Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Felelős e a Teremtő azért,...

Felelős e a Teremtő azért, amit teremtett / teremt?

Figyelt kérdés
A Teremtő / teremtő felelősségéről van itt szó.

2014. febr. 23. 15:36
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
78%

A mindenhatóság jelentését nem mi határozzuk meg, hanem csak a Biblia alapján érthető meg, a megértés szándékának a megléte esetén. Szavaid alapján ez a szándék nem fedezhető fel, úgyhogy szerintem jobb, ha feladod: nem fogod megérteni.

Kísérletképpen bemásolom egy másik fórumról az egyik válaszomat, ami szerintem ide is illik. A kérdés így szólt:

"Isten képes-e olyan követ teremteni, amit nem tud felemelni?"

Ezt válaszoltam és írom most neked is:

"Nem tudom, mennyire komolyan kérdezted, amit kérdeztél. A válasz igen és nem, pontosabban nem és igen.

- Nem, mert a Biblia úgy mutatja be Istent, mint Aki minden felett áll, teljhatalmú és rendelkezésére áll minden erő. Ebből az következik, hogy számára minden elérhető, amit teremtett, mivel rajta kívül nincs semmi. Azaz bármit teremt Isten, az az Ő uralma alatt marad.

- De ez így túlságosan egyszerű, és nem tényszerű. Ő nem csupán Mindenható Isten, de Ő az Igazság és a Jogosság Istene is. Éppen ezért - noha Mindenható - sajnos előfordul, különösen a Föld térségében, hogy Isten egy adott szituációba nem tud beavatkozni úgy, hogy az jogszerű maradjon, ezt pedig nem teheti meg. Mi emberek alapjáraton nehezen értjük meg Istent: hogy létezik, hogy Isten, Aki mindenható, nem tud átlépni a saját beszédén? Ez azért van, mert mi nem úgy működünk, ahogyan Ő. Az Ő számára áthágni a saját beszédét ugyanolyan lehetetlen, mint a mi számunkra az, hogy egyik kezünkkel áthatoljunk a másikon. Vagyis mégiscsak tud olyan követ teremteni, amit nem tud felemelni. Ezt onnan tudhatjuk meg, hogy a Biblia megmondja, hogy megbánhatatlanok Isten ajándékai és az Ő elhívása( Róm 11,29 ). Ez azt jelenti, hogy ha Isten rábízott valamit valakire, azt nem veheti vissza, mert az ajándékkal együtt a tulajdonjogot is átadta. Ugyanúgy, mint amikor mi ajándékozunk valamit, az egyben a tulajdonjogról való lemondást is jelenti.

Vagyis ha Isten az Általa teremtett hatalmas kősziklát az én tulajdonomba helyezi, akkor csak abban az esetben emelgetheti, ha én a beleegyezésemet adom, különben nem. Megtehetné, megvan hozzá az ereje, a képessége, de a hatalmat átruházta rám, ezért a továbbiakban az én hatásköröm, hogy emelgessem azt a bizonyos tömböt, de lehet, hogy nekem pedig nincs meg hozzá az erőm, csak a tulajdoni lapom. Ebben az esetben nekem kell igényelnem Istentől, hogy avatkozzon be, és tegye meg azt, amit én nem bírok, azaz, hogy emelgesse azt a bizonyos kősziklát. Ha pedig a kérésem jogos és egybeesik az Ő akaratával, akkor Ő ezt meg is fogja tenni. ( Néha azt is megteszi, ami nem feltétlenül esik egybe az Ő akaratával, de nem is keresztezi azt, ez azonban most nem téma.)

Ehhez hasonlóan, a földi térséget átruházta Isten Ádámra, általa pedig a leszármazottakra, így ahhoz, hogy itt Isten beavatkozhasson adott szituációba, az embernek kell felhatalmaznia, amihez gyakran nem elég egy segélykérés, vagy akár ezer sem. Ugyanis Istennek van egy ellenlábasa, aki megszerezte az ember tulajdoni lapját, és befolyásolja az emberek gondolkodását, beszédét, így azt például, hogy adnak-e Istennek engedélyt a beavatkozásra, vagy nem. Az sem mindegy, hogy adott embertömegből hányan állnak Isten mellé, és hányan a Gonosz mellé, mert az eredmény a fizikából ismert eredőre fog hasonlítani."

