Ha a fenevad bélyege a vasárnapünneplés lesz, akkor a jövőben ezek szerint változni fog az üdvösség feltétele?
Most Krisztusban való hit, a törvény cselekedetei nélkül, de a jövőben lesz ún. Egyparancsolat,a szombat betartása a vasárnappal szemben? Mi lesz azzal, aki pontosan tartja majd a szombatot a vasárnaptörvénnyel szemben, de mondjuk hazudik vagy lop. Mi van azzal, aki vasárnaptörvénykor is hisz Jézusban, de nem tartja a szombatot? Sorolhatnám a variációt. Ha ez történik, akkor az Újszövetség egyes részei hatályon kívül helyeződnek? Főleg a Római és a Galata levél, ami a törvénykezők ellen szól és azok ellen, akik cselekedetekből akarnak üdvözülni.
Ha pedig az üdvösségem hálájaként tartom a szombatot, akkor nem inkább azt kellene tenni, amit a Biblia ír? Jakab 1,27 Tiszta és szeplő nélkül való istentisztelet az Isten és az Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és özvegyeket az ő nyomorúságukban, és szeplő nélkül megtartani magát e világtól. A szombattartás képmutatás, az hogy a fenevad bélyege a vasárnaptörvény lesz, az meg a képmutatás önigazolása. Tehát az önigazultság önigazolva van. Várom a vélényeket
Sziasztok!
Az adventista keresztények attól adventisták, hogy elfogadják az egyház 28 hitelvét. Ezek a hitelvek nyilvánosak bárki elolvashatja őket a Hetednapi Adventista Egyház honlapján.
Minden ami ezen felül van az egyéni okoskodás. Lehet hivatkozni bármire, hogy itt meg ott ezt olvastam...stb. teljesen mindegy, ezek egyéni vélemények, kiragadások...stb. Aki ezekre épít, az a saját gondolkodásmódját építi.
Az adventista egyház egy mozgalom nyomán született, és ezt a mozgalmiságát a mai napig megtartotta. Sajnos vannak az egyházon belül szélsőséges gondolkodású emberek, ezek sokszor elkülönülnek, akár egyházon kívül is alkotnak külön közösségeket, ilyen pl. a reformadventisták egyháza, de sajnos ilyenné vált a KERAK egy része is, amely mostani egyesülési és csatlakozási kezdeményezéstől mereven elzárkózik.
Én azt gondolom nem ezekből a kisebbségekből kell kiindulni az adventisták megítélésénél, hanem igenis a többség gondolkodásmódját véleményét is figyelembe kell venni. Kérlek benneteket, hogy a 28 hitelv alapján vitázzunk teológiai kérdésekről, és ne mindenféle más - sokszor kritikai részből vett irományokkal gyertek - főleg ne ilyen szövegkörnyezetéből kiragadott furcsa rövidítésekkel ellátott ellenőrizhetetlen mondatokkal gyertek. Ez nem mérvadó.
Üdv. Péter
Kedves Péter!
Az előbbi kommentben már utaltam rá, hogy elég jól ismerem az adventistákat, de mivel szeretném megőrizni a békét, ezért nem igazán mentem bele mélyebb részletekbe, hogy mennyi mindent tudok róluk. De most akkor egy lépéssel közelebb megyek a valósághoz, mert elárulom Neked, hogy több évet töltöttem az adventista egyházban. Voltam a KERAK-ban, és a HNA-ban is. Ez utóbbinak nem is egy gyülekezetében is megfordultam. Hogy pontosan melyekben jártam, és mennyi ideig voltam ott, nem szeretném elmondani, sem azt, hogy milyen tagokkal, lelkészekkel/vezetőket ismerem, és szeretnék hallgatni azokról a feladatokról is, amiket az egyházban elvégeztem. Tehát nem vagyok kispályás az adventista teológiában, igen jól tudom, hogy miket beszélek.
A 28. hitelvre vonatkozó érved azért nem elfogadható, mert abban nincs benne minden apokaliptikus szövegeknek az adventista értelmezése. Emlékeim szerint sem a KERAK kátéjában, sem pedig a HNA összefoglaló könyvében a 28 hitelvről, de javíts ki, ha tévedek. A próféciákról az adventisták külön könyveket adnak ki, bibliaköröket, illetve szemináriumokat tartanak, ott szokták kitárgyalni a fenevad bélyegét is általában, főleg ha éppen Dániel és Jelenések könyve a téma. Ezek a próféciamagyarázatok nem egyszer is arról szólnak, hogy a (Jel 12,17)-ben a "maradék egyház" a h.n. adventista egyház (a KERAK-ban, nem mondták ennyire nyíltan ki, inkább a HNA-ban, bár ott sem mindenki!), akire a Sárkány (Sátán) haragszik. itt hozzáteszik azért egyesek, hogy Istennek máshol is vannak igaz követői. A Sátánnak van két eszköze, ami a Jel 13-ban olvasható, az egyik a tengeri vadállat (Pápaság), a másik a földi vadállat (USA). És ekkor szokott jönni az a magyarázat, amit én már nem vallok, hogy az USA majd bevezeti a vasárnapünneplést. Itt térnek ki a fenevad bélyegére is, amit a vasárnappal azonosítanak. Ha azt mondod, hogy tévedek, akkor olvasd el, hogy Ellen White, mit ír erről, az előbb idéztem. És ne mondd azt, hogy ezek "egyéni vélemények, szélsőséges magyarázatok", mert egyrészt avval magukat az adventista írókat minősíted, akik összeállították a könyvet, másrészt pedig magát Ellen White-ot, aki a h.n. adventista egyház álláspontja szerint próféta. Itt van egy másik link, egy olyan oldalról, amit egy nyugdíjas adventista lelkész szerkeszt, itt is világosan le van írva, hogy a vasárnap a fenevad bélyege (szerintük).
