Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves adventisták, mi a...

Kedves adventisták, mi a véleményetek a köv. Egyházakról és azok tanításairól?

Figyelt kérdés

Különösen a református és baptista egyház tanításaira lennék kíváncsi, vagyis, hogy nektek mi a véleményetek róluk.

Olyasmire gondolok, mintha azt kérdezném, hogy a katolikusokról kérném a véleményeteket, és akkor sorolnátok az egyházuk hibáit: szentekhez való imádkozás, bűn alól való feloldozás pap által, stb.

Vagy ha ez a megfogalmazás nem tetszik, akkor:

miért válasszam a titeket, miért ne pont a reformátusokat vagy a baptistákat?

A kérdést nem bántásból, vagy valami rossz szándékból írtam, csak mostanában elég sok kérdést tettek fel nektek itt ezen az oldalon, és valahogy elkezdtem érdeklődni irántatok.

A válaszokat előre is köszönöm.

2014. jún. 14. 12:59
 1/5 anonim ***** válasza:
41%

Szia!

Én református családban nőttem fel, 15 évesen tértem meg egy református bibliatárborban, és 18 évesen a Ráday utcába jártam teológiai előkészítőbe. Végül a műszaki pályát választottam és Sopronban tanultam az Egyetemen tovább. Itt nagyon sok baptista barátom volt, és sokszor az egyetemi Bibliakörös barátaimmal a baptista imaházba jártunk.

Az adventistákat itt ismertem meg, Bibliai előadást tartottak művészeti témákkal színesítve. Először el sem akartam menni, nem nagyon vonzott a művészeti rész, de a barátaim rábeszéltek, hogy jó, és érdemes meghallgatni. Emlékszem mennyire meglepődtem a mély Bibliaismeretet tapasztalva. Engem igazából ez fogott meg először. Aztán ahogyan megismertem a tanításaikat, sok mindent nem fogadtam el! Parázs vitáim voltak velük több kérdésben is, mint a szombat, vagy az étkezés...egyebek. A második ami nagy hatással volt rám, az a hozzám való türelmük. Hidd el nem voltam egy könnyű eset, én az evangéliumi kiadó könyvein nőttem fel, református teológiában elég jártas voltam, így nagyon sokat vitáztunk a törvényről, a próféciákról, stb. Soha nem voltak velem erőszakosak. Ez is nagyon tetszett. Végül mikor eltöltöttem néhány szombatot velük magam is meggyőződtem róla, hogy mennyire mély hitük van, amit tanítanak azt meg is cselekszik. Ennek már több mint 20 éve, azóta vagyok adventista.

Akkor kezdeném a református egyházzal. Nekem az első ami már viszonylag korán feltűnt az a gyermekkeresztség problémája. A Biblia nem ír róla és az őskeresztények egyáltalán nem gyakorolták, Terulliánus már a második században elítélően írt a csecsemők megkereszteléséről. A második ami már a baptista egyházat is érinti, és amivel nekem komoly problémáim vannak az egyházfinanszírozás kérdése. Talán tudod, hogy mindkét egyház igen komoly pénzeket kér és kap az államtól "hitéleti támogatás" jogcímen. Ez teljesen ellenkezik a Szentírással, amely azt tanítja, hogy akik az "evangéliumot hirdetik az evangéliumból éljenek" (I.Kor. 9:14). Talán tudod, hogy nálunk az egyház önfinanszírozó, a hívek tizedjeiből fizetjük a lelkészeket és tartjuk fent az egyházat.

Sok különbséget lehetne még írni, nekem ezek voltak a legfontosabbak. Mindazonáltal én testvéremnek tekintek minden őszinte Krisztus követőt, függetlenül attól, hogy melyik egyházba jár.

Üdv. Péter

2014. jún. 14. 22:01
 2/5 anonim ***** válasza:
41%

Nagyon jó válasz volt Péter!

Én ugyan nem vagyok adventista, és néhány kérdésben nem értek velük egyet, de ismerek jónéhány adventista keresztényt és azt tényleg tisztelem bennük, hogy aszerint élnek, amiben hisznek. Pedig ez - főleg az ő esetükben - nem könnyű a mai világban.

2014. jún. 14. 22:29
 3/5 anonim ***** válasza:
Az adventisták is kaptak egyház finanszírozást, míg pár éve el nem vették tőlük. Nem szeretem a ferdítést.
2014. jún. 16. 06:41
 4/5 anonim ***** válasza:

Itt egy hír, a többi mellett, hogy nem maradtak támogatás nélkül (vagyis addig is kaptak, tehát Péter már megint hazudik!):

kdnp.hu/news/nem-maradnak-allami-tamogatas-nelkul-az-egyhazi-fenntartasu-intezmenyek

Hogy honnan tudom, hogy ők is kaptak 2011-ig a jogszabály változásig? Mert adventista mondta, aki pénzügyekért felelős, és fikázta a többi egyházat, hogy csak a történelmi egyházak kapnak, a valódi nem.

2014. jún. 16. 06:50
 5/5 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Péter nem hazudik. Én hitéleti támogatásról és egyházfinanszírozásról írtam és nem azokról az intézményekről amelyek közfeladatot látnak el!

"Kedves" utolsó kommentelő legyél kicsit figyelmesebb mielőtt vádaskodsz! Egyébként a linked sem működik!

Üdv. Péter

2014. jún. 16. 08:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!