Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha a katolikusok hisznek...

Ha a katolikusok hisznek Istenben és szeretik és tisztelik Őt, akkor miért engedhetik meg maguknak azt, hogy szobrokat és festett meg faragott képeket tartogatnak a templomaikban?

Figyelt kérdés
Ha jól tudom, a bálványokkal kapcsolatban esik szó a 10 parancsolatban, vagy ő náluk ez valamilyen módon kiesett?

2013. jún. 27. 21:40
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/72 anonim ***** válasza:
62%

Tudtommal az a bálvány ,ha egy tárgyat isteni hatalommal ruháznak fel ,vagy magát a tárgyat istenként tisztelik.(lehet ,hogy rosszul tudom,akkor ezer bocs!)

Én nem érzek ilyen dolgokat egyik szoborért vagy képért sem!

Egyedül az Oltáriszentséget tisztelem.

2013. jún. 28. 10:19
 22/72 anonim ***** válasza:
79%

Szia!

Bálványt nem imádó katolikusként válaszolok.

Örülök, hogy felteszed a kérdést. Tehát utána akarsz járni a dolgoknak, bár egy erősen megelőlegezett előítélettel.

Hosszú leszek, de ha tényleg érteni akarod, akkor olvasd el.

Természetesen gáz, amikor egyes fanatikusabb alkatok (főleg idősebbek, de nem csak) már-már tényleg a bálványimádás felé hajlanak fanatikus szentkép- és szobormániáikkal. Ilyen van, de ilyenkor fontos, hogy a pap helyre tegye ezeket a dolgokat, mert a katolikus tanítás is TILTJA ezen szobrok, képek imádatát. A képek és szobrok emlékezni engednek, és olyan embereket állítanak elénk példaként, akik példamutató életet éltek, jó keresztények voltak (a szemünkben). Ennyi. Aki ennél tovább megy oly módon, hogy imádja magát a szobor matériáját, vagy azt akit ábrázol (ha nem Jézus az), bűnt követ el a katolikus tanítás szerint.

A Biblia természetesen nálunk is írja, hogy „Ne csinálj magadnak faragott képet, vagy hasonmást arról, ami fent van az égben, vagy lent a földön, vagy a vizekben a föld alatt.” (Mózes 2 20:4-5)

DE! Ha kicsit tovább olvasod a Bibliát (szándékosan protestáns Bibliából idézek), máris belefutsz ebbe: „Csinálj két Kérubot is aranyból, vert aranyból csináld azokat a fedélnek két végére. Az egyik Kérubot csináld az egyik végére innen, a másik Kérubot a másik végére onnan: a fedélből csináljátok ki a Kérubokat annak két végén. A Kérubok pedig terjesszék ki szárnyaikat fölfelé, betakarva szárnyaikkal a fedelet; arczaik egymásfelé legyenek; a Kérubok arczai a fedél felé forduljanak." (Mózes 2 25:18-20)

De menjünk még tovább: "A füstölő oltár számára megtisztított aranyat mérték szerint; aranyat a szekérnek azaz a Kéruboknak mintázására, a kik kiterjesztett szárnyakkal az Úr szövetségének ládáját befedezik. Mindezek az Úr kezétől írattattak meg, a ki engem megtanított az egész alkotmány formájára" (Krón 1 28:18-19)

És ha már így belejöttünk: "Készítve valának továbbá Kérubok és pálmafaragások, és mindenik pálmafaragás vala két Kérub között, és mindenik Kérubnak két orczája vala. És emberorcza néz vala a pálmafaragásról egyfelől, és oroszlánorcza a másik pálmára másfelől. Így vala készítve az egész házon köröskörül. A földtől fogva az ajtó felső részéig Kérubok és pálmafaragások valának készítve a falon." (Ezekiel 41:18-20)

És bizony a szobor vallási célú használatára is találunk utalást: "És monda az Úr Mózesnek: Csinálj magadnak tüzes kígyót, és tűzd fel azt póznára: és ha valaki megmarattatik, és feltekint arra, életben maradjon. Csinála azért Mózes rézkígyót, és feltűzé azt póznára. És lőn, hogy ha a kígyó valakit megmar vala, és az feltekinte a rézkígyóra, életben marada." (Mózes 4 21:8-9)

