Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szeretnék Jehova Tanúja...

Szeretnék Jehova Tanúja lenni, hogy léphetnék be a felekezetbe?

Figyelt kérdés
2010. ápr. 5. 01:11
1 2 3 4 5 6
 31/57 anonim ***** válasza:

Nem, csak 364 nap "lehet" ünnep, mert születése évfordulójának napján még csak véletlenül sem szabad arra utalni, hogy vidám, MERT (ezt figyeljétek meg, ezen olyan jókat szakadok):

- Heródes a születésnapján fejeztette le Keresztelő Jánost

- ezelőt 2ezer évvel babonás szokásokat társítottak hozzá, TEHÁT ez ma is így van.

Érthető ugye?:D

2010. ápr. 5. 16:22
 32/57 anonim ***** válasza:
21%

Jehova Tanúi központi tanítása a szervezetbe vetett hitük

A legtöbb esetben az ok, amiért a kívülállók olyan hiábavalónak találják az érvelést egy Jehova Tanújával szemben, az az, hogy kudarcot vallanak a szervezet szerepének megértésében Jehova Tanúi hitét illetően.

Mi a szervezet szerepe? Ez világosan látható a következő Őrtorony-kiadványokból származó idézetekből:

"A világ tele van Bibliával, ami Isten parancsolatait tartalmazza. Miért nem tudják mégsem az emberek, hogy merre menjenek? Mert nincs meg náluk az a tanítás vagy az anyának a törvénye, ami a világosság. ? Isten azonban nem azért készítette el Szavát, hogy függetlenül beszéljünk róla, vagy hogy önmagában is életet adó világosságként fényljék. ? Isten az Ő szervezetén keresztül gondoskodik erről a világosságról, amelyről a példabeszéd is szól, és ami a tanítás vagy az anya törvénye. ? nemcsak Jehova Istent kell felismernünk, mint Atyánkat, hanem az ő szervezetét is mint anyánkat." - Őrtorony 1957. május 1., 274.o.

"Ő az ő földi szolgái egyesülését kívánja, és így a Biblia megértését napjainkban az ő szervezetével való társulástól tette függővé." - Őrtorony , 1961. november 1, 668.o., angolban

"Ő [Isten] az ő látható szervezetén kívül nem részesít szent szellemében és Szavának megértésében és helyes megítélésében." -- Őrtorony , 1965. július 1., 391.o., angolban

"Vesd hitedet egy győzedelmes szervezetbe!" - -- Őrtorony , 1979. március 1., 1.o., angolban

"Mindnyájan segítségre szorulunk, hogy megérthessük a Bibliát, és az Írások vezetését, amelyre szükségünk van, nem találjuk meg a "hű és bölcs rabszolga" szervezetén kívül." -- Őrtorony , 1981. február 15., 19.o.

Mivel a Biblia helyes megértése egyedül a szervezeten át jöhet, ez azt jelenti, hogy minden további tanításnak ebből a forrásból kell származnia. A szervezetről szóló tanítás az alap, amelyen minden más Tanú-tanítás nyugszik.

Az Istennel és a túlvilággal kapcsolatos hitelveik teljes mértékben azon a hitükön alapulnak, hogy a szervezet Isten helyett beszél.

Azt feltételezni, hogy ez a vonás megenged bármiféle fáradozást, amely megváltoztathatja a teológiáról vallott felfogásukat a teológia megvitatása révén, kudarcra ítélt dolog.

IEz olyan lenne, mintha egy primitív bennszülött először tartózkodna vendégként egy befűtött lakásban, és a fűtést egy a radiátorra öntött vödör vízzel próbálná meg kikapcsolni. Egész nap hiába locsolná folyamatosan a vizet a radiátorra, noha egy vödörnyi jólirányzott vizet az alagsori kazánba öntve elérné a célját.

Ehhez hasonlóan, egy Jehova Tanúját Krisztus istenségéről meggyőzni hiábavalónak bizonyulhat annak a kereszténynek, aki nem érti meg, hogy Jehova Tanúi teológiáját az alagsori kazánban lehet ki- vagy bekapcsolni; azaz, mivel ők úgy hiszik, hogy egyedül az Őrtorony Társulat határozhatja meg a helyes teológiát, továbbra is azt fogják hinni, hogy Jézus az első angyal-teremtmény volt, bármennyi "hideg vizet" öntenek is arra a hitre.

Csak amikor rájön arra, hogy az Őrtorony Társulat nem Isten szervezete, akkor fogja szabadnak érezni magát, hogy felülvizsgálja a teológiát, amelyet abból a forrásból elfogadott.

