Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha a fenevad bélyege a vasárna...

Ha a fenevad bélyege a vasárnapünneplés lesz, akkor a jövőben ezek szerint változni fog az üdvösség feltétele?

Figyelt kérdés

Most Krisztusban való hit, a törvény cselekedetei nélkül, de a jövőben lesz ún. Egyparancsolat,a szombat betartása a vasárnappal szemben? Mi lesz azzal, aki pontosan tartja majd a szombatot a vasárnaptörvénnyel szemben, de mondjuk hazudik vagy lop. Mi van azzal, aki vasárnaptörvénykor is hisz Jézusban, de nem tartja a szombatot? Sorolhatnám a variációt. Ha ez történik, akkor az Újszövetség egyes részei hatályon kívül helyeződnek? Főleg a Római és a Galata levél, ami a törvénykezők ellen szól és azok ellen, akik cselekedetekből akarnak üdvözülni.

Ha pedig az üdvösségem hálájaként tartom a szombatot, akkor nem inkább azt kellene tenni, amit a Biblia ír? Jakab 1,27 Tiszta és szeplő nélkül való istentisztelet az Isten és az Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és özvegyeket az ő nyomorúságukban, és szeplő nélkül megtartani magát e világtól. A szombattartás képmutatás, az hogy a fenevad bélyege a vasárnaptörvény lesz, az meg a képmutatás önigazolása. Tehát az önigazultság önigazolva van. Várom a vélényeket

2015. jún. 30. 13:58
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/75 A kérdező kommentje:

"A 28. hitelvre vonatkozó érved azért nem elfogadható, mert abban nincs benne minden apokaliptikus szövegeknek az adventista értelmezése."

Tökéletesen egyetértek. Ismét elkülönül a hivatalos és a belső teológia.

2015. júl. 2. 06:32
 42/75 A kérdező kommentje:

"A próféciákról az adventisták külön könyveket adnak ki, bibliaköröket, illetve szemináriumokat tartanak"

Megerősíteném: Nemrégiben volt - talán tavaly év vége/idei év eleje körül - Jelenések szeminárium Újpesten az Éden völgye Életmódközpontban, általam megnevezni nem kívánt adventista lelkész előadásában

2015. júl. 2. 06:43
 43/75 A kérdező kommentje:

"A szombat parancsát akkor kapta Izrael népe, amikor Isten kihozta őket Egyiptomból. A törvény előtt is tisztelték persze Isten emberei a szombatot, de szabadok voltak az emberi zsarnokságtól. Egyiptom, a szolgálatnak háza, a vaskemence, ahol lehetetlen volt szombatot tartani, mert dolgoztatták őket. Az emberi hatalom elnyomása alatt voltak és nem tarthattak meg isteni törvényeket, míg ez így volt. Ezért is kellett, hogy kijöjjenek Egyiptomból. Velünk ugyanez a helyzet, mert ami most a világot uralja, az az emberi zsarnokság, mely nem fog hagyni választást, meg akarjuk-e tartani a szombatot, vagy nem. Először Istennek kell kiszabadítania az embert az emberi hatalom alól, hogy ne attól függjön, és csak úgy fogja elvárni az ő parancsolatának teljesítését, mivel ahhoz szabadság kell. "

Ez mind szép, de ez nem Biblikus és csak emberi logikázás, ráadásul így Isten törvénye kizárólag a szombat-tartsára redukálódik! Ráadásul a vasárnaptörvény megjelenése előtt a sátánnak nem fontos, h gátolja a szombattartást? Most nem érdekli? És mi van a többi parancsolattal? Isten Jézusban már kiszabadította a hívőket a világ hatalma alól, a világnak ugyanis nincs hatalma. Maga Jézus mondta, hogy "nékem adatott minden hatalom". Az adventisták miért nem értik a "minden" szó jeletését?

Kérném szépen az Igéket, amelyek konkrétan leírják, hogy Mózesék előtt valaki tartotta a szombatot. Nem közvetett Igéket kérek (Pl Isten a teremtés után megáldotta a szombatot), hanem ahol ki is hirdette, h tartani kell. 2 Mózes 16.23 előtt nem szerepel a Bibliában a szombat szó, a hetedik napi utalás pedig a 2 Mózes 12.15-ben van előtte csak az 1 Mózes 2.2-ben. A kettő között semmi nem igazolja az idézett teológiai mesét.