"A katolikus templomokban azért vannak szobrok, festmények és más művészeti alkotások, hogy eszünkbe juttassák az ábrázolt személyt. Mint ahogy édesanyánk arcát is könnyebben vissza tudjuk idézni, ha a fényképére pillantunk, épp így jobban az emlékezetünkbe tudjuk idézni a szentek példáját, ha ábrázolásaikat szemléljük. A katolikusoknál a szobrok használata hitoktató célzatú is. A korai egyházban különösen hasznosak voltak a szobrok az írni-olvasni nem tudó emberek oktatására. Sok protestáns hitű testvérünknek is vannak Jézus-képei, ugyanígy léteznek bibliai illusztrációk a vasárnapi iskolások számára. A katolikusok arra is használják a szobrokat, hogy bizonyos személyekről vagy eseményekről megemlékezzenek, éppúgy ahogy a protestáns templomokban is vannak háromdimenziós betlehemek.

Ha a protestánsokat is ugyanezzel a mértékkel mérnénk, akkor, mivel ők is használják az ilyen „faragott” ábrázolásokat, ők is ugyanolyan “bálványimádást” követnek el, mint a katolikusok. De ez mind nem bálványimádás. Isten megtiltotta a szobrok istenként való imádását, de nem tiltotta meg szobrok készítését. Ha megtiltotta volna, akkor mindenféle vallásos tárgyú film, videó, fotók, festmények és minden ehhez hasonló tiltott lenne. De, ahogy a bronzkígyó is mutatja, Isten még a vallási tárgyú ábrázolások rituális célú használatát is engedélyezi. Az úr akkor haragudhat meg ránk, ha egy szobrot istenként kezdünk imádni. Tehát amikor az emberek tényleg elkezdték imádni a bronzkígyót, mint kígyó-istent, (akit Nechustánnak neveztek el), az igazságos király, Hiszkija elpusztította azt (2Kir 18:4)."

Forrás innen, érdemes a többit is elolvasni: [link]

Köszi, ha elolvastad eddig!

2013. jún. 28. 11:11
 23/72 anonim ***** válasza:

Kedves előttem szólo. Az a kígyó a boton résznél a hit volt a kérdés, hogy hisznek e benn, hogyha ránéznek, akkor meggyógyúlnak. Mert voltak akik nem néztek rá mert ne hitték, hogy segit. A HIT PRÓBÁJA VOLT.

Egyébként meg nem véletlenül jöttek létre a protestáns felekezetek. Mert némelyek felismerték, hogy nincs helye a gyülekezetben olyan dolgoknak, amik elvonnák a figyelem szépségükkel a lényegről.

Engem az érdekelne, hogy miért imádkoznak a katolikusok meghalt emberekhez, amikor NINCS MÁS ÚT CSAK JÉZUS résznek igencsak egyértelmű a kijelentése. Nincs odaírva, hogy ha neked szimpatikusabb az anyja, akkor imádkozz ahhoz vagy a Petihez, vagy a Tomihoz, meg a Janihoz. Ezek csak emberek voltak. Csak Isten és Jézus látja az emberek lelkét, ennél fogva fölösleges rajta kívűl máshoz imádkozni. Egyébként meg Jézus a mi közbenjárónk. Szüntelenül könyörök az elveszettek lelkéért Isten trónjánál.

2013. jún. 28. 11:45
 24/72 Girgoy ***** válasza:
54%

Jaj, de hosszú értetlen már ez a vita! Ezt most nem az itteni kommentekre írom, csak a címre. Nem imádják azt, hanem tisztelik. De egyébként megsúgok 2 dolgot (nem tudom, írták-e itt, mert bevallom, nincs kedvem végigolvasni):

1. Az Ószövetségben Isten nem egyesült az anyaggal, ezért nem lehetett az anyagot tisztelni! Mióta azonban a Fió Isten megtestesült (És a Szentlélek közöttünk lakozik), azóta merőben más a világ, annyira, hoyg inkább az a gond, ha NEM tiszteljük a megtestesült Istent (és ennek kozmikus következményeit, akár a Rá emlékeztető anyagokat, pl. a Bibliát). A bálványimádás téves ostorozói valójában nem egy megtestesült Istenben hisznek, vagy nem annak minden következményében, még mindig ószövetségi tudatalattijuk van! És azt se értem, hogy ha az Írást tisztelik, akkor a szent képeket miért nem tisztelik? Mi az alapvető különbség köztük? Mindkettő Isten tanúja, kommunikációs csatornája! Tényleg semmi külömbség nincs közöttük alapvetően...

