Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Elhiszitek, hogy ilyet festett...

Elhiszitek, hogy ilyet festett volna Munkácsy? Én nem.

Figyelt kérdés
Abban az időben minden kezdő festőművész másolt, nagy mesterek műveit múzeumokban is. Egyébként éppen Munkácsy volt az, aki hamar szakított az "akadémiai" festészettel, ahol a rajz és a vonal volt a minden. Én az orosz utánzóra tippelek. [link]
2013. márc. 4. 21:06
 1/5 anonim ***** válasza:
Szerintem festhette Munkácsy is.
2013. márc. 4. 21:17
 2/5 A kérdező kommentje:

M: Konsztantyin Jegorovics Makovszkij, (1839–1915)

Orosz festő, aki nyíltan antiszemita volt, mint abban a korban a cári birodalomban sokan.

Munkácsy (Loeb) Mihály korán árva lett, nevelőapja beadta egy asztalosműhelybe, ahol éveket szenvedett, mint inas. Nyomorba élt, amikor megismerkedett egy festővel és tanulni kezdett. Gyűlölte az erőszakot, a megalázottakkal, nyomorgókkal érzett együtt, segített rajtuk, mint ahogy a halálosan beteg Pál Lászlót is támogatta. Ez nem az ő szellemisége, ez egy gyűlölködő, túlfűtötten erotikus orosz festő festménye, a cár parancsára festve. Aki persze ismerte Munkácsy képeit, mint annyian mások.

2013. márc. 4. 21:26
 3/5 A kérdező kommentje:
Ez a "biztos, hogy ő festette" a magyar szellem lejáratása, ugye mindenki antiszemita??? Vagy durva hamisítás.
2013. márc. 4. 21:28
 4/5 A kérdező kommentje:

Akadémikus stilusú festőkről:

[link]

Munkácsy stílusáról: [link]

2013. márc. 4. 21:36
 5/5 A kérdező kommentje:

Festhetett-e antiszemita képet Munkácsy?

2013. március 4. 16:18 MTI

Kizártnak tartja az MTI által megkeresett Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa, hogy a közelmúltban előkerült Vérvád című festmény Munkácsy Mihály alkotása lenne.

[link]

2013. márc. 6. 00:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!