Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ezt miért csinálják jehova tanúi?

Ezt miért csinálják jehova tanúi?

Figyelt kérdés

Ha megemlíti valaki, hogy a jehova szó a 15. század elején keletkezett (ami tény), akkor ők egyből bemásolnak egy csomó idézetet, amiben szerepel a jehova szó, ugyanakkor az összes, kivétel nélkül a 15. század eleje után keletkezett. Majd mikor erre felhívja valaki a figyelmüket, akkor már nem válaszolnak. Ezt MIÉRT csinálják? Ennyire nincsenek tisztában azzal, hogy pl. 1699 később van, mint, mint a 15. század eleje, vagy azzal, hogy Ady Endre is jóval a keletkezés dátuma utána született? Még egyszer sem magyarázták ezt meg, pedig volt kérdés kiírva, hogy mutassanak olyan művet, amiben szerepel a jehova szó ÉS a 15. század ELŐTT íródott, de akkor is csak azokat másolták, amik UTÁNA jöttek létre.

Legutóbb olyan szöveget másoltak be, amiben TALÁN a Jahve név áll, de ők akkor és ott folyamatosan jehováztak, mintha nem is egy szöveget olvasnánk.

Ezt miért csinálják?

2016. febr. 11. 06:22
1 2 3 4 5 6
 21/56 A kérdező kommentje:

Megpróbálom újra:

van egy olyan dolog, hogy dátum. Például az 1400 korábban van, mint az 1600. Idáig oké?

A ti állításotok az, hogy a jehova szó Isten neve és ennek akkor szerepelnie kell még a legkorábbi írásokban is, amik a 15. század előtt készültek. De nem szerepel, mivel ezt a szót csak a 15. (más forró szerint a 16. század) elején alkották.

Tehát, ha nem esik nehezedre, akkor mutasd meg nekem, hogy az ez időpont előtt íródott Bibliákban is szerepel a jehova szó.

(utóirat: a tetragrammaton nem azonos a jehova szóval)

2016. febr. 12. 12:34
 22/56 A kérdező kommentje:
Vagy van az a verzió, hogy nem létezik ilyen írás. Mivel maga a szó csak a fenn említett dátum után keletkezett. Ahogy milliószor leírtuk.
2016. febr. 12. 12:35
 23/56 anonim ***** válasza:
0%

Te nemhiszel a saját bibliadnak,mert a nevet nemhiszed amit ir akkor ,hogy hiszed a szentharomsagot amit nem ir es megis hiszed.Neked nem az Isten nevevel van bajod ,hanem azzal akik hirdetik az ő nevet.Azzal van bajod sok-sok olyan igazsag kerül napfenyre amit nemszeretnel.Sok hamistanitasra sor kerül es az oldalt hasznalo őszinte szemelyek latják.Aki őszinten szereti Istent es a szavat nem masokban keresi a hibat hanem önmagaban,hogy hol kene valtoztason az eleteben.Te nem az igazsagot keresed abibliaba,hanem veded az Isten nevet tagado felfogasodat.

Szabad akaratod van azt teszel amit akarsz.De ez a sok őszinte szemely az oldalon nem az Isten szava tagadasat erdemli.Aki Isten nevet megtagadja azt erdemes az emberek meghalgassak,mertJézus is az imajaba azt mondta "szenteltessek meg a Te neved.A gondod azzal van ,hogy mar minden ember olvassa a bibliat es vege a felrevezetesnek.

En tovabra is kerem töled Isten nevet ha nem Jehova akkor mi az Ő neve,mert az van neki.Mert Jezus Janos:17.reszibe azt mondja "megismertett a nevedet azokkal akitnekem adtál.

2016. febr. 12. 15:32
 24/56 Tantételbeli ***** válasza:
0%

Kedves kérdező!

Pár információval szeretnék szolgálni a Jehova névvel kapcs. és hogy mi miért ezt használjuk.

1. A Leningrádi Kódex (Codex Leningradensis, tudományos jelzése B19A ; nem összekeverendő a Szentpétervári kódex, vagyis a Codex Petropolitanus valamint a "Codex Petropolitanus Purpureus" néven is ismert kódexekkel.) a legrégebbi fennmaradt példánya a héber Biblia maszoréta hagyományú szövegének, Kr. u. 1008-ból. A kódex JeHVáʹ, JeHViʹ, illetve JeHóVáHʹ olvasatban jelöli a tetragram magánhangzójeleit.(A maszoréták - a héber szent szövegek másolói - bevezettek egy pontozásos jelrendszert, hogy így jelöljék a hiányzó magánhangzókat a mássalhangzós héber szövegben) Nem igaz tehát, hogy a Jehova szó csak a 15. században keletkezett. Ez csak a latin betűkkel kiírt szóalakra igaz, ám a héber szövegre nem, abban ez korábban is megvolt már.

2. Természetesen Jehova Tanúiként is tudjuk, hogy Isten neve az nem (szószerint) Jehova, hanem a הוה héber szent tetragrammaton az. Kiejtése ismeretlen, nyelvészetileg ki nem deríthető, legföljebb valószínűsíteni lehet bizonyos kiejtési formákat.

