Isten csak a tetteket nézi vagy a szándékot is?
# 9
Baj van a szövegértéseddel. A Filippi levéllel alátámasztottad amit mondtam. :)
A Bibliát érteni is kell, nem pedig csak össze-vissza idézgetni.
"Azt, hogy hittünk-e benne, elfogadtuk-e megváltónknak, imádkoztunk-e hozzá azt nem nézi."
Isten az, aki munkálkodik bennünk. Ha nem fogadjuk be, ahogy hogy teszi?
Ha száddal vallod, hogy Jézus az Úr, és szívedben hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt halottaiból, üdvözülsz! Mert szívvel hiszünk, hogy megigazuljunk, és szájjal teszünk vallást, hogy üdvözüljünk.
Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz mind te, mind a te házad népe!
Természetesen ide tartozik a lator is, aki halála előtt, jócselekedet hiányában, egyedül hit által üdvözült és ezt maga az Úr ígérte meg neki.
Mit ír a Biblia a cselekedetekről? Ha a hitet tartja egyedüli útnak, hogy befogadva Jézust, higgyünk őbenne, akkor a cselekedettel mi a helyzet?
Efezus 2:9 De nem is a jócselekedetek eredménye, hogy senki ne dicsekedhessen.
Az, hogy Isten elénk rak olyan helyzeteket, ahol, ha bennünk lakik, akkor tudjuk mi a helyes, segítünk, az az ő dicsősége, nem a tiéd. Az üdvösség egyetlen feltétele a hit és Jézus befogadása, nem más. A többi Isten dolga. Aki bízik őbenne, az nem fél. Aki a saját tetteit tekinti üdvösség forrásának
"Azt, hogy hittünk-e benne, elfogadtuk-e megváltónknak, imádkoztunk-e hozzá azt nem nézi."
az még halott. Mert nézi. Nézi a hitet, nézi Jézust bennünk és nézi a hit általi imádságot. Is. A többit, a jótettet pedig ő hozza elénk. Kár, hogy tévúton jársz.
Természetesen a szándékot is.
Pl: ha valaki csak azért jótékonykodik, hogy azzal kérkedhessen, semmit nem ér el vele (na jó, talán annak az embernek jobb lesz az élete, akin segít, de Isten tudja jól, hogy miért tette.) De, ha azért teszi, mert valóban jót akar a másik embernek, akkor az jó.
Mindkettőt nézi!
A cselekedeteket is:"Aki megfizet mindenkinek az ő cselekedetei szerint" Róma 2:6
És a szándékot,motívumot is:"Azoknak, akik a jó cselekedetben való állhatatossággal dicsőséget, tisztességet és halhatatlanságot keresnek, örök élettel;" Róma 2:7
Pál beszél arról,hogy fogságának idején egyesek nem szívből,hanem színből hirdették az Evangéliumot:"Némelyek ugyan irígységből és versengésből is, de mások jóakaratból is hirdetik a Krisztust." Filippi 1:15
Az Evangélium hirdetése jó dolog,de többféle szándékból is lehet hirdetni.Ugyanígy van minden más cselekedetnél is.Például ha jótékonykodom,akkor azt tehetem az emberek iránti szeretetemből vagy pedig azért,hogy mások előtt felvágjak milyen jó ember vagyok.Tehetek jót úgyis hogy közben nem a szeretet motivál,hanem önzőség vagy más alantas cél."És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból."
Isten nézi a tetteket is és a szívünk rejtett szándékait egyaránt!
"ha elmondanád, szerinted van-e különbség a szándék, és az indíték között. "
Van.
Az indíték a tevékenységet kiváltó ok, cselekvést ösztönző körülmény.
A szándék pedig egy elérni kívánt cél megvalósításának elvárása, az arra való törekvés elhatározása.
Röviden: indíték = mozgató ok, lehetőség. Szándék = eldöntött motiváció.
Várom a válaszod, a többieknek köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!