2014. febr. 23. 17:22
 12/27 anonim ***** válasza:
28%

#11: Na ezt hívom én vallási maszatolásnak, ködösítésnek :)

Olyan nincs, hogy valami csak egy kicsit mindenható, vagy félig mindenható. Az vagy mindenható, vagy nem az, nincs köztes út. Ez a kérdés tipikusan olyan, hogy vagy fekete vagy fehér, nincs szürke állapota. De az általad hozott példából is kitűnik, milyen paradoxonokhoz vezet a mindenhatóság feltételezése, ezért nekem meggyőződésem, hogy mindenható lény nem létezik. Magyarázhatod ezt akárhogy, ezt mindig lehet másképp értelmezni mint ahogyan Te teszed. Az értelmezése az adott embertől függ, ezért nem objektív a dolog.

Ezért is hívják hitnek, és nem tudománynak. Vagy elhiszed, feltétel és bizonyítékok nélkül, vagy nem hiszed el, és akkor magyarázhatja neked akárki akárhogy, mindig lesznek benne számodra ellentmondások, logikátlanságok, amik miatt nem tudod komolyan venni a dolgot.

2014. febr. 23. 17:34
 13/27 A kérdező kommentje:

„Vagy mindenható vagy nem az.“ (!!!)

-én is ezt mondom.

„A kérdezőnek abszolút igaza van.

Akié a hatalom, azé a felelősség.

Akié az abszolút hatalom, azé az abszolút felelősség.

Ha létezik mindentudó-mindenható Teremtő, akkor kivétel nélkül _mindennek_ ő a felelőse.“

-Köszönöm, hogy megfogalmaztad.

Az a probléma ebben az univerzumban, hogy a FELELŐSÖK sosincsenek konkrétan, a nevükön nevezve.

Ez is „maszatolás“.

-Mi kenődik el ezzel a „maszatolással“?

-Ezzel a „maszatolással“ valójában a FELELŐSSÉG kenődik el.

Ha ennek az univerzumnak van „istene“, akkor semmit nem ér, mert megengedi ezt a „maszatolást“. (!!!)

Ja, hogy „ő hosszantűrő“? :-)

...

„Az életet létté áldozni, transzmutálni: nos ez az, amit megtehetnél (ha nem ilyen zavaros, aberrált tévtanokkal tömnéd tele buksidat.

Jobbulást!“

-Elértem azt, amit „megvilágosodásnak“ / „egységélménynek“ / „isten-tapasztalásnak“ hívnak. Ez 2014 02 10.-én realizálódott.

Természetesen nem külső valóság volt, hanem belső.

Nagy és váratlan élmény volt számomra, kb. egy hétig a hatása alatt is voltam... de:

felemelő élmény, amikor az „archetípus“ megelevenedik az emberben, de:

ez nem egy abszolút élmény. (!!!)

Tehát: tapasztalataim és ismereteim, megértésem alapján : az „isten-élmény“, „isten-tapasztalás“ valójában nem bizonyít semmmit. (!!!)

Mivel nem abszolút élmény. (!!!)

A „világ“ ugyanúgy megmarad utána.

...ha valóban abszolút élmény volna, akkor a hatására mindennek, ami tökéletlen, el kellene „lobbannia“.

Következésképp: az istenek nem tekinthetők abszolútumoknak = ugyanolyan relatív szintű létezők, mint mi. (=változásoknak alávetettek , körben járók)

Megértettem az egész emberiség sorsát, az „idők végét“, de ezek akkor is csak „képek“... tehát: nem a teljes igazság. (=nem az Igazság)

„a Biblia úgy mutatja be Istent, mint Aki minden felett áll, teljhatalmú és rendelkezésére áll minden erő. Ebből az következik, hogy számára minden elérhető, amit teremtett, mivel rajta kívül nincs semmi. Azaz bármit teremt Isten, az az Ő uralma alatt marad.“

-Ez akár az Operatív Thetán definíciója is lehetne. Nincsen semmi új a Nap alatt. (csak a jól megszokott körök)

Amit itt leírtál, annak két nézete van (mint mindennek): egy külső és egy belső.

„Olyan nincs, hogy valami csak egy kicsit mindenható, vagy félig mindenható. Az vagy mindenható, vagy nem az, nincs köztes út. „

-Van egy igen és van egy nem.

Az emberi társadalom reformját AZ EGYÉNI FELELŐSSÉG HELYREÁLLÍTÁSA-val kezdeném el.

Az omlott be (a világotokban), a FELELŐSSÉG.

A mai céges- és egyéb :„csapatokat“ emlegető nyelvezet számomra nagyon gusztustalan. Olyan, hogy „csapat“ (egyelőre még ?) nem létezik. (!!!)

Jelenleg még FELELŐS EGYÉNEK is alig-alig léteznek.

Amikor azt olvasom valahol, hogy „Csapat“, nem látok egyebet, mint kibújási kísérletet a személyes felelősségvállalás alól.

