Az adventisták is Jehovának hívják az Istent?
Ugye nem te akarsz megítélni engem "keresztényi" szempontból?! Szerintem fejezd be légy szíves ezt a megalázó és kioktató (mellesleg igazságtalanul kirekesztő) szövegelést, és kérlek nézz magadba te is - ne csak azt tudd mondani, hogy "az a Tanú már megint hogy szolt, pfújj"
Minden ember - a Tanúk is - magukért felelnek, de ebben te is benne vagy!
No, még ezt sem hallottam itt senkitől! Mi lelt téged? Eddig még az volt a bajod, hogy "belepofáztam", most meg "érveljek"? Ezt tettem, válasz, cáfolat nincs.
Érdekes csaj lehetsz kedves csilla0701. (különben a neved nagyon tetszik)
Mire vagy kíváncsi kedves Csilla? Mit nem értesz a kérdéssel kapcsolatban?
@ Vankó:
"Bizony, csakhogy egyazon forrásról sokszor teljesen más szakértői véleményt adnak, mivel ebben a kérdésben kevés kétségbevonhatatlan tény van. És vannak olyan héber profok, akik az ellenkezőjét tartják sokkal valószínűbbnek, pontosan az ókori héber nevek szerkezete miatt, melyek gyakran tartalmazzák Isten JHVH nevét!"
Igen, tudjuk; a Tanúk már jónéhányszor másolgattak be erre vonatkozó szövegeket; ha jól emlékszem, 2 v. 3 ember véleményét.
Ezzel szemben a belinkelt Wiki-oldal 6 forrásra támaszkodik; a következő angol nyelvű pedig 88 db-ra:
Egy kis idézet innen:
< The origins for the composite term Jehovah came from early English translators who transposed the vowels from Adonai to the Tetragrammaton, and read the word literally so that the Y in YHWH, was pronounced as a J in English, and the W as a V.[1] Taking the spellings at face value may have been as a result of not knowing about the Q're perpetuum, thus resulting in the term "Jehovah" and its spelling variants. The Catholic Encyclopedia [1913, Vol. VIII, p. 329] states: "Jehovah (Yahweh), the proper name of God in the Old Testament." Had they known about the Q're perpetuum, the term "Jehovah" might never have come into being.[12] Modern scholars recognize Jehovah to be "grammatically impossible". >
"De, mivel Jehova Tanúi szerint NEM A KIEJTÉS PONTOSSÁGA számít, hanem a népszerű forma HASZNÁLATA, így nem tudom, hogy mit támadnak az ellenlábas kritizálók. (...)"
Én speciel azt, amikor a Tanúk teljesen határozottan le merik írni különböző kérdéseknél, hogy márpedig Isten neve Jehova; és aki nem hiszi, járjon utána a saját Bibliájában / a Károli fordításban, pl. Zsoltárok 83:19. :D
Látod Berta W., ez utolsó mondatod megspórolhattad volna, mert ha azt állítod, hogy Jehova Tanúi azt tanítják, hogy a Mindenható Isten neve minden kétséget kizárólag ismert kiejtésű, és ez egész biztosan a Jehova név, akkor..., ugye tudod, hogy mely szó következne most??? Tehát jól teszed, ha nem vádaskodsz, mert még a végén kiderül, hogy NINCS IGAZAD!
A (részben) neked szóló előző válaszom (16) fontos részei most is figyelmen kívül maradtak.
@ Vankó:
Hasonlítsd össze a két mondatot, légy szíves:
1. "... a Tanúk teljesen határozottan le merik írni különböző kérdéseknél, hogy márpedig Isten neve Jehova; és aki nem hiszi, járjon utána a saját Bibliájában / a Károli fordításban, pl. Zsoltárok 83:19. :D "
2. "... Jehova Tanúi azt tanítják, hogy a Mindenható Isten neve minden kétséget kizárólag ismert kiejtésű, és ez egész biztosan a Jehova név"
Remélem, így érzékelhető a különbség. Az 1. sz. alatti állításomat pedig továbbra is fenntartom; nem egyszer láttam ilyet leírva olyan JT-ktől, akik nem tudnak / akarnak / képesek precízen, árnyaltan fogalmazni.
A 16. sz. alatti válaszodban nem látom a saját nevemet; de amúgy sincs kedvem ismét vég nélküli vitát folytatni.
Kedves Berta!
Szerinted, amikor egy hétköznapi szövegben arról beszél egy teológus, hogy "Isten Fia Jézus Krisztus", akkor nem "precíz" és "árnyalt" a megfogalmazása, mert nem teszi hozzá minden alkalommal, hogy a "mai magyar kiejtés szerint"???
Szinte sohasem tesszük hozzá ezt az ókori nevek említésekor, csak ha kimondottan ez a téma! Akkor a Tanúk hasonló kijelentése miért fáj neked? Miért teljesen elfogadható és természetes a világban az ilyen fogalmazás, és miért nem jó ez nálunk?! Kettős mérce? Ha valaki konkrétan a kiejtésre kérdez rá, nyilván másként és részletesebben válaszolunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!