2. A Tízparancsolat nem azt tiltja, hogy Istent képeken ábrázoljuk! Jujj, most mindenki felhördül, de olvassuk csak el, tényleg nem azt tiltja, baromira nem!!!! Mit is tilt? Eláruljam, vagy elolvassuk ahelyett, hoyg tévesen idézzük? Azt tiltja, hyg olyanokat ábrázoljunk és imádjunk képeken és szobrokban, ami NEM ISTEN! A VALÓDI MEGTESTESÜLT ISTEN ÁBRÁZOLÁSÁT SEHOL NEM TILTJA A BIBLIA!

Ja, de mi van az angyalokkal, hohó, azok is vannak és azok mégsem Istenek. Hű, kapaszkodjunk, AZ ANGYALOK FARAGOTT ÁBRÁZOLÁSÁT KIFEJEZETTEN MEGPARANCSOLTA A BIBLIA! Hol is? Hát a Szövetség Ládáján! Nézzünk csak utána! Két mennyei élőlényt kellett arra a ládára faragni, amely olyan tiszteletben részesült, hogy ha valaki csak hozzáért avatatlanul, az is meghalt!

Na de nem kívánok ebbe az értetlen vitába még jobban belefolyni, egy msáik fórumon több hónapig nyomtuk ezt a témát, csak ennyit akarok tisztázni. Mellesleg: nem vagyok katolikus. :)

2013. jún. 28. 11:55
 25/72 Girgoy ***** válasza:
68%

Megint én rövidebben a lényeg.

A BIBLIA MINDENHOL AZT TILTJA, HOGY OLYAN DOLGOKAT TISZTELJÜNK ÉS IMÁDJUNK, AMI ELTERELI AZ EMBERT ISTENTŐL! SOHA SEHOL NEM TILTJA AZT, HOGY OLYAN DOLGOKAT HASZNÁLJUNK ÉS TISZTELJÜNK, AMIK VISZONT AZ IGAZ ISTENRE IRÁNYÍTJÁK A FIGYELMÜNKET, VAGY AKÁR ŐT ÁBRÁZOLJÁK!

Az ÓSZ-ben ott van a díszesen berendezett sátor, a SZövetség ládája, szent tárgyak, stb., és ez nem változott azóta sem, mert nem volt szükséges változtatni rajta, pláne azután, hoyg az Igaz Isten meg is testesült, egyesült az anyaggal! Nem valami titánról vagy supermanról beszélünk, hanem a legmagasabb Istenről, aki a mi anyagunkkal egyesült, az Ige testté lett! A protestánsok itt hihetetlen módon félreértik nemcsak a Tízparancsolatot, hanem gyakorlatilag az egész Bibliát! Bocsi, de ez van, el kell olvasni a Bibliát, hogy ténylegesen mi áll benne.

2013. jún. 28. 12:06
 26/72 A kérdező kommentje:

III Mózes 19:4

Ne hajoljatok a bálványokhoz, és ne csináljatok magatoknak öntött isteneket. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek.

Igencsak el kéne olvasni azt a Bibliát, igencsak...

2013. jún. 28. 12:23
 27/72 anonim ***** válasza:
67%

Szia 23-as! A 22-es vagyok.

A 1Tim 2,5 valóban mondja: "Hiszen egy az Isten, egy a közvetítő is Isten és ember között: az ember Krisztus Jézus."

De...

Nagyon fontos, hogy mi nem imádjuk, és az imádás értelmében nem is imádkozunk a szentekhez. A közbenjárásukat(!!!) kérjük.

De először maradjunk a Földön, hagyjuk a szenteket. Kérdés: Te meg szoktad-e kérni keresztyén ismerőseidet, hogy imádkozzanak érted?

1. Ha igen, akkor minek? Hisz a protestáns érvelés szerint ők szükségtelenek ahhoz, hogy Isten meghallgasson.

2. Ha nem, akkor miért nem? Hiszen a Biblia írja:

Róm 15,30

Kérlek benneteket, testvérek, a mi Urunk, Jézus Krisztusra s a Szentlélek szeretetére, legyetek segítségemre: imádkozzatok értem Istenhez...

2Kor 1,11

De ti is segítsetek: imádkozzatok értünk, hogy a nekünk jutott kegyelemért sokak ajkáról szálljon fel hála a nevünkben.

...és még jó sok van, ez csak pár kiragadott példa.

Most nézzük a szenteket, azaz mindazokat, akik a Mennyben vannak, megigazult állapotban, az Úr színe előtt.

