától.
Egyrészt az embereknek szüksége van az angyalok és Mária segítségeire. De nem segíthetnek, mivel nagyon tisztelik a szabad akaratot (ahogyan Jézus is) és, ha nem kérik őket akkor ezt tiszteletben kell tartaniuk.
Másrészt az angyaloknak is szüksége van arra, hogy fejlődjenek, mivel ők is fejlődő szellemi lények.
Van egy ilyen küldetésük az Atyától, hogy segítsék a bajban lévő embereket és ez által ők is fejlődni tudjanak a szeretettben.
Ezért a protestáns és egyéb adventista, vagy jehovista egyházak szerintem komoly bűnt követnek el amikor akadályozzák ezt, különböző téves eszmére hivatkozva.
Persze azt is hozzá kell tenni, hogy a katolikusok viszont eltúlozták a Mária tiszteletet. De a fürdő vízzel akkor sem szabadna a gyermeket is kiönteni.
23.
. Jézus Krisztus ezt mondta:
"Ti igy imádkozatok:
"Mi Atyánk aki a mennyekben vagy.
Azt is mondta:"Én vagyok az igazság és az élet,senki sem juthat az Atyához csak általam.Bármit kértek a nevemben megteszem nektek"Máté.6:9./János.14:6,14,K.f./
Ha Jézus és az apostolok buzdítottak volna imádkozni Máriához vagy az angyalokhoz megtehetnénk de nem tették,akkor azok akik Jézust Isteni cimre emelik,miért szegik meg a parancsát?
Jel.22:8,9.Az angyal ezt mondta nekem amikor leborultam elébe.9."Vigyázz ne tedd.Csak szolgatársad vagyok,neked és testvéreidnek,és azoknak,akik megtartják e tekercs szavait.Az Istent imádd"
Amint látjuk az angyal is Istenre irányította az imádatot.Nem Máriára és az angyalokra.
Még egy megjegyzés a jehovista szó egy gúnynév.A helyes megnevezés Jehova Tanui(Tanúja)
"Kérlek benneteket, testvérek, a mi Urunk, Jézus Krisztusra s a Szentlélek szeretetére, legyetek segítségemre: imádkozzatok értem Istenhez," (Róm 15,30)
Jézus Krisztus az egyedüli közbenjáró, mégis minden hívő részesedik Krisztus közbenjárói hatalmában. Ezért tudunk imádkozni egymásért, ezért van ereje minden másokért mondott imának. Isten akarata ugyanis az, hogy a másik emberen keresztül is megáldjon bennünket, tehát jó és hasznos, ha kérjük egymás imáját, ezért kéri Pál is a hívek imáját.
Ha pedig Pál kérte a hívek imáját, akkor logikus, hogy a hívők is kérhetik az ő imáját, Máriáét vagy akármelyik szentéletű keresztényét. Persze a hatalmas különbség az, hogy Pál még élő embereket kért meg természetes kommunikációval, míg mi már egy megholt ember imáját kérjük természetfeletti kommunikációval vagyis imával. A katolikus hit szerint a Krisztusban megholt szentéletű hívők azonban igenis élnek és Krisztussal együtt uralkodnak a mennyországban, vagyis hallják a mi kéréseinket és imádkoznak is értünk.
Való igaz, hogy a Bibliában egyetlen egy eset sem szerepel, hogy valaki meghalt szent imáját kérné. A helyzet azonban az, hogy az Újszövetség megírásakor egyrészt még nem is igen volt Krisztusban meghalt szent, másrészt idő kellett míg letisztázódott, hogy igazából mi is történik a halál után. Miután egyértelművé vált, hogy a Krisztusban meghalt hívők élnek s nem kerülnek az alvilágba, hanem Krisztussal együtt uralkodnak a mennyországban, továbbá egyre több lett a szentéletű vértanú, a szentekhez való imádság is meghonosodott a keresztény hagyományban.
Vannak akik azt mondják, hogy mivel ilyen nincs a Bibliában, hanem csak a hagyományban ezért ez helytelen és szükségszerűen rossz. Nos a Szentlélek megszólítása és hozzászóló imádságok sem szerepelnek egyetlen egyszer sem a Bibliában, mégis sokan megteszik. Nekik tehát semmi jogalapjuk sincs a kritikára.
