Ateistának vallom magam, de valahogy nem hagy nyugodni a gondolat, hogy létezik valami felsőbb erő. Meg akarom ismerni mások felfogását a dologról. Leírnátok?
Szerintem nem érdemes rettegni, elvégre milyen mindenható lény az akinek SZÜKSÉGE van imádatra? Miért van szüksége rá? Biztos hogy mindenható? Igazságos? Jó?
Én meg tudok Neked bocsátani ha ártasz nekem (hogy milyen gyorsan, az attól függ miben, és mennyire ártottál nekem...), De Isten CSAK AKKOR BOCSÁT meg ha áldozatot mutatunk be neki? (Ószövetségben égőáldozatot, az Újszövetségben pedig EMBERÁLDOZATOT?????? ) Milyen is az ilyen istenség??
HA Létezik ez a Biblikus Isten, biztos hogy tudnám tisztelni, imádni? Attól még hogy van hatalma, nem lesz effektíve erkölcsös, vagy jó... Ahogyan a gazdagság sem tesz senkit sem automatikusan nagylelkűvé, sem adakozóvá... HA végigolvasod a Bibliát, és/vagy átnyálazod a keresztény teológiát, és Ránézel az emberiségre, a történelemre, akkor felmerülhet benned a kérdés hogy ez az Isten most vagy Gonosz, vagy Nem mindenható.
NEM a vallásnak köszönhetjük az erkölcsöt, hanem "fordítva". Az ős-emberiség nem tudott volna városokba verődni ha nem léteztek volna már a vallások előtti időkben is alapvető erkölcsi normák, mind a közösségi, mind a magánéletre vonatkozóan. Olvasgass Platónt, Epiktétoszt, Seneca-t, MArcus Aureliust, és látod hogy létezik erkölcs (ha nem sokkal szigorúbb/józanabb), mindenféle spirituális hülyeség nélkül. Az egy hitvány ember aki azért nem csalja meg a párját mert fél a pokoltól... Azért vagyok hűséges a Páromhoz, mert ez ÍGY HELYES, és nem azért mert így böffentett valamelyik vas-korszakbeli vallási fanatikus,... de a példákat csak sorolhatnám....
Kérdésedre a válasz: Agnoszticizmus. Annyit tesz, hogy Beismerem, hogy Isten léte nem bizonyítható, ezért nem állítom róla sem azt hogy létezik, sem azt hogy nem. Isten léte, már definíció szerint is bizonyíthatatlan, hisz feltesszük róla hogy Természet fölötti, ergo sosem fogjuk tudni bizonyítani a természeten kívüli dolgok létezését. Ez lényegében a Gnoszticizmus ellentéte.
Íme néhány fokozat:
Nem-Ábrahámita-monoteista: "Hiszek egy darab személyes Istenben, de kizártnak tartom hogy olyan legyen mint amilyennek a Biblia/ó és újszövettség, leírja."
Anti-Teista: "Biztos vagyok benne, hogy van valami természetfeletti, de kizártnak tartom, hogy az egy személyes Isten vagy Isteni Személy(ek) lenne."
Agnosztikus-Teista: "Fogalmam sincs hogy van-e Isten, de valószínűbbnek tartom, hogy van."
Agnosztikus-én: "fogalmam sincs hogy van-e Isten, és nem is fontos hogy ezzel a kérdéssel foglalkozunk."
Agnosztikus-Ateista: "Fogalmam sincs, hogy van-e ISten, de valószínübbnek tartom, hogy nincs."
Gyenge Ateista: "Szerintem nincs isten"
Ateista: "Nincs isten."
Agresszív ateista: "Biztos hogy nincs isten, és Neked sem szabadna hinni benne!!"
üdv.: Fizikus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!