Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A katolikus egyház mért...

A katolikus egyház mért fogadja el az Isteni Színjátékot?

Figyelt kérdés

Ma vettük órán, eléggé kiábrándultam. A tanár mondta hogy ezt a katolikusok el is fogadják. Számomra felháborító hogy egy ilyen dolgot amely mára már nevetséges elfogadnak, viszont Ady Endre verseit nem, arra hivatkozva hogy ő későn tért meg (ez a tény megerősítetlen, egy felnőttől hallottam)

Nem utálatból kérdezem, én is keresztény vagyok.

2013. jan. 4. 23:55
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

4-es vagyok.

Hidd el, NEM úgy fogadja el az egyház az Isteni színjátékot, mint valami nagy igazságot! Azt senki sem mondhatja, hogy a pokol márpedig így néz ki, hiszen senki sem jött még vissza onnan. Azt hiszem, félreértettem a kérdésedet, én az elfogadást úgy értettem, hogy nem üldözi, nem tiltja, nem pedig úgy, hogy beemelte a dogmatikájába és saját tanításaként hirdeti.

De nem vagyok katolikus =)

2013. jan. 5. 01:11
 12/17 mustafa33 ***** válasza:
Kérdező, nem vagy te katolikus az biztos. Esetleg olyan fajta szektás aki szó szerint veszi az írást és azt hiszi mindeki más is a saját írásait szó szerint veszi. A katolikusok tisztában vannak azzal, hogy mi az irodalom. És hogy az Isteni színjáték nem szentírás, hanem nagyon is irodalom. Ne csinálj bigott fundamentalistát azokból akiket nem ismersz. Az íróknak megengedett a fantázia szárnyalása, a képzőművészeknek is. Ha láttad Hieronymus Bosch képeit telán érted. Az is olyan. És elfogadott. De senki nem mondja, hogy a pokol olyan ahogy ő lefestette. Azt sem, hogy a végítélet olyan lesz. csak azt, hogy Bosch úgy képzelte el , és képzelete által így fejezi ki azt az emóciót amit érez ezzel kapcsolatban, így tolmácsolja a víziót a közönségnek. Ő sem azt mondja a képével, hogy a pokolban halfejű két békalábú szörny fgja nyelni a bűnös papot és az édenkertben virággal a fenekükbe dugva fognak szaladgálni a jó lelkek. ☺
2013. jan. 5. 01:56
 13/17 anonim ***** válasza:
Apám, ha már gyerekként ekkora szektabolond vagy, mi lesz később?
2013. jan. 5. 04:32
 14/17 anonim ***** válasza:
Adynak 6 ujja volt születésekor így táltos volt,a katolikus buzgómócsingok viszont utálták az ilyeneket anno is és gondolom most is, mert sokkal közelebb voltak a teremtőhöz, mint ők bármikor is lesznek..
2013. jan. 5. 10:18
 15/17 anonim ***** válasza:

Az Egyház elfogadja, mint irodalmi művet. De nem képezi a kinyilatkoztatás részét, szóval vagy te értetted félre a tanárt, vagy a tanár nem jártas a katolikus teológiában. Ady Endre versei nagyon sok szép gondolatot tartalmaznak, ami gyarapítja az embert. Egy ember életművét nem lehet 1-2 művével letudni, mert nagyon összetett. Adynak is van olyan verse, ami nem igazán keresztényi, ellenben itt van ez is, ami nekem az egyik személyes kedvencem:

"Mikor elhagytak,

Mikor lelkem roskadozva vittem,

Csöndesen és váratlanul

Átölelt az Isten.

Nem harsonával,

Hanem jött néma, igaz öleléssel,

Nem jött szép tüzes nappalon,

De háborús éjjel.

És megvakultak

Hiú szemeim. Meghalt ifjúságom,

De őt, a fényest, nagyszerűt,

Mindörökre látom."

2013. jan. 5. 10:19
 16/17 anonim ***** válasza:

Hogyne fogadná el a katolikus egyház az ilyen dolgokat...hiszen mennyi olyan dolog van ami nem Biblia alapú mégis hirdetik.. amit a pápa mond szent és sérthetetlen... miért? ő is csak egy ember.és nem irhatná át a Bibliát!mégis megteszi. nem bántásból mondom, de én egyes dolgokat akkor sem tudok megérteni!

SZoval a lényeg hogy ezen aztán nincs mit felháborodnod, mert ennél vannak sokkal érthetetlenebb dolgok is amit csinálnak, és elfogadnak.

2013. jan. 5. 11:31
 17/17 mustafa33 ***** válasza:

Olyanok vagytok mint az az irodalomtanár aki elemzi azt az írót akinek egyetlen művét sem olvasta. Mint az az amcsi bölcsész aki a kínai nyelvtan viszásságairól beszél de ő maga csak angolul tud.

Változott a világ, ma nem a katolikusok, hanem ti szektások raknátok könyvekből a máglyákat, nem hagyva mást mint az új világ fordítást, az őrtornyot és ébredejtekket.☺

2013. jan. 5. 19:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!