Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a helyzet azzal a 144 000...

Mi a helyzet azzal a 144 000 zsidóval akik a menybe kerülhetnek majd a 12 törzsből? Mit gondolnak erről a Jehova tanúi?

Figyelt kérdés

(még én kérek) Elnézés, hogy megint egy Jehova tanús kérdéssel bombázlak titeket de ezt nem értem.

Az egyik kérdésemnél:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__4..

Ebből is egy vita született, mivel a JT-k (sajátos) értelmezéseik szerint ezzel kapcsolatban a Biblia téved, más JT-k pedig azt mondják, hogy mi keresztények ferdítjük el a dolgokat/értelmezzük rosszul a dolgokat.

Mi az igazság tehát ezzel a 144 000 zsidóval kapcsolatban? A JT-k pedig miért tanítják ezzel kapcsolatban azt amit?

Nem hinném, hogy kb. 7 milliárd ember közül csak 144 000 üdvözülne (ilyet is hallottam már).

2013. ápr. 21. 15:45
1 2 3 4 5 6
 11/54 anonim ***** válasza:
az eredeti heber szovegekben errol szo sincsen!!nem ad meg szamot az UR errol az esemenyrol!!
2013. ápr. 22. 09:29
 12/54 anonim ***** válasza:
Miféle "eredeti héber szövegekről" beszélsz???
2013. ápr. 22. 09:47
 13/54 munyamunya ***** válasza:

Akár szó szerint vesszük a számot és a népnevet, akár nem, egy dolog pontosan tudható: hogy itt egyáltalán nem valamiféle mennyei jutalomról van szó. A szöveg arról szól, hogy bizonyos emberek "meg lesznek jelölve" a végidőben, vagyis kiválasztva lesznek arra, hogy átvészeljék mindazt a csapást, ami következik a földre:

""Ne ártsatok se a földnek, se a tengernek, se a fáknak addig, míg meg nem pecsételjük a mi Istenünk szolgáit az ő homlokukon.""

Részemről azt gondolom, hogy mind a 144.000, mind az izraelita megnevezés konkrét és szó szerinti. Az Isten ígéreteiben szerepel az, hogy újra egyesíti majd a teljes Izraelt - nem csak a zsidóságot, akik csak az egyik izraelita törzs a tizenkettőből - összegyűjti őket a vég idején és az Ő Felkentje beviszi őket a megígért földre, a !!teljes!! területre, amiről szól a próféták által, hogy nekik adja, és ami még soha a történelem folyamán nem volt egészen az izraelitáké. Emiatt szükséges, hogy megmaradjanak mind a tizenkét törzsből leszármazottak, akik valszeg nem is tudják magukról, hogy azok, az Örökkévaló azonban nagyon jól ismeri őket.

2013. ápr. 22. 10:12
 14/54 anonim ***** válasza:

Szerintem nem lehet szó szerint venni, mint testi zsidókat, mert Isten egyértelműen elvetette az Ő népét, mint fizikai csoportot, már nem érvényes a szövetség közöttük. Ezt éppen a zsidók, mint népe rúgták fel.

Megadtam a linket, ahol ez a kérdés a Biblia fényében ki van tárgyalva - a gyakran félreértésre okot adó, vitás részeket is beleértve.

[link]

És a 9-es válaszomban lévő másik link alatt szó van olyan hamis feltételezésekről, melyeknek nincs valós bibliai alapjuk a mai zsidóság és Isten viszonylatában.

Egy a lényeg: teljes ellenmondásba keverednénk a Szentírásban, ha test szerinti zsidók különleges kegyét, helyzetét látnánk bele a történetbe. Ez a hiedelem néhány félértett, magyarázott vers miatt él ma egyes, magát kereszténynek tartók körében. De ezzel a félértéssel ellentmondást generálnak maguknak.

2013. ápr. 22. 10:33
 15/54 anonim ***** válasza:
63%

Tisztelt 03:03!

Reagálnék az alábbi felvetésedre:

"Kedves 3-as! A 144.000-et nem lehet másként értelmezni, mert az utána következő "nagy sokaság" kifejezés elvesztené jelentését"

Először is fontosnak tartom tisztázni, hogy János apokalipszisét (bizonyára tudod, hogy a könyv ezt a címet kapta a II. században) alapvetően kétféleképpen lehet értelmezni. Lehet rá dogmatikai hitelvet építeni, amely egy adott felekezet központi tanítását szolgálja, és lehet irodalmi szempontból is. A modern Bibliakutatás ezt a történeti-irodalomkritikai bevezetéstudománynak nevezi, és a modern teológiában igencsak elterjedt. Ha nem haragszol, akkor én most utóbbit képviselném, és nem igen érdekel, hogy bizonyos Egyházak milyen dogmatikát építenek rá.

1. Mint említettem a könyv műfajilag az apokaliptikus irodalomhoz tartozik, amelyben minden jelképessé válik, és ezalól nem kivételek a számok sem. Az apokaliptikus irodalomnak éppen az a lényege, hogy a szerző rejtett mondanivalót közül szimbólumokon keresztül. Ezsdrás 4 könyve például Rómát egy tengerből felemelkedő, óriási sassal ábrázolja. A szimbolika önkényes értelmezése sokszor okozott már problémákat, hiszen a hagyomány a Dániel könyve 11. fejezetének az 5. versétől a szeleukida-ptolemaida konfliktusra vonatkozó leírásokat próbált kiolvasni. Jacques Doukhan ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy a könyv szerkezetében lévő irodalmi szabályosság és szimmetria képtelenné teszi ezt az önkényes azonosítást. Na persze, a dogmatikához ragaszkodókat, ez biztosan nem fogja érdekelni ;-) Így van ez a 144 000-el is.