2010. ápr. 5. 16:25
 33/57 anonim ***** válasza:
21%

az Őrtorony árnyékában

A villamoson találkoztam egy ismerősömmel, aki keresi a helyét a “kereszténység világában”. Vele volt a férje is, aki eléggé elkötelezett Jehova Tanúi felé. Nem sok időnk volt beszélgetni, de azért érintettünk néhány dolgot. Ami a legszembetűnőbb volt a számomra, hogy az elmúlt kb. öt év alatt milyen sokat változtam, lévén, hogy tíz évig én is egy voltam közülük – épp ezért csoda, hogy szóba állt velem az illető.

Ami a legérdekesebb a Tanúk hozzáállásában az a Szervezet (a vezetőik) és azok írásmagyarázata és módszerei iránti elkötelezettségük. És a vezetők valamit nagyon jól csinálnak, ugyanis Jehova Tanúi milliói fogadják el az állításaikat, anélkül, hogy utánanéznének. Védelmeznek olyan dolgokat, amiről minden bibliaolvasó és a(z egyház)történelmet egy kicsit is ismerő keresztény tudja, hogy tévedés (pl. az Újszövetségből a hitehagyott keresztények irtották ki a “Jehova” nevet a 2. században). A hétköznapi Tanúk pedig nem néznek utána az ilyen állításoknak. Igazából nincs is rá lehetőségük. A vezetőik azt állítják a keresztényekről, hogy mind hazudnak és tévednek, mert Sátán irányítja őket, így az nem hiteles, amit mondanak. A saját kiadványaikban pedig természetesen a téves nézeteik szerepelnek, mint “alátámasztó bizonyítékok”.

A Szervezet hatalma a tagok fölött a “bibliatanulmányozási” módszerükben keresendő. Az alkalmaikon nem közvetlenül a Szentírást tanulmányozzák, hanem “segédeszközöket”, amik segítenek megérteni az amúgy érthetetlen Írást. A kiadványaikban hétről hétre, évről évre feldolgozzák ugyanazokat a témákat, és ezzel elmélyítik azokat a Tanúk fejében, megalapozva elkötelezettségüket. Mivel mindig ugyanazt hallják, kezd számukra természetessé válni. A feladat egyszerű: ismételj sokáig egy hazugságot, míg mindenki elkezd benne hinni – kicsit hasonló elven működnek a reklámok is.

Ilyen módszerrel kiképezve nehéz elbizonytalanítani őket. A legnagyobb feladat, hogy megmutassuk nekik a Társulat bibliamagyarázati módszereinek helytelenségét. Ha ezt sikerül meglátniuk, akkor a Bibliából egymaguk is (a Szentlélek segítségével) megtalálhatják az igazságot.

A fent említett férfival beszélgetve láttam rajta, hogy kicsit elgondolkodott. Felhozott néhány témát, és – az idő rövidsége miatt – igyekeztem azokat röviden de mégis meggyőzően megcáfolni. Abból látszott a tehetetlensége, hogy a magyarázataimat nem tudta cáfolni. Inkább újabb és újabb témákat igyekezett felvetni, sikertelenül. De még az ilyen sikeres beszélgetések után is olyan erős a lelki kötődés a Szervezethez, hogy nagyon nehéz őket kimozdítani – de Istennel semmi sem lehetetlen.

Ami pedig az evangéliumi hitű keresztényeket illeti… Nem az a legjobb módszer, hogy elküldjük őket szó nélkül, ha jönnek. Gondolkozzatok csak el: ők nem olvasnak keresztény könyveket, nem hallgatnak meg egy biblikus igehirdetést. Az egyetlen lehetőségük, hogy a tiszta evanéliumot hallják, ti vagytok. A Mt 28:18-20 fényében pedig felelősek vagyunk azért, hogy az evangéliumot tovább adjuk másoknak, és bizonyságot tegyünk nekik. Jehova Tanúi őszinte, istenkereső emberek, akik félre lettek vezetve. Segítségre van szükségük, hogy megtalálhassák a Biblia Jézusát. (A feléjük való bizonyságtételhez egy kis segítség található itt [link] “Érveljünk Jehova Tanúinak” címmel.)

2010. ápr. 5. 16:38
 34/57 anonim ***** válasza:

" Gondolkozzatok csak el: ők nem olvasnak keresztény könyveket, nem hallgatnak meg egy biblikus igehirdetést. Az egyetlen lehetőségük, hogy a tiszta evanéliumot hallják, ti vagytok. A Mt 28:18-20 fényében pedig felelősek vagyunk azért, hogy az evangéliumot tovább adjuk másoknak, és bizonyságot tegyünk nekik."