3. Mi is elismerjük és tudjuk, hogy nem tudható a tetragrammaton helyes kiejtése. Nem mondjuk és sohasem mondtuk, hogy a Jehova a(z egyetlen) helyes kiejtés.

4. Miért a Jehova szóalakot használjuk mégis?

A magyar nyelven -latin hatásra - először Iehoua alakban jelenik meg Isten neve a Székely István által fordított, 1548-ban kiadott Zsoltárkönyvben. Az 1590-ben nyomtatott Vizsolyi Bibliában már a latin formájú Iehova írásmód lelhető fel. A Vizsolyi Biblia az első teljes magyar nyelvű bibliafordítás, melyet Károli Gáspár és jó néhány tudós készített el. Ezt a Bibliát az évszázadok során többször is átdolgozták, javították, és Isten nevét a Jehova formára írták át. Ugyanez az írásmód szerepel mintegy 7000 helyen (ahol a héberben a tetragrammaton áll) az 1685-ben nyomtatott Komáromi Csipkés György által fordított Bibliában is. A Jehova szóalak szerepel továbbá a gróf Szepessy Ignátz és Kámory Sámuel fordításában is.

Ezért - bár az újabbkori tudósok a Jahve alakot részesítik előnyben - mi nem látjuk indokoltnak lecserélni a Jehova szóalakot, hanem ezt használjuk, mert ez honosodott meg a magyar nyelvben. (És világviszonylatban is,lásd az angol bibliafordításokat)

2016. febr. 12. 18:13
 25/56 anonim ***** válasza:
0%
Tantetelbelihez.23-as vagyok:Örültem a bejegyzesednek mert eppen ezeket kutatam egy vellaszadasert.Elmentettem mert idő teltevel szükseg lesz maskor is.
2016. febr. 12. 18:29
 26/56 Clark Kent.. ***** válasza:

" Nem igaz tehát, hogy a Jehova szó csak a 15. században keletkezett."

A maszoréta szövegekben az Adonáj magánhangzóit pontozták a Tetragrammaton mássalhangzóihoz, méghozzá azért, hogy jelezzék, amikor odaér az olvasó, akkor azt kell ejteni. Tehát Adonájt. Később a 16. században azok a teológusok, akik nem ismerték ezt a rendszert, összeolvasták a kettőt, így született meg a teljesen értelmetlen és téves Jehova, amit vallásos zsidó soha az életben nem ejtett, és nem is fog, mert egy értelmetlen zagyvalék. Tehát bizony ennek a szónak a 16. század a keletkezési ideje.

Jehova Tanúi meg egész egyszerűen azért használják, mert olyan hazugok, mint az a szervezet, aki irányítja őket.

2016. febr. 12. 21:39
 27/56 Clark Kent.. ***** válasza:

"A Jehova szóalak szerepel továbbá a gróf Szepessy Ignátz és Kámory Sámuel fordításában is."

-->A tudományos korrektség azt kívánja, hogyha valamiről bebizonyosodik, hogy téves, akkor azt információt többet nem használják. Régen például úgy gondolták, hogy a világegyetem örökkévaló, ennyi erővel lehetne tehát a tekintélyes régi tudósokra hivatkozva azt is állítani, hogy hát igen, a világegyetem örökkévaló, mert XY ezt mondta. Ma azonban már tudjuk, hogy a világegyetemnek volt kezdete, azt is, hogy mikor, sőt még az újszülött világegyetem kezdeti eseményeit is alaposan tudjuk rekonstruálni. Ugyanez igaz a Jehova szóra is. Régen tévedésből használták, ma azonban már tudjuk, hogy téves, hibás, hülyeség. Nem Jehova az Isten neve, hanem JHVH annak pontos kiejtése meg nem ismert. A Tanú társad mégis olyan hazugságokat terjeszt, hogy a Jehova az Isten személyes neve itt a fórumon, sőt többször is olvastam már. Ez pedig hazugság, hazudni pedig bűn. És ha te ezt ennek ellenére elnézed akkor bűnrészes vagy a hazugságban, és ugyanúgy hazudsz te is.

2016. febr. 12. 21:49
 28/56 Clark Kent.. ***** válasza:

"Tantetelbelihez.23-as vagyok:Örültem a bejegyzesednek mert eppen ezeket kutatam egy vellaszadasert.Elmentettem mert idő teltevel szükseg lesz maskor is."

Persze, terjeszd csak tovább a hazugságot. Idióta, agymosott banda.

2016. febr. 12. 21:55
 29/56 anonim ***** válasza:
0%

Remelem az oldal letilt:Jezus azt mondta"szeresd felebaratodat mint önmagadat"de te gyülölettel televagy.

Gyulölöd azt amit Isten szeret az emberiseget.Pal is Jezus is azt mondja "ki gyülöli felebaratjat az embergyilkos"es ezekből egyik se örökli Isten kiralyságát".

2016. febr. 12. 22:34
 30/56 anonim ***** válasza:
Clark kent..-nek:nem eleg,hogy gyülölködsz meg hoszan hazudod az egesz oldalt,demar a felhaszalok rajöttek privibe mar 2 üzenetet kaptam a megjegyzeseidről.
2016. febr. 12. 22:50
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!