2. Csodálom, amikor a 144 000-el kapcsolatban olyan sok vita folyik a fórumokon. Ebből is látszik hogy mennyire nagy az eltérés az ókori ember gondolkodása, és a modern Egyházak között. A Jelenések könyvének ugyanis chiasztikus szerkezete van. Az ókori ember gondolkodása szerint a könyv lényege éppen az, amely a chiazmus középpontjában van. Ebbe a 7. fejezet éppen nem esik bele. Azt nem mondom, hogy nem lényeges, mindenesetre meglepő, amikor dogmatikát építenek egy olyan fejezetre, illetve késhegyre menő vitákat rendeznek miatta, amely nem is a tekercs központi mondanivalója.

3. A 144 000 után lévő "nagy sokaság" dogmatikailag talán értelmetlen, irodalmi szempontból viszont szinonímák. A 6. fejezet kétségtelenül kapcsolatban van a 7. fejezettel, hiszen utóbbi a (6,17)-ben található kérdésre ad választ. A könyvben található irodalmi sajátosság ezt nyilvávnalóvá teszi, amely a 4. és a 9. vers között olvasható. János először hallotta az elepcsételtek számát, azután pedig látta őket. A jelképes jelentés meghatározása 144 000-nek mondta a számukat, azonban amikor ő szemlélte, megszámlálhatatlan sokaságnak vélte. Ez ugyanúgy előjön a könyvben máshol is. A (Jel 5,5-6)-ban például azt halja János, hogy győzött a Júdabeli Oroszlán, majd amikor a saját szemével látja, akkor egy megöletett Bárányt lát. Amit hallot, és amit látott látszólag ellentétben áll egymással, ám ugyanarról van szó, hiszen mindkét szimbólum Krisztust akarja szemléltetni. Aztán visszatérve a 7. fejezethez, János az elpecsételtek számát úgy hallotta "Izrael fiainak >>minden<< nemzetségéből valók", majd amikor ténylegesen látta őket, akkor az lett nyilvánvalóvá, hogy ">>minden<< nemzet, ágazat, nép és nyelv közül" valók. Világos, hogy ez a szimmetria utalás arra, hogy ugyanarról van szó. Arról nem is beszélve, hogy amikor a 144 000-et részletezi, rendszerint a 12-es számot használja, amely a teljesség száma a Bibliában, a 144 pedig mint szám előjön még a (Jel 21,17)-ben is. Azt pedig egy szóval sem mondtam, hogy a Jel 7-ben található zsidó test szerinti zsidót jelent, de azon logika folyamán, amikor vagy a 144 000-et, vagy a zsidót szó szerint értelmezzük, és a másikat jelképesen ellentmondás áll fent, ha elolvassuk a szövegkörnyezetet. De mint mondtam, engem az egyszerű egyházi dogmatika nem érdekel, úgyhogy tőlem szó szerint is értelmezheted, engem egyáltalán nem zavar ;-)

2013. ápr. 22. 11:55
 16/54 anonim ***** válasza:
46%

Arra lennék kíváncsi,hol van megírva ,hogy Isten elvetette az Ő népét?éS HOL VAN MEGÍRVA HOGY LESSZ EGY "SZELLEMI IZRAEL" mint csoport?És hol van megírva ,hogy a jelenések könyvében szereplő Zsidó kiválasztottakat nem szószerint kell érteni.?

Talán Jézus Krisztus Királyságát sem kell szó szerint érteni?

Hát szerintem vannak gondok a Jehova Tanúi tanításokkal!!??

2013. ápr. 22. 12:32
 17/54 anonim ***** válasza:
10%

NEM lesz sem "jehova',sem "krisztus" kiralysaga!!pont!

-"az UR jon el itelni!!az Egy Igaz UR,a vilag teremtoje,a mindenseg kiralya!ki egybegyujti valasztott nepet a Har Megiddo-nak nevezett helyre es Hatalmanak nem lesz vege.."

irja a Mishne Torah!!

2013. ápr. 22. 15:26
 18/54 anonim ***** válasza:
És a többiekkel mi lesz?
2013. ápr. 22. 15:42
 19/54 anonim ***** válasza:
A PAPI SZOLGÁLAT IZRAEL IDEJÉBEN 24 RENDBŐL,RENDENKÉNT 6000 FŐBŐL ÁLLT. HA HÜSÉGESEK MARADTAK VOLNA, CSAK ŐK URALKODTAK VOLNA JÉZUSSAL PAPOKKÉNT ÉS KIRÁLYOKKÉNT AZ ENGEDELMES EMBERISÉG FÖLÖTT. 6000X24-144000. A SZELLEMI IZRAEL 12 TÖRZSBŐL, 12000 FŐ ELHIVÁSA- 144000 SZEMÉLYT FOGLAL MAGÁBAN.
2013. ápr. 22. 19:29
 20/54 anonim ***** válasza:
Kedves 19-es! Csak arra kérlek, hogy írj kisbetűket is, mert így a netes nyelven kiabálásnak számít.
2013. ápr. 22. 20:22
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!