Szép és logikus dolgok ezek, de attól még nem igazak. Az Igének egyértelműen írnia kell a szövetség jegyeit, tulajdonságait, törvényeit. Ezeket nem kikövetkeztetni kell. Vagy le van írva és kötelező vagy nincs leírva és nem létezik. Jézus után az Újszövetségben nincs leírva, h érvényben van a mózesi 613 törvény, beleértve a szombat-tartást. Sőt, Pál ezek ellen beszél, akik így gondolkoznak (Róma, Galata, Kolossé). Pálnak és Jézusnak rengeteg alkalma lett volna leírni, hogy "figyeljetek gyerekek, ne tévelyegjetek, a szombatot tartani kell, mert az Isten pecsétje a fenevad bélyegével szemben, a vasárnappal szemben". Ha ez nincs leírva, akkor White ezt nem teheti hozzá a Bilbiához.

Ha az adventisták ennyire rajonganak a Jelenések könyvéére, értelmezhetnék ezt az Igét:

Jelenések

22,18 Bizonyságot teszek pedig mindenkinek, a ki e könyv prófétálásának beszédeit hallja: Hogy ha valaki ezekhez hozzá tesz, e könyvben megírt csapásokat veti Isten arra;

22,19 És ha valaki elvesz e prófétálás könyvének beszédeiből, az Isten annak részét eltörli az élet [rész 3,5.13,8.17,8.20,12.21,27. 2 Móz. 32,33.] könyvéből, és a szent [rész 21,10.] városból, és azokból, a mik e könyvben megírattak.

Persze lehet mondani, hogy ez csak a Jelenések könyvére volantkozik, de akkor a biblia többi könyvéhez hozzá lehet tenni vagy el lehet venni belőle? Válaszoljátok ezt meg magatok, mert ezt csináljátok. Nem értitek Jézus művét, nem értitek a kegyelmet, tesiesten a törvény szerint akartok megigazulni és Istennél jó pontot szerezni. Mivel a törvényt nem tudjátok megtartani, redukáljátok szombattartásra és ember rendelésekre. Ne cigizz, ne igyál, ne egyél disznót, stb... Miért nem azt gyakoroljátok, hogy "ne hazudj, ne ítélj, stb...?

Nem furcsa nektek a hasonlóság a farizeusi emberi rendelések és a tieitek között?

2015. júl. 2. 08:58
 44/75 A kérdező kommentje:

"Ráadásul a vasárnaptörvény megjelenése előtt a sátánnak nem fontos, h gátolja a szombattartást? Most nem érdekli?"

Ehhez a mondatomhoz még annyit fűznék hozzá, hogy utalnék az indító kérdésre.

2015. júl. 2. 09:02
 45/75 A kérdező kommentje:

A minden szó jelentése:

[link]

2015. júl. 2. 09:45
 46/75 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Megint kezd eldurvulni a vita. Ez sehova nem vezet.

Ma reggel beszéltem az Éden völgye vezetőjével, Csengei Karcsival aki megerősített abban, hogy semmiféle olyan tanítás nincs náluk sem, ami arról szólna, hogy a szombat lenne az üdvösség feltétele. Egyébként nála toleránsabb és normálisabban gondolkodó adventistát nem is tudnék felhozni példaként.

Értsétek meg végre: az adventista egyház egy színes közösség ahol jól megférnek egymás mellett a különböző gondolkodású emberek. Sajnálom, hogy ti pont nem ezekkel futottatok össze, hanem olyanokkal akik szélsőségesen gondolkoznak és irreális elvárásokat támasztanak mások elé. Higgyétek el, hogy nem ez a jellemző!

Hogy egy példát hozzak. Ha te külföldiként idejössz Magyarországra és képet akarsz alkotni rólunk, akkor mit tapasztalsz? Vajon a óriásplakátok alapján formálsz véleményt (ide ne jöjjön senki)? Vagy beszélgetsz a magyarokkal (nyilván mind a 10 millióval nem tudsz)? Vajon konstans lesz a konzervatívok-liberálisok-szélsőségesek aránya? Nyilván nem. Mint ahogyan a választásokat sem ugyanazok a pártok nyerik mindig (jó esetben)...