Látjuk, hogy a földön élő ember tehát megkérheti a többi keresztényt, hogy imádkozzanak másokért, hisz Pál és más bibliai szereplők is megtették. Vélhetően azért, mert így valahogy hatékonyabb, erősebb lesz az imájuk, az ő istenhódolatuk hozzáadódik a miénkhez.

Viszont a mennyben lévők erre sokkal alkalmasabbak, mint az itt élők, hiszen ők már osztatlan hódolatot birtokolnak Isten felé, és semmi külső körülmény, hitetlenség nem zavarja meg őszinte imájukat. "Mi itt a földön közönnyel, zavaró körülményekkel, koncentrálási zavarokkal, és a szenvedély hiányával vagyunk sújtva imáinkban, de a mennyben ez senkit sem sújt."

„Igen hathatós az IGAZ ember buzgó könyörgése.” (Jak 5,16b).

A szentek a mennyben tökéletesen megszentelt állapotban vannak, így sokkal igazabbak, mint mi, és ennélfogva imáik hatásának is hathatósabbnak kell lennie. Ők sokkal jobban tudnak imádkozni értünk, mint mi magunkért.

És a szentek valóban imádkoznak is:

Jel 5,8

"Amikor átvette a könyvet, a négy élőlény és a huszonnégy vén leborult a Bárány előtt. Hárfája volt mindegyiknek és tömjénnel tele aranycsészéje - ezek a szentek imádságai."

...ahogy az angyalok is:

Jel 8,3-4

"Jött egy másik angyal, megállt az oltár előtt, aranyfüstölő volt nála. Sok tömjént kapott, hogy az összes szent imádásával tegye az aranyoltárra, amely az Isten trónusa előtt állt. Az angyal kezéből a tömjén füstje a szentek imádásával felszállt az Isten elé."

A protestáns kérdés erre: De honnan tudom, hogy a szentek hallják-e a kérésemet?

Egyrészt hisszük, hogy az egyházba nem csak a földön élők tartoznak, hanem minden itt élő és már a Mennyben lévő is (A hitvallásban a protestánsok is mondják, hogy hiszik "a szentek közösségét".)

Részben ezért is kérjük az ő segítségüket, ha már az Úr színe előtt vannak.

"A hiteles magyarázat arra, hogy a szentek hogyan tudnak a mi imáinkról az, hogy mivel ők birtokolják Isten boldogító színelátását, ők megkapják Istenben mindazt a tudást, amire nekik szükségük van, mindazt a tudást, ami rájuk vonatkozik, és így a mi hozzájuk intézett imáinkat is megkapják. (...) Isten mindentudása által megkapják a mi imáinknak a tudomását, habár ők NEM(!) mindentudók, és soha nem is fogják felfogni Isten tudásának teljes terjedelmét, csakis azokat a részeket, amelyek rájuk vonatkoznak."

Mire alapozzuk ezt? Részben erre:

1Kor 13,9-12

"Most megismerésünk csak töredékes… Ha azonban elérkezik a tökéletes, ami töredékes, az véget ér. Gyermekkoromban úgy beszéltem, mint a gyerek, úgy gondolkoztam, mint a gyerek, úgy ítéltem, mint a gyerek. De amikor elértem a férfikort, elhagytam a gyerek szokásait. Ma még csak tükörben, homályosan látunk, AKKOR majd színről színre. Most még csak töredékes a tudásom, AKKOR majd úgy ismerek mindent, ahogy most engem ismernek."

Szóval mi hisszük, hogy valamilyen szinten ők tisztában vannak azzal, hogy imára kérjük őket.

(Ismét csak forrásként támaszkodtam egyik kedvenc katolikus hitvédelmi oldalunkra: [link]

2013. jún. 28. 12:44
 28/72 anonim ***** válasza:
Kérdező, elolvastad, amit a 22. válaszban neked írtam?
2013. jún. 28. 12:46
 29/72 A kérdező kommentje:

Bálvány imádása, készítése, tartása egyenlő az eretnekséggel.

Én keresztényként csakis Jézust követem és hallgatom. És nincs szükségem semmilyen közvetítő eszközre ahhoz, hogy Jézus meghallja az én szavamat és, hogy Ő is meghallja az én szavamat, mert Jézust ismerik, hallják és követik, az Ő juhai.

Ha ehhez már valamilyen eszköz kell, akkor ott súlyos problémák vannak.

2013. jún. 28. 12:54
 30/72 anonim ***** válasza:
67%
Szóval nem olvastad el vagy nem értetted meg. Kár.
2013. jún. 28. 12:56
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!