Máriához vagy akármelyik szenthez való imádság nem azt jelenti, hogy imádjuk őket, hanem csak az imájukat kérjük. A magyar nyelvben kissé szerencsétlenül az "imád-kozni" szóban az "imád-ás" sejlik. Valójában az imádkozás nem csak imádás lehet, hanem egy természetfeletti személy, tehát Isten vagy már Istennél levő személy megszólítása.
Végezetül el kell mondanom, hogy a szentek tisztelete illetve a hozzájuk való imádság nem kötelező a katolikus egyházban. El kell ismerni azt is, hogy túlzásba is lehet vinni. Én nem állítom, hogy a jelenlegi katolikus gyakorlatok legtöbbje káros lenne, mindenesetre szerintem vannak túlzások, kisebb-nagyobb aránytalanságok.
25.
Két dologról van szó.
Akkor amikor élő rokon,szomszéd,barát stb.imájába foglalja az én értem való könyörgését az Atyához.
A másik amikor valakik imádkoznak elhalt személyekhez pld.Máriához,az apostolokhoz,szent Antalhoz,kérve a segítségüket,ez nem biblikus,sőt halottak bálványként való használata.
Mert olyat kérünk olyanoktol aki tehetetlen és nem kompetens,Jézus szavak szerint.Máté.4:10"Akkor Jézus igy szolt hozzá""Eredj el Sátán,mert meg van irva*Az Atyát a te Istenedet imádd,és egyedül neki végezz szent szolgálatot.
Tehát irás szerint nem imádkozunk halottakhoz segítségért csak az élő Istenhez az Atyához.
Ugy ahogy Jézus a minta imában mondta."Máté.6:9.Mi Atyánk ki a menyekben vagy,szenteltessék meg a te neved...........13 és ne vigy minket a kísértésbe,hanem szabadiits meg a gonosztól.
Amint látjuk az Atyához kell imádkozni értünk és az élő emberekért.
De nem a halottakért,vagy halottakhoz.
Ez,rendkívül érdekes jelenség!
Isten,azt mondta az Édenben az emberpárnak,hogyha vétkeznek,meghalnak.
Lucifer,azt hazudta,hogy ez nem igaz,mert egésszen biztosan nem halnak meg.
szp 72,ezt tovább fokozza:nem,hogy nem halnak meg,hanem egyesek-akiket ők szenteknek minősítettek-együtt uralkodnak Istennel.
Mindez nem elég istenkáromlás!(Itt az ideje letudatlanozni a pokolt megjárt Krisztust,és apostolait is.)Azt is kijelenti,hogy Jézus,és apostolai keveset tudtak a halál utáni állapotunkról,s azt,-a görög,egyiptomi vallásfilozófián felnőtt-hagyománycsinálóknak kellett felfedezni....
Jó nagy arc kell minehhez,de van bőven!
A Biblia akkor hazudott Illésről és Mózesről?
Lám,egy együgyű vélekedés:
"Szerintem nagyon sokat árt az az elvakult felekezeti egoizmus, amely meg akarja tiltani, hogy bajban lévő emberek segítséget kérjenek az angyaloktól vagy Máriától."("3.Hsz)
Mi az egoizmus abban,hogy CSAK Istenhez imádkozunk,és semmi teremtményhez?
Az már merő rágalom,hogy bárkinek,mi bármit megtiltanánk!
Tőlünk imádkozhat bárki a macskájához,vagy a babgulyás utáni fuvallatához is,ha az neki úgy tetszik,bár mi ezt hasonlóan értelmetlennek tartjuk -a Biblia egyértelmű tanítása alapján-,mint bármelyik halotthoz intézett imádságot.
Mindezt senkinek sem tiltjuk.
Illést,-a Biblia leírása alapján tudottan-Isten életében magához emelte,s Mózest halála után feltámasztva vette magához.
Tudsz több kivételt,mely erőssítné a "halál alvása"öntudatlanságát?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!