Idézem:
"Mi adventisták úgy hisszük, hogy a vasárnap mint nyugalomnap, amit a keresztény világ bevezetett és általánosan elfogadott az Isten által rendelt szombat helyett, az képezi a Jelenések könyvében szereplõ fenevad bélyegét."
Forrás: - hogy nehogy az legyen, hogy "kiragadtam" a szövegből:
Azt gondolom Péter, ha még ezek után is tagadni akarod, hogy a h.n. adventista egyház általánosan vallja, hogy a fenevad bélyege a vasárnap lesz, akkor szélsőségesnek kell minősítened az adventista szerzők cikkeit, benne Ellen White-al az élen. Aki ezt a magyarázatot nem fogadja el, az már alapból szembekerül a h.n. adventista teológiával.
Kedves Péter,
Még valami, hogy nehogy félreértsük egymást:
Engem nem zavar, hogy szombatot ünnepeltek, és természetesen úgy magyarázzátok az apokaliptikus szövegeket is, ahogyan ti akarjátok.
Én annak csak örülök, hogy te egy olyan adventista vagy, aki már letett erről a buta magyarázatról, hogy a vasárnap a fenevad bélyege.
Ha a 28 hitelvetek alapján kell vitázni teológiai kérdésekről, akkor abba beletartozik bármi, amit Ellen Gould White írt. A 18. pontotok ugyanis kimondja, hogy:
"A prófétaság a Szentlélek egyik ajándéka. Ez az ajándék a maradék egyház ismertetőjele, ami E. G. White szolgálatában nyilvánult meg. Mivel Isten hírnöke, írásai az igazság állandó, irányadó forrásai, amelyek az egyházat vigasztalják, vezetik, tanítják és eligazítják..."
Sziasztok!
Akkor ezzel el is érkeztünk egy sarkalatos kérdéshez, miszerint melyik adventista hogyan áll az E.G. White kérdéshez.
Igen, vannak olyan adventisták, akik szerint E.G. White tévedhetetlen volt, minden írása, kijelentése, a szó szoros értelmében Isten szava. És vannak olyan adventisták, akik tisztában vannak azzal, hogy E.G. White is egy ember volt, akinek vannak Isten által adott üzenetei - ilyen értelemben próféta - de nem volt tévedhetetlen, és nem minden szava Isten szava. Az előbbiek szélsőséges gondolkodásúak, az utóbbiak pedig realisták, és természetesen ők vannak többségben.
Minden tiszteletem Háló Sándoré, akit értelemszerűen személyesen is ismerek, de ő sem tévedhetetlen, és bizonyára vannak olyan dolgok amiben nem értek vele 100%-osan egyet. Ennyire egyszerű. Ettől mindketten adventisták vagyunk és testvérként tekintünk egymásra.
Remélem kielégítő választ adtam.
Azt, hogy mi lesz a jövőben csak Isten tudja, a mi dolgunk a jelenben élni: szeretni, szolgálni és tisztelni egymást.
Üdv. Péter
Szia Péter!
Köszönöm a választ, bár meg kell hogy mondjam, elég furcsa az a mantelistás, amit leírtál. Az elmúlt években, amiket a Hetednapi Adventista Egyházban töltöttem, egyáltalán nem tapasztaltam azt a nézetet, amit képviselsz. Adventista szemnimáriumon, illetve lelkésztől, sőt a tagoktól is, is egyaránt sokat hallottam a vasárnapról, mint negatívumról. Most itt van előttem egy Petrik Imre: A hit diadala című könyve, amely az Advent kiadó gondozásában jelent meg, mert elővettem, hogy megnézzem, ezt mit mondd, és ebben is azt olvasom, hogy Isten pecsétje a szombat, a fenevad bélyege pedig a vasárnap. Akkor van egy másik könyv, aminek az volt a címe, hogy "Jön a vasárnap", szerintem ez is ugyanaz a kiadó. Sőt a gyülekezetben a tagokkal is beszélgettünk, ha jól emlékszem a vasárnap-törvényről...
Megítélésem szerint a vasárnaptörvénynek - vagy a fenevad bélyegének - az értékelése az adventistáknál korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek te látod. Ha jól vettem ki a szavaidból, te azt mondod, hogy a vasárnap nem a fenevad bélyege (ez helyes), és a többség is így gondolja, míg van egy szélsőségesebb kissebb csoport, aki ennek az ellenkezőjét vallja. Szerintem ez éppen fordítva van. Sőt, én nem is ismerek rajtad kívül egy adventistát sem - most a h.n. adventista egyházról beszélek, nem a KERAK-ról - aki tagadta volna a vasárnaptörvény valóságát.