Teljesen hasonló a helyzet egy adott felekezeten belül is. Vannak konzervatívok, vannak szélsőségesek és vannak liberálisok. És akkor még a korosztálybeli különbségekről nem is beszéltem. Egy adventista attól adventista hogy elfogadja a 28 hitelvet, csatlakozik a közösséghez a bemerítés által és aktívan részt vállal a közösség életében. Az, hogy mit gondol a jövőről, a próféciák értelmezéséről, a mélyebb teológiáról teljesen a magánügye. Persze ezekről beszélgetünk a bibliaórákon, közösségi alkalmakon, de gondolj bele milyen lenne egy bibliaóra, ha mindenki mindent teljesen egyformán látna ezekben a kérdésekben. Csak ülnénk kukán és bólogatnánk? Biztos van ilyen. De ne ezt vegyük már általánosnak! Egy jó Bibliaórán bizony mindenki elmondja, hogy hogyan gondolja, ütköztetjük a véleményünket és toleráljuk a másikat, és így tanulunk egymástól! Ez a normális és ez az általános. Amit ti felhoztok, hogy valaki megalázott mert nem úgy gondolkodtál, ahogy ő - hát ez szomorú, de kérlek, hogy ne általánosítsunk már!

Remélem érthető voltam.

Üdv. Péter

2015. júl. 2. 09:48
 47/75 A kérdező kommentje:

"Persze ezekről beszélgetünk a bibliaórákon, közösségi alkalmakon, de gondolj bele milyen lenne egy bibliaóra, ha mindenki mindent teljesen egyformán látna ezekben a kérdésekben. Csak ülnénk kukán és bólogatnánk? Biztos van ilyen."

Pálnak biztos láza volt, hogy ennyire félrebeszélt?

1 Kor 1.10 Kérlek azonban titeket, testvéreim, a mi Urunk Jézus Krisztus nevére, hogy mindnyájan egyféleképpen szóljatok, és ne legyenek köztetek szakadások, hanem legyetek ismét egy értelmen és azonos véleményen.

Az önigazul t, felfuvalkodott emberek okosabbnak akarnak látszani, kvázi akaratlanul is jellemezted az egyházadat. Ezeket amúgy már leírtad, reagáltunk is, nem kell hajtogatni. Te adventista követ vagy, aki hajtogatja a megbízója véleményét.

Nem durvulunk, én nem látok ilyet, de jellemző az adventisták fogalmi zavara.

A "minden" szó értelmezését a következő Igékhez adtam:

1 Tim

4,4 Mert Istennek minden teremtett állata jó, és semmi sem megvetendő, ha hálaadással élnek [Tit. 1,15.] azzal;

1 Mózes

9,3 Minden mozgó állat, a mely él legyen nektek eledelűl; a mint a zöld fűvet, nektek [rész 1,29.] adtam mindazokat.

Ezek alapján elkezdhetitek felülvizsgálni az étkezési "teológiátokat" és ebből következően mindent

2015. júl. 2. 10:25
 48/75 A kérdező kommentje:

"Persze ezekről beszélgetünk a bibliaórákon, közösségi alkalmakon, de gondolj bele milyen lenne egy bibliaóra, ha mindenki mindent teljesen egyformán látna ezekben a kérdésekben. Csak ülnénk kukán és bólogatnánk? Biztos van ilyen."

1 Tim

6,3 Ha valaki másképen tanít, [Gal. 1,6-9.] és nem követi a mi Urunk Jézus Krisztus egészséges beszédeit és a kegyesség szerint való tudományt,

6,4 Az felfuvalkodott, a ki semmit sem ért, hanem vitatkozásokban és szóharczokban szenved, a melyekből származik irígység, viszálykodás, káromlások, rosszakaratú gyanúsítások,

Szerinted ez helyes a szombatiskolában...