Nem kell vért izzadnod a buzgó és értéktelen bemásolgatásaiddal, mert pl. ebben is nagyon tévedsz!

Jehova Tanúinak a többsége olyan egyházakból jött ki, mint amilyenekről szó van.

Pontosan tudják, hogy mit adnak ott el (szó szerint is, sokszor drága pénzért), mit tanítanak, és azt is, hogy miért? Nem ők vannak lemaradva és nem ők szenvednek a pontos információ hiányában.

De ezt egy olyannak hiába írom, aki ténylegesen úgy másolgat, mint egy papagáj.

A Tanúk amikor másolnak is, legalább tudják, mit és miért írnak. De itt kevés embernek van legalább véleménye arról, amit az egyházától másolgat, vagy tőlük tud, az miért igaz, milyen racionális érvek támasszák alá.

Nem, csak leszögezik, hogy pl. a háromság van és kész. Komolyabb érvelést keveset látni itt ilyen fogósabb témában, főleg nem bibliait.

Van, aki próbál a Bibliából is erre érveket találni, de az is minduntalan ellentmondásba keveri magát, mivel nem akarja belátni, hogy egy utólagos mítosz ráerőltetése az Írásokra, törvényszerűen ezzel jár.

2010. ápr. 5. 17:18
 35/57 anonim ***** válasza:

Bocsi: hogy egy mítosz utólagos ráerőltetése az Írásokra, törvényszerűen ezzel jár.

A szórend nem mindegy.

2010. ápr. 5. 17:20
 36/57 anonim ***** válasza:
13,58-asnak.a te üzid az enyémre tűnt támadásnak,de tök mindegy.engem már semennyire nem érdekel.és persze hogy megbocsátok,hiszen ettől lesz ember,az ember.de jó lenne már a bemásolgatást befejezni.más is remekül utána tud nézni az őrtorony társulatnak.nem ez volt a kérdés.majd a kérdező eldönti mit tesz.
2010. ápr. 5. 18:20
 37/57 anonim ***** válasza:
Nem: a legtöbb történelmi egyházból a JT-be átváltó ember valójában felületesen ismerte korábbi egyháza tanításait. Úgyhogy ez hülye szöveg. Az, hogy megkeresztelték még gyerekkorában az nem is jelenti, hogy elmélyedt benne. Így könnyű az Őrtorony szarjaival bevakítani őket, és akkor jönnek ilyen agresszív emberkék, akik minden kritikát lesöpörniek ilyen üres toposzokkal.
2010. ápr. 5. 18:53
 38/57 anonim ***** válasza:

Pedig az én tapasztalatom az, hogy akik Tanúként keresztelkednek meg, ugye felnőtt fejjel, azok hosszas tanulmányozáson vannak túl. Amibe amúgy sem megy bele mindenki, csak az, aki kíváncsi a Bibliára, amit vagy felületesen, vagy sehogyan sem ismertettek meg vele ott, ahol volt. Még akkor sem, ha aktív résztvevője volt a hitéletnek az egyházában.

Sok olyan beszámolót lehet hallani és olvasni, hogy nem elégítették ki a kíváncsiságát a felületes, vagy értelmetlen válaszokkal, melyeket a mítoszokkal keverték.

2010. ápr. 5. 20:01
 39/57 anonim ***** válasza:
18,20-as vagyok.igy igaz.én kb 1 évig tanultam a bibliát.és eddig int katolikus éltem.3 kérdésem volt 15 éves fejjel a papnak,egyikre se adott választ elhajtott.szó szerint.ekkor mondtam ki először hogy bármi leszek csak katolikus nem.már 20 éves voltam mikor találkoztam velük,és 10 évig igy is éltem.ma már 39 vagyok.Nem sajnálom amit kaptam,az örökre az enyém marad.
2010. ápr. 5. 20:06
 40/57 anonim ***** válasza:
Igen, pontosan azt írtad amit én: csak azért vették be az Őrtorony teológiát, mert egykori Egyházuk tanítását nem ismerték, csak felületesen. Erről azonban egyszerűen korunk elvilágiasultsága tehet. Nem tudom miféle mítoszokról beszélsz, ne sajátítsa már ki az Őrtorony a Bibliát, légyszi - igenis már egyházak is sokat tanulmányozzák a Bibliát. Ha egyes emberek, akik papíron tagjaik annak a közösségnek, ezen tudásnak nincsenek birtokába, arról ők tehetnek.
2010. ápr. 5. 20:24
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!