Persze, a hangyaállam, a termeszállam is egy csapat. Ilyen értelemben elfogadom a „csapatokat“, de ezek ember-alatti szintek.

2014. febr. 23. 18:31
 14/27 kefa 2000 ***** válasza:
T.Kérdező!Valahogy úgy jártam minta az a bizonyos"pali",aki akkora világosságot látott,hogy rögtön megvakult.Megyek megkeresem a kapcsolót.A szűrt fényt jobban bírom.Az általad vázolt teológiát nem volt módom megismerni,most pedig megfekszi a gyomromat.Valahonnan a távolból felsejlik valakinek mondása a sötétségről.Vasárnap lévén csak ámulok és bámulok,és azt keresem hova adhatok hálát,és menyiért ? De már annyi marhaság volt és van itt,hogy eggyel több vagy kevesebb már nem számít.Ide még ez is belefér.Biztos ebből is lesz egy hívő közösség,ahova meg lehet "térni".Ne ródd fel nekem balgának maradok.Nekem van egy istenem már,és nincs felőle kétségem úgyhogy ez van.Köszönöm a vasárnapi "kirándulást"!!! Üdv.
2014. febr. 23. 20:34
 15/27 anonim ***** válasza:
66%
Félretéve, hogy mekkora baromságokat írsz, hogyan képzeled el a Teremtő felelősségre vonását? Öklödet rázva a Teremtődre, beállsz a legádázabb ellenséged mellé, aki a kisujját sem mozdítaná meg soha az érdekedben, és vele együtt szajkózod az eredendő hazugságot? Jól kitolsz Istennel! "Nem kell a kegyelem, inkább elvonulok a Gyehennába örökre és így büntetlek!" Isten nem fog pszichiáterhez fordulni, mert elég erős személyiség, hogy elhordozza, ha te -finoman szólva- nem a legbölcsebben képviseled a saját érdekeidet. Sok szerencsét, szükséged lesz rá!
2014. febr. 23. 21:05
 16/27 openyoureye ***** válasza:

Tudjátok ki jut eszembe mikor a kérdező agymenését olvasom? Az ebben a videóban okoskodó magyar delikvens:

http://www.youtube.com/watch?v=eLaikCf-qjo

Jó szórakozást hozzá. A kérdezőnek pedig jobbulást kívánok! ;)

2014. febr. 24. 04:42
 17/27 A kérdező kommentje:

„Biztos ebből is lesz egy hívő közösség,ahova meg lehet "térni".“

-Nem lesz, mert véleményem szerint egyetlen „hívő közösségre“ sincs szükség (mert ezek valójában gátolják a megismerést és a megértést).

...

"Agymenés" minden, ami nem egyezik meg az idők és korok során kívülről és másoktól kapott klisékkel, sztereotípiákkal, besulykolt közhelyekkel.

Győz a mechanika, de az Ember a Mechanika, a Mechanikák felett kezdődik.

2014. febr. 24. 21:24
 18/27 anonim ***** válasza:
Nem felelős
2014. febr. 25. 15:53
 19/27 anonim ***** válasza:

"Az autógyár felelős azért, ha az általa gyártott autót belevezetik a szakadékba? A Boeing cég felelős azért, hogy az általa gyártott gépeket nekivezették a WTC ikertornyának, vagy a Pentagonnak?"

Nem. De az autógyár, a Boeig cég és az áramszolgáltatók nem is piszkálnak bele a felhasználók életébe özönvizekkel, tűzesőkkel, és nem riogatják őket pokolbéli tűzzel meg vasvillás ördögökkel, ha nem tetszik nekik, ahogyan használják a termékeiket, szolgáltatásaikat.

2014. febr. 25. 18:27
 20/27 openyoureye ***** válasza:

"Nem. De az autógyár, a Boeig cég és az áramszolgáltatók nem is piszkálnak bele a felhasználók életébe özönvizekkel, tűzesőkkel, és nem riogatják őket pokolbéli tűzzel meg vasvillás ördögökkel, ha nem tetszik nekik, ahogyan használják a termékeiket, szolgáltatásaikat."

- ez mekkora! Miért, szerinted a katasztrófák okozója isten? Te aztán jól el vagy tévedve, ember! A pokolbéli riogatás is a papoktól származik, nem istentől. (szerintem nincs is pokol, bár ha lenne jó néhány ember megérdemelné hogy odakerüljön: Pl a pedofilok vagy azok az idióták amerikáőban akik berontanak iskolákba és lelövöldöznek mindenkit)

2014. febr. 26. 02:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!