Jehova tanúi szerint Jézus egy angyal megtestesülése, ők hogyan értelmezik a zsidókhoz írt levél (hébereknek írt levél) 1. fejezetét, ami ezt igencsak cáfolni látszik?
@ Ám kérlek vedd figyelembe azt a tényt, hogy a Septuagintát görögül tudó zsidók, és nem héberül tudó görögök fordították!
Megnyugodhatsz, hogy az Újszövetséget is pontosan ilyenek írták. Lukács az egyetlen görög, de ő is zsidó forrásokra támaszkodik (Lk 1,1). Az újszövetségi görög szöveg Lukácsétól eltekintve meglehetősen primitív görög, tele hebraizmussal és armaizmussal. Ordít róluk, hogy nem görögök hanem zsidók írták.
@ Az Újszövetségben a "testvér" szó jelenthet távoli rokont, hiszen a zsidó a zsidónak testvére.
@ butaság, ezt már szétcáfoltam fentebb, az ÚSZ-ben nincs ilyen
Butaság? Szétcáfoltad? Hm! Úgy látszik nem kerested ki azokat verseket amelyeket megadtam: ApCsel 2,29; 2,37; 7,2; 7,23-25; 22,1; 23,1; 23,5-6; 28,17; 28,21; Róm 9,3; Zsid 7,5; A legjobbak:
"Amikor betöltötte negyvenedik évét, az a gondolata támadt, hogy meglátogatja testvéreit, Izrael fiait. Ez alkalommal észrevette, hogy az egyikkel igazságtalanul bántak. Védelmére kelt, s bosszút állt a bántalmazott emberért: agyonütötte az egyiptomit. Azt hitte, testvérei ráeszmélnek, hogy az Isten az ő keze által ad majd nekik szabadulást, de nem fogták fel. Másnap akkor jelent meg köztük, amikor épp verekedtek. Össze akarta őket békíteni: Emberek, ti testvérek vagytok! Miért bántalmazzátok egymást?" (ApCsel 7,23-25)
"A körülötte állók rászóltak: Az Isten főpapját gyalázod? Nem tudtam, testvérek – válaszolta Pál –, hogy ő a főpap, hiszen az Írásban ez van: Ne átkozd néped fejedelmét! Pál jól tudta, hogy az egyik részük a szadduceusok, a másik részük a farizeusok közül való, ezért így kiáltott fel a főtanács előtt: Testvérek, férfiak! Farizeus vagyok, farizeusnak a fia. A halottak feltámadásába vetett hitem miatt állok a főtanács előtt." (ApCsel 23,5-6)
"Lévi fiainak, mivel papi tisztet viselnek, szintén megvan a törvényes joguk rá, hogy a néptől, vagyis testvéreiktől, akik Ábrahám leszármazottai, tizedet szedjenek." (Zsid 7,5)
S persze főleg a Róm 9,3 amit a célod érdekében képes voltál oly durván félremagyarázni.
@ "Jézus "testvéreiről" szóló újszövetségi tudósítások zsidó vagy zsidó forrásokra támaszkodó emberektől származnak. "
@ Hagyományokra támaszkodnak, ez nem érv a Szentírás ellen, gondolj már bele,kérlek!
Te is belegondolhatnál abba, hogy működik a szöveghűség elve, s ettől nem lesz kevésbé szent a Szentírás. Ahogy ti is így testvérnek fordítjátok a megfelelő héber szót, miért ne tehették volna ugyanezt az újszövetségi szerzők is. Miből gondolod, hogy következetesen a görög észjárás szerint van értve? Ez abszolút nem bizonyos.
@ Dehiszen bizonyítva van, kedves katolikus testvérem,. miért nem fogadjátok el?
Ja! Szétcáfoltad. Csak én elvakult vagyok.
@ Még a saját szaktekintélyeiktől is idéztem neked (héber nyelvet jól ismerő kat. tudósoktól), ők tudják, hogy a "hagyományos" katolikus értelmezés hibás.
Nem lehet korrekt idézés, ha az tényleg egy katolikus lexikon. Mária örök szüzessége ugyanis dogma, vagyis megváltoztathatatlan hittétel, amit egyetlen katolikus sem vonhat tudatosan kétségbe, s főleg nem egy egyházhű lexikon. Mint mondottam legfeljebb arról lehet ott szó, hogy a görög olvasók között többen félreértették a "testvér" szót. Az, hogy a görögök úgy értették, még nem jelenti, hogy a zsidó szerzők is úgy értették.
@ Arra még válaszolj nekem, kérlek, hogy miért tiszteled attől jobban Máriát, hogy azt mondod, örökké szúz volt, mert ezt egyszerűen nem értem... Kérlek, ezt indokold meg.
Engem személy szerint abszolút nem érdekelne, hogy Mária szűz volt-e végig vagy sem, ha az Egyházam tekintélye nem állítaná biztos és kötelezően elfogadandó igazságként. Ha nem volna dogma azt mondanám: a Biblia alapján valószínűbb, hogy nem volt több gyereke, de egyébként teljesen mindegy.
@ Ezt a nyilvánvaló tényt csak ti tagadjátok.
Nem nyilvánvaló, s nem csak mi állítjuk, hanem az ortodoxok is. A protestánsok tagadják hagyományosan Mária örök szüzességét, de az értelmesebbek ott is elismerik, hogy végül is tartható a katolikus álláspont, a mégértelmesebbek pedig a nagyobb valószínűséget is belátják.
@ Még valamit neked: A "vitánk" alighanem a végéhez ért. Azt viszont szeretném neked megköszönni, hogy higgadtan, okosan és tisztelettel vitáztál. (Még tanultam is tőled) Becsüllek és tisztellek érte. :)
Örölük, hogy így látod, "néha hülyeségezek egy kicsit", ritkán le is hülyézek valakit, de nem kell komolyan venni. Ez nem sértés akar lenni inkább csak figyelmeztetés. Magamat is hülyézem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!