2015. júl. 2. 10:29
 49/75 A kérdező kommentje:
Életünk semmilyen területén soha nem térhetünk el az Igétől, az alapján kell élni, gondolkozni, viselkedni. emberi szabályokat sem az egyházban, sem a munkahelyen, sehol nem hozhatunk. A gyülekezeti viselkedést egész pontosan szabályozza a Biblia, beleértve a tanítást is. a mi Bibliakörünkben soha nincs vita, ellenkezés, ha valaki valamivel nem ért egyet, akkor azt az Igét megvizsgáljuk, imában kérve bölcsességet Jakab 1.5 szerint. Igét igével magyarázunk, gyakorlatilag olvassuk a Bibliát, mert pl. Pál is nem csak mond dolgokat, de részletesen ki is fejti a magyarázatot, nekünk nem kell külön ezen gondolkozni, hanem azon kell fáradozni, h megértsük a magyarázatokat, nem pedig más magyarázatokat kitalálni
2015. júl. 2. 11:02
 50/75 Tamás321 ***** válasza:

Kérdező!

Én azt sem bánom, ha neked van igazad és nem nekem. Nem ragaszkodom én az emberi logikázásomhoz; ha téves, akkor téves. De próbálkoztam megérteni, ami nem emberi. Most mégis, hogyan kell vizsgálódni az igében? Mert nekem csak emberi értelmem van, csak azzal tudok logikázni, összerakosgatni az elemeket, hogy megértsem. Nem sikerülhet ez nekem mindig, mert ember vagyok. Nincs Istentől sem kijelentésem, és a világ embereinek hatalma alatt vagyok, Isten ereje nem szabadított ki a világ hatalma alól. Csak várom, hogy ezt megtegye, ha megteszi; még az is igaz, hogy egyre kevesebb hittel. Addig meg, ha van erőm, olvasok, ha nincs, nem olvasok, és semmilyen törvényt nem tartok meg. De próbálom megérteni azt, amit Isten akart közölni az igéje által, és próbálok az én hibás logikámmal következtetni. Nem vagyok megfelelő Isten előtt, de ha lehet, akkor törekszem jóra. Aztán lehet, hogy ez mind semmi a részemről, nem tudok biztosat mondani. Próbálom mindig elhinni, hogy a hit hallásból van, a hallás pedig Isten igéje által. Ezért olvasom, és ezért gondolkodom rajta, és közben tévedek. De mit csináljak, sokszor olvasni sincs már erőm, és akkor én is arra a következtetésre jutok, hogy hagyjuk az egészet, éljünk túl valahogy. Aztán így se, meg úgy se megy, mégis csak kezdek logikázni. Ha Isten egyből egyértelműen elmondott volna mindent nekem nyíltan, akkor nem vitatnánk meg itt egymás vélekedéseit. De ebben a világban ez van, soha nem tudhatunk biztosat, és mégis mindig kutatni kell az igazságot. Vannak dolgok, amire eljuthat az ember egy idő után, bizonyos megértések, amiket az ember már kezd megérteni az ige alapján, de hogy az tökéletes legyen, az nagyon hosszú út. Lehet, hogy egyszer a maga idejében, ha Isten is úgy gondolja, megvilágít az ember előtt mindent, vagy több mindent, de addig keresni kell, és közben tévedni is fogunk. De ha ezt sem tesszük és nem tévedünk, akkor lehet, nem is érdekel az igazság. Ha valamit ezentúl mondok, akkor azt mindig is úgy mondom, hogy az én véleményem, illetve az, amire idáig eljutottam. De idáig is sokszor a mondandóm elé tettem, hogy szerintem. Itt szerintem egyikőnknek sem jelentett még ki Isten közvetlenül semmit sem az ő Lelke által, főleg nem úgy, mint Mózesnek, akivel szemtől szembe beszélt Isten. Ezért csak azt tudjuk egymással megvitatni, amire személy szerint eljutottunk. És ezzel is tudjuk további gondolkodásra sarkallni egymást, azaz a megértés keresésére. Így hát nem bánom, ha kérdezel és én felelek a magam tudása szerint, ami persze nem tévedhetetlen. Mindenki más szintig fejlődött a gondolkodásmódjában és a megértésében, és ezek a dolgok ütköznek itt egymással. De nem baj, ha nem leszóljuk egymást, hanem észrevesszük benne a fejlődés lehetőségét. Tehát szerintem itt inkább megvitatni tudjuk egymás között a gondolatmeneteinket, ami mindenkinél más fejlődési szinten van. Csak tudni kell elismerni, hogy egyikünk sem tévedhetetlen és aztán merni kell tovább gondolkodni hogy minél közelebb jussunk a megoldáshoz.

2015. júl. 2. 11:41
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!