Bár abban igazat kell neked mindenképpen adnom, hogy Ellen White nem tartotta magát tévedhetetlennek, és egy vezető adventista is elismerte ezt, amikor beszélgettünk a gyülekezetben, egy szombati napon. Azonban azt szeretném nyomatékosítani, hogy az adventisták a "Nagy Küzdelem" című könyvet az utolsó idők forgatókönyvének tartják, a Generál konferencia is kérte még annak idején az elolvasását és terjesztését. Tehát nem valószínű, hogy a h.n. adventisták Ellen White tévedhetőségét kiterjesztenék az abban írtakra, főleg az olyan dolgokra nem, mint a vasárnap-törvény behozatala az USA-ban. Arról meg végképp nem hallottam még, hogy azt mondták volna, hogy Ellen White tévedett akkor, amikor a "fenevad bélyegét" értelmezte. Ha ugyanis White értelmezése téves, akkor több adventista kiadványt is korrigálni kellene. A szemináriumokról - amiket rendszerint külföldi vendégelóadók tartanak - nem is beszélve. Szóval tapasztalataim szerint nem gondolom, hogy az adventista egyház elvetné tömegesen White apokalipszis értelmezését, és csak egy kis csoport tenné azt magáévá. Épp ellenkezőleg, adventista szerzők és prédikátorok egyaránt favorizálják, a tagokról nem is beszélve. Ebben a témában tehát egyáltalán nem tudok veled egyetérteni, de természetesen tiszteletben tartom a véleményed, hogy te másképpen látod.
Kedves 37-es válaszóló! (Bocsánat a megszólításért). Teljesen egyetértek Veled, én is ezeket tapasztatam a HNA egyházban. Szigeti Jenő mellett nekem Háló Sándor teologizálása tűnt igencsak vadnak, Bár Jenő bácsi könve, arról, hogy hogyan véd minket a Tízparancsolat, szintén egy, a valóságtól elrugaszkodott, törvénykező írás. Moldován Ricsinek is vannak, hogy is mondjam, igencsak csúsztatott előadásai.
Én úgy szoktam mondani, hogy a HNA-nak van egy kifelé közvetített és egy "belső" teológiája. Azelőbbi a mézesmadzag, amikor még csalogatják befelé az embereket az egyházba, de a szombatiskolákon, az Igehirdetéseken már megy az agymosás. Szektákra jellemzően az ítéleten van a hangsúly (vizsgálati ítélet - óriási hazugság) és rengeteget beszélnek a jelenések könyvéről. Folytatják White és Miller dolgait, továbbra is hamis számításokkal bizonyítják a Jelenésekből, h a próféciák alapján a maradék egyház a HNA
"Megítélésem szerint a vasárnaptörvénynek - vagy a fenevad bélyegének - az értékelése az adventistáknál korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek te látod. Ha jól vettem ki a szavaidból, te azt mondod, hogy a vasárnap nem a fenevad bélyege (ez helyes), és a többség is így gondolja, míg van egy szélsőségesebb kissebb csoport, aki ennek az ellenkezőjét vallja. Szerintem ez éppen fordítva van. Sőt, én nem is ismerek rajtad kívül egy adventistát sem - most a h.n. adventista egyházról beszélek, nem a KERAK-ról - aki tagadta volna a vasárnaptörvény valóságát.
Bár abban igazat kell neked mindenképpen adnom, hogy Ellen White nem tartotta magát tévedhetetlennek"
Említettemén is, hogy meglátásom szerint Péternek, a válaszai alapján hiányos mind az elméleti, mind a gyakorlati adventista teológikus tudása.
Amit még megtapasztalhattam, hogy sajnos akik főiskolát végeztek, nagymértékben agymosottk (bocsánat a kifelyezésért). Saját családjukat meggyűlölik és felsőbbrendűnek tartják magukat velük szemben, ha kérdéseket mernek feltenni, mert ellentmondást találnak. Bocsássatok meg, de az milyen keresztény válasz, hogy "Te hülye vagy, nem érthetsz ezekhez, nem végeztél teológiát, én jobban tudom" vagy "Ő még csak 2-3 éve keresztény, nem tudhatja jobban a nagy teológusainknál".
NEmt udjátok a Szent Szellem munkáját? A vak koldus egyszerű, olvasatlan ember volt, akit Jézus meggyógyított, és akinek a szüleit is vallatni kezdték. Ez a vak ember a gyúgyulása után már igazságban prédikált és kioktatta a farizeusokat, akik bizony évtizedek óta teologizáltak, iskolázottak voltak, játasok voltak az írásban, mégsem ismerték fel a lényeget, Jézust a Kisztust, a Messiást. Ezzel a logikával akár azt is mondhatnám, hogy ma a HNA feszítené meg Jézust, mert ugyanolyan vérremenően védik a szombatot és a törvényt, mint anno a farizeusok és láthattuk, hogy ez az indulat hová vezetett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!