Adventisták, üdvözülhetek - mert bár tudom, hoyg Istennek van egy ilyen parancsa - ha nem tartom meg a szombatot, és eszek disznóhúst?
Ha a válaszotok igen, akkor semmit nem ér ez a két parancsolat, mert nem oszt vagy szoroz. Viszont akkor felvetődik egy újabb kérdés, hogy Izrael fiainak miért kellett meghalniuk, akik nem tartották meg a szombatot?
Ha a válaszotok nem, akkor viszont felvetődik bennem az a kérdés, hogy mivégre van nekünk Krisztusunk, ha a törvény által tartatunk meg, ráadásul egy olyan törvény által, amelyik semmi pluszt nem ad egy áhitatos napon kívül.
Megkérlek benneteket, hogy bőlére engedett filozófiai választ ne adjatok. Egyszerű ember vagyok, egyszerűen gondolkodok, egyszerű választ szeretnék a kérdéseimre.
Köszönöm!
Most megfogalmazom az egész dolgot máshogy is:
Minden testi rendtartás nála magasabb, lelki törvényt képvisel, és arra utal. A szombat szabadnap és ez utal a lélek szabadságára is, melyet csak a Megváltó adhat. Tehát megszabadít a test szerinti élettől, mely a lelki törvénynek, a szeretetnek ellenáll és ezért a bűn hatalma alatt van. Így a szeretet a szabadság törvénye, mert az ember megszabadul a bűntől, ami halált hozna számára a test miatt. A szombat erre a szabadságra utal, mivel a szombat szabadnap, melyen az ember lelke megpihen testi fáradozásaitól. Az alantas lelkű ember viszont csak a testével van elfoglalva és testi javainak megszerzésével, mit sem ügyelve a lelkére és annak megpihenésére, megnyugvására. Folyton hajszolja magát, hogy testileg gazdagodjon, és nem számít a lelki élete, szabadsága. Közönséges, testi ösztönlénnyé válik, aki testi gazdagságával vagy erejével kérkedik, viszont Istent, aki Lélek is, megveti. A test mindig a lélek ellen tör, mint ahogy a testi ember is a lelki ellen. Végeredményben Isten és a gonosz ellentéte az emberben a lélek és a test harcában nyilvánul meg. Az ószövetségben a szombat parancsa még csak a teremtés emlékünnepeként létezhetett, mert Krisztus áldozata akkor még nem ment végbe. Akkor ez a parancs, ha nem kinyilvánított módon is, csak előre utalhatott a bekövetkezendőkre, a bűntől való szabadulásra, mely minden népre kiterjed egy személynek, az Isten Fiának áldozata által. Hiszen Jézus is szombat napra végezte el a megváltás művét, és ezen a napon nyugodott teste a sírban. A bűnbeesés előtti állapot helyreállítása volt ez az esemény, amikor a teremtett világ és a benne levők jók voltak. Az újrateremtés által újra jók és bűntelenek lesznek, melyet Jézus megalapozott áldozatával. Vagyis a teremtés utáni szombat újrateremtés utáni szombat is lett egyúttal. Már nem csak a teremtés emlékünnepe, hanem az újrateremtésé is. És míg az ószövetségben legfeljebb csak előre utalás volt az előző szombat által a következő szombatra, a mostani időkben ez a következő szombat beteljesedett valósággá lett. A testi rendtartások idején, az ószövetségben a rendtartások előre utaltak az újszövetségi eseményre, ahol a törvény már bele lesz írva az emberek szívébe, mert Krisztus áldozata által Isten új szívet ad nekik, azaz Lélektől fognak születni. Tehát a rendtartások elvégzői a rendtartások útján nyerhettek igazságot, mert az eljövendő Krisztusra utaltak rendtartásaikkal, aki által van a bűnbocsánat. Hiszen ez által tanúsítottak hitet Krisztusra nézve. Így ők is Lélekhez jutottak, mert a parancsolatok lényege lelki, és azt a test be nem töltheti. Míg Krisztus el nem jött, addig az áldozatára való előre utalás volt az útja annak, hogy a Krisztus általi bűnbocsánatban részesülhessenek és a Lélek által megújulhassanak az életre. De Krisztus eljövetelétől és áldozatának bevégzésétől kezdődően értelmét vesztette az arra való előre utalás minden fajta testi rendtartása. Az akkori Izrael és a zsidók a testi vérvonal és a ceremóniák útján lehettek a Léleké, mi pedig ezek kihagyásával születhetünk a Lélektől. És mindegyik Krisztus által.
Ha megnézzük a zsidóknak adatott törvényeket, azok elég szájba rágósak voltak. Mert nem tudták maguktól! Muszáj volt egyenként elmagyarázni nekik, hogy mi szabad és mi nem, a szombat nem megtartásának retorziója is erről szól.
Péter válasza pedig homályos, ahogy szokott lenni, ő évek óta képtelen az egyenes válaszra. És az a baj, hogy sok ilyen Péter szaladgál a világban és a gyerekeiket is ebben a szellemben nevelik, hogy nincs számukra egyenes igen vagy nem, hanem csak köntörfalazás, ahogy tanulják is szombatonként, meg a főiskolájukon. Ellen White könyvei is ilyenekkel vannak tele.
Pedig a Biblia azt írja, hogy rövid legyen a beszéd, az igen igen legyen, a nem pedig nem. Én tudom a választ a kérdésre, ti üdvösség kérdésnek tartjátok és régebben azért tudtak meggyőzni téged ezek a szekta tagok, mert nem a Szentlélek vezetett, hanem valami felszínes emberi ismeret. Az pedig kevés. Vajon miért van az, hogy rajtatok kívül mindenki látja, hogy Jézus halála után vasárnap gyülekeztek az emberek? Vajon miért van az, hogy rajtatok kívül mindenki tudja, hogy a törvényben, amit Jézus betöltött, ami csak a bűn felismerésére volt és amit a zsidók kaptak mert az Úr kimenekítette őket Egyiptomból, abban benne van a Tízparancsolat és Jézus új parancsait adott? Miért van az, hogy Jézus egy árva szóval sem mondta azt, amit ellen white állít, hogy a szombat megtartása része az üdvösségnek, hanem egy egyszerű feltételhez kötötte azt? Vagy azt ti miért nem.értitek, hogy csak a gyenge ember eszik zöldséget és hogy nem mondhatnátok kárhoztatót a szombat miatt? Márpedig az üdvösséghez való hozzácsatolás ez az.
Másolni te is jól tudsz Péter, de szellemileg vak vagy.
"Test és lélek két fajta erő és két fajta törvény, melyek képviselnek földit és mennyeit."
Nem 3 van? Test, lélek és szellem. A szellem képviseli a mennyeit.
Ne haragudjatok, de nem hallotok engem?
Azt mondtam, hogy a törvény testi értelemben meg nem tartott szombat büntetéseként ítélt halált. Ti beszéltek lelki szombatról, a törvény egy szóval sem említ ilyet. A törvény szerint nem szabadott semmit sem dolgozni. Aki dolgozott, halál volt a jussa. Nem említi a törvény, hogy imádkozzanak, áhítattal legyenek szombaton, nem azt mondja, hogy mit csináljanak, hanem azt, hogy mit ne. A szombat nap megtartása élet és halál volt. Isten változatlan, változásnak még csak az árnyéka sincs benne. Időn felül áll. Ha 4000 éve halál volt a jussa, aki dolgozott szombaton, hogyhogy nem üdvösségkérdés, sőt csupán filozófiai eszmefuttatás csupán a szombat nap, és nem üdvösségkérdés?
De ha üdvösségkérdés, mivégre Krisztus, és mivégre a kegyelem?
Péterről meg annyit, hogy privátban idéztem a hozzá szóló válaszomat, amire ezt írta:
"Re: Szia
Nem fogok. És ez a fajta zsarolás méginkább megerősít ebben. Ismerjük egymást régóta, nem dőlök be neked..
Isten áldjon!
Üdv. Péter"
Zsarolok és ismer... Nem semmi felfogás...
Amiért azt írtam, hogy őt se zavarták el az adventisták anno, mikor kérdéseket tett fel nekik, ez szerinte egy zsaroló szavai. A zsarolást a btk 3 évig terjedő szabadságvesztéssel ítéli [link]
, tehát Péter szerint bűnös vagyok.
Péter, tekintettel, hogy kérdésem nem hozzád szólt, mivel Te egyetlen kérdésre sem vagy hajlandó érdemben válaszolni, így sajnálom, hogy egyáltalán válaszoltál, mert csak felidegesíteni tudsz a hímezéssel-hámozással. Ha nem tudsz felelni, nem tudom, hogy miért kell bántani a másikat. Ja, tudom, a legjobb védekezés a támadás. Ezt a technikát nagyon régen is sikerrel folytatta az ember.
Sziasztok!
Az újszövetség az egyes emberekkel kötött szövetség. Ezek az emberek különböző felekezetekbe járnak. Isten nem a tanítások, hitvallások alapján ítéli meg az embereket, hanem az alapján, hogy mi van a szívükben. Fújhatja valaki a legtisztább igazat is, ha a szívében nincs valódi szeretet, alkalmatlan lesz egy örök életre.
Sok megosztó és gyűlöletkeltő vita folyik itt az üdvösség feltételeiről - melyik felekezet mit gondol erről - csak épp a lényegről nem esik szó: szeretem-e Istent és szeretem-e a felebarátaimat. Mert ez az üdvösség feltétele Jézus tanítása szerint.
(És igen...ezt is másoltam...egy másik kérdéshez írt hozzászólásomból)
Üdv. Péter
Péter!
Nekem nincs veled bajom, inkább a gyülekezetek által emberekbe nevelt felfogással, ami elég érzéketlen tud lenni más emberek irányába, főleg a kiszolgáltatottak irányába. De kiknek kiszolgáltatottak a szegények? Az uralkodó elit számára, akik azt csinálnak velük, amit akarnak, azért, hogy a milliárdos bűnözők, akik az egész világot összefogásban uralják, tovább gazdagodjanak és világuralmat gyakoroljanak a népek felett. Ti Adventisták szerintem nem is tudtok erről a rendszerről, mert azt gondoljátok, hogy a Pápaság a fenevad, és ő van a háttérben, mint a hatalom bitorlója és Isten ellensége. Pedig ez nem igy van, mert a Pápaság csak a kirakatba van téve, úgy, mint a politikusok. Ők elvégzik a háttérhatalom piszkos munkáit, ami a nép sanyargatása, azért, hogy a szabadkőműves, illuminátus társaság új világrendjét szolgálják. Az elit elveszi a szegényeg megélhetési lehetőségét, munkavállalói jogait, mindenét, hogy rabszolgaságra kényszerüljön. Elveszi ő ugyanúgy a szabadnapokat is, sőt minden szabadságát és jogát az embernek. Az a baj, hogy nem veszitek a fáradságot, hogy utána járjatok, kik is uralják a világot, mit és miért tesznek. Így aztán még inkább kiszoláltatjátok nekik azokat, akik bajba jutottak. Mert nem Isten hatalma alá terelitek őket, hanem az elit hatalma alatt tartanátok. Ha a szerencsétlen megtagadja a szombati túlórázásokat, hamar kirúgják. Állást vagy talál, vagy nem, de inkább nem, mert a hatalomnak a rabszolgásítás és az eladósítás a célja. Ekkor aztán az emberke nem tudja fizetni még a rezsiét sem, és ma már, mint a villám, olyan gyorsan megjelenik a végrehajtó, hogy elvegyék az ember otthonát is. Rohamrendőrök jönnek ki ötvenesével a 70- 80 éves özvegyekre, hogy erőszakkal kilakoltassák saját otthonából, ami egész életében egyetlen otthona volt. És ez még csak a borzalmak elég kicsiny része, melyeket az elit asztaloknál összegyűlve tervel ki. Fogalmatok sincs róla, mi megy most a világban.
Péter!
A kérdés nem erről szólt. Ha igaz, amit az igaz szeretetről szóltál, Te magad is bajban lehetsz, hiszen alig 24 óra alatt zsarolással vádoltál (ami a magyar jogszabályok szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel jár), gyakorlatilag egyszerű kérdésem miatt támadásba lendültél, elfordultál tőlem, és minősítettél engem. Sérelmedet moderátoroknak jelezted. Pedig a szeretetről Pál ezt írja:
„4. A szeretet hosszútűrő, kegyes; a szeretet nem irígykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.
5. Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rójja fel a gonoszt,
6. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal;
7. Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr.”
„…szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok...”
Vétettem a szabályzat ellen, utánaolvastam, valóban szabálysértő privát levelet bemásolni, ezért elnézésedet kérem, a jövőben nem fog előfordulni, de érdekes, hogy privátban megmutatott fogad fehérjét, a nagyvilág felé viszont a sablon bemásolás marad. Egyetlen kérdésemre sem válaszoltál, egyetlen felvetésemre sem, ugyan azt a taktikát alkalmazod, amit a Jehova Tanúi szoktak. Körbekerítik, majd kikérik maguknak, hogy válaszoltak, holott egyetlen kérdésre sem válaszoltak.
Péter, a kérdés szerintem egyszerű: A tanításotok alapvető pillérje, a szombat nap megtartása üdvösségkérdés, vagy sem?
26-os!
„Még kalászokat tépni sem lehetett szombaton, hogy az éhséget csillapítsák, sem segíteni a betegségben szenvedőnek.”
Mert a törvény így szólt: Semmi dolgot ne tégy szombat napon.
Ahogy az Úr adta a mannát hat napig, a hetedik napon nem kaptak mannát, hanem a pénteken kapott dupla adagot kellett megenniük, és azt mondta, hogy így cselekedjenek, ahogy példát adott. Szombaton e szerint nem téphettek kalászt. Egyszer ezt mondja, majd kikéri magának?
27-es!
Lehet találni munkát olyat, ahol nem kell szombaton dolgozni. Annak, akinek meg kell dolgoznia 80.000 forintért, és csak úgy lehet, hogy szombaton is be kell mennie, nagyon rosszul hangzik a gazdag, nagyképűnek hangzó adventista okoskodás.
De a kérdés nem változott Feléd, ha nem üdvösségkérdés, miért kellett meghalnia mindazoknak, akik nem tartották meg a testi szombatot? Egy változatlan Isten az egyik esetben miért bünteti halállal azt, amit a másik esetben nem?
Isten változatlan.
Jak 1,17
Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá, a kinél nincs változás, vagy változásnak árnyéka.
A törvény szerint a szombat nap meg nem tartása halállal büntetendő.
Viszont ha nem üdvösségkérdés, teljesen mindegy, nem oszt, nem szoroz, hogy a szombatot megtartom-e vagy sem. Vagy vasárnap pihenek, ez is lényegtelen, főleg, hogy nincs olyan törvény, hogy meg ne tarts más napot.
Péter!
Gratulálok! Nem szeretnék az ellenséged lenni, mert ha keresztény testvéreddel így bánsz, hogy letiltatod véglegesen, megkérdőjelezed bármilyen keresztény hovatartozását, miután zsarolónak nevezted, holott csak egy kérdést tettem fel, és a válaszod nem tekintettem megfelelőnek, mit teszel azzal, aki bánt?
Máté 18
21. Ekkor hozzámenvén Péter, monda: Uram, hányszor lehet az én atyámfiának ellenem vétkezni, és néki megbocsátanom? még hétszer is?
22. Monda néki Jézus: Nem mondom néked, hogy még hétszer is, hanem még hetvenhétszer is.
Ha vétkeztem ellened nem az a keresztény hozzáállás, hogy spicliként viselkedsz, és kiebrudalod az életedből, hanem annál jobban kellene szeretned. De talán egyszer majd megérted, és nem csak adventista leszel, hanem Jézus követő is.
Az állandó privát elköszönésed, hogy Isten áldjon, hibásan használod, főleg kárhoztatásaid után elég rosszul hangzik. Jézus szerint neked kellene áldanod, tesó!
Mt 5,44
Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket.
Na, remélem legalább egy fél imát mondtál, mert jót azt nem tettél, áldani meg végképp nem áldottál. A szeretet meg nem jött át a letiltáson kívül, márpedig a szeretet cselekedet nélkül halott. Viszont, hogy jól tudjál aludni, nem haragszom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!